Пояснення міліції: Мустафу Найєма затримали, відпрацьовуючи повідомлення про пограбування

14 Грудня 2010
15256
14 Грудня 2010
12:23

Пояснення міліції: Мустафу Найєма затримали, відпрацьовуючи повідомлення про пограбування

15256
Пояснення міліції: Мустафу Найєма затримали, відпрацьовуючи повідомлення про пограбування

Міліція спростовує, що Мустафу Найєма затримали через те, що в нього «східний тип обличчя». Про це йдеться в повідомленні відділу зв'язків з громадськістю ГУ МВС у місті Києві.

 

«У деяких інтернет-виданнях з'явилася інформація про затримання відомого журналіста Мустафи Найєма працівниками полку "Беркут" за те, що у нього східний тип обличчя. Посилаючись на телеведучу 5-го каналу Тетяну Даниленко, ЗМІ повідомляли, що співробітники міліції підійшли до машини, де вона знаходилася з Найємом, і буцімто поводилися нетактовно, а документів, що їх показав Мустафа, вони не побачили. Натомість, обізвавши його "лицем кавказької національності", силою посадили до патрульної машини й відвезли до Подільського райуправління київської міліції. Таким чином, у відвідувачів інтернету, які прочитали ці матеріали, могла сформуватися думка, що міліція затримує людей за расовою ознакою», - йдеться в повідомленні.

 

За інформацією прес-служби столичної міліції, інспекція з особового складу ГУМВС України в місті Києві за фактом доставки Мустафи Найєма до райуправління проводить службову перевірку. Попередньо з'ясовано, що 13 грудня о 17.30 наряди міліції отримали інформацію, що на проспекті Свободи якісь чоловік та жінка вчинили пограбування. Зловмисники відібрали у заявниці ювелірні вироби, 300 гривень та мобільний телефон.

 

«Під час відпрацювання цього повідомлення співробітники групи швидкого реагування ПМОМ "Беркут" помітили на вулиці Електриків, 26 автомобіль "Міні-Купер", у якому перебували двоє невідомих. Не виходячи зі службового автомобіля, працівники міліції ліхтариком просвітили салон легковика. З нього одразу вийшов чоловік та попрямував до автопатруля. Міліціонери також вийшли з автівки, відрекомендувалися й попросили  пред'явити документи, які б посвідчували особу. У свою чергу, громадянин зажадав отримати пояснення щодо підстав встановлення його особи, а також зазначив, що він є відомою людиною, ведучим однієї з телепрограм. Під час цієї розмови з автомобіля вийшла жінка і, за словами співробітників міліції, у грубій формі почала пояснювати їм, що вони не мають права безпідставно перевіряти документи. Однак міліціонери полку "Беркут" продовжували наполягати на пред'явленні посвідчення, та попередили, що в іншому випадку громадянина буде доставлено до Подільського районного управління. Тоді чоловік добровільно погодився прослідувати до відділку міліції, але при цьому зауважив, що у правоохоронців "виникнуть неприємності по службі"» - повідомляє прес-служба.

 

За інформацією міліції, у патрульній машині затриманий «почав голосно розмовляти мобільним телефоном, у зв'язку з чим міліціонери попросили його не користуватися мобільним і покласти телефон біля себе».

 

Тим часом до Подільського райуправління прибув народний депутат Олесь Доній і попросив інспектора-чергового чергової частини встановити місцезнаходження журналіста Мустафи Найєма, затриманого працівниками міліції на Рибальському півострові. За даними міліції, під час цієї розмови до управління увійшли співробітники наряду полку «Беркут» разом з Мустафою Найємом. «Перед тим, як увійти до приміщення райуправління, він поклав на сходи біля входу свій мобільний телефон, і заявив, що забере його лише тоді, коли працівники міліції вибачаться за свою нетактовну поведінку», - додають у прес-службі.

 

Начальник київської міліції Олексій Крикун зателефонував до журналіста, вибачився і зазначив, що правоохоронці могли дізнатися, хто він, ще на місці події. Свої вибачення також принесли двоє працівників полку «Беркут», а третій вибачатися відмовився, пояснюючи, що в цій ситуації діяв відповідно до інструкції і не вбачає за собою жодних порушень. Після цього Мустафа Найєм разом з Олесем Донієм залишили приміщення райуправління.

 

«Перевіркою з'ясовано, що працівники міліції не застосовували до журналіста спеціальні засоби та заходи фізичного впливу», - наголошують у прес-службі київського ГУ МВС.

 

Пояснюючи дії працівників «Беркуту» міліція посилається на статтю 11 закону «Про міліцію», згідно з якою «...міліції на виконання покладених на неї обов'язків надається право перевіряти у громадян при підозрі у вчинені правопорушень документи, що посвідчують їх особу...», а також «...затримувати і тримати у спеціально відведених для цього приміщеннях осіб, які вчинили адміністративні правопорушення ... та у необхідних випадках для встановлення особи...».

 

«Бажаючи отримати інформацію про затримання журналіста та телеведучого ТВі Мустафи Найма, деякі журналісти вночі телефонували до відділу зв'язків з громадськістю ГУМВС України в м. Києві з запитаннями, "чому його доставлено до міліції лише за те, що він неєвропейської зовнішності". У поясненнях ВЗГ наголошувалося, що працівниками міліції при відпрацюванні території, де було скоєно злочини, перевіряються усі підозрілі особи без винятку. При цьому вони не беруть до уваги колір їхнього обличчя. Відтак, звинувачувати міліцію у расизмі щонайменш некоректно», - пояснюють правоохоронці.

 

Як повідомляла ТК, увечері 13 грудня телеведучого і журналіста «Української правди» Мустафу Найєма затримали співробітники підрозділу «Беркут» біля будівлі редакції 5-го каналу. «Вони його затримали силою, пояснивши це тим, що він "лицо кавказкой национальности", і повели в Подільське райуправління», - розповіла очевидець інциденту ведуча 5-го каналу Тетяна Даниленко. При цьому в журналіста вилучили телефон. Журналіста доставили в райвідділ, склали протокол і відпустили.

 

Начальник ГУ МВС в Києві Олексій Крикун вибачився перед журналістом та пообіцяв провести службове розслідування.

 

Начальник ВЗГ ГУ МВС в Києві Володимир Поліщук у коментарі «Українській правді» сказав, що міліція затримала Мустафу Найєма через те, що він не показав документи. За його словами, беркутівці попросили Мустафу пред'явити документи, оскільки в нього «східний тип обличчя».

 

Подробиці інциденту Мустафа Найєм описав у статті на «Українській правді».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15256
Читайте також
15.12.2010 14:16
Азад Сафаров, для «Детектор медіа»
14 190
15.12.2010 12:22
Виктория Сюмар, Институт массовой информации
21 452
15.12.2010 12:17
Портал «Права людини в Україні»
23 152
15.12.2010 10:35
Андрій Михайлик, для «Детектор медіа»
14 655
14.12.2010 16:05
Світлана Остапа
32 602
14.12.2010 11:21
Соня Кошкина, «Левый берег»
24 993
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
гість
4889 дн. тому
Сидоренко. На кавказе столько же русских и украинцев, сколько кавказцев в Украине. И их там не останавливают на каждом шагу и на них ярлык злодея и террориста не вешают. ПРоверьте - съездите на Кавказ, проверьте.
гість
4889 дн. тому
От дарма Мустафа заявив, що немає претензій до міліції. З ними ж не можна по-хорошому. Їм це тільки на руки. Тепер будуть казати, що журанліст не мав претензій, що вони все зробили в рамках закону тощо. Хоча вчора ще вибачались..
Сидоренко
4889 дн. тому
Проверять нужно только европейцев. Потому что кавказцы очень толерантные люди не склонные к насилию. Они у себя на родине живут очень бедно, их не хотят видеть ни в Европе , ни в России. Куда им деваться? Будьте милосерндны и давайте дадим им тепло и приют. Пусть здесь они себя чувстывуют себя полноправными хозяевами.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду