detector.media
14.12.2010 20:05
Правозахисник Євген Захаров: дії «Беркуту» щодо Найєма і Сича є неправомірними

Співголова Харківської правозахисної групи, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров називає дії представників полку «Беркут» в ситуаціях із затриманням Мустафи Найєма та Віталія Сича неправомірні. Про це він сказав у коментарі «Детектор медіа».

 

«Зазвичай їхні пояснення в таких випадках звучать так: у цьому місці був скоєний злочин, у нас є орієнтування, ви схожі на людину, яка скоїла злочин, тому ми хочемо перевірити ваші документи», - каже він.

 

Євген Захаров припускає, що перевірка документів Мустафи Найєма відбувалася в рамках «відпрацювання території» під час так званої операції «мігранти». «У міліції є показники, на які вони працюють. Скажімо, вони борються з незаконною міграцією. І хоча вже давно нема тієї хвилі міграції, що була на початку 90-х років, а показник такий треба, щоб було затримано незаконних мігрантів не менше, ніж минулого року. Вони й шукають їх серед усіх, хто має неслов'янську зовнішність. А це абсолютна дурниця, так не можна робити, це різновид ксенофобії», - коментує він.

 

У випадку з перевіркою документів і обшуком кишень Віталія Сича  равоохоронці також не мали права це робити, зазначає пан Захаров. «Це особистий огляд, який без санкції суду робити не можна. Виняток тільки в тому випадку, коли переслідують злочинця і є достатньо інформації, що саме ця людина скоїла злочин», - пояснює він.

 

Правозахисник каже, що на прохання сказати, які підстави огляду, правоохоронці мають їх пояснити. «Людина досвідчена у них спитає, які підстави для таких дій. Коли вони це почують, вони охолонуть. Тому що знають, що вчиняють незаконні дії», - додав він.

 

За словами пана Захарова, ці дії не входять до кола повноважень «Беркуту». «Це [має робити] кримінальний розшук. При чому тут "Беркут"?».

 

Водночас Євген Захаров зазначив, що він не знає всіх обставин ситуації. «Можливо, це був елемент міліцейської спецоперації, пов'язаний з тим, що в цьому районі щось сталося», - припустив він.

 

Як повідомляла ТК, увечері 13 грудня телеведучого і журналіста «Української правди» Мустафу Найєма затримали співробітники підрозділу «Беркут» біля будівлі редакції 5-го каналу. «Вони його затримали силою, пояснивши це тим, що він "лицо кавказкой национальности", і повели в Подільське райуправління», - розповіла очевидець інциденту ведуча 5-го каналу Тетяна Даниленко. При цьому в нього вилучили телефон. Журналіста доставили в райвідділ, склали протокол і відпустили.

 

Начальник ГУ МВС в Києві Олексій Крикун вибачився перед журналістом та пообіцяв провести службове розслідування.

 

Начальник ВЗГ ГУ МВС в Києві Володимир Поліщук у коментарі «Українській правді» сказав, що міліція затримала Мустафу Найєма через те, що він не показав документи. За його словами, беркутівці попросили Мустафу пред'явити документи, оскільки в нього «східний тип обличчя». Згодом в офіційному поясненні ВЗГ ГУ МВС у Києві цю версію спростували, натомість сказали, що перевіряли Мустафу Найєма, відпрацьовуючи повідомлення про пограбування на проспекті Свободи, де в жінки невідомі чоловік та жінка відібрали гроші, ювелірні вироби і мобільний телефон.

 

Як стало відомо згодом, того ж вечора, 13 грудня, «Беркут» перевіряв головного редактора журналу «Корреспондент» Віталія Сича. У нього перевірили документи, обшукали кишені, а також оглянули машину, яка належить його сестрі.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY