Запитання до Мустафи Найєма

15 Грудня 2010
14654
15 Грудня 2010
10:35

Запитання до Мустафи Найєма

14654
Інцидент, що стався за участі Мустафи Найєма, його матеріал «Ксенофобія не повинна стати обличчям української національності», опублікований в УП, а також реакція колег із КНМП, поширена через сайт Київської незалежної медіа-профспілки, наштовхнули на певні роздуми й висновки.
Запитання до Мустафи Найєма

Тема гаряча й актуальна. Одразу зазначу: я не виправдовую дій беркутівців. Але питати треба, в першу чергу, не зі стрілочника-постового, а з командирів, які його вчили-інструктували.

 

Разом із тим, не хотілося б, щоб усе зводилося до банального «наших б'ють». Завжди треба шукати, кому певний інцидент чи дія вигідна. Тож хотілося поставити декілька запитань Мустафі Найєму.

 

1. Чи не міг Мустафа вплинути на колегу, щоб вона поводилася толерантніше й не нагнітала ситуацію?

 

2. Чи не міг би Мустафа не «мотильнути» гаманцем перед обличчям правоохоронця, а надати міліціонеру можливість вивчити документи, що засвідчують особу?

 

3. Чи не знає Мустафа, що територію України задіяно криміналом для переправляння до країн ЄС нелегальних мігрантів (у т. ч. й представників народів Кавказу)? І що саме це, а не тероризм, як у наших північно-східних сусідів, є відповідним чинником дій правоохоронців щодо з'ясування особи? Невже за стільки років перебування в нашій державі Мустафа так і не збагнув, що Україна - не Росія? (Навіть попри теперішні потуги відомих кіл мавпувати «старшого брата».)

 

4. Чи не зарано, Мустафо, з'явилися в тебе ознаки «зоряної хвороби»?

 

Як журналіст, що не раз перебував у критичних ситуаціях, зізнаюсь: іноді свідомо йшов на загострення конфлікту. Тож хочу запитати: Мустафо, перш як вимагати звільнення людини, поклавши руку на серце, скажи - твої дії були геть бездоганними?

 

Інцидент, що стався, висвітив цілий комплекс проблемних питань у площині взаємин «влада - медіа - суспільство». Одне з них - тепер дуже зручно буде на рівні підсвідомості формувати негативний образ журналіста як такого собі «недоторканого писаки». А там, гляди, можна буде взятися й за «їхню писанину».

 

І останнє, епатаж - одна з основних складових шоу-бізнесу, політики, але не професійної журналістики. Принаймні так було...

 

Андрій Михайлик, незалежний журналіст

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Михайлик, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14654
Читайте також
15.12.2010 14:16
Азад Сафаров, для «Детектор медіа»
14 190
15.12.2010 12:22
Виктория Сюмар, Институт массовой информации
21 452
15.12.2010 12:17
Портал «Права людини в Україні»
23 152
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мєндєлєєв
4887 дн. тому
Порядок в домі починається з вимітання сміття...Порядок в домі починається з вимітання сміття...Порядок в домі починається з вимітання сміття...Порядок в домі починається з вимітання сміття...Порядок в домі починається з вимітання сміття... ЯКЩО ВИ МАЄТЕ ІНШИЙ РЕЦЕПТ - ВИ ГЕНІЙ!!! Порядок У ВЛАСНОМУ домі починається з вимітання сміття...
ВВС
4887 дн. тому
Щиро жаль українців, в т. ч. журналістів. На перших ролях у вас нацмени, великороси, євреї. Всі вас вчать. Невже ви самі не здатні бути першими в тій же журналістиці? А щодо Найома. Так в Комерсанті досі жартують про те, що він не міг доладньо статтю написати. Але про що тут говорити? Он Таваріщ Арфуш керує державним телебаченням))). Це просто якась фантасмагорія
гость
4888 дн. тому
Скандал в прямому ефірі! http://www.youtube.com/watch?v=PpMjJdugjTE&feature=player_embedded
телек
4888 дн. тому
Какая чушь, ты что сам не был в стаких ситуациях? Застрахован? Или лицо "не кавказской" национальности это гарантия от хамов при власти? Я фигею, дорогая редакция
s_brun
4888 дн. тому
Повністю згоден з автором цієї публікації стосовно ранньої "зірковості" шановного Мустафи Наєма, як і щодо знання української мови. У тій же Європі, на яку ми так любимо покликатися, на французькому національному телебаченні не дадуть вести передачу німецькою чи англійською, яким би відомим і зірковим журналістом ти не був. Але чомусь це дозволено у нас. Хіба що на догоду "старшому брату". Іще одна теза стосовно "лиц кавказской национальности". Я дуже шаную грузинів, вірменів, чеченців та представників інших народів Кавказу, які приїхали сюди не просто побарижити на ремонтах квартир чи приготуванні шаурми, а знайомлять нас із зразками своєї культури, історії, літератури, театру, зрештою, навіть кухні (не йдеться про шаурму). Але, погодьтеся, з-поміж вихідців того регіону не бракує тупоголових "ар", які не вміючи щось зробити до путя, хочуть тут жити, та ще й примудряються якимсь чином отримати українське громадянство.
мєдвєд енд путлер
4888 дн. тому
Пана Найема треба нагнути й добряче відшмагати різками по задку, бо надто багато думає про власну велич в українській журналістиці. Якби не Українська правда, що заробляє спусканням тіньової інформації через джинсовика Мустафу, хто б його величність знав? Особливо зворушують за підписом Мустафи величезні україномовні статті, коли цей міжнаціональний плід не вміє й слова українською написати. Хоч би перекладали російською ту маячню, що подається під іменем "видатного правдолюбного журналіста".
Golos
4888 дн. тому
Хоч як журналіст з чималим досвідом мав неодноразові конфлікти з міліцією, цілком підтримую автора і тих хто обстоює беркутівця. Отак, взяти і вигнати хлопця з роботи. Хіба гуманно? Тим паче зараз. Та на землі того Наєма будь хто з нас поводив би себе "тише травы, ниже воды". А від нього я навіть укр. слова не чув...
Golos
4888 дн. тому
Хоч як журналіст з чималим досвідом мав неодноразові конфлікти з міліцією, цілком підтримую автора і тих хто обстоює беркутівця. Отак, взяти і вигнати хлопця з роботи. Хіба гуманно? Тим паче зараз. Та на землі того Наєма будь хто з нас поводив би себе "тише травы, ниже воды". А від нього я навіть укр. слова не чув...
Г.Б.
4888 дн. тому
Марионетка Путлера на Кавказе Кадыров не так давно обращался к своему пахану: "С Украиной надо кончать!" Сопливый Ющ тогда проглотил сопли и промолчал. Теперь эта кавказская мразь преспокойно едет в нашу страну, танцует на боксерском поединке в Броварах, давится варениками в киевском ресторане в окружении двух десятков головорезов "кавказской национальности". ГДЕ БЫЛ ПРАВДОЛЮБ МУСТАФА? ГДЕ ЕГО НЕ ЗААНГАЖИРОВАННЫЕ МЫСЛИ? Не мычал шоколадный бычок по этому поводу и не замычит. Расовое отталкивание - закон природы, подтвержденный столетиями практики сожительства разных этносов. Хочешь быть, Мустафа, в Украине равноправным гражданином? Прежде выучи государственный язык и не прикидывайся языковым дауном. А беркутовцу - наш полный респект! И пожелание, в следующий раз, оглядевшись на четыре стороны, сунуть тренированным пальцем под ребра очередному ЧМУ, что кичиться среди славян своим цветом кожи.
Олесь
4888 дн. тому
Наєм вкрай непорядна людина. Депортувати його. Нехай там басмачам розповідає як себе поводити з іноземцями. Доречі, в Авганістані уряд страчує чоловіка за те що прийняв християнство. А Наєм мовчить.
atos
4888 дн. тому
АТОS, Спасибо,редчайший случай,когда журналист АРГУМЕНТИРУЕТ,но не навязывает свое мнение. ПРЕКРАСНО!
atos
4888 дн. тому
АТОS, Спасибо,редчайший случай,когда журналист АРГУМЕНТИРУЕТ,но не навязывает свое мнение. ПРЕКРАСНО!
bursak
4888 дн. тому
респект! мент -- он тоже человек, хотя и малообразованный. И часто по нашей "медиа-вине". Представляю себе аналогичную ситуацию на родине уважаемого Мустафы...
Влад
4888 дн. тому
молодец автор. Не могу говорить за всех, но большинство журналистов с кем говорил по этой теме считают так же как и Михайлик.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду