16 листопада депутати можуть заборонити всю рекламу тютюну, а 18-го – ухвалити закон про доступ до інформації

15 Листопада 2010
14863
15 Листопада 2010
15:17

16 листопада депутати можуть заборонити всю рекламу тютюну, а 18-го – ухвалити закон про доступ до інформації

14863
16 листопада депутати можуть заборонити всю рекламу тютюну, а 18-го – ухвалити закон про доступ до інформації

На пленарний тиждень засідань Верховної Ради з 16 по 19 листопада заплановано розгляд декількох медійних законопроектів. Цю інформацію ТК підтвердив голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко. Він зазначив, що під час погоджувальної ради, яка відбулася 15 листопада, розклад законопроектів, які мають бути розглянуті цього пленарного тижня не змінився.

 

Зокрема 16 листопада планують розглянути три проекти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прав журналістів на збір інформації та збереження в таємниці її джерела)» № 2644 (профільний комітет рекомендує підтримати у першому читанні); «Про внесення змін до статті 14 Закону України "Про інформацію" (щодо захисту інформації)» № 4547 (комітет рекомендує - за основу та в цілому); «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)» 5164 (комітет рекомендує взяти за основу).

 

На 18 листопада заплановано повторне друге читання проекту Закону «Про доступ до публічної інформації» № 2763, над яким наразі працює переговорна група.

 

Крім того, пропонується включити до порядку денного сесії  два урядові проекти: «Про Концепцію державної інформаційної політики» № 7251 та «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» № 7313.

 

ТК писала, що в парламенті зареєстрований проект закону «Про реформу державної та комунальної преси» № 6468, автором якого є народний депутат Степан Купіль (фракція БЮТ). Він вважає, що Кабмін порушив регламент, зареєструвавши свій альтернативний проект № 7313 на тему роздержавлення ЗМІ.

 

Нагадаємо, що 5 листопада, з огляду на загрозу провалу законопроекту, Андрій Шевченко ініціював перенесення його розгляду на тиждень, щоби провести консультації з Партією регіонів та спробувати досягти з нею консенсусу.

 

Як писала ТК, законопроект № 2763 пропонує спростити доступ до інформації. За дорученням голови Верховної Ради Володимира Литвина він був включений до розкладу засідань Верховної Ради на 8 липня 2010 року, але був знятий з порядку денного. Наступного дня, 9 липня, Верховна Рада не підтримала цей законопроект у другому читанні та в цілому, відправивши його на повторне друге читання. 21 жовтня Рада перенесла розгляд законопроекту на 2 листопада. На перенесенні наполягли члени фракції Партії регіонів. Однак законопроект зник з порядку денного, а на погоджувальній раді 1 листопада Володимир Литвин доручив комітету провести засідання і розглянути цей законопроект, запросивши уповноваженого з прав людини та всіх охочих. Комітет розглянув поправки, врахувавши частину з них, і рекомендував законопроект до розгляду в залі.

 

Ухвалити закон про доступ до публічної інформації Верховну Раду неодноразово закликали журналісти, громадські організації та міжнародні правозахисні організації.

 

Тим часом депутати від Партії регіонів Олена Бондаренко і Володимир Ландік, до яких приєднався НУНСівець Юрій Стець, зареєстрували свій законопроект на цю тему 2 листопада.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14863
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду