Sirius офіційно відкрив телепорт у Києві

15 Квітня 2010
13595
15 Квітня 2010
15:47

Sirius офіційно відкрив телепорт у Києві

13595
Sirius офіційно відкрив телепорт у Києві

15 квітня компанія SES Sirius офіційно відкрила власний телепорт у Києві. Як повідомляла ТК, він розташований на базі ВАТ РАТЕЛ на горі Щекавиці (Подільська вежа), технічне обслуговування -  РАТЕЛ.

 

Телепорт складається з DVB-платформи, що здійснює цифрову обробку сигналу, та наземної станції супутникового зв'язку (аплінку), що передає сигнал на супутник Sirius 4. DVB-платформа функціонує з початку 2008 року, а аплінк був зведений у другій половині 2009 року. До його побудови Sirius користувався телепортом Концерну РРТ в селі Калинівка під Києвом, куди сигнал доставлявся радіорелейними лініями.

 

Як розповів на презентації технічний директор київського телепорту Ярослав Карнаков, нині сигнал українських телеканалів приходить з телецентру на вулиці Дорогожицький по оптиковолоконній лінії. «Між телецентром і телепортом збудована своя оптиковолоконна кільцева мережа, яка йде двома окремими трасами і є власністю Sirius», - зазначив він. Однак сигнал може надходити й іншими способами. Наприклад, одеський телеканал «ОК!» доставляється на телепорт по IP-мережі прямо з Одеси, і вже в Києві потрапляє до загального супутникового пакету.

 

На DVB-платформі телесигнал зазнає цифрової обробки на обладнанні компанії Grass Valley (група компаній Thomson): компресії в стандартах стиснення і MPEG-2, і MPEG-4, пакетування (у Києві формуються три пакети, кожен з яких може містити 10-12 програм), кодування. Після цього знову через оптиковолокно сигнал відправляється на передавальну станцію, що розташована поруч.

 

Наземна станція складається з антени діаметром 6,3 метра, що працює в діапазоні частот 17-18 ГГц. Вона генерує супутниковий промінь шириною 0,18 градуса (товщина голки), який дістається супутника Sirius 4, розташованого на орбіті на відстані 36 тисяч кілометрів від Землі. Антена підсилює сигнал у 250 тисяч разів. Водночас вона працює і як приймальна (в діапазоні 11,7-12,7 ГГц) та відстежує рухи супутника на орбіті кожні 15 хвилин. Поруч з антеною розташовані лампові передавачі потужністю 750 Вт.

 

 

Передавальна станція підтримує цифрові стандарти DVB-S і DVB-S2 та наразі забезпечує одночасну передачу трьох пакетів на три різні транспондери з обома типами поляризації (плюс одна резервна доріжка). За словами Ярослава Карнакова, потенційно кількість пакетів може бути збільшена до 15.

 

Передавальне устаткування виготовлене німецькою компанією ND SatCom (як і SES Sirius входить до групи компаній Astra), а антена - американською корпорацією General Dynamics.

 

На телепорті є резервне обладнання, яке використовується автоматично в разі виходу з ладу основного. Також є власний автономний дизельний генератор, який забезпечує електроживленням телепорт у випадку аварій мережі «Київенерго». У разі надзвичайної ситуації сигнал українських телеканалів на супутник може доставлятися зі стокгольмського телепорту (між Києвом і Стокгольмом Sirius підтримує два незалежні канали зв'язку).

 

Суму інвестицій у проект SES Sirius не розголошує. Однак Ярослав Карнаков відзначив, що десять років тому вартість зведення телепорту становила один мільйон доларів і з того часу практично не змінилася.

 

Поруч з аплінком зведено фундамент під іще одну передавальну станцію. SES Sirius не виключає в майбутньому зведення аплінку для передачі сигналу на супутник Astra 2C.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13595
Читайте також
07.09.2009 11:05
для «Детектор медіа»
19 840
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
sea
5138 дн. тому
я теж про Черновєцького одразу...
qw
5138 дн. тому
А я думал, тут про инопланетян...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду