detector.media
15.04.2010 15:47
Sirius офіційно відкрив телепорт у Києві

15 квітня компанія SES Sirius офіційно відкрила власний телепорт у Києві. Як повідомляла ТК, він розташований на базі ВАТ РАТЕЛ на горі Щекавиці (Подільська вежа), технічне обслуговування -  РАТЕЛ.

 

Телепорт складається з DVB-платформи, що здійснює цифрову обробку сигналу, та наземної станції супутникового зв'язку (аплінку), що передає сигнал на супутник Sirius 4. DVB-платформа функціонує з початку 2008 року, а аплінк був зведений у другій половині 2009 року. До його побудови Sirius користувався телепортом Концерну РРТ в селі Калинівка під Києвом, куди сигнал доставлявся радіорелейними лініями.

 

Як розповів на презентації технічний директор київського телепорту Ярослав Карнаков, нині сигнал українських телеканалів приходить з телецентру на вулиці Дорогожицький по оптиковолоконній лінії. «Між телецентром і телепортом збудована своя оптиковолоконна кільцева мережа, яка йде двома окремими трасами і є власністю Sirius», - зазначив він. Однак сигнал може надходити й іншими способами. Наприклад, одеський телеканал «ОК!» доставляється на телепорт по IP-мережі прямо з Одеси, і вже в Києві потрапляє до загального супутникового пакету.

 

На DVB-платформі телесигнал зазнає цифрової обробки на обладнанні компанії Grass Valley (група компаній Thomson): компресії в стандартах стиснення і MPEG-2, і MPEG-4, пакетування (у Києві формуються три пакети, кожен з яких може містити 10-12 програм), кодування. Після цього знову через оптиковолокно сигнал відправляється на передавальну станцію, що розташована поруч.

 

Наземна станція складається з антени діаметром 6,3 метра, що працює в діапазоні частот 17-18 ГГц. Вона генерує супутниковий промінь шириною 0,18 градуса (товщина голки), який дістається супутника Sirius 4, розташованого на орбіті на відстані 36 тисяч кілометрів від Землі. Антена підсилює сигнал у 250 тисяч разів. Водночас вона працює і як приймальна (в діапазоні 11,7-12,7 ГГц) та відстежує рухи супутника на орбіті кожні 15 хвилин. Поруч з антеною розташовані лампові передавачі потужністю 750 Вт.

 

 

Передавальна станція підтримує цифрові стандарти DVB-S і DVB-S2 та наразі забезпечує одночасну передачу трьох пакетів на три різні транспондери з обома типами поляризації (плюс одна резервна доріжка). За словами Ярослава Карнакова, потенційно кількість пакетів може бути збільшена до 15.

 

Передавальне устаткування виготовлене німецькою компанією ND SatCom (як і SES Sirius входить до групи компаній Astra), а антена - американською корпорацією General Dynamics.

 

На телепорті є резервне обладнання, яке використовується автоматично в разі виходу з ладу основного. Також є власний автономний дизельний генератор, який забезпечує електроживленням телепорт у випадку аварій мережі «Київенерго». У разі надзвичайної ситуації сигнал українських телеканалів на супутник може доставлятися зі стокгольмського телепорту (між Києвом і Стокгольмом Sirius підтримує два незалежні канали зв'язку).

 

Суму інвестицій у проект SES Sirius не розголошує. Однак Ярослав Карнаков відзначив, що десять років тому вартість зведення телепорту становила один мільйон доларів і з того часу практично не змінилася.

 

Поруч з аплінком зведено фундамент під іще одну передавальну станцію. SES Sirius не виключає в майбутньому зведення аплінку для передачі сигналу на супутник Astra 2C.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY