Національний екзит-пол у другому турі вдосконалить методику

4 Лютого 2010
7707
4 Лютого 2010
14:29

Національний екзит-пол у другому турі вдосконалить методику

7707
Національний екзит-пол у другому турі вдосконалить методику

Консорціум «Національний екзит-пол'2010» проведе дослідження у другому турі виборів президента України 7 лютого. Про це на прес-конференції 4 лютого повідомив директор фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів, зазначивши, що необхідна сума в розмірі 121 тисячі доларів вже надійшла від організацій-донорів.

 

Буде опитано близько 16 500 респондентів на 300 виборчих дільницях. Похибка вибірки не перевищить 2,5%.

 

Як наголосив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, якщо різниця між кандидатами буде в межах 5%, навряд чи Національний екзит-пол зможе точно назвати ім'я президента, проте ця проблема актуальна для всіх екзит-полів.

 

Президент КМІС Валерій Хмелько розповів, що методика дослідження буде вдосконалена. Насамперед проведено більш точний розрахунок вибірки, що дасть змогу уникнути регіональної диспропорції (у першому турі Національний екзит-пол опитав більше виборців на Заході й у Центрі, ніж на Сході та Півдні).

 

По-друге, на дільницях працюватимуть по три інтерв'юери, а не по два. Завдяки цьому опитування триватиме безперервно.

 

По-третє, робочий день інтерв'юерів буде збільшено. У всіх містах, а не лише в обласних центрах вони працюватимуть до 20:00 (у райцентрах та інших містах в першому турі працювали до 18:00), а в селах - до 17:00 або 18:00 (час іще уточнюється, в першому турі було до 16:00).

 

«У нас була амбітна мета контролювати явку, інші екзит-поли цієї мети не ставили. В умовах обмеженого ресурсу нам не вдалося повною мірою врахувати заявлену мету», - зазначила науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, нагадавши про методику незалежної оцінки явки виборців, за якою працює Національний екзит-пол (інші екзит-поли зважують свої результати з даними ЦВК). Як уже повідомляла ТК, у другому турі під час оголошення остаточних результатів Національного екзит-полу журналістам озвучать також зважені із ЦВК дані.

 

Перша прес-конференція Національного екзит-полу відбудеться в конференц-залі агенції «ІнтерМедіаКонсалтинг» (ІМК) 7 лютого о 17:00. На ній журналістам нагадають методику дослідження та розкажуть оперативну інформацію про роботу в полі.

 

Попередні результати Національного екзит-полу оголосять у конференц-залі ІМК 7 лютого о 20:00. ІМК подаватиме телевізійний сигнал з прес-конференції на телевежу, звідки всі охочі телеканали можуть його взяти. За подробицями слід звертатися до ІМК.

 

Остаточні результати Національного екзит-полу, а також інформацію про зважені з ЦВК дані озвучать в «ІнтерМедіаКонсалтинг» 7 лютого о 23:00.

 

Також вся інформація буде синхронно опублікована українською та англійською мовами на сайтах http://www.exitpoll.org.ua/, dif.org.ua, newcitizen.org.ua, http://www.kiis.com.ua/.

 

Консорціум «Національний екзит-пол'2010» об'єднує фонд «Демократичні ініціативи», Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних та політичних досліджень імені О. Разумкова. Екзит-пол фінансується міжнародними донорами: фонд «Відродження», Посольство США, Посольство Канади, Канадсько-українська фундація, Національний фонд підтримки демократії, Фонд Ч. Ст. Мотта, Програма малих проектів за підтримки Посольства Королівства Нідерландів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7707
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду