Національний екзит-пол у другому турі окремо покаже результати з поправкою на дані ЦВК, щоб уникнути недоліків

29 Січня 2010
12660
29 Січня 2010
17:43

Національний екзит-пол у другому турі окремо покаже результати з поправкою на дані ЦВК, щоб уникнути недоліків

12660
Національний екзит-пол у другому турі окремо покаже результати з поправкою на дані ЦВК, щоб уникнути недоліків

Національний екзит-пол у другому турі виборів президента планує усунути недоліки в реалізації своєї методики й окремо покаже результати з поправкою на дані ЦВК щодо явки виборців. Про це йдеться в офіційній заяві консорціуму «Національний екзит-пол'2010», підписаній Ільком Кучерявим (фонд «Демократичні ініціативи»), Володимиром Паніотто (Київський міжнародний інститут соціології) та Анатолієм Рачком (Український центр економічних та політичних досліджень імені О. Разумкова).

 

Консорціум проаналізував результати Національного екзит-полу в першому турі та визнав, що зіткнувся з методичними проблемами. Нагадаємо, результати Національного екзит-полу в першому турі виборів показали розрив між двома кандидатами-лідерами близько 4%, водночас дані інших п'яти досліджень - близько 10% (такий результат волевиявлення згодом зафіксувала Центральна виборча комісія). ТК детально аналізувала аспекти, які призвели до такої ситуації.

 

Як пояснюють соціологи, відмінності у даних Національного екзит-полу й інших п'яти екзит-полів пов'язані, передусім, зі свідомим використанням методики, яка забезпечує незалежність даних екзит-полу від даних ЦВК щодо явки і щодо кількості зареєстрованих виборців. Результати ж інших екзит-полів залежали від цих даних.

 

«Наша методика розроблена 2004 року, коли дані, які подавала  ЦВК, ставилися під сумнів. Вона була запозичена з міжнародного досвіду, адаптована українськими та міжнародними експертами і  добре себе зарекомендувала під час парламентських виборів 2006 і 2007 років. Коли під час аналізу ми ввели поправку на дані ЦВК щодо явки, то результати Національного екзит-полу і ЦВК збіглися», - заявляють виконавці екзит-полу.

 

Відтак, консорціум ухвалив рішення в другому турі усунути недоліки.

 

Крім цього, консорціум закликає колег, які проводять інші екзит-поли, оприлюднити методологію опитувань і після закінчення виборів передати свої дані до відкритих для фахівців соціологічних архівів України.

 

Виконавці Національного екзит-полу також попереджають, що в другому турі результати можуть бути дуже суперечливі, бо всі відсотки похибки, що отримає один кандидат, утратить його суперник. «Тому похибка у 2,5%  може показати відмінність у результатах кандидатів на 5%. За мінімальної переваги в одного з кандидатів екзит-поли можуть показати перемогу іншого», - застерігають фахівці.

 

Як повідомляла ТК, консорціум має намір проводити екзит-пол у другому турі, для чого необхідно зібрати близько 110 тисяч доларів.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12660
Читайте також
23.01.2010 10:44
Інна Ведерникова, «Дзеркало тижня»
27 899
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Уточнение
5198 дн. тому
Когда социологи говорят об учете данных ЦИК, имеется прежде всего учет количества избирателей на участках, который позволяет внести корректную поправку. К примеру, на одном участке 1000 избирателей, а на другом - 2000. На первом участке кандидат А получает 20%, кандидат Б - 40%. А на втором - ситуация прямо обратная. Если считать механически, не учитывая численность избирателей, получается паритет, 30 на 30. А если внести поправку по этому фактору, то кандидат А --- 33%, кандидат Б - 27%. Т.е. количество голосов за кандидата А 200 + 800 = 1000, за кандидата Б 400 + 400 = 800. Собственно, именно отсутсвие поправки по количеству избирателлей на участках и привело у ошибке Национального экзит-пола в первом туре. Вторично на те же грабли они наступать не намерены.
ГРЕГ
5199 дн. тому
Не согласен! НацЭП не должен делать поправку на данные ЦВК - это залог независимости ЭП. В противном случае мы не можем доверять их данным, так же как и другим ЭП. ЦВК, к сожалению, заангажирован.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду