detector.media
04.02.2010 14:29
Національний екзит-пол у другому турі вдосконалить методику

Консорціум «Національний екзит-пол'2010» проведе дослідження у другому турі виборів президента України 7 лютого. Про це на прес-конференції 4 лютого повідомив директор фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів, зазначивши, що необхідна сума в розмірі 121 тисячі доларів вже надійшла від організацій-донорів.

 

Буде опитано близько 16 500 респондентів на 300 виборчих дільницях. Похибка вибірки не перевищить 2,5%.

 

Як наголосив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, якщо різниця між кандидатами буде в межах 5%, навряд чи Національний екзит-пол зможе точно назвати ім'я президента, проте ця проблема актуальна для всіх екзит-полів.

 

Президент КМІС Валерій Хмелько розповів, що методика дослідження буде вдосконалена. Насамперед проведено більш точний розрахунок вибірки, що дасть змогу уникнути регіональної диспропорції (у першому турі Національний екзит-пол опитав більше виборців на Заході й у Центрі, ніж на Сході та Півдні).

 

По-друге, на дільницях працюватимуть по три інтерв'юери, а не по два. Завдяки цьому опитування триватиме безперервно.

 

По-третє, робочий день інтерв'юерів буде збільшено. У всіх містах, а не лише в обласних центрах вони працюватимуть до 20:00 (у райцентрах та інших містах в першому турі працювали до 18:00), а в селах - до 17:00 або 18:00 (час іще уточнюється, в першому турі було до 16:00).

 

«У нас була амбітна мета контролювати явку, інші екзит-поли цієї мети не ставили. В умовах обмеженого ресурсу нам не вдалося повною мірою врахувати заявлену мету», - зазначила науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, нагадавши про методику незалежної оцінки явки виборців, за якою працює Національний екзит-пол (інші екзит-поли зважують свої результати з даними ЦВК). Як уже повідомляла ТК, у другому турі під час оголошення остаточних результатів Національного екзит-полу журналістам озвучать також зважені із ЦВК дані.

 

Перша прес-конференція Національного екзит-полу відбудеться в конференц-залі агенції «ІнтерМедіаКонсалтинг» (ІМК) 7 лютого о 17:00. На ній журналістам нагадають методику дослідження та розкажуть оперативну інформацію про роботу в полі.

 

Попередні результати Національного екзит-полу оголосять у конференц-залі ІМК 7 лютого о 20:00. ІМК подаватиме телевізійний сигнал з прес-конференції на телевежу, звідки всі охочі телеканали можуть його взяти. За подробицями слід звертатися до ІМК.

 

Остаточні результати Національного екзит-полу, а також інформацію про зважені з ЦВК дані озвучать в «ІнтерМедіаКонсалтинг» 7 лютого о 23:00.

 

Також вся інформація буде синхронно опублікована українською та англійською мовами на сайтах http://www.exitpoll.org.ua/, dif.org.ua, newcitizen.org.ua, http://www.kiis.com.ua/.

 

Консорціум «Національний екзит-пол'2010» об'єднує фонд «Демократичні ініціативи», Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних та політичних досліджень імені О. Разумкова. Екзит-пол фінансується міжнародними донорами: фонд «Відродження», Посольство США, Посольство Канади, Канадсько-українська фундація, Національний фонд підтримки демократії, Фонд Ч. Ст. Мотта, Програма малих проектів за підтримки Посольства Королівства Нідерландів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY