detector.media
29.01.2010 17:43
Національний екзит-пол у другому турі окремо покаже результати з поправкою на дані ЦВК, щоб уникнути недоліків

Національний екзит-пол у другому турі виборів президента планує усунути недоліки в реалізації своєї методики й окремо покаже результати з поправкою на дані ЦВК щодо явки виборців. Про це йдеться в офіційній заяві консорціуму «Національний екзит-пол'2010», підписаній Ільком Кучерявим (фонд «Демократичні ініціативи»), Володимиром Паніотто (Київський міжнародний інститут соціології) та Анатолієм Рачком (Український центр економічних та політичних досліджень імені О. Разумкова).

 

Консорціум проаналізував результати Національного екзит-полу в першому турі та визнав, що зіткнувся з методичними проблемами. Нагадаємо, результати Національного екзит-полу в першому турі виборів показали розрив між двома кандидатами-лідерами близько 4%, водночас дані інших п'яти досліджень - близько 10% (такий результат волевиявлення згодом зафіксувала Центральна виборча комісія). ТК детально аналізувала аспекти, які призвели до такої ситуації.

 

Як пояснюють соціологи, відмінності у даних Національного екзит-полу й інших п'яти екзит-полів пов'язані, передусім, зі свідомим використанням методики, яка забезпечує незалежність даних екзит-полу від даних ЦВК щодо явки і щодо кількості зареєстрованих виборців. Результати ж інших екзит-полів залежали від цих даних.

 

«Наша методика розроблена 2004 року, коли дані, які подавала  ЦВК, ставилися під сумнів. Вона була запозичена з міжнародного досвіду, адаптована українськими та міжнародними експертами і  добре себе зарекомендувала під час парламентських виборів 2006 і 2007 років. Коли під час аналізу ми ввели поправку на дані ЦВК щодо явки, то результати Національного екзит-полу і ЦВК збіглися», - заявляють виконавці екзит-полу.

 

Відтак, консорціум ухвалив рішення в другому турі усунути недоліки.

 

Крім цього, консорціум закликає колег, які проводять інші екзит-поли, оприлюднити методологію опитувань і після закінчення виборів передати свої дані до відкритих для фахівців соціологічних архівів України.

 

Виконавці Національного екзит-полу також попереджають, що в другому турі результати можуть бути дуже суперечливі, бо всі відсотки похибки, що отримає один кандидат, утратить його суперник. «Тому похибка у 2,5%  може показати відмінність у результатах кандидатів на 5%. За мінімальної переваги в одного з кандидатів екзит-поли можуть показати перемогу іншого», - застерігають фахівці.

 

Як повідомляла ТК, консорціум має намір проводити екзит-пол у другому турі, для чого необхідно зібрати близько 110 тисяч доларів.

 

 «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY