Українські ЗМI проведуть власні екзит-поли

15 Січня 2010
19480
15 Січня 2010
13:46

Українські ЗМI проведуть власні екзит-поли

19480
Наскільки дані цих екзит-полів можуть бути репрезентативними та чи коректні вони з точки зору соціології?
Українські ЗМI проведуть власні екзит-поли

«День» (№2 від 13 січня цього року) вже повідомляв про те, що телеканал ICTV має намір провести власний екзит-пол 17 січня, в день виборів президента України. Учора на прес-конференції в Києві керівництво каналу оголосило, що компанією, яка на замовлення ICTV проведе опитування виборців на виході з дільниць, стане GFK NOP. «Перший екзит-пул був проведенений у 1967-му році на замовленя одного з лідерів мовлення CBS. Із тих часів усі провдіні канали виступають замовником екзитполів. Такі дослідження завмовляють BBC, SKY, CNN . Ми маємо справу з цим соціологічним дослідженням втретє. Ми прагнемо проінформувати глядачів, - стверджує прес-служба телеканала. - А також дати аналітичні матеріали про електоральні вподобання щодо кандидатів у другом турі, характеристики виборців кожного з кандидатів, а також відповісти на деякі інші запитання, про які ми повідомимо в ніч виборів. GFK NOP - одна з найбільших світових компаній з досвідом проведення екзит-полів на виборах у Британії, яка має досить складну систему вибірки. Для нас важливо, що компанія має предствника в Україні - GFK, тому якість польових робіт буде високою. На яких саме дільницях проводитиметься опитування, ми тримаємо в таємниці - це покращить якість даних. Конфіденційність і щирість відповідей респондентів забезпечиться бланком самозаповнення. Інтерв'юер не втручається у відповіді респондентів. Точність добору забезпечує присутність одночасно трьох інтерв'юерів. Це найбільша кількіть, яка була присутня на екзит-полах в Україні», - розповіла прес-служба ICTV в коментарі «Дню».

 

Провести власні екзит-поли мають намір також «Савік Шустер- студія» та тижневик «Аргументы и факты в Украине». Про це повідомляє «Детектор медіа».

 

Соціологічна служба продакшну «Савік Шустер- студія» , яка щотижня добирає гостей п'ятничної тижневої програми «Шустер live», проведе опитування на 350 виборчих дільницях. Планується опитати близько 20 тисяч виборців. Для опитування розроблено спеціальні анкети. О 20-й годині 17 січня на телеканалі «Україна» оголошуватимуться не тільки результати щодо вибору громадян, а й їхній соціологічний портрет: вік, стать, освіта, професія, який, як правило, відомий тільки замовникам.

 

На замовлення газети «Аргументы и факты в Украине» екзит-пол «Вибір 2010» проведе Український інститут соціальних досліджень ім. Олександра Яременка. Посилаючись на голову правління інституту Ольгу Балакіреву, Інтерфакс-Україна зазначає, що опитування відбуватиметься на виході з 400 виборчих дільниць, де буде опитано близько 15 тис. виборців методом анонімного експрес-опитування. Загалом буде залучено 800 інтерв'юерів Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка і Центру «Соціальний моніторинг». Інтерв'юери ставитимуть виборцям такі запитання: «За кого проголосували?», «Як давно визначилися з вибором?», «Кому віддасте перевагу в другому турі виборів?», «Персональні дані виборця». Крім того, для складання соціологічного очікування ставитимуть запитання про того, хто, на думку виборця, переможе на президентських виборах. Отримані в ході опитування дані буде представлено на національному рівні зі статистичною похибкою менш ніж 2,2% для лідерів і не більше за 1,5% - для інших кандидатів. Попередні результати -станом на 18.00 - оголосять о 20.00 17 січня.

 

До цієї тенденції приєднався також телеканал «Інтер», який підписав договір із соціологічними компаніями SOCIS, «Юкрейніан соціолоджі сервіс» та «ФОМ-Україна». 17 січня на каналі оприлюднять результати, отримані на виборчих дільницях у всіх областях України, АР Крим. Буде опитано 15 000 виборців. А хід виборів висвітлюватиме програма «Велика політика. Ніч виборів».

 

«День» запитав Юрія Саєнка (доктор економіки, профессор, Інститут соціології НАН України) про те, наскільки дані цих екзит-полів можуть бути репрезентативними та чи коректні вони з точки зору соціології.

 

- Проведення екзит-полів засобами масової інформації - це створення хаосу, бо це роблять численні псевдосоціологічні конторки, оприлюднюючи всілякі рейтинги, в тому числі й політичні. Людям варто знати, що складанням рейтингів займаються спеціально навчені фахівці, яких у США називають полстерами. Тому те, що зараз роблять українські ЗМІ, - це не соціологія. Це звичайне збирання інформації, до того ж нерепрезентативної.

 

Усі держави роблять один екзит-пол і дуже серйозно до нього готуються. Мета цього єдиного соціологічного дослідження загальновідома, і вона одна. Тому подібні безпомічні потуги медіа в соціології лише паплюжать центральний екзит-пол. До того ж абсолютно некоректно з боку як провідних телевізійних каналів, так і друкованої преси оприлюднювати інформацію, яка не репрезентує реальної ситуації. Ніде у світі такого немає. За кордоном соціологією на виборах займаються солідні установи.

 

Утім, проблема «нечистоплотних» соціологічних даних для українського інформаційного простору не нова. Чомусь поважні видання не користуються послугами псевдосоціологічних «конторок», а звертаються до перевірених організацій. А чому? Тому що вони відповідають за інформацію, яку подають. На жаль, професійна соціологія в Україні сьогодні не має жодних механізмів, аби захиститись від паплюження її чесного ім'я непрофесійністю і продажністю численних фірмочок, які нібито займаються соціологічними дослідженнями. Для цього не існує нормативної бази. Очистити українську професійну соціологію від цього бруду можна було б через асоціацію соціологів, якби їй було надано право ліцензувати соціологічні дослідження. Свого часу ми, Асоціація українських соціологів, спільно з тодішнім президентом України Леонідом Кучмою розробили закон, який стосувався соціології, але він «завис» у Секретаріаті Президента.

 

 Марія Томак, Алла Дубровик, газета «День»

 

Фото Миколи Лазаренка, «День»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марія Томак, Алла Дубровик, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19480
Теги:
Читайте також
16.01.2010 09:23
Ірина Ведерникова, «Дзеркало тижня»
31 429
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду