detector.media
15.01.2010 13:46
Українські ЗМI проведуть власні екзит-поли
Українські ЗМI проведуть власні екзит-поли
Наскільки дані цих екзит-полів можуть бути репрезентативними та чи коректні вони з точки зору соціології?

«День» (№2 від 13 січня цього року) вже повідомляв про те, що телеканал ICTV має намір провести власний екзит-пол 17 січня, в день виборів президента України. Учора на прес-конференції в Києві керівництво каналу оголосило, що компанією, яка на замовлення ICTV проведе опитування виборців на виході з дільниць, стане GFK NOP. «Перший екзит-пул був проведенений у 1967-му році на замовленя одного з лідерів мовлення CBS. Із тих часів усі провдіні канали виступають замовником екзитполів. Такі дослідження завмовляють BBC, SKY, CNN . Ми маємо справу з цим соціологічним дослідженням втретє. Ми прагнемо проінформувати глядачів, - стверджує прес-служба телеканала. - А також дати аналітичні матеріали про електоральні вподобання щодо кандидатів у другом турі, характеристики виборців кожного з кандидатів, а також відповісти на деякі інші запитання, про які ми повідомимо в ніч виборів. GFK NOP - одна з найбільших світових компаній з досвідом проведення екзит-полів на виборах у Британії, яка має досить складну систему вибірки. Для нас важливо, що компанія має предствника в Україні - GFK, тому якість польових робіт буде високою. На яких саме дільницях проводитиметься опитування, ми тримаємо в таємниці - це покращить якість даних. Конфіденційність і щирість відповідей респондентів забезпечиться бланком самозаповнення. Інтерв'юер не втручається у відповіді респондентів. Точність добору забезпечує присутність одночасно трьох інтерв'юерів. Це найбільша кількіть, яка була присутня на екзит-полах в Україні», - розповіла прес-служба ICTV в коментарі «Дню».

 

Провести власні екзит-поли мають намір також «Савік Шустер- студія» та тижневик «Аргументы и факты в Украине». Про це повідомляє «Детектор медіа».

 

Соціологічна служба продакшну «Савік Шустер- студія» , яка щотижня добирає гостей п'ятничної тижневої програми «Шустер live», проведе опитування на 350 виборчих дільницях. Планується опитати близько 20 тисяч виборців. Для опитування розроблено спеціальні анкети. О 20-й годині 17 січня на телеканалі «Україна» оголошуватимуться не тільки результати щодо вибору громадян, а й їхній соціологічний портрет: вік, стать, освіта, професія, який, як правило, відомий тільки замовникам.

 

На замовлення газети «Аргументы и факты в Украине» екзит-пол «Вибір 2010» проведе Український інститут соціальних досліджень ім. Олександра Яременка. Посилаючись на голову правління інституту Ольгу Балакіреву, Інтерфакс-Україна зазначає, що опитування відбуватиметься на виході з 400 виборчих дільниць, де буде опитано близько 15 тис. виборців методом анонімного експрес-опитування. Загалом буде залучено 800 інтерв'юерів Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка і Центру «Соціальний моніторинг». Інтерв'юери ставитимуть виборцям такі запитання: «За кого проголосували?», «Як давно визначилися з вибором?», «Кому віддасте перевагу в другому турі виборів?», «Персональні дані виборця». Крім того, для складання соціологічного очікування ставитимуть запитання про того, хто, на думку виборця, переможе на президентських виборах. Отримані в ході опитування дані буде представлено на національному рівні зі статистичною похибкою менш ніж 2,2% для лідерів і не більше за 1,5% - для інших кандидатів. Попередні результати -станом на 18.00 - оголосять о 20.00 17 січня.

 

До цієї тенденції приєднався також телеканал «Інтер», який підписав договір із соціологічними компаніями SOCIS, «Юкрейніан соціолоджі сервіс» та «ФОМ-Україна». 17 січня на каналі оприлюднять результати, отримані на виборчих дільницях у всіх областях України, АР Крим. Буде опитано 15 000 виборців. А хід виборів висвітлюватиме програма «Велика політика. Ніч виборів».

 

«День» запитав Юрія Саєнка (доктор економіки, профессор, Інститут соціології НАН України) про те, наскільки дані цих екзит-полів можуть бути репрезентативними та чи коректні вони з точки зору соціології.

 

- Проведення екзит-полів засобами масової інформації - це створення хаосу, бо це роблять численні псевдосоціологічні конторки, оприлюднюючи всілякі рейтинги, в тому числі й політичні. Людям варто знати, що складанням рейтингів займаються спеціально навчені фахівці, яких у США називають полстерами. Тому те, що зараз роблять українські ЗМІ, - це не соціологія. Це звичайне збирання інформації, до того ж нерепрезентативної.

 

Усі держави роблять один екзит-пол і дуже серйозно до нього готуються. Мета цього єдиного соціологічного дослідження загальновідома, і вона одна. Тому подібні безпомічні потуги медіа в соціології лише паплюжать центральний екзит-пол. До того ж абсолютно некоректно з боку як провідних телевізійних каналів, так і друкованої преси оприлюднювати інформацію, яка не репрезентує реальної ситуації. Ніде у світі такого немає. За кордоном соціологією на виборах займаються солідні установи.

 

Утім, проблема «нечистоплотних» соціологічних даних для українського інформаційного простору не нова. Чомусь поважні видання не користуються послугами псевдосоціологічних «конторок», а звертаються до перевірених організацій. А чому? Тому що вони відповідають за інформацію, яку подають. На жаль, професійна соціологія в Україні сьогодні не має жодних механізмів, аби захиститись від паплюження її чесного ім'я непрофесійністю і продажністю численних фірмочок, які нібито займаються соціологічними дослідженнями. Для цього не існує нормативної бази. Очистити українську професійну соціологію від цього бруду можна було б через асоціацію соціологів, якби їй було надано право ліцензувати соціологічні дослідження. Свого часу ми, Асоціація українських соціологів, спільно з тодішнім президентом України Леонідом Кучмою розробили закон, який стосувався соціології, але він «завис» у Секретаріаті Президента.

 

 Марія Томак, Алла Дубровик, газета «День»

 

Фото Миколи Лазаренка, «День»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY