Особливості національного екзит-полу: заплатити може кожен охочий

14 Січня 2010
19061
14 Січня 2010
14:27

Особливості національного екзит-полу: заплатити може кожен охочий

19061
В Україні збирають кошти для проведення національного екзит-полу. Цього разу долучитися до фінансування опитування зможе кожен охочий
Особливості національного екзит-полу: заплатити може кожен охочий

Окрім міжнародних фондів та кандидатів на Президента, свій внесок у проведення національного екзит-полу цього року можуть зробити усі охочі - грошовим переказом у банк або по телефону.

 

При цьому організатори запевняють, що за витратою коштів та підрахунком результатів опитування слідкуватиме спеціальний орган - наглядова рада, до якої увійшли відомі українські журналісти та громадські діячі.

 

Підтримали навіть кандидати

 

Екзит-пол - це форма опитування, яку соціологічні служби у день голосування проводять на виході з виборчих дільниць. Таким чином, до оприлюднення офіційних даних виборчими комісіями, можна дізнатися попередні результати.

 

В Україні національні екзит-поли практикують із 1998 року. Цьогорічний стане десятим, щоправда його підготовка зазнала суттєвих змін. Попередні екзит-поли фінансували переважно міжнародні донори. Цього разу долучитися пропонують усім охочим. Можна переказати бажану суму на банківський рахунок, а можна надіслати смс - й автоматично поповнити фонд на 3 гривні.

 

Серед охочих матеріально підтримати екзит-пол опинилися й деякі кандидати на Президента. За словами одного з організаторів проекту, директора фонду «Демократичні ініціативи» Ілька Кучеріва, їхні внески - від 10 до 50 тисяч гривень. «Ми отримали кошти від Гриценка, Мороза, Бродського, Тігіпка та Костенка. Ще деякі кандидати кажуть, що вони мають подумати», - зазначив пан Кучерів.

 

Опитування - і форма контролю

 

Із запланованих майже 2 мільйонів гривень на проект зібрали вже більше половини. А щоб кошти витрачалися належним чином і підрахунок результатів відбувався прозоро, розпочала діяльність наглядова рада. До її складу увійшли зокрема й відомі українські журналісти.

 

Голова наглядової ради, директор Інституту медіа-права Тарас Шевченко переконаний, що екзит-пол допоможе порівняти, наскільки неофіційні результати виборів відрізнятимуться від офіційних. «Взагалі в Україні екзит-пол - це демократичний і досить простий контроль за результатами виборів. До того ж, це цікаво аудиторії, бо можна дізнатися про попередні результати заздалегідь», - додає Тарас Шевченко.

 

Опитування виборців проводитимуть дві соціологічні компанії - Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова. Вони планують охопити 240 виборчих дільниць по всій Україні. Найшвидше дізнатися результати екзит-полу, кажуть організатори, можна буде у соціальних мережах - попередні дані оприлюднять у день виборів вже о восьмій вечора.

 

Олена Ремовська, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олена Ремовська, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19061
Теги:
Читайте також
16.01.2010 09:23
Ірина Ведерникова, «Дзеркало тижня»
31 429
15.01.2010 13:46
Марія Томак, Алла Дубровик, «День»
19 481
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду