Микола Княжицький: «Дії Генпрокуратури матимуть негативні наслідки для членів Нацради, які прогулюють засідання»

17 Лютого 2010
40958
17 Лютого 2010
12:18

Микола Княжицький: «Дії Генпрокуратури матимуть негативні наслідки для членів Нацради, які прогулюють засідання»

40958
Генеральний директор телеканалу ТВі коментує обставини проведення останнього конкурсу на телечастоти та подальший розвиток подій
Микола Княжицький: «Дії Генпрокуратури матимуть негативні наслідки для членів Нацради, які прогулюють засідання»

Аргументація Миколи Княжицького подібна до риторики «більшості» в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, яка попри спротив трьох колег провела конкурс і розподілила телечастоти таким чином: одну третину - для ТВі, ще одну - для 5-го каналу, і ще одну - для всіх інших. Зокрема, пан Микола, як і п'ятеро членів Нацради, переконаний, що поява Віталія Шевченка на засіданні означала його присутність, що припис Генеральної прокуратури був скерований лише до одного Андрія Мирошніченка, а не до всієї Нацради, виконувачем обов'язків голови якої є Мирошніченко, що відкликання частотних висновків УДЦР з Нацради по суті ніяк не вплинуло на конкурси 2009 року. «Думаю, ситуація вже закінчилася. Ми ліцензію отримали - будемо розвиватися», - оптимістично твердить керівник нової загальнонаціональної мережі.

 

- Пане Миколо, телеканал НТН оскаржує в суді результати конкурсу, головним переможцем якого був ТВі. Як ви реагуєте на позов НТН?

- Ми ніяк не реагуємо, тому що позов до Національної ради, а не до нас.

 

- Але ж зачеплено ваші інтереси...

- Значить, ми братимемо в цьому участь. Будемо, мабуть, просити, щоб нас залучили як третю особу, якщо це відбуватиметься.

 

- Які перспективи в НТН оскаржити результати конкурсу?

- Великих перспектив я не бачу, тому думаю, що і нам, і НТН буде простіше та зручніше спокійно працювати далі й домовлятися про співпрацю, аніж займатися безсенсовими подіями в судах.

 

- Що ви маєте на увазі під домовленостями про співпрацю? Ви вже домовляєтеся про якесь врегулювання ситуації?

- Нам немає що врегульовувати. А співпраця буває й поза врегулюванням. У нас були переговори щодо рекламної співпраці, щодо інших варіантів співробітництва між нами і цією групою каналів. І ми й далі готові до них. Ми ж нормально на ринку працюємо з усіма групами, і з усіма гравцями на ринку ведемо переговори.

 

- НТН посилається на те, що на момент проведення конкурсу не була скасована ухвала суду на забезпечення вашого позову. Чи відповідає це дійсності? Що насправді було з вашою ухвалою в той день?

- 16 грудня, коли наша ухвала була вже прийнята, НТН спокійно взяв участь у конкурсі, представив свою концепцію, не мав жодних заперечень із цього приводу. Він продовжував сам діяти в усіх цих умовах. І абсолютно законно робив, тому що виконавче провадження відкрите не було.

 

Заступник генерального прокурора Віктор Кудрявцев на з'їзді прокурорів сказав: «Порядок законом установлен один: для выполнения судебного решения необходимо открытие исполнительного производства». У нашому випадку провадження відкрите ще не було (це сталося потім, а 22 числа його закрили). На час голосування його теж не було.

 

Отож, щодо ухвали - взагалі нема, про що говорити. Тим більше, ніякі інтереси каналу НТН не зачеплені: вони взяли участь у самій процедурі конкурсу, представляли концепцію (після ухвали!). А вже коли їх не влаштували результати, вони пішли до суду. На мою думку, це нонсенс, бо канал НТН виграв 9 частот, а вся група «Інтер» - 20. Це смішно: люди з усім погоджуються, а коли їх не влаштовують результати - йдуть до суду.

 

- А як вас торкнулася ухвала суду на забезпечення позову НТН, яка забороняє зараз Нацраді видавати ліцензії переможцям конкурсу?

- Жодним чином не торкнулася.

 

- Тобто ви вже до ухвали встигли отримати ліцензії?

- Звичайно.

 

- Як ви ставитеся до перевірки Генпрокуратури і прокурорського припису щодо конкурсу? Із чим ви їх пов'язуєте?

- Було звернення народного депутата Ганни Герман, де наведено багато фактів, що не відповідають дійсності. Мені дуже приємно, що всі так обстоюють наші інтереси і говорять про нашу ухвалу, яку ми ж самі й відкликали. Розумієте, в чому абсурд? Це ж наша ухвала, вона нічиїх інтересів не зачепила, усі представили свої концепції, взяли участь у конкурсі, усі були присутні. У протоколі записано: Шевченко був присутнім. Те, що він потім вийшов, - це його проблеми. Може, він, даруйте, в туалет пішов, але він був присутнім. Він каже, що не був готовим голосувати. Але він був готовим ще 16 грудня! Для голосування треба п'ятеро - і п'ять чоловік було. А те, що деякі члени Нацради в день, коли мало відбутися голосування, поїхали на лижах кататися, то це до них питання як до державних службовців.

 

- Кого ви маєте на увазі?

- Яка різниця! Де були інші члени Нацради і чому ми від цього маємо страждати? Державні службовці мають бути на робочому місці з 9-ї до 18-ї вечора. І вони можуть бути відсутніми на засіданні, якщо в них відрядження або хвороба. А якщо люди просто так не ходять, то це абсурд і про це потрібно говорити. «Мене не влаштовують інтереси і тому я не піду», - ну це ж не дитячий садочок, є ж якась відповідальність державних чиновників! І після цього вони самі пишуть до Генпрокуратури. Ну хіба це нормально?

 

- Ви не боїтеся, що після прокурорського припису у вас заберуть ліцензію? Принаймні, був прецедент, коли після припису анулювали ліцензію радіомережі «Мелодія».

- Неможливо прокурорським приписом забрати ліцензію. Припис у даному випадку хіба до нас?

 

- До Національної ради.

- Він навіть не до Національної ради, а до одного з членів Національної ради, а це колегіальний орган.

 

- Але листування між Андрієм Мирошніченком і Генпрокуратурою може продовжитися, і ГПУ скерує наступний свій припис уже до всіх членів Нацради з вимогою усунути порушення законодавства.

- У Генпрокуратурі працюють чесні люди. Я припускаю, що в нашій країні ще можна прийти і на особистих зв'язках попросити написати припис. Але не можна примусити прокуратуру зробити незаконні речі. Оскільки конкурс відбувся законно і жоден суд не встановив нічого іншого, то при чому тут прокуратура?

 

- Тож ви не чекаєте, що дії Генпрокуратури можуть мати якісь украй негативні наслідки для вас?

- Я думаю, що дії Генпрокуратури матимуть негативні наслідки для тих членів Нацради, які прогулюють засідання і в державний час невідомо де і невідомо за які кошти знаходяться. Я думаю, що це може мати наслідки, і це буде правильно. А щодо чесних учасників конкурсу я не бачу жодних причин, щоб це мало наслідки.

 

- На останньому засіданні Національна рада замовила в УДЦР висновки щодо можливості збільшення потужності і зміни розташування передавачів на нових частотах ТВі і 5-го каналу. Які очікування ви покладаєте на УДЦР, яких висновків чекаєте?

- Ми б хотіли вести нормальне мовлення. Подивіться умови конкурсу - у них було чітко сказано, що він проводиться з метою створення конкурентних умов розвитку. Є лист Антимонопольного комітету, де сказано, що дві групи на сьогодні де-факто є монополістами. Це «Інтер» і StarLightMedia. «Отримання цими групами компаній ліцензії на право мовлення з використанням вільних частот з перевищенням обсягів, передбачених ч. 1 ст. 8 закону про телебачення і радіомовлення, може змінити ситуацію на ринку телевізійних послуг та послуг із розміщення телевізійної реклами та мати негативний вплив на конкуренцію», - ішлося в листі. Коли я зустрівся з членом Нацради Ігорем Курусом на святкуванні 15-річчя Нацради, він мені дав слово, що все буде чесно, Нацрада врахує лист АМКУ і ці частоти монополістам не дістануться. І знаючи його, як людину, що тримає слово, ми після цього зняли всі претензії до Національної ради.

 

 

 

Ігор Курус (праворуч) "дає слово" Миколі Княжицькому на ювілеї  Нацради

 

А зараз ми не виключаємо, що будемо оскаржувати допущення до конкурсу групи «Інтер», яка в результаті отримала 20 частот. Наші юристи зараз вивчають це питання.

 

- Посилаючись на лист АМКУ?

- Так, на лист Антимонопольного комітету, на умови конкурсу.

 

- Повернімося до УДЦР, чого ви чекаєте від нього зараз?

- Ми чекаємо висновків на запит Національної ради. Якщо можна буде підвищити потужність, то для нас це буде приємно і зручно. Ми сподіваємося, що це можливо і ми зможемо побудувати канал, який демонополізує ситуацію на ринку і буде одним з багатьох незалежних каналів в українському медіапросторі.

 

- Але ж від початку ви прораховували всю мережу з 10-ваттними передавачами. Чому тепер вони вас не влаштовують і ви подаєте на збільшення потужностей?

- Вони нас влаштовують. Ми поцікавилися, чи можемо збільшити потужність. Якщо так, то збільшимо, якщо ні - то ні.

 

- Але вже діє мораторій на прорахунок аналогових частот. Невже він вас не торкається?

- Ні, звичайно. Мораторій говорить про те, що після нового року заборонено оголошувати конкурс на нові частоти. Конкурс на ті частоти, які ми отримали, був оголошений до нового року. Тому мораторій жодним чином не впливає на ці дії.

 

- До речі, після того, як ви оскаржили конкурс, УДЦР відкликав усі прораховані за рік частоти. Із чим ви це пов'язуєте?

- Я передбачаю, що насправді весь ринок не зацікавлений у підсиленні монополістів. І коли поширилася інформація про те, що всі ці частоти можуть дістатися їм, то були задіяні різноманітні лобістські способи для того, щоб цього не сталося. І не лише з нашого боку. Точніше навіть здебільшого не з нашого боку. З нашими діями відкликання висновків УДЦР не пов'язане.

 

- А з чиїми діями пов'язане?

- Не маю уявлення.

 

- Які наслідки має відкликання частот для ТВі?

- Та ніяких. Єдиним дозвільним документом на мовлення є ліцензія. Ми законно її отримали, і працюємо в абсолютно законному полі. І в нас жодних сумнівів чи турбот із цього приводу немає. Ліцензія дозволяє нам працювати із цими потужностями. Є суд, до якого люди можуть звертатися і забороняти нам це робити (якщо вони його виграють). Фактом є те, що конкурс відбувся, жоден суд не сказав, що він незаконний. Ми дістали ліцензію законно. Все інше - чутки. Їх завжди багато, але вони ні на що не впливають.

 

- Підсумовуючи все, як, на вашу думку, розвиватиметься ситуація далі?

- Думаю, ситуація вже закінчилася. Ми ліцензію отримали - будемо розвиватися. Ми ні на що чуже не претендуємо, але своє не віддамо.

 

- Пане Миколо, цікавить іще таке питання. Якщо новий президент Віктор Янукович запропонує вам членство в Національній раді, ви погодитеся?

- Сьогодні (16 лютого - ред.) була прес-конференція Ющенка і в нього запитали: «Якщо новий президент запропонує вам бути прем'єр-міністром, ви погодитеся?». Я вам відповім, цитуючи нашого президента: мені ще не пропонували. А членом Національної ради я вже був...

 

- Можете стати вдруге - маєте таке право...

- Право є, але який сенс? У мене сенс зараз побудувати красивий сучасний український канал. А працювати в Національній раді - це теж цікаво і корисно, але я це вже робив. І мені це вже не так цікаво.

 

- А як ви прогнозуєте - які зміни будуть у складі Нацради?

- Я, чесно кажучи, не знаю. Для мене важливим є побудувати ЗМІ, незалежний від жодних політичних сил в Україні. Тим паче - втримати це в новій політичній ситуації.

 

Фото Яни Новосьолової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
40958
Читайте також
01.09.2010 10:06
Вікторія Кобиляцька, Валерій Костюкевич, Лариса Осадчук, Микола Семена, Тетяна Ільницька, «День»
57 719
31.08.2010 17:22
Мар'яна Закусило
66 053
26.08.2010 11:52
Микола Княжицький, «Українська правда»
45 837
09.04.2010 09:50
Мар'яна Закусило
34 769
29.01.2010 21:34
Віталій Шевченко, для «Детектор медіа»
42 672
28.01.2010 17:11
Мар'яна Закусило
53 252
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ККУ
5179 дн. тому
Лучше бы фигуранты последних событий конкурсов в Нацсовете просмотрели ст.20,21,91,165,167,187 ККУ (или поручили бы своим юрслужбам дать справочки).
Тумба Юмба
5179 дн. тому
При чем тут журналисты? Закон должен быть для всех законом!А то начиная с президента, ВР,НР. КМ и т. д. и т. п. полное игнорирование законов Украины. Если так дальше будем жить, то "очень хорошо" будем жить!! Что там обещал кандидаты?- "В Украине будут действовать законы!".
Ананій Неяценюк
5180 дн. тому
Треба мати печерну етику, щоб приплітати хороших журналістів до бридкої історії з фарсом названим конкурсом. Циголко Чайка , Скрипін, Портніков заслуговують мовити на всіх частотах, а не лише на тих, що компашка з кількох осіб дала їм під виглядом конкуврсу.
Бандура
5180 дн. тому
Свят Цеголко, Роман Чайка на 5 каналі і Скрипін з Портніковим і Наємом на ТВі -справжні журналісти-патріоти. Дайте хлопцям право голосно говорити Не обмежуйте частотами ы не виштовхуйте їх на маргінес! А запроданці з ІНТЕРА тиснуть на всі конкурси щоб зволочити наші душі під кремлівсько-геббелвською машиною
Вепря2
5181 дн. тому
Генпрокуратурой пугать Нацсовет? Лучше уж попугать депатаментом по борьбе с єкономическими преступлениями. Ведь ТВi выиграл на конкурсе 10 ваттные частоты. заплатив 516 грн. конкурсной гарантии на один передатчик и 2700 грн. за лицензию, а теперь переоформляют за 80 грн. на передатчики мощностью 1 Киловатт!!! А лицензия на 1 киловат стоит до 500.000 грн!!!Может изменилась электромагнитная совместимость или может все таки сознательно сначала подавались заниженные мощности на конкурс, чтобы потом их увеличить? Члены Нацсовета, как патриоты и граждане должны были бы сообщить соответствующим органам о попытках нанесения экономического ущерба Украине!!!!
Дьома Бло
5182 дн. тому
Інтер давно пора розігнати. Нічого українського. Але хіба нацрада зайнята запровадженням законів? Вона сама перетворилася на бордельню, групка чинуш вписує вигідні для них рішення у протоколи засідань за минулі роки. Лайна по шию.
Споглядач-глядач
5182 дн. тому
Інтер бєзпрєдєльнічає, бо кремлівські господарі вимагають контролювати все ТБ і оболванювати не тільки Схід, але й молодь. Все українське вони паплюжать по єзуїтськи тонко. Тому третини частот їм мало. Шувалов і Канавін-молодці - скоро ордени від Путіна одержать. А Валера, за пяними теревенями буха, чорного бабла накосив на виборах під 100 лимонів. Є чим підмащувати справедливі суди і всю цифру під себе загрібати. Лише Пінчука з старлайтом не опустить хоч дуже хотітиме при новій владі
Svoevol Петру
5182 дн. тому
Cогласен. Эту пятерку нацсовета ждут тяжелые времена. В новом составе этого госукдарственного органа скоро не увидим не тлько Лясовского с его интригами а и остальных "героев" нашего дня - Мирошниченка, Лебедеву (ей как и Понедилку уже давно пора на пенсию). А затеять показную борьбу за справедливость регионалы смогут. Они не Ющенко- могут действительно посадить, темболее генпрокурор ихний.
Петр
5182 дн. тому
Такового безпридела Национальный совет не видал давненько! Этоже надо, в 2010 году проводить заседание за 2009!!!! И даже без кворума как того требует закон. Но, похоже для таких как Мирошниченко, Лебедива законы как дышло. Интересно как чувствует себя Лясовский? Ему оценку за продажу частот радио АЛЛА в честь рождения Аллы Пугачевой президент уже дал спорлна отправив в заслуженую отставку. За этот же безпридел думаю когото могут и посадить. Донецким после прихода к власти надоже будет показать народу свою работу, дескать боримся за торжество закона!!!
небайдужий
5182 дн. тому
Капець!!! Нацрада придумала ноу-хау.... Уже кілька разів провела засідання ЗАДНІМ числом. Останні кілька засідань взимку цього року (знову ж таки без кворуму) датовані ЛІТОМ МИНУЛОГО РОКУ!!! На цих засіданнях Мірошніченко з Лєбєдєвою незаконно роздали ліцензії. Це хіба не кримінал ?!!
Аппаратчик
5182 дн. тому
В нацсовете все знают, что Шевченко всегда уважал Княжицкого и что поддержал бы его на конкурсе по тем же соображениям, что здесь приводятся. Странная вещь - вместо того, чтобы получить законные результаты на законном конкурсе Княжицкий включается в эти бредовые споры, участвовал ли Шевченко в конкурсном заседании. Не участвовал. Наоборот, зашел чтобы заявить, что нарушается закон, ведь присутствую 5 чел вместо минимума из шести по закону, и потребовал прекратить эту бодягу, и тут же ушел не принимая участия ни в одном голосовании. А после этого без кворума рассматривались все конкурсные вопросы. Дело даже не в том что Княжицкий был членом нацсовета и понимает что закон не позволительно нарушать никому. И не не в отношении к нему того, кто его реально всегда поддерживал. Зачем Княжицкому гнилой конкурс, незаконные результаты и суды? Не лучше ли по закону? Теперь, кстати всем в нацсовете понятно, почему год назад Шевч. ушел из председателя. Такой беспредел тогда и в кошмарном сне не приснился бы.
Мефодий
5183 дн. тому
Чувствуется рука того, кто уже научился вылетать
Дмитрий
5184 дн. тому
Ох, полетит эта тройка....в дальние края :)) Вылетит из Нацрады, как пробка !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду