Звернення до влади: НІ - обмеженню свободи слова в новій Конституції!

6 Червня 2009
24501
6 Червня 2009
11:31

Звернення до влади: НІ - обмеженню свободи слова в новій Конституції!

24501
Звернення до влади: НІ - обмеженню свободи слова в новій Конституції!

Сергій Воробей, Дніпропетровськ

Олена Скидан, генеральний директор телеканалу «Максі»

Інститут масової інформації, «Детектор медіа», Бюро журналістських розслідувань «Свідомо»,  Академія української преси, Інститут медіа права, а також окремі журналісти звернулися до представників усіх гілок влади щодо недемократичності ст. 20 проекту Закону про зміни до Конституції України.

 

Текст звернення публікуємо повністю.

 

Голові Верховної Ради України

Володимиру Литвину

Першому заступнику голови ВРУ

Олександру Лавриновичу

Заступнику голови ВРУ

Миколі Томенку

Прем'єр-міністру України

Юлії Тимошенко

Голові найбільшої парламентської фракції Партії регіонів

Віктору Януковичу

Лідерам парламентських фракцій

Народним депутатам України

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

Ми, представники громадських організацій України та ЗМІ, звертаємося до народних депутатів України, голови Верховної Ради та його заступників, прем'єр-міністра України, лідерів парламентських фракцій з вимогою звернути увагу на низку недемократичних положень, які вміщує проект Закону про зміни до Конституції України, опублікований на сайті газети «Дзеркало тижня».

 

Хоча це і неофіційний документ, але він вже став предметом широкого обговорення у суспільстві, з нього громадяни роблять висновки щодо намірів його авторів. Нас відверто непокоїть Стаття 20, в якій сказано: Доповнити Конституції нормою 34.1 такого змісту: «Держава зобов'язана забезпечити діяльність суспільного телебачення та радіомовлення та гарантує свободу діяльності засобам масової інформації. Монополізація ЗМІ органами державної влади, об'єднаннями громадян, окремими особами, використання ЗМІ для дезінформації суспільства та в антиконституційних цілях не допускається та карається згідно з законом. ЗМІ, які поширюють таку інформацію, за рішення суду позбавляються ліцензії (дозволу, свідоцтва) без права поновлення».

 

Ми вже давно виступаємо за створення в країні системи незалежного від держави суспільного мовлення. Але автори цього документу досить цинічно поруч із прогресивним положенням про суспільне мовлення вмістили іншу - про покарання ЗМІ

 

Ця норма суперечить як демократичній практиці, так і здоровому глузду. Адже, хто і як визначатиме, чи використовуються ЗМІ «для дезінформації суспільства  та в атиконституційних цілях»? Особливо в умовах вітчизняної корумпованої судової системи?  Позбавлення ліцензії «без права поновлення» також не є демократичною нормою. 

 

Ми вважаємо, що у разі запровадження цих норм в Конституцію свобода слова в Україні опиниться під серйозною загрозою і що Україна суттєво відкотиться назад у сфері забезпечення основних прав і свобод людини.

 

Ми звертаємо вашу особливу увагу на ці норми, пропонуючи авторам законопроекту вилучити їх iз тексту, а народним депутатам - не допустити їх ухвалення у Верховній Раді України під час розгляду цього законопроекту та голосування за нього.

 

Ми переконані, що ви не допустите обмеження прав народу та повернення країни до практики суцільної цензури та диктату влади.

 

Під цим зверненням підписалися:

 

Вікторія Сюмар (Інститут масової інформації)

Наталія Лигачова (Громадська організація «Детектор медіа»)

Єгор Соболєв (Бюро журналістских розслідувань «Свідомо»

Тарас Шевченко (Інститут медіа-права)

Андрій Куликов (ICTV)

Валерій Іванов (Академія української преси)

Юка Гаврилова, журналіст, літагент

Зоя Казанжи, медіатренер

Юрій Ісаєв, медіаконсультант

Ірина Бекешкіна, науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи»

Владислав Синяговський, блогер

Алла Бойко, Інститут журналістики КНУ імені Шевченка

Богдан Харахаш, тележурналіст

Денис Жарких, виконувач обов'язків головного редактора газети «Хрещатик»

Володимир Кацман, заслужений журналіст України

Ольга Акіншина, журналіст

Катерина Акіншина, журналіст

Андрій Лащ, журналіст, ТОНІС

Марія Кириленко, публіцист

Світлана Сененко, журналіст

Роман Сухан, журналіст, 5 канал

Тетяна Селезньова, журналіст

Юрій Шеляженко, редактор газети «Правдошукач»

Юрій Фінклер, Галицький інститут ім. В.Чорновола НаУКМА

Осман Пашаєв, журналіст, СТБ

Христина Стебельська, головний редактор Національної телекомпанії України

Ольга Куліш, голова правління обласної громадської організації «Волинський прес-клуб»

Володимир Ар'єв, народний депутат України («Наша Україна - Народна Самооборона»)

Микола Рабчевський

Дарія Динько, журналіст

Дмитро Мороз, радіожурналіст

Олег Корнієнко, журналіст

Юрій Пархомчук, голова Вінницького ГО «Край», керівник медіа-проектів ТРК «Перехрестя»

Ольга Бондаренко, журналістка, 5 канал

Ігор Чайка, студія медіа-проектів «Вартові демократії»

 

 

Звернення відкрите для підписання. Свої підписи можете присилати на адресу letter.tk@gmail.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24501
Читайте також
26.06.2009 10:51
Валентин Ткач, для «Детектор медіа»
15 408
19.06.2009 10:07
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 931
18.06.2009 11:19
Ирина Миронова, Наталья Непряхина, «Коммерсантъ»
36 828
18.06.2009 10:53
Валентин Ткач, для «Детектор медіа»
3 710
10.06.2009 10:17
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
30 163
06.06.2009 09:27
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
37 433
27.05.2009 13:37
Ольга Корягина, Донецк.proUA.com
37 834
26.05.2009 17:19
Юрий Константинов, «Столичные новости»
50 897
19.05.2009 15:15
Денис Жарких
, для «Детектор медіа»
33 696
07.05.2009 10:12
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
41 469
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знову
5436 дн. тому
Дякую Ар'эву за відповідь! Ти показав своє справжнє лице. Так, Україна змінюється, але для нас. А таким, як ти пройдисвітам в ній уже не буде місця.
для карлика "Знову"
5436 дн. тому
Ну що "Знову"? Не призначені твої тупі мозги бачити те, що є, а не те, що хочеться. Чи колінки трясуться поставити підпис? Таких боягузів, як ти вже у зоні чекають - похльобки налили. Побіжи-побіжи, бо небагато вас злишилося карликів совісті. Незабаром вас всіх дустом виведемо. Україна змінюється. І підписи тільки на "сходняках" минають.
Знову
5437 дн. тому
Знову збір підписів. І знову ті ж самі, вибачте, рожі пдписантів. І Ар'єв тут як тут у перших рядах! Ти ж, {CENSORED}народний депутат і представник влади! Це ж до тебе, коханого, оце звернення, щоб ти не лушив свободу слова! Ти ж не журналіст уже, принаймні на цей час. Ан ні, свербить рука підпис поставити...
Правда жизни
5437 дн. тому
В Украине свободы слова итак нет. Присутствует и корпоративная цензура, и само цензура, и просто непрофессиональный бардак. Журналисты, боясь потерять работу, честно отрабатывают хлеб акционеров, а те, в свою очередь, решают, что показывать и что писать. Разве не так? Подтверждение? Учредители закрыли "ТВ-таблид" на Новом и запретили вообще поднимать темы политики. На "Украине" тоже самое. Кроме Шустер-Live, положены на полку до лучших времён снятые ситкомы на полит.темы. Про Интер - можно даже не приводить примеры... И так далее. К чему обращение сверху? Опчковтирательство. Боритесь и воюйте со своими акционерами.
ніна
5438 дн. тому
Дивлячись, яка влада і хто у владі. а ліцензій необхідно позбавляти, бо з нашою дерьмократією ми зайшли аж до антидержавної політики, і хто сказав.що опозиція має право запльовувати все і всіх?
Сошальський
5439 дн. тому
Кваснюк не мели дурниць. Ти ж знаєш добре хто у всьому винен!!!
TVshnik
5439 дн. тому
Ну и народ: уже и за вами пришли, а вам все Кваснюк "скажений". Его пост - единственный честный в этих комментариях.
арт
5439 дн. тому
Конституцию должны писать профессионалы конституционного права, а не недоученные дилетанты... Конституция пишеться для государства, а не под конкретных лиц и уж тем более не под обстоятельсва. И тогда ни у кого не будут возникать никакие (серьезные) вопросы. З.Ы. Прошу прощения за оффтоп.
Христина Стебельська
5439 дн. тому
Поміркуймо, яке число експертів України є незаперечними авторитетами у визначенні - наскільки судження журналіста є професійні ? Які вміють відрізнити творчий новаторський підхід до теми від оригінально завуальованої дезінформації? Хто із суддів вміє відрізнити суть політичної думки чи факту? Хто з уповноважених виносити вердикт знає, що таке незбалансовані новини, особливо тоді, коли є всі точки зору (ніби?), але одна із них зумисно подана викривлено? Що стоїть за фразою "з надійних джерел"? Як "клепаються" докази і як їх проплачують гаманці олігархів? Чи достатньо є тих, кому направду віриш, коли він каже "жодних особистих інтересів" у висвітленні спірних питань? А фото на сайтах, завдяки яким розумієш, що головні редактори, які публічно мають демонструвати свій нейтралітет, подібні професійні стандарти не сповідують? А запрошення у політичні дискусії ведучих новин - облич телеканалів на один із комерційних загальнонаціональних, де сьогодні ми чуємо їхню відвертість про політичні смаки й уподобання, а завтра дивимося "неупереджені" інформаційні програми на їхньому телеканалі. Це що? Комерційний хід чи дезінформація суспільства? Отже, вже зараз ліцензій можна позбавляти 2/3 ЗМІ України. Якщо не більше.
Хорошовський
5439 дн. тому
Звернулись і на отчот до Богословської на Інтер
lashch
5439 дн. тому
Редакторе, кожен має право на свободу слова, навіть скажений Кваснюк (цю оцінку йому дав психолог) Панікувати через це не варто, хоча з Вашою тезою абсолютно згоден! -))))) Зверніть увагу, що на його виступи з піною у рота ніхто не реагує...як то кажуть ....... лають, а караван їде -))
Редактор
5440 дн. тому
Пропоную не вносити до загального списку підпис клінічного ідійота та соціопата Кваснюка. Перебувати з ним в одному реєстрі не є великою честю для нормальних журналістів.
Lith
5440 дн. тому
"Звернення до влади: ХАЙ" - креативно...
хехе
5440 дн. тому
а я думаю эта публикация в ЗН - утка, а телекритика просто подыгрывает
Григорий Кваснюк, ТК АТВ, Одесса
5440 дн. тому
Что, ребята, запаниковали? А когда оранжевые полицаи пытались закрыть телеканал АТВ - все было нормально? А когда меня и Свету Фабрикант таскали в СБУ и грозились посадить на 15 лет - это было в порядке вещей? Режим Ющенко кидал вам кости с барского стола, и вы закрывали глаза на фашизацию страну, на уничтожение свободы слова, на преследование независимых СМИ. Но дамочка с косой вас кормить не намерена, и вы тут же всполошились. Кушать хотца, братцы? Доллары получать от помаранчевых олигархов? А вы вспомните, как говорили в гитлеровской Германии: "Я молчал, когда приходили за моими соседями, а когда пришли за мной, некому было за меня заступиться". Кто-нибудь из вас бил тревогу, когда свидомые паны из Нацрады и СБУ душили АТВ? Кто-нибудь защищал свободу слова в Одессе? Стыдно, красавцы! Но я выше и благороднее вас, поэтому прошу поставить под вашим обращением и мою подпись
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду