detector.media
18.05.2009 22:07
Костицький шкодує, що висновок НЕК завдав шкоди Олесю Ульяненку

Голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький шкодує про те, що висновок комісії став причиною вилучення з продажу книжки Олеся Ульяненка «Жінка його мрії». Про це він заявив під час круглого столу «Цензура в сучасній літературі та ЗМІ», ініційованого організаторами IV Міжнародного фестивалю поезії «Київські лаври» спільно з фестивалем «Білоруська весна» 18 травня.

 

Про цензуру в Україні та Білорусі дискутували журналіст і телеведучий Віталій Портников, письменник Олесь Ульяненко, адвокат Ульяненка у справі за позовом проти Національної експертної комісії Олег Веремієнко, Василь Костицький, білоруська журналістка Марійка Мартисевич та інші. Уже на початку заходу модератор Ілько Гладштейн провів паралель між Білоруссю, як країною з обмеженнями свободи слова, та Україною, де останнім часом дедалі частіше лунають заяви про цензуру.

 

Олег Веремієнко присвятив свій виступ діяльності НЕК з питань захисту суспільної моралі - на його думку, головного цензора держави. Адвокат висловив сумнів у моральності членів комісії та її голови пана Костицького, який на круглий стіл запізнився і прийшов лише під кінець. Веремієнко вважає Закон «Про захист суспільної моралі» неконституційним і виступає за його скасування, проте вважає, що це відбудеться лише після того, як за висновками НЕК будуть закриті декілька газет і телеканалів. Лише після цього журналісти і суспільство збагнуть серйозність того, що відбувається. Олесь Ульяненко закликав потенційних жертв НЕК до об'єднання.

 

«Головний цензор» України запізнився на круглий стіл

 

Натомість Василь Костицький заявив, що в Україні немає цензури, а очолювана ним комісія працює в рамках законодавства, а також висловив жаль із приводу того, що сталося з книжкою «Жінка його мрії». За словами Костицького, видавництво «Клуб сімейного дозвілля» не повинне було вилучати книжку з крамниць і припиняти її друк. Голова комісії пообіцяв, що запрошуватиме на засідання НЕК не лише журналістів, а й осіб, яких стосуються проекти обговорюваних рішень.

 

Символічний потиск - Ульяненко  й Костицький

 

Ситуацію із свободою слова і Білорусі описала Марійка Мартисевич на прикладі журналу «Архе». На початку цього року згідно з вироком  суду Московського району міста Бреста було вилучено частину накладу журналу, в якому було  розміщено матеріал з критикою громадсько-політичної ситуації в Білорусі. Згідно з рішенням засідання від 25 лютого 2009 року 7-8 номер визнано таким, що підлягав знищенню. Але конфіскували тільки його частину, яка пересилалася до Польщі. За словами Марійки в Білорусі всі, хто при владі ,люблять перестрахуватися. «Аби чогось не вийшло» - гасло всіх цензурних процесів у Білорусі»,  - зазначила Марійка Мартисевич.

 

 

Віталій Портников знає про свободу слова все

 

На думку Віталія Портникова, ситуації в Україні і Білорусі не схожі, оскільки у нас існує олігархічний капіталізм, а у сусідів державний напівсоціалізм. «Українське суспільство не усвідомлює того, що відповідає за майбутнє країни. Наша влада виховала цинічних і журналістів, які впевнені, що все одно нічого не зміниться, хоч що вони писатимуть. А в Білорусі, можливо, ще все зміниться», - сказав Портников.

 

«Детектор медіа»

Фото Яни Новоселової

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY