Відвертої «джинси» у січні в донецьких ЗМІ не виявлено

12 Лютого 2009
12552
12 Лютого 2009
12:52

Відвертої «джинси» у січні в донецьких ЗМІ не виявлено

12552
Відвертої «джинси» у січні в донецьких ЗМІ не виявлено
Донецький прес-клуб підбив підсумки моніторингу матеріалів, написаних із порушенням журналістських стандартів, які були надруковані в обласних газетах та місцевих інтернет-виданнях у січні, повідомляє Інститут масової інформації.
 
Моніторинг здійснюється в рамках проекту «Поліпшення медіасередовища на Сході України через відкрите обговорення серед регіональних журналістів принципів професійних стандартів та етики», що здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні протягом жовтня 2008 – березня 2009 рр.
      
До моніторингу включено такі видання: «Панорама», «Донецкие новости», «Жизнь», «Салон Дона и Баса», «Донбасс», а також інтернет-сайт «Остров», «КИД» та «Ура-информ. Донбасс».        
 
Оцінювання матеріалів здійснювала експертна група, до складу якої увійшли доцент кафедри журналістики філологічного факультету ДонНУ Олена Тараненко, власкор всеукраїнської газети «Голос України» Ліна Кущ, оглядач всеукраїнської газети «Свобода» Анатолій Наумов, письменник та журналіст Євген Ясенов, редактор журналу «Статус. Економічні відомості. Донбасс» Олена Самойленко.
       
Цього разу відверто заангажованих матеріалів в жодному ЗМІ не виявлено.
      
Лише два матеріали з сайту «Ура-информ. Донбасс» можна віднести до таких, що розміщені з порушенням журналістських стандартів. Тексти подаються у рубриці «Українські новини» (не «Экономика», як то потрібно за тематикою), і не позначені як рекламні.
       
Коментуючи ще одну статтю з цього сайту за 21 січня – (Євген Шибалов. «Скромное обаяние украинского национализма»), експерти відзначили, що автор виступив надто суб’єктивно та прискіпливо з приводу заяви обласних організацій КУНу, Народного Руху та «Просвіти» щодо рішення місцевої влади святкувати День соборності України напередодні самого свята. Використано зневажливий тон щодо української культури та історії, що продовжує тенденцію у висвітленні подібного роду подій – підтримка проросійських настроїв засновників інтернет-видання.    
        
Тижневик «Донецкие новости» зберігає тенденцію: з числа в число політичні та економічні події коментують в основному представники Партії регіонів, відсутні матеріали, які б відображали б точку зору не цієї політичної сили.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12552
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду