«Джинсові лідери» Донеччини в листопаді – «Донецкие новости» і «Ура-Информ. Донбас»

4 Грудня 2008
8123
4 Грудня 2008
16:32

«Джинсові лідери» Донеччини в листопаді – «Донецкие новости» і «Ура-Информ. Донбас»

8123
«Джинсові лідери» Донеччини в листопаді – «Донецкие новости» і «Ура-Информ. Донбас»
Найбільш ймовірними покупцями газетних площ в листопаді у Донецьку стали виробниче об’єднання «Іліташ» та «PRADO», а продавцями - тижневик «Донецкие новости» та сайт «Ура-информ. Донбасс», повідомляє ІМІ. Про це свідчать результати моніторингу, проведеного Донецьким прес-клубом у рамках проекту «Покращення медіа-середовища на Сході України через відкрите обговорення серед регіональних журналістів принципів професійних стандартів та етики», що здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні протягом жовтня 2008 – лютого 2009 рр.
 
До моніторингу включено тижневик «Панорама», «Донецкие новости», газети «Жизнь», «Салон Дона и Баса», «Донбасс», а також Інтернет-видання «Остров», «КИД» та «Ура-информ. Донбасс». Оцінювання матеріалів здійснювала експертна група, до складу якої увійшли доцент кафедри журналістики філологічного факультету ДонНУ Олена Тараненко, власкор всеукраїнської газети «Голос України» Ліна Кущ, оглядач всеукраїнської газети «Свобода» Анатолій Наумов, редактор журналу «Статус. Економічні відомості. Донбасс» Олена Самойленко.
 
Загалом було відзначено 19 матеріалів, надрукованих з порушенням журналістських стандартів. З них 15 – такі, що дають підстави вважати їх рекламними, але не мають відповідних позначок, і 4, за думкою експертів написані із порушенням журналістських стандартів.
 
В переглянутих виданнях рекламній публікації розподілилися наступним чином:
- в тижневику «Донецкие новости» - 3;
- в тижневику «Панорама» - 1;
- в газеті «Жизнь» - 1;
- в газеті «Салон Дона и Баса» - 1;
- в газеті «Донбасс» - 1;
- на сайті «Ура-информ. Донбасс» - 7;
- на сайті «КИД» - 1;
- на сайті «Остров» - 0.
 
 Найбільш ймовірними покупцями газетних площ в листопаді виявилися:
- виробниче об’єднання «Іліташ» - 5 матеріалів («Ура-информ. Донбасс») (слід зазначити, що «Іліташ» - це компанія Ігоря Шкірі, якій належить це видання);
- «PRADO» - 3 («Панорама», «Донецкие новости», «КИД»);
- компанія «Параллель» - 2 («Ура-информ. Донбасс»).
 
При цьому під час обговорення матеріалів члени експертної групи відмітили зменшення кількості комерційних публікацій, надрукованих без відповідних редакційних позначок, що вказують на рекламу.
 
Також у повідомленні відзначається, що в тижневику «Донецкие новости» всі три матеріали, які виділили експерти («Знаете ли вы, что…», «Определены победители акции «Надо PRADO!», 13-19.11.08, «Киевстар» открывает звезды!», 20-26.11.08), розміщені на сірому фоні, що можна сприймати як спробу редакції позначити ці тексти для читача якимось особливим чином. (Однак у вихідних даних видання нічого про «сірий фон» не сказано.) А в інтернет-виданні «Ура-информ. Донбасс» має місце розміщення публікацій про діяльність компаній ВО «Іліташ», а також «Параллель», в розділі «Новости Донбасса» або «Украинские новости» - при цьому загалом новини компаній винесені до рубрики «Новини компаній» або «Економіка».
 
4 матеріали, які, на думку експертів, можна вважати написаними з порушеннями журналістських стандартів, порівну розподілились між двома виданнями: «Куй тэбэ, дорогой товарищ» (05.11.08) та «Биомасса» заплатит за кризис (10.11.08) – «Ура-информ. Донбасс»), «Как раздели Тимошенко» (01.11.08), «Регионалы говорят, что это они добились возвращения российского "Первого канала"» (06.11.08) – «КИД». Останній матеріал експерти охарактеризували як «політичну рекламу, для якої використали зручний привід», у трьох попередніх відмітили неприпустиму лексику, заміщення факту коментарем автора, відсутність всіх необхідних точок зору.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8123
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
editor
5625 дн. тому
Интереса ради, может вы озвучите и что посчитали джинсой в "Салоне"? А то какое-то обвинение не аргументированное получилось.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду