Що нам робити з коментарями?

24 Листопада 2008
62056
24 Листопада 2008
17:18

Що нам робити з коментарями?

62056
Як боротися з «брудом» і «наклепами» анонімних дописувачів, не обмежуючи свободу слова і не втрачаючи аудиторію? Якими мають бути справедливі критерії модерування коментарів? Поміркуймо разом.
Що нам робити з коментарями?
Читачі – найбільше багатство «Детектор медіа». Незважаючи на всі технічні негаразди з сайтом, вони не припиняють тішити нас своєю дедалі більшою активністю. І значна частина цієї активності припадає саме на написання та читання коментарів до публікацій.
 
Проте разом із благословенним зростанням відвідуваності коментарі приносять і відчутну шкоду. Останнім часом декілька дуже цікавих «Детектор медіа» медійних персонажів навідріз відмовились давати інтерв’ю: мовляв, нічого особистого, але не хочу читати про себе всяке в коментарях. Дехто з тих, хто, як нам видавалось, нормально ставиться до нашого видання, раптом взагалі відмовляється спілкуватись; спробуєш розібратись – і на тобі, «у вас там про мене в коментах понаписували…». «Ну чого вони? Як діти малі…», - перезираємось ми, розуміючи, що свобода самовираження в коментарях ще не раз вилізе нам боком. Словом, матеріал групового авторства «Ударь, если сможешь» з’явився на «ТК» дуже доречно.
 
Вільне (в межах здорового глузду) коментування для нас – умова концептуальна, бо «Детектор медіа» завжди боролась проти цензури і за свободу слова, але й почасти вимушена, адже всі спроби запровадити обов’язкову авторизацію для коментарів на попередній версії сайту призводили лише до втрати аудиторії. Досвід показує, що не лише реєстрація, але навіть невинна captcha (графічний код для нейтралізації спам-ботів) – і та відлякує відвідувачів.
 
Зрештою, сьогодні «Детектор медіа» для багатьох журналістів являє собою щось на зразок замінника соціальної мережі для навколопрофесійного спілкування, себто «ТК» - це не лише сайт, але й спільнота його читачів. Завоювати лояльність - нехай супроводжувану постійною критикою і взагалі «нелюбов’ю» - такої аудиторії, як медійники, дуже непросто, тож мусимо її берегти. У тому числі й не створюючи перепон для спілкування. Та, з іншого боку, можливість неконтрольовано обгиджувати одне одного рано чи пізно також призводить до втрати лояльності – тільки йдуть не ті, кому «заткнули рота», а ображені.
 
Проблеми сприйняття
Ставлення до анонімних образливих дописів значною мірою залежить від інтегрованості людини у парадигму вільного онлайн-спілкування. Ті, хто роками зависає у чатах, форумах і блогах, зазвичай байдужі до пащекування анонімів, бо стикаються з ним на кожному кроці (та й, ніде правди діти, часом беруть участь самі). Натомість ті, хто не дуже дружить з інтернетом, деколи взагалі не розуміють, що таке коментарі.
 
Одного дня мені зателефонувала дама, яка перед тим написала для «ТК» статтю про конфлікт на своєму телеканалі. Її обурення було близьким до істерики: вона назвала мене і моїх колег непорядними і підлими людьми і заявила, що в неї в голові не вкладається, як ми можемо писати це. «Це вона… вона…, - казала моя співрозмовниця, маючи на увазі, очевидно, свою опонентку. Вона дає коментарі! А ви їх пишете!». Спробуйте пояснити таким людям, що коментарі з’являються на сайті не на замовлення редакції, а зазвичай без її відома, і думки, які висловлюються в цих дописах, можуть не збігатися з офіційною позицією видання.
 
«Поріг чутливості» до віртуальних образ також різниться. Наприклад, один публіцист звинуватив редакцію «ТК» в тому, що ми навмисно очорнили його, не видаляючи коментарі під статтею його авторства. Найстрашніше, що було в тих коментарях, - аргументоване звинувачення в некомпетентності і стандартне прохання більше ніколи не писати, проте цей літній чоловік сприйняв їх так, ніби йому жбурнули рукавичку в обличчя. У його системі уявлень про світ анонімна критика – щось геть ганебне і нице, і перевиховання тут навряд чи можливе…
 
Керівника каналу ТОНІС Дмитра Тузова образливі коментарі до одного з повідомлень «ТК» зачепили настільки, що він написав відкриту відповідь. З одного боку, чудовий взірець відкритості топ-менеджменту, який не боїться відповідати навіть на анонімну критику (порівняймо з керівниками великих каналів, які вже не перший рік замість відповідей на запитання відсилають нас «у прес-службу», себто в нікуди, а потім запевняють усіх у приватних розмовах, що «ТК» «відпрацьовує замовлення» проти них). З іншого боку, звинувачення в коментарях могли бути провокацією, вигаданою знічев'я кимось зовсім не вартим години життя пана Тузова.
 
Словом, люди різні, і висловлювання, цілком нормальні для одного дописувача, можуть ранити в самісіньке серце іншого. Є, нарешті, й випадки лицемірства. Відстежуючи ІР, можна побачити, як людина, яка щойно вправлялась у дошкульності в коментарях під сусідньою публікацією, обурюється: «Детектор медіа» перетворилась на помийну яму! Нічого не вдієш, анонімність – велике щастя і велика біда мережі.
 
В усякому разі, визнаю: ми не маємо права вимагати від людей менш серйозного ставлення до коментарів. Хоч це й було б ідеальним вирішенням нашої проблеми.
 
 
Етичний вимір
«Бруд», «лайно» - занадто узагальнені означення. Чи є «брудом» звинувачення у непрофесійності? У бездарності? У неетичності? Це також значною мірою залежить від індивідуального сприйняття.
 
Що вважати наклепом? Люди в статті «Ударь, если сможешь» легко вживають це слово. «Если это откровенная клевета и грязь, я считаю, такого рода комментарии нужно жестко модерировать», - каже Юлія МакГаффі.
 
Насправді наклепницький характер інформації може встановити лише суд, але ніяк не затурканий працівник редакції, у якого перед очима пливе вже чотириста п’ятдесят сьомий за день коментар. Якщо анонім Вася в черговий раз написав, що «Детектор медіа» взяла грошей у канала Х за те, щоб «мочити» канал Y, я точно знаю, що це наклеп. А якщо написав, що журналістка Z казала-мазала редактору W… Що в такій-то газеті вже три місяці не платять зарплату… Що така-то програма на наступному тижні буде закрита… Як дізнатись, чи не є ця інформація наклепницькою? Телефонувати й перевіряти кожен коментар?
 
І навіть у разі, якщо ми таки перевірили інформацію і пересвідчились у тому, що вона не відповідає дійсності, чи завжди це є підставою для видалення? А якщо це жарт, анекдот, метафора?
 
Або, наприклад, обговорення зовнішності ведучих – улюблена розвага наших дописувачів (згадаймо хоча б серпневий «марафон» на тему нових облич «ТСН»). Робота ведучого – «торгівля обличчям», тому, хоч як мені, як чоловікові і шанувальнику прекрасної половини людства, було прикро читати варіації на тему облич двох милих дівчат, але врешті-решт довелося погодитись: у цьому випадку зовнішність є професійною якістю. Заборонити обговорювати зовнішність взагалі значило б поставити себе в зовсім ідіотське становище: чи маємо ми тоді витирати твердження, що ведуча схожа на квітку чи ясне сонечко?
 
Раз телефонують з одного телеканалу. «У вас там у коментарях нашу журналістку обізвали дурненькою. А вона дуже вразлива, тепер сидить, плаче. Витріть, будь ласка!». Я витер, звісно, але: «дурненька», по-вашому, для журналіста характеристика особиста чи професійна?
 
Коли йдеться про політиків і чиновників, чи є різко негативна характеристика наклепом, чи реалізацією священного права громадян на оцінку діяльності можновладців? Наприклад, «міністр внутрішніх справ – брехун» - це наклеп?
 
У відгуку на відому інформаційну програму: «Це такий креатив оновлення - напхати в новини усю побутову чорнуху з найглибших куточків країни, щоб потім розважати доусьору?» останнє слово – вже «бруд» чи ще художній засіб?
 
Ксенофобія, гомофобія і тому подібні явища – окрема тема. Якщо в коментарі написали, що панові X подобаються хлопчики – це гомофобія? Нічого, що сам пан Х цього, в принципі, не приховує? Накласти табу лише на згадки про гомосексуальність? А це вже схоже на дискримінацію. Чи виходом є повна заборона на обговорення особистого життя? Де тоді межа між приватним і публічним – чи дозволено, наприклад, декларувати сімейні зв’язки між політиком і медіаменеджером, що можуть бути джерелом корупції?
 
Якщо людина пише: «нам, хохлам, уже нічого не допоможе» - це українофобія? Виловлювати з нескінченних дискусій на міжнаціональні теми кожне «москаль», «хохол», «кацап», «жид», «бульбаш» і замінювати на {CENSORED}? І кого ми намагаємось цим обманути? Ці слова – елемент нашого суспільно-політичного повсякдення.
 
Коли хлопці з найманої антиукраїнської «бригади» влаштовують вакханалію під публікаціями, пов’язаними з російсько-українськими взаєминами, звісно, рука так і тягнеться до кнопки «видалити». Але чи можемо ми заборонити читачеві висловити свою позицію, наприклад – «достали уже эти оранжоиды со своей идиотской украинской мовой»? Читати таке прикро і образливо, але – якщо людина так думає…?
 
Свого часу якась дописувачка завзято ганила мене за те, що я не витер коментар, у якому вбивство Ганни Політковської визнавали доцільним. Справді, неймовірна дикість. Тут би не коментар, а саму людину, яка його написала, «витерти». Проте видалення цього допису можна було обґрунтувати або емоціями (що навряд чи правильно), або принципом «про мертвих або добре, або нічого», який у багатьох випадках аж ніяк не є аксіомою. Якщо ж прийняти цей принцип за абсолютне правило, тоді, виходить, треба видаляти й дописи про причетність Юрія Кравченка до вбивства Ґонґадзе, адже Кравченко теж загинув… Складно це все, чи не так?
 
Практичний вимір
Модератора коментарів у нас немає. Ну, не передбачена така посада штатним розкладом. Звісно, тримати для цієї роботи окрему людину можуть собі дозволити великі портали, де щодня з’являються не лише тисячі коментів, але й тисячі гривень доходу від банерної реклами. Але ми до цієї категорії видань поки що не належимо.
 
Уявлення, що праця модератора може бути низькооплачуваною і некваліфікованою, себто, грубо кажучи, за неї можна посадити мало не мавпу, хибне. Навіть за наявності чітко виписаних правил модерації (вичерпного переліку того, що заборонено) сумніви і двозначності щодо конкретних дописів виникають на кожному кроці. Є маса способів написати ту саму гидоту, яка так обурює борців із «брудом», не порушуючи при цьому формальних правил коментування - «езопова мова», евфемізми, прізвиська, натяки… Природно, знищення коментарів, які не містять прямого порушення правил, викликає праведний гнів, звинувачення в цензурі, псує карму модератора й усього видання. Часто люди, з чиїми коментарями так учинили, ображаються і йдуть, чого виданню зовсім не потрібно.
 
Модератор завжди діє на власний розсуд, вирішуючи, який коментар «стратити», а який «помилувати»; іноді він хибить, як будь-яка людина. Тим часом претензії щодо несправедливої модерації – як, утім, і щодо самих образливих коментарів, - адресують адміністрації. Таких скарг за день може надійти чимало, а ігнорувати їх означає, знов-таки, втрачати лояльність аудиторії. А значить, із кожною треба розібратись – допитати модератора, сформулювати офіційне пояснення (для цього непогано ще й мати копію видаленого комента), вести подальшу дискусію із скривдженим…  Занадто марудно, щиро кажучи.
 
Отже, щоб зберегти час, сили і нерви керівництва, модератор повинен бути уважним, відповідальним, діяти свідомо і оперативно (нові коментарі з’являються щохвилини!), добре орієнтуватись у тематиці й персоналіях,  адекватно оцінювати кожну конкретну ситуацію та вміти сформулювати свою думку. Як у радянській пісні – «чтоб не пил, не курил и цветы всегда дарил…». Єдине питання – навіщо такій золотій людині працювати модератором коментарів?
 
Розподіляти модераторські обов'язки між журналістами навряд чи доцільно: по-перше, це не їхня робота, по-друге, коли виникнуть претензії, вам доведеться довго шукати серед них відповідального. Ще менше підходить ця робота працівникам технічного забезпечення сайту і офісу (програмістам, сисадмінам). Коротше кажучи, залишається редактору брати модераторські обов’язки на себе і колупатися в коментах без відриву від виробництва.
 
Це, до речі, корисно: коментарі є головним джерелом зворотного зв’язку; в них найшвидше повідомляють про фактичні помилки у текстах, із них ми щодня отримуємо нові інформаційні приводи (користуючись нагодою, хочу щиро подякувати нашим читачам за цю щоденну допомогу). Не кажучи вже про конструктивну критику, яка допомагає краще оцінити якість роботи видання, і безцінну для редактора інформацію про сприйняття публікацій аудиторією.
 
Проте, оскільки в редактора часто бувають справи, об’єктивно важливіші за цензурування та витирання коментарів на сайті, така модерація виходить не досить системною і прискіпливою, і ліберальнішою, ніж багатьом хотілось би.
 
Що ж робити?
Перейдімо до найважливішого: як нам бодай частково вирішити проблему образливих коментарів, не обмежуючи при цьому свободи слова, не порушуючи нічиїх прав, уникаючи занадто суб’єктивних критеріїв (на зразок запропонованого колегами поняття «глупостей»), та ще й усе встигати?
 
Обов’язкова авторизація, як було сказано вище, відпадає. Хоч боротьба з «брудом» є вельми важливою і потрібною справою, але не настільки, щоб виправдати істотне зниження маркетингових показників (кількість відвідувачів і переглядів сторінок) сайту. На деяких ресурсах я бачив рекомендації і навіть вимоги писати виключно під справжнім ім’ям і прізвищем… Чудова ідея. Але лише в одному відомому мені випадку – на одеському політичному форумі, побудованому за принципом закритого клубу, - цей принцип було вдало реалізовано. Знов-таки, не підходить.
 
«А если оскорбления и ложь на порталах не прекращаются, можно требовать раскрытия IP-адресов комментаторов», - рекомендація авторів статті «Ударь, если сможешь». На жаль, це не призведе ні до чого хорошого, принаймні, у випадку «ТК». Щодня дві-три сотні людей заходять на «ТК» з ІР каналу «Інтер», майже стільки ж – з «1+1». Більшість ІР, які ми побачимо у разі такого розкриття, не є індивідуальними.  І без того легко здогадатись, що «наклепницьку» дискусію про звільнення Людмили Добровольської чи менеджерські таланти Олександра Ткаченка ведуть переважно з адреси «1+1». Кого це ще може цікавити?  Словом, інформація про ІР може мати лише пізнавально-прикладне значення, але не більше.
 
Із цієї ж причини неможлива заборона коментувати з певних ІР. Щойно ми почнемо її практикувати, як у «бан-листі» опиняться «Інтер», «1+1», ICTV, СТБ і так далі – у повному складі.
 
Перше і головне, що можна порекомендувати тим, хто страждає від «бруду» в коментарях на «ТК» – якщо можете, змініть своє ставлення до дописів в інтернеті. Це всього лише анонімні дописи в інтернеті, не більше. Не беріть їх близько до серця.
 
Якщо в коментарях з’являється інформація, яка справді глибоко ображає, компрометує вас, зводить на вас наклеп, може вам зашкодити – звертайтесь до автора цих рядків (otar.tk@gmail.com, ICQ 150635313), називайте публікацію та час появи комента. Якщо образливість допису не очевидна, можливо, вам доведеться пояснити, що в ньому такого. Практично в усіх випадках, коли до нас звертались із такими проханнями, ми йшли назустріч. Зробити так - набагато дієвіше, ніж мовчки дутись на весь світ і на «Детектор медіа», яка «стала помийною ямою». Пам’ятайте, що інші люди, в тому числі й адміністрація сайту, можуть не здогадуватись про те, що певний допис є образливим для вас.
 
Запрошуємо дописувачів «Детектор медіа» пропонувати інші варіанти вирішення проблеми з коментарями без шкоди для обох сторін – видання і читачів. Свої міркування щодо принципів модерації надсилайте на вказану вище адресу. Сподіваємось, що разом ми зможемо зробити нашу з вами «Детектор медіа» чистішою.
 
P.S. Що ж до завершення статті шановних колег – мовляв, розквитатись із анонімним наклепником можна й через суд – сподіваюсь, ця ідея трохи підріже язики бійцям невидимого фронту, але ніхто з вас, любі читачі, все ж не намагатиметься застосовувати її на практиці. Досвід показує, що наші доблесні правоохоронці починають розслідування будь-чого, пов’язаного з інтернетом, із конфіскації серверів. Причому конфіскують усе підряд, а повертають нескоро, не завжди і часом зовсім не те, що вилучали. Почнуть, імовірно, з сервера сайту, на якому було оприлюднено коментар, потім можуть завітати до провайдера і туди, звідки коментар було відправлено… Вашого анонімного кривдника, можливо, й не знайдуть, зате вас іще довго згадуватимуть «незлим тихим словом» багато ні в чому не винних людей.
 
Отар Довженко, заступник шеф-редактора видань проекту «Детектор медіа», редактор сайту «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
62056
Читайте також
15.06.2010 10:59
Артем Захарченко
, для «Детектор медіа»
45 373
28.08.2009 10:36
Олександр Харченко, головний редактор УНІАН
30 411
05.03.2009 23:23
Эдуард Дорожкин, OpenSpace.ru
27 810
24.02.2009 13:00
Сергей Лямец, «Українська правда»
21 771
25.11.2008 14:09
Євген Глібовицький, для «Детектор медіа»
52 221
21.11.2008 19:36
Группа авторов, для «Детектор медіа»
46 857
16.10.2008 09:20
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
43 671
11.10.2008 09:50
Вера Мериканец
, для «Детектор медіа»
46 700
Коментарі
88
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
vova-mobile
5307 дн. тому
А от на Кореспонденті авторизації вимагають, і сайт від того не втрачає нічого - є рейтинговим і буде. І не думаю, що авторизація забере аудиторію... Або краще взагалі без коментарів, як на Обкомі (obkom.net.ua).
Киянка
5640 дн. тому
Як виявилося, з мого компа, часто писав кментарі племінник. В сім"ї - дитина-янголятко, і вміє вести дискусії. Але він підліток, і приховавшись за "анонімом" в тексти повідомлень додавав такі слівця і провокативні твердження... Звичайна підліткова психологія - чим більше бурду - тим доросліший, це його самовираження. Я мала з ним грунтовну розмову. Як наслідок, свої коментарі він відсилає з іншого компьютера. "Телекритика" має тішитися з того, що подібних дописувачів у неї значно менше, ніж скажімо на сайті "Кореспондент".
SON
5641 дн. тому
Кстати классно сказано, только маниакально великие дуреют от" грязнейших" комментов- здравомыслящий человек понимает и ощущает зыбкие границы пристрастия- цинизм ли саркастический или пофигизм идиотический- но комменттируют люди околоприсутствующие и возбужденные пером- стоит ли отнимать у них слабость излагать.Уйду сразу( как и от интервью со Скрыпиным)с ТК без комментариев!То, что некто зачастую именует напраслиной, оказывается правдой.Кланяюсь.
5643 дн. тому
не баньте анончиков, никакого же фана не будет
хтось
5643 дн. тому
Можливо один з варіантів «вирішення проблеми з коментарями» - просто трішечки більше культури?! Принаймні не обзивати людей останніми словами? Але, є одна малесенька проблемочка – є люди, яким мат і лайка по життю строіть і жить помогают! І таких людей у нас, ой, як багато!... А якщо ще й болючу тему зачепити… Самі розумієте -тут вони вже зовсім звіріють… Культури! Культури трішечки більше, шановні і менш шановні!!!
для "-24-"
5643 дн. тому
Ти напевно мав на увазі у статуСі волонтера! СтатуТ і статуС - трохи різні речі!.. Властиво, - це двє большиє разніци, як говорять в Одесі!!
отарофил
5644 дн. тому
Неужели? А многие так не считают....
otar
5644 дн. тому
отарофил, з Лук'яном Сельським не маю честі бути знайомим особисто. Ще запитання є?
отарофил
5644 дн. тому
Атар! Тема твоих отношений с лукьяном не расркыта. Пожайсто прокомментируй. А то получается, что всех ведущих-женщин ты ненавидиш, а одного ведущего с муниципального канала вот так вот... Корупция, блин
-24-
5644 дн. тому
Отаре, пропоную призначити Генека Глібовицького МОДЕРАТОРОМ КОМЕНТІВ ТК у статуті волонтера, тобто "не за дєньгі"!Він знає як все це має працювати.Чи буде згода ТК?
Вася
5644 дн. тому
Ну ось і куклачовщина пішла - яскравий зразок писанини, яку сміливо можна видаляти. Тобто оффтоп.
Куклачев
5644 дн. тому
Васька, я нікуди не зникав, котяра ти мій)Як тіки у тебе буде істерика, я приду до тебе з порцією сельодкі.Радімий ти мій!)
просто мария- никерсу
5644 дн. тому
Браво! Сенс життя, слава Богу, є і без Телекритики. І усупереч її. Як і сенс працювати в професії. яку вибрав і яка подобається.
Комментарий комментатора
5644 дн. тому
комментатор // 11.10.2008 12:43:05 Господь даровал существам с манией величия, кумовьям, деткам, лимите и прочим надутым в киев ветрами истоРии категориям медиа- и прочего населения Институт Комментов для виртуального выпускания пара в их адрес. Иначе в столице давно бы каждый день стреляли и взрывали пачками. Пока что, даже при наличии перечисленных племен и немалого социального-классового напряга, мы-одна их самых мирных и травоядных столиц мира. ХАЙ ЖИВУТЬ КОМЕНТИ!!! (Комент к статье "Без комментариев!")
Вася
5644 дн. тому
2Вася Рейтинг Та я теж не по котах. То тут якийсь Куклачов завівся, який чи то по котах, чи то по Васях. Чи то просто йому у кожному Васі коти маряться. Але ж я просто почав його пости ігнорувати - він і зник.
otar
5644 дн. тому
Не дуже часто :)
Nikers
5644 дн. тому
Народ, а чего вы добиваетесь всем этим криком и гамом? Вам в своих комментах хоть раз получилось ПЕРЕУБЕДИТЬ в чем-либо вашего ОППОНЕНТА??? Я так понимаю, все комменты - это выброс вредных эмоций ваших организьмов. А если проще, то надо на ком-то сорвать злость в такое смутное время. И чем тяжелее кризис, тем больше подобных комментов, с издевокй, оскорбухами и прочей лабудой. Млин, да живите и радуйтесь, что вы живете ваще, что вы как псы цепные, РАДИ чего все это??? Ругаться, доказывать и т.д. Все равно все останутся при своем мнении. АКСИОМА! Пойдите и побегайте по вечерам после работы на улочку, точно, крепче станет здоровье и оптимизму прибавится. Как по мне ;-))
2otar
5644 дн. тому
До речі, Отаре, все-таки ж не часто дзвонять з проханням витерти комент?
2Otar
5644 дн. тому
Старий, Жмакіна " нам ні в чому не відмовляла" звучить досить двозначно)))))2 Вася коментатор- не треба на істерикувати- всі журналісти люблять читати про інших (політиків, попсню і т.д) те, що пишуть про вас.Тіки не кажить, що політики існують за наші гроші і бля бля бял Подвійні стандарти існують всюди, тому не треба одягати кондом на коменти.На мене тут лили такий бруд...але ніколи не дзвонив, і не просив щось зняти- бо мені пофіг.)
otar
5644 дн. тому
просто марія, те, що нам відмовляють в інтерв'ю - симптом проблеми, а не причина. Причина ж появи статті в тому, що ми хочемо встановити прийнятні для більшості правила модерування коментарів і, відтак, менше паритися. Не розумію, до чого тут Юля Жмакіна - в нас із нею прекрасні стосунки, і вона нам ні в чому не відмовляла.
просто марія
5644 дн. тому
Думаю, ТК все частіше почали відмовляти у інтерв"ю. і це головна причина появи статті шановного Отара. пригадую, як пані Лігачова заступалась за Юлю Жмакіну - бачте - вся журналістська тусовка - галюшник іт.д.Певно, Жмакіна образилась за некомпліментарні коменти. А чого ж так вибірково заступається п.Лігачова? коли потоки бруду лили на інших? ТК вигідна велика кількість відвідувань - будь-яких? І причина цієї статті - журналісти почали відвертатись від видання. Бо який сенс бути матеріалом для рейтингу чийогось сайту і бізнесу (до речі). Просто відвертає вже від КТ(яку раніше поважав). І - у розмовах все більше чую від колег - "сайт-гальюн". Отак от, шановні Отари та Герогії Бурсови.
Телекритик
5644 дн. тому
З досвіду колег. На творчих сайтах комент може зняти автор публікації або сам автор коментаря. Навряд чи придасться Телекритиці, бо працює тільки при зареєстрованих учасниках. Інший підхід - сортування коментів на дві групи - конструктивні і решта. Дозволяє уникнути цензури. Сортування може бути навіть автоматичним, якщо організувати групи - зареєстровані та анонімні.
Семиволос
5644 дн. тому
Коменти на замєтку Отара - це реальний початок "ВИГРІБНОЇ ЯМИ", яку запропонував дідуган Бурсов. Як на мене, що пам"ятає інші часи телебачення і друкованої преси, розділ Телекритики, де комфортно будуть почувати себе шакали журналістики і зграя лаючих дворняжок з зіпсованою кров"ю - врятує сайт не лише від колючок-образ великим і маленьким редакторам та бідолагам авторам, а впорядкує лайливий понос, на який страждає уся постсовкова медіа. Згодом, коли Вигрібна Яма набуде шаленої популярності, заходити на неї можна буде лише зареєструвавшись та заплативши вперед гроші, як на основну стрічку Інтерфаксу та УНИАНу. Не погано було б заснувати інтернетіваську премію по категоріям "найдошкульніший комент", "вбивчий комент", "смердючий комент", "стріла Гівнемея", "а я не здох!"...
otar
5644 дн. тому
"Питання до пана Отара", повний текст чату був, якщо не помиляюсь, опублікований за годину чи дві після завершення чату. Цей час необхідний для обробки запитань-відповідей. Ми ні з яким Ахметовим нічого не погоджуємо, тим більше текст чату, який можна легко звірити з оригіналом і виявити невідповідності.
Питання до пана Отара
5644 дн. тому
"Відбувся чат із Савіком Шустером 31.10.2008". "Повний текст чату буде опублікований на сайті найближчим часом.". "Найближчим часом"- це коли текст для Інтернет-публікації буде погоджено з економічним власником Шустера - паном Ахметовим? Чи у пана Ахметова дійсно негаразди і він жалує грошей для оплати матеріалу про "хорошого професіонала Шустера"?))))
otar
5644 дн. тому
Вася Рейтинг, за той час, що минув із моменту нашого останнього спілкування, я вже здогадався, що стукати на тебе, принаймні, одній із двох тьоть немає сенсу. Та й стукати не люблю. Наша продажність існує тільки в твоїй уяві. Але ніхто не має права обмежувати уяву :)
Вася Рейтинг
5644 дн. тому
И мне не спицца. Про Куклачева я аж задумался. Слава богу, добрые люди подтвердили, что я не по котам:) Отар, респект за тему - ну не настучал же. Єто как в анектоде - фашисты Космодемьянскую не расстреляли же, а акуратненько повесили....Короче, стучи на меня сколько хочеш, а поддтверждений вашей продажности миллион кажный день. Жирненько так про Свободу Шустера - где-то там по какой-то там аудитории переиграли интеровскую свободу. А про аху-тельные цифры интеровской свободки так меленько-меленько:) А чего ж не пишете про срочное закрывание Сердючки, будних шустеров, провала 100 украинцев или как их там, про то, что шустер и компашка вместе с деятелями с тркукраины бабло спускают в золотой унитаз ахметова. Надеюсь он вам платит за "свободу слова"? А? Или у него тоже кризис. Короче, рыло у вас в пуху, вы своей Дусей чекнутой пытались быть святее притульского таблоида, а в итоге открыли такую помойную яму, в которой сами по уши сидите и не бреши, ради бога, что прямо вас парят коменты полные дерьма. Вы ж этого и добивались. И прав был кто-то выше, что сказал, что ты специально эту темку замутил, чтоб народ взбодрить. Нехорошо так тупо этот народ разводить. Даже я попался, лох:)
дмитрий харьков
5645 дн. тому
коменты на телекритике -это ещё детский лепет по сравнению с некоторыми сайтами \начиная с marketgid.ru и другими
Вася
5645 дн. тому
2Бюрсову Ви плутаєтеся у "Васях" ;) Нас тут вже принаймні двоє. І Куклачов саме мене задовбував, а не того, що знайомий Отара.
2 отарофил // 24.11.2008 21:19:35
5645 дн. тому
"красавицы с 1+1 - золотые трусы". Так это ж комплимент, ёли-пали, или, мисье, Отар должен был написать "Я б их отимел"))). Помоему так грубо звучит, хоть и выражает в определённой степени восхищение бабами. А ващэ я тож некоторых противоположного пола с Плюсов не сильно уважаю, а то они мне не дали при том, что у меня со рта не воняет :-)))))
korr moder
5645 дн. тому
спасибо за полноценную статью) освещены многие аспекты, даже и не ожидал) respect
отарофил
5645 дн. тому
ну не съежжай отар! Не разочаровуй! признайся, ты ж и к женщинам не очень? вот зачем писал, што красавицы с 1+1 - золотые трусы? неадекватная ведь реакция.. А вот с лукяном ты ж при встрече нежно в губы целуешся! Это от крепкой мушской дружбы, да?
Бюрсову
5645 дн. тому
Ну локика у вас такая, типа мы берем свои слова обратно, патамушта придумали новые?)Примитивны вы Жора как лысина Хрющева)Отар вам пытаеццо доказать, шо любой презерватив на свободу слова не продуктивен- ну ничего он не родит, только вы, миленькие презервативщики, на валерянке съекономите.Вася иди к Куклачеву, пока он к тебе в реале не пришел!)
Axel
5645 дн. тому
Я згоден, що треба обмежувати антиукраїнське гавкання!!!
чытадтч ака глиадатч
5645 дн. тому
Каменты рулят. Это просто, быстро и эффективно. Как АК 47 - смотря в чьих руках. Не будет каментов - я первый уйду в "туман" - йожегов считать. Здесь, в каментах, я чувствую себя как в родной редакции: вижу, что меня понимают и готовы выслушать, но услышать случайно про себя в курилке - лучше не дослушать и уйти и забыть чьи это были голоса.
otar
5645 дн. тому
Привіт, Васю :) Ну не настучав жеж усе-таки. отарофил, це прикольна нова історія про ведучого) мушу розчарувати - потягу до чоловіків не відчуваю. але фантазуйте далі, якщо вам подобається.
интиреснинько
5645 дн. тому
Отар! прокометируйте срочно обвинения в стукачестве и интиме с ведущим-мущиной!
Вася Рейтинг Отару лично
5645 дн. тому
Терпел-терпел, а молчать нету сил! Отар, донощицтвом не занимаетесь??? Ну-ну!:) Когда я пару недель назад писал, что вы продажно пиарите трк Украину, так тыж хотел на меня настучать своим тетям:))))!!!! Помнишь??? Так и написал, дескать, щас настучу, если не заткнешься. А?:)
отарофил
5645 дн. тому
Как трогательно: "Вашого анонімного кривдника, можливо, й не знайдуть, зате вас іще довго згадуватимуть «незлим тихим словом» багато ні в чому не винних людей". Это вы-то нт в чем не винный люд? Да вы недочеловек и недопрофессионал, который главным образом интересуется сплетнями о личной жизни и чужой внешностью, а не качеством их работы. Так повязли в этом говне, во многом вымышимленном тобой самим! А ну ка сам рааскажи про свои нежные отношения с известным в гей среде ведущим лукьяном?
otar
5645 дн. тому
Пане Лесю, на ТК теж є форум, але це інше. Він не користується такою популярністю у читачів, як коментарі під текстами. Що ж до наведеного вами прикладу RTVI, то, я так розумію, ви не читали мій скромний текст)) я там пояснив, чому неможливо блокувати ІР. Ну, заблокують кільком сотням працівників великої контори можливість коментувати на ТК через один дурний коментар - кому легше стане? Тим більше ми не будемо займатися донощицтвом.
почему
5645 дн. тому
как с фамилией герасимчук (герасимьюк) так чел сразу оказывается стукачём и латентным фашистом?
Лесь Герасимчук
5645 дн. тому
Мені здається, розумна пропозиція - кнопка No Comment. Але протилежна сторона усе-таки має право висловитися, і тому на багатьох сайтах є додатково окремі форуми, де користувач пропонує тему до обговорення і т.д. Як на mail.ru. RTVi розумно придумало, що, якщо бешкетники порушують чинне законодавство (лайки, образи за національною ознакою тощо), їх надалі блокують, а адресу передають до правоохоронних органів. У такому випадку безпосередньо після статті й посперечатись можна буде, і завзятцям певні межі буде визначено.
Георгій БУРСОВ
5645 дн. тому
Серед цікавих авторів, талановитих і так далі - цілком нормально, що трапляються занадто вразливі до критики, не кажучи про прямі образи. Для того, щоб ці УНІКАЛЬНІ автори після випробування боєм (коментарями) не тікали з сайту, пропоную перед публікацією попереджати не обстріляних осіб про можливі неприємності. Якщо ж з занадто чутливих це попередження не влаштує, цих авторів персонально позбавляти будь-яких коментарів. При цьому, обов"язково(!) біля заголовка матеріала має бути великим кеглем напис "Вимога автора NO COMENTS!" Це буде нагадувати "На правах реклами", що знецінює букви. Проте потоки сліз чутливих дєвушек-журналісток і жіночоподібних юношей не попсують клавіатури комп"ютерів. Обов"язково буде незадоволенність читачів сайту, надміру переповнений жовчний міхур у яких може тріснути, бо втратили можливість опорожнюватися на голови авторів. Для цих добродіїв бажано на сайті мати "ВИГРІБНУ ЯМУ", куди гієни будуть скидати коментарі-екскременти. Переконливо прошу залишити за мною авторське право на нововведення!
Гена
5645 дн. тому
Для анонимного беспокойника Ересь раздражает? Ведьмы, коммуняки и окружающие? Барышням завидуете, отсутствием у себя органа для деторождения, коим по Вашему мнению деньги зарабатывают? Стерилизуйтесь и обретите покой, глупости не пишите, дураки отпугивают от дискуссии.
Постійний читач
5645 дн. тому
2otar Але як вразлива журналістка може працювати за фахом? А раптом вона поїде брати інтерв'ю, і її там назвуть дурненькою? Вона теж буде плакати?
Постійний читач
5645 дн. тому
Постоянному читателю Якоюсь мірою Ви праві. Але в данному випадку, мені здається, це характеризує у першу чергу сам канал. Якщо б, скажімо, хтось написав, що певна ведуча не має вищої освіти, і з телекомпанії зателефонували, сказавши: "Перепрошуємо, дівчина така-то має вищу освіту. Ось копія її диплому. Витріть будь ласка" - це одна справа. А коли телефонують і кажуть "наша ведуча плаче, бо її назвали дурненькою", це вже, як то кажуть в Одесі, "вообще". Як можна до такого опускатися?
otar
5645 дн. тому
Постійний читач, люди дуже різні. Є достатньо журналістів, які не є непохитними і витривалими, а все ж є журналістами і міняти професію не збираються.
Постоянный читатель - Постіqному читачу
5645 дн. тому
Вопрос не мне, но я вствлю свои 5 коп.. Вспомнился препод по этике с универа, который говорил, что бабы больше обижатся на слово "дура", чем на слово на букву "б", обозначающее шлюху. Толковый был мужик - все-таки не раз убезжаюсь в правоте его слов в реальних ситуациях)))
Георгий Барзашвили
5645 дн. тому
Как всегда, комменты превратились в поле боя ;) Пользуясь случаем, хотелось бы еще обратить внимание администрации ТК, что комменты читать жутко неудобно... (1) Я понимаю, что перенос двух комментов с предыдущей страницы увеличивает общее кол-во страниц с комментариями , но читать НЕУДОБНО. (2) Неудобно читать снизу вверх (должен быть выбор). (3) бесит отсутствие опции "все комментарии", чтобы на одной странице можно было все увидеть (я понимаю, что это уменьшит кол-во хитов ;)) Короче, много чего в вопросе комментариев, на мой взгляд, неудобно. Cпасибо за внимание.
Постійний читач
5645 дн. тому
Отаре, скажіть мені, як журналіст. Чи може журналіст бути образливим? Чи має він на це право? Здається, професія журналіста вимагає від нього (чи від неї) бути міцним, як криця. Непохитним, витривалим. А ось Ви пишете, що Вам телефонують і кажуть: «У вас там у коментарях нашу журналістку обізвали дурненькою. А вона дуже вразлива, тепер сидить, плаче. Витріть, будь ласка!». Як Ви особисто ставитесь до таких дзвінків? І як це характеризує рівень нашої журналістики?
2 Гена // 24.11.2008 15:06:29
5645 дн. тому
ТК живее всех живых, и в том числе благодаря вожможности людям писать всё, что они думают, даже такую ересь, как написали Вы и написали перед Вами.
Гена
5645 дн. тому
"Как нам реорганизовать рабкрин" задавался однажды вопросом Ильич, прекрасно понимая, что все подумают, а он решит. Вот и Отар пошел проторенной классиком дорогой - гламурно оправдав дальнейший произвол. Гавкайте, дорогие читатели, гавкайте, а "Телекритика" поплывет далее по неприветливым, канализационным водам. Остается только набраться терпения и дождаться пока упитанная тушка интернет-издания проплывет мимо. Только умоляю, не обрызгайте...
Сергею
5645 дн. тому
"Предлагаю редактировать статьи, а не коментарии!". Ага и редактировать можно было всем читателям сразу, как в Википедии :-))
Гена
5645 дн. тому
Это нога, Отар, нога )))) Отсеивайте импотентов, которые публично завидуют здоровой половой жизни Веры.
То Вера
5645 дн. тому
Оффтоп. Карьере - не всегда поможет (в шоу-бизнесе, где ум особо не нужен, -да, в високотехнологических отраслях при отсутствии извилин - нет), а улучшению материального положения - да. Судя по тому, что на довольно дорогих авто ездят именно незамужние бабы, у которых зарплата не позволяет даже в кредит их купить, то раздвигание ног им помагает очень сильно.
Сергей
5645 дн. тому
Предлагаю редактировать статьи, а не коментарии!
otar
5645 дн. тому
Гена, га?)))
Вере
5645 дн. тому
"Так что можешь раздвигать ноги сколько влезет - карьере это никак не поможет :) " - ну, если ві так говорите, наверное, вам виднее
Гена
5645 дн. тому
Читаю и мне грустно. Недотепы с "Телекритики" подкинули читателям тему, о которой те и не могли мечтать. Пускай с целью дальнейшего введения цензуры под флагом борьбы за чистоту и благообразность этого помойного ведра. Получают графоманы по первое число )) И Тараска, шаловливые ручки, обожающий карать неугодных, удаляя их ненавистное мнение со страниц боевого листка, отмороженной на майдане патронессы.
2 Пилип з конопель
5645 дн. тому
"Саме ця різниця - а вона очевидна для досвідченого редактора - і має бути орієнтиром для пана Отара". Хотілося, щоб "досвітчений редактор" був не таким як заангажований "київський телеграфіст" чи пан Таурус, для якого антитимошенківське є синонімом антиукраїнського. Я ж ,пане, хочу донести до Вас таку думку. Не потрібно відмовлятися від диспуту. Так звісно, якщо хтось пише: "Хахлятки, млядь, дебилы!" - з таким спілкуватися не має сенсу, та якщо хтось цивілізовано поставить питання: "Невже ви ні на що не здатні?", то з таким ще можна говорити. В РосФедерації видаляють антипутінські і антиросійські адекватні пости, яким важко заперечити щось. Нещодавно на одному Історичному Форумі хтось запитав: "В якій праці Сталіна можна знайти підтверження того, що національне питання в 30-х роках є українським питанням за його думкою як стверджують укрісторики?" і це повідомлення безпідставно видалили. Звісно до модератора є явні претензії. Тобто, якщо ми будемо відстоювати власну думку шляхом видалення постів і нівелюючи чужі думки, то ми програємо. Отар це прекрасно розуміє, шановний пане.
Вера
5645 дн. тому
Слушайте, про "раздвигание ног" просто смешно читать :))) Этот устойчивый миф порсто не соотвествует действительности - и, может быть, даже к сожалению :) Потому что секс человечнее денег. НО он настолько доступен в современном обществе, что ценностью уже давно не считается! Так что можешь раздвигать ноги сколько влезет - карьере это никак не поможет :)
телекритика полнее когда не ограничивается только авторскими статьями
5645 дн. тому
А мне нравится модерирование на ТК. Оно более-менее справедливое и не такое отмороженно-крайностное как на форуме УП например. Собственно, именно эта демократичность зачастую и останавливает меня от радикальщины в постах.
5645 дн. тому
Реакция "звезд" на комменты наглядно иллюстрирует пословицу о соринке в чужом глазу. Обижаясь на то, что "их никто не любит", искренне забывают о том, что к своему успеху практически все они шли по трупам коллег, либо же широко раздвигая ноги. Напомню еще одну мудрость - на зеркало неча пенять... В данном случае, комментарии недоброжелателей - всего лишь плата за успех, который не всегда заслужен честным и кропотливым трудом)))
Пилип з конопель - аноніму
5645 дн. тому
По-перше я не Таурус - читайте уважніше, могли б помітити відмінність у позиціях. Ви добре сформулювали - "Як провести чітку грань між грубим українофобством і висловленням пренетзій до членів Українського уряду, до діячів укрмистецтва тощо." але забули поставити знак запитання. Саме ця різниця - а вона очевидна для досвідченого редактора - і має бути орієнтиром для пана Отара. Мова не про масове вирізання всього антипрезидентського, антитимошенківського і т.п. А про речі назагал антиукраїнські. А отямитися треба нам самим - війна з нами як свідомою частиною суспільства йде на смерть, причому їм однаково, хто українець, хто росіянин, хто єврей. Їхній ворог - наші переконання.
Вера
5645 дн. тому
Про демократию тоже можно сказать так: голосуют-то не только умные люди, но и полные дебилы! Поэтому давайте, мол, демократию отменим. То же и с коментами - пишут все подряд, и порядочные, и не очень. Важна изначальна позиция - либо мы поддерживаем демократию и готовы терпеть ее минусы, либо мы за диктатуру. Третьего не дано.
2 Пилип з конопель // 24.11.2008 13:41:45
5645 дн. тому
Шановний пане (в очевидь - Таурус)! Як провести чітку грань між грубим українофобством і висловленням пренетзій до членів Українського уряду, до діячів укрмистецтва тощо. Тотбо Ви накладаєте табу на здорову критику того, що пов'язано з Україною. Цей той самий термин від Совка і Совдемії - антисовєтчіна -, тільки по-українськи. Отямтеся шановні і не треба закручувати гайтки, як в РФ, де те ж почали чистити Форуми, а потім зачистяють людей!
Пилип з конопель
5645 дн. тому
Обома руками підтримую пропозиції Георгія Барзашвілі - у них є раціональне зерно, яким ТК може скористатися для прийняття рішення (якщо воно передбачається). Також підтримую зацікавлення Марфи - а й справді, Отаре, яка "ціна" питання у відсотках трафіку? І останнє стосовно моєї теми: Отаре, судячи з вашої відповіді, вас продовжує турбувати форма, а не зміст. Якщо, мовляв, не пійманий за платний флейм - то і не винний? Мені байдуже, з якої причини та від кого з`являються на сторінках ТК українофобські заклики. Їх не повинно бути - крапка! І у вас, Отаре, має бути така ж позиція: не треба прикриватися чиїмись скаргами - вашим захистом має бути закон, де все чітко сформульовано, і ваша громадянська позиція як редактора сайту.
Семён Полудённый - Георгию Барзашвили // 24.11.2008 13:26:24
5645 дн. тому
Да нет никакой проблемы, чого Вы пэрэймаэтэсь))) Отар же сказал, что если бы не статья недовольных АНОНИМОВ -"Группа авторов" (!!!), то у него "не було стимулу писати цей" материал, то есть не делайте из мухи слона и не занимайтесь созданием проблем на ровном месте. Если кто-то не любит совсем комменты, как Роман Скрыпин, то можете попросить в интервью с вами или в вашей статье их отключить, а то же и бяку могут написать. Вот и все.
марфа 2 otar
5645 дн. тому
Вот это круто действительно! "Щодо конкретного відсотка, то це неможливо перевірити, на жаль. Я називаю "значною" цю частку, ґрунтуючись на власних спостереженнях" То есть вы руководствуетесь не цифрами, а чувствами, о чем вы тогда вообще пишете? О свободе слова, что ли?
марфа 2марфе
5645 дн. тому
А для того чтобы писать комментарии нужно быть чем-нибудь недовольной? просто типа мнение высказать нельзя? Вам не кажется, что это как-то по-совковому? Статья отара в каком-то смысле действительно отличная -- редко прочитаешь где-нибудь о таких тонкостях редакционной политики. Искренне как в ЖЖ
otar
5645 дн. тому
Марфа, ви написали щось геть неадекватне, вибачайте. Щодо конкретного відсотка, то це неможливо перевірити, на жаль. Я називаю "значною" цю частку, ґрунтуючись на власних спостереженнях.
Уважаемая Марфа! Мне как читателю побарабану какой там процент трафика составляют комменты, ведь большинство посетителей ресурса им довольно, а это главное)))
5645 дн. тому
Георгий Барзашвили
5645 дн. тому
Я вижу такой путь для частичного решения проблемы: (1) Ввести ВОЗМОЖНОСТЬ регистрации, оставив возможность оставлять анонимные комментарии, но под стандартным никнеймом (аноним, альтер эго, безымянный, и. тп., в зависимости от вашей фантазии) (2) Автоматически вставлять в каждый анонимный комментарий фразу-предупреждение типа "этот комментарий от анонимного пользователя, можете не обращать на него внимания" (3) Дать зарегистрированным пользователям доп. возможности (фороматирование текста, подписка на комментарии к теме, аватары и пр.) (4) Ввести институт "проверенных" пользователей (или экспертов), т.е. людей, личность которых установлена (по телефону, аське, скайпу, при личной встрече - как угодно), выделять их комментарии из общей массы (цветом, болдом и пр.) это будет стимулировать НОРМАЛЬНЫХ пользователей регистрироваться и авторизоваться, чтобы к твоим словам относились серьезно. (5) Можно ввести опции просмотра комментариев: *с анонимными, *без анонимных (по умолчанию поставить "без анонимных") Это первое, что пришло мне на ум. Способов организовать комментарии, не растеряв при этом НОРМАЛЬНУЮ аудиторию (гоблины пусть уходят) можно придумать много, обратитесь к опыту блогхостингов и соцсетей, многие вещи придуманы до нас. Желаю удачи в этом нелегком деле ;)
марфа
5645 дн. тому
Уважаемый Отар! Когда вы пишете, что не можете отказатиься от комментариев, потому что они составляют значительную часть трафика, вы сообщаете своим читателям именно то, что прочитала я. Ваши слова выглядят не абстрактной констатацией факта, а признанием в том, в чем вы, может быть, и не хотели признаваться. К сожалению, уважаемый Отар, некорректно написанный текст всегда вызывает у читателя совсем не ту реакцию, на которую рассчитывал его автор. А тепрь было бы действительно интересно, если бы вы называли конкретную цифру (процент) того, какая часть трафика попадает на комментарии
2 марфа // 24.11.2008 13:12:25
5645 дн. тому
Марфа, чем Вы собственно не довольны? Статья у Отара отличная. Если не читали, то прочитайте ))) Если Вы хотите душить свободу слова, то Вам в Узбекистан ехать - модератором nfv в ГБ работать надо, а не тут претензии к демократии высказывать неуместные )))
otar
5645 дн. тому
марфа, нагадаю вам ваш коментар: "... признаваться в том, что его сайт читают исключительно ради возможности оставить грязный комментарий". Я нічого подібного ні в статті, ні деінде не казав і сказати не міг, отже, ви збрехали.
марфа
5645 дн. тому
отар, вы читать сами умеете, то что написали? "значна частина трафіку припадає на коментарі" как раз и означает то, что ваш трафик зависит именно от комментариев, а не от качества и своевременности материалов Не хотела вас обидеть, но если вы не умеете выражать свои мысли так, чтобы у читателей не возникало мыслей, которые вам неприятны, то и не обвиняйте людей во лжи
otar
5645 дн. тому
марфа, я теж вас люблю) ви в черговий раз брешете, я ніде не казав, що сайт читають "тільки" заради того, щоб залишити "брудний коментар". Лише констатував, що значна частина трафіку припадає на коментарі.
марфа
5645 дн. тому
по-моему главному редактору постыдно признаваться в том, что его сайт читают исключительно ради возможности оставить грязный комментарий. научитесь привлекать читателей чем-нибудь другим!
otar
5645 дн. тому
Madrog, до появи того тексту в мене не було стимулу писати цей)
Madrog
5645 дн. тому
текст хороший если б начал с него, а не с "мавпи лайнокида", можно былоб воспринимать его всерьез а таг, похоже на очередной "сериал" для повышения "показателей"
Красиво придумано
5645 дн. тому
"Якщо в коментарях з’являється інформація, яка справді глибоко ображає, компрометує вас, зводить на вас наклеп, може вам зашкодити – звертайтесь до автора цих рядків , називайте публікацію та час появи комента. Якщо образливість допису не очевидна, можливо, вам доведеться пояснити, що в ньому такого. Практично в усіх випадках, коли до нас звертались із такими проханнями, ми йшли назустріч. Зробити так - набагато дієвіше, ніж мовчки дутись на весь світ і на «Телекритику», яка «стала помийною ямою».". ИМХО, предполагаю, что теперь у ТК появится новый источник доходов - теперь можно будет удалить за деньги любые комменты , которые вам не понравились. С одной стороны можно писать ВСЕ, а с другой - нужно доказать аргументировано и обоснованно, что НИЧЕГО писать не можно. Как показывает мировая практика в коррумпированных странах, коей есть, к сожалению, и Украина-нэнька, лучше всего это получается сделать, финансово подтверждая необходимость удаления коммента или вообще статьи))))
кокотюха
5645 дн. тому
якщо ти - автор і підписуєш свій текст власним прызвищем, будь готовий, що цей текст може комусь не сподобатися. відповідно, буде звинувачення в непрофесійності, як це, до речі, є в наведеному тут же коментарі трохи нижче. в епоху сучасних технологый назвати когось мудаком дуже просто, навіть не треба анонімно по телефону дзвонити. якщо ти - публічна людина і тебе показують по телевізору, будь готовий, що це комусь не подобається, когось дратує. і цей "хтось" висловиться в коментарі, не добираючи виразів. хто не хоче читати і чути коментарів на свою адресу, для тих є лише один вихід - барокамера, як у майкла джексона колись була, аби від мікробів ховатися. навпаки, цікаво навіть часом провокувати злобні коменти. страшного в коментарях нічого нема, тільки смішне
otar
5645 дн. тому
Пилипе, я просто не досить чітко розмежував ці два приклади. Насправді "бригада" - це одне, а люди, які просто не люблять Україну (переважно живучи в ній) - це інше. Далеко не завжди антиукраїнські коментарі залишає "бригада". "Бригаду" легко вирахувати з того, що її творчість мало пов'язана з конкретною темою коментованого тексту - використовуються заготовки. З іншого боку, стверджувати, що той чи інший коментар написаний професійними "тролями", неможливо - можна лише здогадуватись. І щойно ми почнемо видаляти коментарі за ознакою "схоже на платний флейм", як почнеться хвиля претензій із боку тих, кого зарахували до цієї категорії помилково.
Пилип з конопель
5645 дн. тому
Отаре - дуже вчасне і виважене звернення до спільноти ТК. І справді варте докладного обговорення. Але докладні думки - справа окрема, а одразу хочу вказати на очевидну нелогічність одного з ваших аргументів. Там, де ви говорите про "хлопців з найманої антиукраїнської «бригади»", а потім раптом про них же видаєте абсолютно безпідставно - "Читати таке прикро і образливо, але – якщо людина так думає…?" А вас не бентежить, що ця людина за масовану українофобію на сторінках ТК отримує гроші, і чи обходить вас після цього, що вона думає? Ясно, що одночасно вона встигає теж саме видати ще на десятці провідних сайтів ЮАнету, але невже у вас не викликає огиди такий шлях отримання саме вашого трафіку? Ці тексти видно неозброєним оком одразу, більше того, деякі з тих висловлювань чітко підпадають під визначення "розпалювання міжнаціональної ворожнечі", а то й тягнуть на ще деякі статті кримінального кодексу. Ви, можливо, спостерегли, що я періодично лаюся із цими "хлопцями", хоч в цьому мало сенсу. Моя пропозиція - давайте одночасно відмовимося від цього задоволення! Ви - від цієї частки трафіку, я - від "насолоди" вправлятися у красномовстві. Бо їхня присутність хай хоч на одному віртуальному клаптику нашої землі - це подарована можливість зазіхати на реальну. І ви це чудово розумієте.
Читач
5645 дн. тому
На Телекритиці коментарі значно більш цікаві і інформативні, ніж самі матеріали :)
Jev
5645 дн. тому
Що нам робити з коментарями?- «На зеркало неча пенять, коли рожа крива.» (Н. В. Гоголя «Ревизор».) В данном случае речь не идет о "ТК", а о журналистах комментарии которых упомянуты в статье анонима «Ударь, если сможешь»
сама мила, сама...
5645 дн. тому
якість коментарів - прямо пропорційна якості продукту (сайту) та його публікацій. Напівпрофесійну "ТК" інколи гидко читати. Під яскравими та розумними публікаціями може бути серйозна дискусія. Було би що обговорювати...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду