Кінець інтерактивної ери

15 Червня 2010
45376
15 Червня 2010
10:59

Кінець інтерактивної ери

45376
Кількість коментарів, написаних штабами політичних сил, під деякими статтями досягає 80%. Вирізнити з-поміж них думки реальних людей часом просто неможливо
Кінець інтерактивної ери

Нова ера комунікації, про яку так мріяли інтернет-користувачі десять років тому і яка здавалася справді досяжною 2004 - 2005 року, закінчується на півкроку.

 

Комунікативна ейфорія

 

Саме в середині минулого десятиліття влада і бізнес, здавалося б, оцінили значення зворотного зв'язку з активною частиною суспільства. Вони зрозуміли, що масові акції, на які люди вийшли зі щирим серцем, справді можуть впливати на події в державі. Що саме в просторі блогів реально створюються нові суспільні цінності, які потім поширюються і серед пасивної частини суспільства. Що людям набагато цікавіше читати не самі політичні статті чи описи нових товарів, а коментарі, написані такими самими, як вони, громадянами. Тільки активними. І саме ці коментарі великою мірою формують ставлення до політика чи бренду. Що соціальні мережі створюють у користувачів відчуття довіри до співрозмовника, який здається конкретною людиною з купою фотографій і особистого досвіду.

 

Одним словом, політична та бізнесова еліти усвідомили те все, про що з середини 90-х повторювали спеціалісти з масових комунікацій і просто просунуті інтернет-користувачі.

 

Швидка зневіра. Піар

 

Зрозуміли - і почали жваво імітувати таку активність. Протягом останніх п'яти років кожна політсила вважала неможливим якесь велике починання або протест без хоча б малесенького, хоча б погано профінансованого, але «майданчика». 3-5 штампованих прапорів, універсальні учасники з алкоголіків та прикиївських сіл і невигадливі транспоранти-імпотенти.

 

І вони вважали, що цей пікет справді буде схожим на народне волевиявлення? Це призвело лише до того, що будь-який мітинг уже здається людям проплаченим.

 

Кількість коментарів, написаних штабами політичних сил, під деякими статтями досягає 80%. Вирізнити з-поміж них думки реальних людей часом просто неможливо. Та сама ситуація - і з коментарями споживачів товарів та послуг в інтернет-магазинах. Люди перестали довіряти цим відгукам.

 

Тисячників, тобто людей, яких приєднали до друзів більш ніж тисяча користувачів Живого журналу, реально читає по кілька десятків осіб. Решта долучили їх до своєї френд-стрічки просто з почуття взаємності. Я тобі допоможу стати тисячником, а ти - мені. Те саме - з записами в блогах, що потрапляють до «Топу Яндекса», який має, по ідеї, означати найбільшу цитованість.

 

Отже, і тут комунікація не спрацьовує. Як і в інших соціальних мережах, де реального користувача часто важко відрізнити від бота, створеного заради реклами. Зневіра торкнулася й інших сфер, де звикли провокувати відгуки суспільства.

 

Посткомунікативна стадія

 

Поки що ЗМІ намагаються просто боротися з симуляторами інтерактиву. Наприклад, декілька інтернет-ресурсів у різний час уже намагалися заблокувати можливість коментування матеріалів, однак щоразу від цього відмовлялися: коментатори продовжують приносити купу переглядів, а значить - і прибутків від реклами.

 

Але в майбутньому професійним комунікаторам, вочевидь, доведеться виробляти нові стратегії діяльності, не пов'язані з масовою соціальною активністю. Наразі можна розгледіти дві такі стратегії. Перша - посилення комунікативної активності професіоналів різних профілів. Це може бути, наприклад, певна спільнота експертів, яка дискутує в мережі щодо різних суспільних проблем. Такий собі мережевий варіант «Свободи слова». Або це можуть бути митці, здатні за допомогою художньо-публіцистичних засобів донести певні думки краще, ніж великі юрби людей.

 

Уже нині поважні інтернет-видання вибірково передруковують хвилі мережевого креативу, присвячені тим чи тим резонансним подіям. А новий зразок вуличних заходів автор апробував, організувавши місяць тому орієнтовану на ЗМІ театралізовану акцію під російським посольством. Щоправда, більшість ЗМІ не зрозуміли посилу цієї акції й критикували її за те, що в ній узяло участь лише 5 учасників. Але з часом навіть телевізійники зможуть усвідомити новизну цього формату, що дозволяє експресивно пояснити громадськості певні погляди як на вулиці, так і в інтернеті.

 

Друга стратегія - це втілення постулатів так званої концепції web3.0, яку так люблять обговорювати інтернет-технологи. Вона передбачає досить жорстку регламентацію соціальної активності відвідувачів. Зокрема, неодмінну прив'язку віртуальної особистості до реального індивідуума, формалізовані способи висловлення думок, об'єктивну систему рейтингування індивідуумів, спільнот та подій.

 

Іншими словами, спам і флуд у таких спільнотах не буде заборонено - вони просто ні на що не впливатимуть. Звісно, такі структури надзвичайно обмежать креативний потенціал їхніх учасників. Проте вони все одно мають шанси стати популярними. Адже впевненість в інформації бодай комусь у світі ще потрібна.

 

Фото - jokeclub.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45376
Читайте також
21.11.2008 19:36
Группа авторов, для «Детектор медіа»
46 861
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
БригадаUA
5086 дн. тому
В Росії знайшли спосіб боротьби ... "Интернет-СМИ будут обязаны удалять комментарии к статьям." http://community.livejournal.com/bryhada_ua/140966.html
БригадаUA
5086 дн. тому
Про це ще 1999-го року писалось ... http://community.livejournal.com/bryhada_ua/136122.html * * * Після вивчення впливу Мережі на політичну систему США Річард Девіс *, професор політології університету Брігем Янг і автор книжки "Політична мережа" , зазначав: "У політичних дискусіях Usenet люди говорять одне з одним, коли не просто займаються словесними нападками одне на одного. Головний наголос тут не на вирішенні проблеми, а на тому, хто візьме гору в дискусії." Також, на думку Девіса, інтерактивність в інтернеті є переважно ілюзорною: "Галузеві групи, партійні організації та законодавці прагнуть використовувати інтернет як засіб поширення своєї інформації, проте вони рідко коли бувають зацікавлені в тому, щоб їхні сайти були форумами для висловлювання думок, відмінних від їхніх власних". * - Richard Davis. The Web of Politics. - Oxford University Press, 1999
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду