Як Китай «Велике будівництво» профінансує. Огляд політичних відеоблогів за 5–11 липня 2021 року

Як Китай «Велике будівництво» профінансує. Огляд політичних відеоблогів за 5–11 липня 2021 року

14 Липня 2021
4234
14 Липня 2021
09:00

Як Китай «Велике будівництво» профінансує. Огляд політичних відеоблогів за 5–11 липня 2021 року

4234
Сергій Стерненко проти співпраці з китайцями, Мирослав Олешко як універсальний тест на наркотики, Данило Яневський обіцяє цікаві результати наступних виборів.
Як Китай «Велике будівництво» профінансує. Огляд політичних відеоблогів за 5–11 липня 2021 року
Як Китай «Велике будівництво» профінансує. Огляд політичних відеоблогів за 5–11 липня 2021 року

Сумнівні заяви Арахамії щодо «китайського досвіду» та чергові скандали, в які втрапили «слуги народу» (колишні й чинні), були важливими пунктами порядку денного вітчизняних блогерів. Бо де ж іще набирати перегляди, як не на критиці влади? Особливо коли вона торкнулася такої глобально хайпової теми, як Китай.

Язик до Китаю доведе

А надто якщо мова про депутатів від «Слуги народу», які часто втрапляють у скандали, сказавши щось приховане вголос. Нині черга діставати на горіхи настала для лідера фракції Давида Арахамії. В інтерв’ю китайським ЗМІ він заявив, що Україна може «наслідувати досвід Китаю в управлінні державою». Хоча в КНР, нагадаємо, панує різновид остогидлої українцям іще з часів СРСР комуністичної ідеології (щоправда, «гібридний» — наприклад, дозволена приватна власність та підприємництво).

Необачні слова Арахамії викликали праведне обурення серед блогерів. Активіст Сергій Стерненко зазначає: попри те, що в Україні комуністична ідеологія заборонена офіційно, «слуги народу» прагнуть переймати саме досвід панівної у Китаї Компартії. Це підміна понять, адже українська заборона стосується тоталітарного радянського режиму, який завдав у минулому шкоди Україні, а Китай у ньому не згадується, як і низка інших соціалістичних режимів. Але народжений у незалежній Україні Сергій Стерненко може дозволити собі не розбиратись у сортах комунізму.

Ще Стерненко нагадав, що в цій країні навіть виборів як таких немає. А ще, мовляв, китайська делегація заради «партнерства» нещодавно до Криму їздила (щоправда, Сергій не уточнив, що складалася та «делегація» з підприємців, які торгують на ринках Москви). «Китай виступає проти українських національних інтересів», — підкреслює блогер. Натомість активно підтримуючи Росію. Тож Арахамія, на думку Стерненка, «дуже сильно помилився із країною».

Горіло й у гурті прибічників Порошенка. Ветеран російсько-української війни Олексій Петров зазначає: «слуги народу» «умеют создать информационный повод», який, мовляв, відверне увагу країни від нагальних проблем. На думку блогера, тепер зрозуміло, чому Зеленський влаштовує «дипломатические истерики» із західними партнерами: бо ж планує «розворот» у бік КНР. Для США реформи потрібні, каже Петров, а з Китаєм можна домовитися простіше. Хоча в Китаї, певен блогер, «только картинка красивая», та й такого рівня Україні за чинної влади не досягти.

У проросійському таборі теж не залишили без уваги заяви Арахамії. Блогерка «Страни.юа» Олеся Медведєва, аналізуючи сказане, відзначає «потепление» у стосунках між Україною і Китаєм. Хоча ще нещодавно між країнами висіло напруження, пов’язане із заводом «Мотор-Січ». А свіжі заяви Арахамії критикують, мовляв, як «порохоботи», так і «соросята» та ліберальні діячі. Чому Україна висловила симпатії до китайського державного устрою? На думку Медвєдєвої, справа — у «миллиардах инвестиций на любимый пиар-проект Зеленского — "Большую стройку"». А ще Китай, мовляв, — найбільший покупець українського продовольства та залізної руди. Хоча така концепція, припускає блогерка, «продержится до первого громкого окрика из Вашингтона». Цікаво, що «Страна» впевнено повідомляє про мільярди, які Китай готовий вкласти у «Велике будівництво», хоча міждержавна угода, на яку посилаються блогерка та її редакція, лише декларує такі наміри. А від намірів до реальних мільярдів минають місяці й роки.

Скандальні «слуги», нинішні й колишні

Слова лідера президентської фракції — не єдина скандальна витівка народних депутатів від «Слуги народу» або тих, хто пірнув із їхніх лав у позафракційність зовсім нещодавно.

Наприклад, парламентар із монобільшості Євгеній Брагар (той, який колись рекомендував людям платити собаками за комунальні послуги) втрапив у черговий скандал. Патрульні затримали нардепа за підозрою в наркотичному сп’янінні. Той, у свою чергу, звинуватив копів у вимаганні хабара. Інфоприводу, аби вчергове розкритикувати чинну владу, краще і не вигадаєш. Особливо якщо працюєш у пулі блогерів, лояльних до Петра Порошенка. От і Мирослав Олешко з льоту називає Брагара «наркоманом», який «угашеным» їздив за кермом. Коли ти блогер, обтяжувати себе дотриманням стандартів не обов’язково, чи не так? «Теперь тебя, придурка, точно запомнят все окончательно», — веде далі блогер. Додаючи, що «о такой полиции мы мечтали ранее». Тут можна згадати, що «викривача наркоманів» Олешка й самого на сумнівних сайтах звинувачували в торгівлі наркопрепаратами. І хтось міг би з такою самою безапеляційною впевненістю поширити цю інформацію як правдиву…

Тим часом проросійський блогер Олександр Семченко звернув увагу на іншого «слугу» (щоправда, колишнього — тепер він позафракційний) — Олександра Юрченка, який втрапив у ДТП у Львові та напав на іншого учасника інциденту. При цьому у крові нардепа, за повідомленнями ЗМІ, були «важкі наркотики». Слова про вживання яких депутат категорично заперечує. Та блогер Семченко, як і його колега з-за ідеологічних барикад Олешко, зайшовся у критиці депутатів від президентської політсили. Юрченко, мовляв, «избил» іншого учасника ДТП, а ще й «Форд Мустанг», помічений у ситуації, не задекларував. Як і Олешко, Семченко хвалить поліцію та вказує, що Юрченко був «под наркотой». Але «Зеленский молчит». А що би мав Зеленський говорити про пригоду за участі позафракційного депутата? Для цього є правоохоронні органи.

За кого ж українці проголосують наступного разу?

На це запитання намагався дати відповідь блогер каналу skrypin.ua Данило Яневський. Мовляв, поколінню людей, народжених після 2000 року, «неможливо нічого налити у вуха», бо ті звикли сприймати інформацію через ґаджети. А всі політики, представлені на нинішній політичній карті України, — «минулого віку». Крім Зеленського, додає зазвичай критичний до президента блогер. Тож результати наступних виборів, певен Яневський, можуть бути цікавими. Та хіба не завдяки відео, поширюваним через ґаджети, той-таки Зеленський і переміг? І хіба слова про «кінець епохи бідності» не можна вважати «вливанням у вуха»?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4234
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду