«Улестити лайт-вату посадками патріотів». Огляд політичних відеоблогів за 8–14 червня 2020 року

«Улестити лайт-вату посадками патріотів». Огляд політичних відеоблогів за 8–14 червня 2020 року

17 Червня 2020
2254
17 Червня 2020
16:00

«Улестити лайт-вату посадками патріотів». Огляд політичних відеоблогів за 8–14 червня 2020 року

2254
Шарій та Медведєва розпинають Казаріна, Мокрик певен, що Стерненко порядніший за Порошенка, а Балашов рекомендує молодим активістам «выбросить оружие и зарабатывать».
«Улестити лайт-вату посадками патріотів». Огляд політичних відеоблогів за 8–14 червня 2020 року
«Улестити лайт-вату посадками патріотів». Огляд політичних відеоблогів за 8–14 червня 2020 року

Цього тижня в центрі уваги ЗМІ та блогерів було вручення підозри в навмисному вбивстві одеському активісту Сергію Стерненку. Процес розколов блогерів: навіть серед тих, хто позиціонує себе «гравцями» проукраїнського крила, знайшлися як палкі захисники, так і затяті критики одесита. У тіні «кейсу Стерненка» залишилася навіть історія кримського журналіста Павла Казаріна, який виявився власником внутрішнього та закордонного російських паспортів. Хоча виїхав до материкової України ще наприкінці 2014-го.

Пристрасті за російським паспортом

Напевно, кожен, хто стежить за «творчістю» Анатолія Шарія, помітив закономірність: чи не найприскіпливіші розслідування блогер проводить тоді, коли його самолюбство хтось зачіпає публічно. Цього разу не пощастило журналісту й колумністу з Криму Павлу Казаріну, який посмів закинути Шарію проросійськість.

Анатолій мовчати не став, а за допомогою своєї команди (а також іще когось, хто має доступ до російських баз офіційних документів) розкопав, що Казарін ще у 2014 році отримав російські внутрішній та закордонний паспорти. Саме цьому «скелету в шафі» журналіста (адже до того Павло Казарін ніде про це не говорив) Шарій і присвятив одне зі своїх відео. Мовляв, якби російські документи знайшли в нього самого, українські видання наввипередки кинулися б таврувати блогера. А раз паспорти належать людині, яка позиціонує себе як український патріот, то й не буде йому за це нічого. Хоча з подачі проросійського медійника на сторінку до Казаріна масово пішли тролі, вітаючи журналіста з Днем Росії, що відзначається 12 червня. Сам же колумніст запевнив підписників: цього року подав заявку на вихід із російського громадянства. Таким чином «проветрив шкаф от скелетов».

Зрештою, Анатолій Шарій мав рацію: камінг-аут Казаріна не накликав гнів на його голову. Навіть навпаки: на підтримку журналіста висловлювалися й колеги, й політики, й навіть вітчизняне Міністерство закордонних справ. Схоже, Шарію ситуація з масовим виправданням дій Павла Казаріна зіграла лише на руку: в одному з наступних відео той закликав мешканців усіх окупованих територій брати російські паспорти при першій-ліпшій нагоді.

Згадала про російські паспорти «рупора войны» Павла Казаріна й «ідеологічна однополчанка» Шарія — блогерка «Страни» Олеся Медведєва. За інформацією з власних джерел авторки, внутрішній російський паспорт журналіст із Криму отримав 27 березня 2014 року. Тобто лише за 9 днів після підписання відповідного дозволу Володимиром Путіним. Це означає, вважає Медведєва, що Казарін до набуття російського громадянства готувався одразу після анексії або й раніше. А батько журналіста, філолог та пушкініст Володимир Казарін, мовляв, до осені 2014-го «имел большие планы на Крым при российской власти», претендуючи на посаду ректора тамтешнього Кримського федерального університету, створеного після анексії на базі Таврійського національного університету. А покинув Крим лише тоді, коли, як вважає Медведєва, з посадою «не срослось».

Стерненко: український патріот чи звичайний «уголовник»?

Та найбільше блогерських поглядів на тижні було прикуто до постаті активіста та блогера з Одеси Сергія Стерненка, якому повідомили про підозру в навмисному вбивстві. Йдеться про епізод, коли на активіста напали під його будинком два роки тому. Тоді, захищаючись, Стерненко смертельно поранив одного з нападників (хоча підозрюють його тепер у тому, що він наздогнав нападника і встромив у нього ніж).

З нинішнім розвитком подій у першу чергу не погоджується сам активіст. В одному з тематичних влогів Сергій Стерненко стверджує, що в його справі відчувається політичний тиск «промосковських колаборантів» та «чортів» на кшталт Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, якого блогер критикує давно і безжально. Не втримався Сергій і від пафосних фраз, стверджуючи, що загалом його справа — це спосіб чинної влади «закрити нам рота і змусити нас мовчати». Хоча яку небезпеку для зеленої команди несе ексчлен «Правого сектору», який ніколи не був прихильником Порошенка й Зеленського критикував вряди-годи, достеменно не зрозуміло. Хіба що так йому мститься за критику персонально Аваков (цю версію просуває й сам Стерненко).

Про «ватний слід» справи Стерненка заявила у власному влозі на каналі Censor.net і журналістка та блогерка Марина Данилюк-Ярмолаєва. Представники Офісу президента, певна авторка, зважаючи на зниження рейтингів команди Зеленського, вирішили «улещувати лайт-вату посадками українських патріотів», аби отримати хороший результат «Слуги народу» на місцевих виборах восени цього року. А хід справи, мовляв, педалюють проросійські діячі на зразок Андрія Портнова чи Анатолія Шарія, з якими в нинішньої влади склався ситуативний союз.

Треба зазначити, що в телеграмі, навпаки, ті самі проросійські діячі або анонімні канали просувають меседж, що справа Стерненка зараз, мовляв, потрібна владі, щоб відволікти увагу від начебто провального меморандуму з МВФ.

Не обійшов увагою гарячу тему й Данило Мокрик. Тільки вручення підозри Сергію Стерненку блогер порівняв з аналогічними діями представників Державного бюро розслідувань щодо Петра Порошенка, що відбувалися цього ж тижня. Враховуючи, що перший підозру отримав, а другий пішов із правоохоронного відомства при спробі її вручення, Мокрик вважає, що Стерненко повівся гідно, а Порошенко — жалюгідно.

Крім того, в цей самий час, коли Стерненку повідомляли про підозру в СБУ, про складання мандату на брифінгу мовив і екслідер партії «Голос» Святослав Вакарчук. Чим, на думку Мокрика, відвів фокус ЗМІ та громадськості від резонансної справи одеського активіста.

Не втримався від коментарів у справі Стерненка й Роман Скрипін. «Це є слизька стежка», певен блогер, адже такі дії влади можуть перерости в неконтрольовані народні протести. Від яких «жоден Аваков», мовляв, не врятує.

Критично ж до постаті одеського активіста ставиться блогер, бізнесмен та лідер партії «5.10» Геннадій Балашов. Сергія Стерненка він називає людиною, яка з юних літ «участвует в разных политических шоу» та «кошмарит бизнесменов» на замовлення конкурентів чи окремих політсил. Нині ж Стерненку, певен Балашов, «нечего сказать», адже він, мовляв, сам зняв на телефон, як убивав нападника. Тож невдовзі має всі шанси сісти до в’язниці й вийти з неї «уголовником». Молодим же членам організацій на кшталт «Правого сектора», до якої раніше належав і Сергій Стерненко, Геннадій Балашов радить «выбросить оружие и зарабатывать».

Не чіпайте музиканта

На завершення — про вже згаданий вихід Святослава Вакарчука із фракції партії «Голос». Складання депутатських повноважень лідером «Океану Ельзи» критикували та висміювали в мережі багато і потужно.

Заступитися за політика вирішила блогерка Яніна Соколова. Сказала, що жоден член фракції «Голосу», мовляв, не був помічений у корупційних скандалах, як не було в політсилі й «дідівщини», коли хтось не підтримував загальнофракційну позицію. І хоча сама Соколова за «Голос» не голосувала, блогерка певна: виборців політична сила не зрадила. А те, що відбулося, — це просто «заміна однієї людині на іншу» в монолітній команді, приведеній до парламенту Вакарчуком. Тож хейтити музиканта-політика, на її думку, не на часі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2254
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду