МЗС нагадало, що видані в Криму російські паспорти – несправжні

МЗС нагадало, що видані в Криму російські паспорти – несправжні

16 Червня 2020
1767

МЗС нагадало, що видані в Криму російські паспорти – несправжні

1767
Відомство виступило із заявою після скандалу довкола російського громадянства Павла Казаріна.
МЗС нагадало, що видані в Криму російські паспорти – несправжні
МЗС нагадало, що видані в Криму російські паспорти – несправжні

Міністерство закордонних справ України нагадало, що громадяни України, які мешкають в окупованому Криму, фактично не мали вибору та можливості відмовитися від російського громадянства. Зокрема, відсутність російського паспорта могла стати причиною примусової депортації та заборони в’їзду на територію півострова. Про це МЗС заявило 16 червня.

«Останніми днями в інформаційному просторі спостерігається штучна дискредитаційна кампанія щодо російських паспортів, що нав’язувалися громадянам України російською окупаційною адміністрацією Криму з березня 2014 року. Примусова паспортизація – це елемент  репресивної політики держави-агресора по відношенню до громадян України, які змушені жити в умовах окупації <…> Нав’язана паспортизація є також елементом системного тиску російської окупаційної адміністрації на громадян України, заздалегідь спланованим і цинічно реалізованим», – йдеться в повідомленні.

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова навела як приклад скандал довкола журналіста Павла Казаріна

«Ця атака стосувалась наче конкретної особи Павла Казаріна, історія якого виявила багато суперечностей в українському суспільстві. Не оцінюючи зараз цей конкретний кейс в деталях, зазначу, що одним з наслідків окупації та злочинів РФ по відношенню до України стала фактично примусова паспортизація в Криму», – пояснила вона на своїй сторінці в Facebook.

Пан Казарін розповів, що очікував, що інформацію про його російське громадянство «зіллють» у мережу. «Коли я відправляв в російське посольство заяву на вихід з громадянства – то думав, що зіллють саме його. Детальна анкета на три сторінки із зазначенням всіх номерів і дат. Я помилився. Злили документи з паспортних столів – один з яких в Сімферополі, а інший в Москві. Синхронний доступ до обох паперів міг бути тільки у людей з погонами. Коли наступного разу мене будуть питати про докази того, що Шарій працює в зв'язці з російськими спецслужбами – я буду знати, що відповісти», – написав він 16 червня на своїй сторінці в Facebook. 

У МЗС розповіли, що без російського паспорта в окупованому Криму виникали проблеми з працевлаштуванням та майном, неможливо було отримати медичний захист, соціальну й пенсійну допомогу.

«Невід’ємним аспектом автоматичної паспортизації була й загроза переслідування проукраїнських активістів, у т.ч. журналістів, з боку окупаційної влади. Історія окупації засвідчила, що мешканці Криму мали всі підстави для побоювань, що через подачу заяв про відмову від російського громадянства окупаційна влада здійснювала "інвентаризацію" опонентів для проведення репресій», – розповіли у відомстві.

Крім того, там нагадали, згідно із законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року, Україна не визнає та не вважає підставою для втрати українського громадянства примусове автоматичне набуття громадянства росії мешканцями тимчасово окупованих територій. 

Нагадаємо, 11 червня про російські паспорти Павла Казаріна (внутрішній і закордонний) розповів проросійський блогер і політик Анатолій Шарій. Згодом про це написав і колишній заступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов.

12 червня журналіст, колумніст і телеведучий Павло Казарін підтвердив, що має російський паспорт з березня 2014 року. За його словами, він його отримав у Сімферополі, оскільки планував залишитися жити в Криму з батьками. Однак у січні 2020 року він записався на прийом у російське посольство і відправив поштою заяву про вихід з громадянства. Візит призначили на кінець березня, але через карантин він не відбувся. У посольстві обіцяють відновити прийом після 18 червня.

Фото: ВВС
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1767
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду