Атака на Павла Казаріна - це атака на спроможність України змінюватись і перероджуватись

13 Червня 2020
1764
13 Червня 2020
11:55

Атака на Павла Казаріна - це атака на спроможність України змінюватись і перероджуватись

Євген Глібовицький
Член Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України
1764
Атака на Павла Казаріна - це атака на спроможність України змінюватись і перероджуватись

Атака на Павла Казаріна - це атака на спроможність України змінюватись і перероджуватись. Це атака на тих, хто став українцем, пройшовши власну еволюцію. Це атака, напевне, на кожного другого українця. Це атака на Ґію Гонгадзе, Миколу Амосова чи Мойсея Фішбейна. Це атака на будь-кого, хто прийшов до своєї українськості, часто зберігаючи теплий контакт з культурою свого походження. Це атака на будь-кого, хто знайшов свою загублену чи подавлену в попередніх поколіннях українськість.

Це спроба звузити Україну і українськість тільки до тих, хто втримав її крізь радянські утиски. Це, фактично, реалізація російської імперської візії розчленування України. В тому й сила сучасної України, що свій вибір, своє ототожнення з нею роблять ті, хто вишиванку вдягає не тільки з традиції, але й з вибору. Хто переходить на українську не з кон'юнктурних міркувань, а внаслідок обрання політичної ідентичності. І так, Україна - це спадщина і традиції. Це також свідоме рішення, обернене у майбутнє. Це також наша спільна надія на те, що ми побудуємо в ХХІ столітті країну, яка не відлунюватиме болями століття ХХ-го.

І російський паспорт Казаріна не є свідченням його проросійськості, так само як українські паспорти багатьох кримчан не є свідченням їхньої проукраїнськості. Російський паспорт в Криму в 2014 був інструментом. Хтось користувався ним для збереження контактів між материком і півостровом. Хтось - для реалізації своїх опортуністичних прагнень. Були також ті, хто принципово залишились тільки з українським громадянством, мужньо витримуючи удари окупаційної адміністрації - про них ми часто забуваємо, коли спрощуємо і узагальнюємо. Про рішення весни 2014 року легко судити виходячи із знань 2020. Контексти того часу були набагато складнішими і в них точно не було певності щодо того, як саме розвиватимуться події.

Ну, і можна привітати Шарія з тим, що він підтвердився у своїй афілійованості. Допомогли з документами ФСБ, ГРУ, чи якийсь посередник - вже не так важливо. Важливо, що це ті, хто прагне втрати перспективи для України.

Джерело: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1764
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду