Вухань спотикання. Огляд політичних відеоблогів за 17–23 лютого 2020 року

Вухань спотикання. Огляд політичних відеоблогів за 17–23 лютого 2020 року

26 Лютого 2020
2466
26 Лютого 2020
10:30

Вухань спотикання. Огляд політичних відеоблогів за 17–23 лютого 2020 року

2466
Мокрик критикує Богдана, Шарій проти «животных» із Нових Санжар та хто «другий чорт в Україні після Медведчука».
Вухань спотикання. Огляд політичних відеоблогів за 17–23 лютого 2020 року
Вухань спотикання. Огляд політичних відеоблогів за 17–23 лютого 2020 року

Евакуація українців із Китаю і щось інше — саме так цього тижня розділилися теми, обговорювані топовими відеоблогерами українського політичного сегменту. Тільки от у тому, хто винен у ситуації в Нових Санжарах, згоди блогери не дійшли.

Жодного дня без Зеленського

На старті тижня, коли українські блогери ще не знали, який благодатний ґрунт для хайпу чекає на них під кінець цих семи днів, деякі з них обговорювали іншу, актуальну ось уже понад рік, тему: Зеленський та все, що з ним пов’язано.

Зокрема, згадували чинного президента «незлим тихим» журналісти та блогери Данило Мокрик та Яніна Соколова. Перший у власному блозі MokRec розповів, як «офігів» від звільнення Андрія Богдана з посади керівника Офісу президента. Згадуючи постать недолюстрованого чиновника, який за законом не мав права працювати у президентській канцелярії, зазвичай стриманий Мокрик навіть вжив міцне слівце. Бо, призначаючи Богдана на посаду «улюбленої дружини» Зеленського, на закон, певен журналіст, просто наплювали.

Пригадав Данило Мокрик і гучне розслідування «Схем» про можливу зустріч Володимира Зеленського в Омані з керівником Радбезу Росії Патрушевим, яке викликало неоднозначну реакцію в медіаспільноті (про це писав «Детектор медіа»; а ось так матеріал обговорювали автори «Телебачення Торонто»). На думку Мокрика, розслідування колег могло бути й неправдою, але ситуацію все одно створила чинна влада (та чи дає це право журналістам оперувати припущеннями замість фактів? — Авт.).

А от Яніна Соколова, традиційно сидячи за кермом автомобіля, згадала Володимира Зеленського в контексті масштабних обстрілів українських позицій неподалік Золотого та інших населених пунктів у зоні бойових дій. Влада ж, зауважила блогерка, при цьому хоче вдатися до спільного патрулювання окупованих територій, до якого могли би долучатися й мешканці непідконтрольних земель. «З росіянами домовлятися не варто», — пояснювала журналістка, попутно дорікаючи президенту за необґрунтовані симпатії в бік Росії.

Вуханський вибух

У четвер евакуйованих українців із Китаю, від яких земляки в різних областях сахалися, як від прокажених, нарешті привезли до медцентру Національної гвардії в Нових Санжарах на Полтавщині.  Підігріті істерією, розпаленою довкола евакуації та самого вірусу в соцмережах (оливи у вогонь якої підливали навіть відомі політичні діячі), новосанжарці та приїжджі «активісти» всіляко перешкоджали переміщенню земляків до місця обсервації. Через що зрештою зганьбилися на весь світ.

Темою, на якій сам Бог велів збирати перегляди, скористалися й українські блогери. Серед них, зокрема, й Анатолій Шарій, який присвятив резонансному поверненню українців із Китаю кілька відео із промовистими назвами на кшталт «День позора подошел к концу». Де став на бік чинної влади. «Что должен был сделать Зеленский? Превратить животных в людей? За столь короткое время это невозможно», — виправдовував провалену комунікацію влади блогер.

Кілька матеріалів темі присвятила й блогерка «Страни.ua» Олеся Медведєва. У найрозлогішому з тематичних відео авторка аналізувала ситуацію з притаманним їй проросійським баченням. Наприклад, медиків Львівщини, які заспівали гімн, дізнавшись, що евакуйованих до регіону не доправлятимуть, Медведєва назвала «рагулями». «Ни в одной стране мира не было такого п**деца», — підкреслювала блогерка, перегукуючись думками з колегою по проросійському блогерському цеху Шарієм.

Висновки двох блогерів відрізнялися хіба що тезово: Шарій наголошував на «бидловості» населення, а Медведєва — на черговому випадку недолугості та слабкості української влади. Згадала авторка «Страни» і про те, що події відбувалися в чергову річницю Революції гідності, хоча дії окремих українців ніякою гідністю, мовляв, і не пахли.

Іншу думку мають у таборі симпатиків Петра Порошенка, «спікером» від якого у блогосфері чи не найактивніше виступає Андрій Карпов (Полтава). У власній оцінці подій довкола евакуації блогер одразу ж призначає винних: звісно ж, представників чинної влади. Які, мовляв, «зомбували народ». Владну команду Карпов зобразив в образі недолугих героїв американських комедій, а самого Зеленського, зокрема, згадав у контексті падіння рейтингів «до самого дна» (при цьому змовчавши, що в тому ж дослідженні кепсько йдуть справи й у його партії «Європейська солідарність». — Авт.).

«За останні 5 років люди знали, хто ворог. А за 9 місяців президентства Зеленського вони голові гризти одне одному шиї», — каже Андрій Полтава. А проти України, певен він, провели «психічну атаку». Звісно ж, згадавши і про те, що евакуацію, мовляв, зумисно провели в роковини Майдану.

Тези про «спецоперацію» з розхитування ситуації повторював і Роман Скрипін. Бо почалося все, певен ведучий і блогер, із хайпу щодо коронавірусу, що пішов у ЗМІ та соцмережах і під час якого поодинокі думки експертів просто губилися в галасі. Паніку, певен Скрипін, сіють і урядовці на кшталт міністра Авакова, який в етері одного з каналів демонстрував костюми спецзахисту, додатково налякавши знервованих українців.

Винуватив Арсена Авакова в нагнітанні істерії довкола евакуації і блогер та активіст Сергій Стерненко, записавши ролик на мітингу щодо відставки міністра внутрішніх справ. Пригадав відеоблогер і провалену, на його думку, реформу поліції, і «кришування» злочинців із боку того ж таки міністра внутрішніх справ. «Арсен Аваков — другий чорт в країні після Медведчука», — сказав Стерненко.

«Бесмыссленным и постыдным бунтом» назвав події в Нових Санжарах і телевізійник Євгеній Кисельов у «Итогах» на своєму ютуб-каналі. «Это просто позорищетемные, отсталые, невежественные люди… которых даже нельзя назвать гражданами», — не приховував ненависті до мітингарів колишній російський журналіст.

Примітно й те, що народний депутат і блогер від монобільшості Олександр Дубінський, який був одним із тих, хто нагнітав паніку довкола евакуації українців із Вуханя, відео стосовно самої евакуації так і не зняв, обмежившись кількома текстовими публікаціями на власній сторінці у фейсбуку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2466
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду