Слуги Кремля. Моніторинг теленовин 5–10 квітня 2021 року

Слуги Кремля. Моніторинг теленовин 5–10 квітня 2021 року

16 Квітня 2021
6375

Слуги Кремля. Моніторинг теленовин 5–10 квітня 2021 року

6375
На каналі Медведчука про російську агресію більше говорили з позиції Путіна. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.
Слуги Кремля. Моніторинг теленовин 5–10 квітня 2021 року
Слуги Кремля. Моніторинг теленовин 5–10 квітня 2021 року

Майже третину матеріалів праймових випусків новин за тиждень становили повідомлення, пов’язані з поширенням коронавірусної інфекції: темпи захворюваності, оновлення карантинних обмежень та зонування регіонів України, обстановка в лікарнях найбільш проблемних із регіонів, кампанія з вакцинації. Загострення ситуації на фронті стало другою за популярністю темою після коронавірусу. Більше 10% новин були присвячені питанням військової агресії з боку Росії. Найбільше матеріалів цій темі присвятили в новинах 5 каналу, «України» та ICTV, найменше — на Першому незалежному. Зате там двічі за тиждень подавали реакцію офіційних осіб Росії на ситуацію на Донбасі, при цьому не даючи позиції української сторони з цього ж питання.

Коронавірус — топтема

У регіональні зведення про поширення коронавірусу найчастіше потрапляли Одеська, Львівська, Дніпропетровська області — одні з найбільших обласних центрів, де діють активні корпункти. А також до їх числа долучився Миколаїв, де так само як у Києві транспорт почав ходити за спецперепустками, а місцеві підприємці виходили на протести через обмеження, спричинені карантином. На цьому фоні геть незначною була увага до Запоріжжя, де підприємці протестували, зокрема, блокуючи рух громадського транспорту, а регіон потрапив до червоної зони. Загалом у випусках новин переважали соціальні аспекти карантинів та вакцинації. Хоча не бракувало й політичних.

Порівняно з попередніми тижнями, активізувалися політичні спекуляції на темах боротьби з пандемією. Вже традиційними є заяви представників «Опозиційної платформи — За життя», що Україна мусить виробляти власну (читай — за російською франшизою) вакцину проти коронавірусу. Минулого тижня на Першому незалежному на цьому наголошував Віктор Медведчук, а цього разу на «Інтері» — Юрій Бойко. Також одеські депутати від «ОПЗЖ» розповідали, що уряд тільки імітує допомогу бізнесу в умовах карантину. На Першому незалежному двічі за тиждень розповідали про гіпотетичні наміри окремих держав Європи використовувати російську вакцину. Про це говорили без посилання на конкретні джерела і без належного бекґраунду про те, чому в багатьох країнах не довіряють цій вакцині: «У Мадриді розглядають можливість закупки російської вакцини від коронавірусу “Супутник-V”, про це пишуть місцеві ЗМІ»; «Цей препарат зареєстрували уже 59 країн із загальним населенням понад 1,5 мільярда людей».

Новиною в цій темі стала поява програми боротьби проти епідемії від команди Петра Порошенка. Про це сповістили на ICTV та «Україні»:

  1. «Свій варіант як необхідно долати наслідки пандемії і проводити вакцинацію в Україні, оголосив сьогодні Петро Порошенко» (ICTV);
  2. «Україна має розробити та узгодити з міжнародними партнерами паспорт вакцинації, наполягає Петро Порошенко. Спільно з командою п'ятий президент представив свій антиковідний план, наголошує: терміново слід виділити додаткові гроші на вакцини та ліжка в лікарнях» («Україна»).

5 канал, що належить Порошенку й останніми тижнями регулярно піарив його та його політсилу, цього разу цю заяву в новинах не поширював. І взагалі за цей тиждень моніторинг вперше за тривалий час не виявив у вечірніх праймових новинах 5-го жодного матеріалу з ознаками замовності.

На СТБ просували заяви лідерки партії «Голос» Кіри Рудик. В одному випадку йшлося про вимоги фракції скликати засідання парламенту для розв’язання нагальних проблем, зокрема, щодо подолання наслідків епідемії. У другому йшлося, що «Голос» розробив законопроєкт про зниження податків для бізнесу в умовах карантину. В обох випадках інформація подавалася однобоко, ігнорувалися ініціативи інших фракції та вже втілені кроки уряду.

А на «Інтері» та ICTV надали політичну платформу меру Києва Віталію Кличку, який вимагав від уряду запровадити повномасштабний локдаун в усій країні. На «Україні» також проінформували про ці заяви Кличка, але доповнили їх реакцією уряду, чого «Інтер» та ICTV не зробили і належного бекграунду також не подали.

Реакції на російську агресію

Питання російської агресії протягом тижня обговорювали в кількох вимірах: заяви та реакція українських високопосадовців, реакція міжнародних партнерів України, висвітлення оперативної ситуації на фронті та значно рідше — коментарі профільних експертів. Доволі активно в новинах висвітлювали дводенну поїздку президента Зеленського на передову. Хоча повноти в цих повідомленнях бракувало. На другий день, наприклад, новинарі СТБ показали відеозвіт про поїздку президента, підготовлений його офісом. У таких матеріалах почасти бракувало голосів військових командирів, які володіють ситуацією на фронті. Не згадували про поїздку президента в новинах Першого незалежного.

Більшість каналів розповіли у випусках новин про розмову Зеленського з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, на 5-му та «Україні» згадували про спілкування президента України щодо безпекових питань та вступу до НАТО з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Також більшість каналів повідомили, що питання російської агресії обговорювали під час зустрічі Зеленського з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Жодну з цих подій не взяв до уваги Перший незалежний. Згадок про НАТО на цьому каналі взагалі не було (у праймових випусках, що входять у вибірку «Детектора медіа»). Для порівняння: у семи матеріалах про перспективи долучення України до НАТО говорили на 5 каналі, у чотирьох на ICTV та «Україні», по два повідомлення на «1+1» та СТБ, по великому сюжету було на «Інтері» та «UA: Першому».

На відміну від попереднього тижня, на «Інтері» почали прямо говорити про російську агресію. Найчастіше через реакцію міжнародних партнерів, наприклад, США та Німеччини. Але й щодня повідомляли про обстановку на фронті. Наприклад, 7 квітня у репортажі з передової анонсували поїздку президента так: «І в найближчі дні на Донбас планує поїхати Володимир Зеленський. Причина зрозуміла: це загострення на фронті і стягування російських військ до кордонів».

Тобто з аналізованих каналів єдиним, хто ігнорував на цьому тижні тему російської агресії, був Перший незалежний. У повідомленні про стурбованість ситуацією, яку висловили у ТКГ, додали запевнення речника Путіна: «Дмитро Пєсков раніше заявив: передислокація армії Федерації територією Росії не становить загрози ні для кого». А у двох випадках позицію Москви подавали взагалі як ключову. «Українська влада має зосередитися на виконанні Мінських домовленостей, а не нагнітати обстановку на Донбасі. Таку думку висловив Голова Державної Думи Росії В’ячеслав Володін», — йшлося у повідомленні 5 квітня. У новині міститься коментар Володіна і немає позиції української сторони. Наступного дня на Першому незалежному поширили реакцію Пєскова: «І Дмитро Пєсков прокоментував заяву Віце-прем’єра Олексія Резникова, про перенесення переговорів тристоронньої контактної групи із Мінська. Каже, нині Кремль не знає, чи є така думка українського посадовця офіційною позицією Києва. Водночас наголосив: контактна група є тристоронньою і щоб перенести перемовини в інше місце, треба заручитися підтримкою усіх сторін». У бекґраунді нагадали, що Резников говорив про неможливість використовувати Мінську для Тристоронньої контактної групи через тиск Росії. Але позиція української сторони тут виглядає другорядною.

7 квітня на Першому незалежному поширили результати опитування центру «Соціальний моніторинг», зробивши акценти на підтримці «ОПЗЖ». Зокрема у сюжеті йдеться: «"Опозиційна платформа — За життя" має найбільш дієвий та реалістичний план для врегулювання ситуації на Донбасі. 17,4% опитаних українців вважає, що найбільше шансів припинити конфлікт на Донбасі має саме "ОПЗЖ"». Те саме повторила в синхроні голова правління центру «Соціальний моніторинг» Ольга Балакірєва.

Політичне життя

Попри бурхливу попередню реакцію медіа на арешт Сергія Стерненка та подальші протести на його підтримку, новина про його звільнення під домашній арешт не стала надто популярною в головних теленовинах. Коротко про це повідомили на «Україні», «1+1» та «Інтері», сюжети цій події присвятили 5 канал та «UA: Перший».

Також лише точково у новинах висвітлювали ситуацію з партією Шарія, заборони якої через Окружний адмінсуд Києва добивається Міністерство юстиції. 6 квітня мало відбутися засідання у цій справі, але до суті не дійшло — судді оголосили відвід. Під будівлею суду прихильники Шарія влаштували пікет. Гідною вечірнього прайму цю подію визнали тільки на каналі «Україна», «Інтері» та Першому незалежному. На «Україні» коротко повідомили про відвід судді і 15-хвилинне судове засідання, нагадавши: «У Міністерстві заявили: йдеться про численні порушення політсилою українського законодавства. Лідер партії Анатолій Шарій, сам підозрюваний у державній зраді, назвав це політичним тиском». На «Інтері» наприкінці матеріалу нагадали, що Служба безпеки України має до Шарія претензії, а у самому матеріалі на його підтримку висловлюється лідер молодіжки «ОПЗЖ» Артем Марчевський. На Першому незалежному також акцентували на позиції адвокатів партії Шарія та на підтримці з боку «ОПЗЖ». А от про суть претензій від СБУ навіть побіжно не згадали. Марчевський у коментарі Першому незалежному ставив в один ряд закриття каналів Медведчука та заборону партії Шарія, натякаючи на диктатуру.

В останні тижні партія «Слуга народу» у новинах згадувалася переважно нейтрально та збалансовано. Цього тижня у партії з’явився привід для позитивного піару. Після підписання президентом закону про референдум кілька каналів нагадали, що це було виконанням передвиборчої обіцянки Зеленського. Якщо на «1+1» та «Інтері» сфокусувалися на змісті закону, то на «Україні» та ICTV поширювали емоційні політичні гасла від голови партії «Слуга народу» Олександра Корнієнка: «Ми сподіваємось, що ера, епоха справжнього народовладдя, демократії, в Україні стартувала»; «Народовладдя — це така фундаментальна ідея Володимира Олександровича Зеленського і нашої політичної сили, ми вважаємо, що політики себе в Україні дискредитували».

 

Епопея з виборами на 87-му окрузі на Івано-Франківщині цього тижня значно рідше потрапляла до уваги новинарів. 5 квітня про оголошені Центральною виборчою комісією результати — перемогу Василя Вірастюка — нейтрально повідомила лише половина каналів. Наступного дня «1+1», де минулого тижня надавали явну перевагу Олександру Шевченку, поширив вимогу визнати вибори недійсними: «Визнати скандальні вибори у 87-му окрузі на Прикарпатті недійсними й оголосити повторне волевиявлення вимагають депутати Івано-Франківської облради». За депутатів говорить лише кандидат Олександр Шевченко, який є депутатом Івано-Франківської облради, але лише одним із 84. Тож узагальнення у новині є маніпулятивним.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6375
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду