«Контрреволюція прийшла до влади». Огляд політичних токшоу за 14‒18 грудня 2020 року

«Контрреволюція прийшла до влади». Огляд політичних токшоу за 14‒18 грудня 2020 року

21 Грудня 2020
4610
21 Грудня 2020
11:30

«Контрреволюція прийшла до влади». Огляд політичних токшоу за 14‒18 грудня 2020 року

4610
Бондаренко називає Революцію гідності «политическим Чернобылем», Добкін знає, що Чорновол «подтверждала убийство», Береза читає думки Мендель і бачить у них Януковича.
«Контрреволюція прийшла до влади». Огляд політичних токшоу за 14‒18 грудня 2020 року
«Контрреволюція прийшла до влади». Огляд політичних токшоу за 14‒18 грудня 2020 року

Автори токшоу традиційно обирали теми, вигідніші власникам телеканалів. Та якщо в етері ICTV чи «1+1» говорили про економіку чи пандемію, то у «вузькопрофільних» токшоу на кшталт «Еха України» більшість часу збиткувалися з президента, нехтуючи темами, які обговорює суспільство.

14 грудня, «Свобода слова», ICTV

Участь узяли міністр охорони здоров’я Максим Степанов, позаштатний радник голови Офісу президента Тимофій Милованов, народні депутати: голова фракції «Голосу» Сергій Рахманін, співголова фракції «Європейської солідарності» Артур Герасимов, заступник голови фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв, Андрій Костін («Слуга народу»), представник президента у Конституційному Суді Федір Веніславський (відео). Разом сім чоловіків.

У шоу, вести яке повернувся Вадим Карп’як, першу промову мав міністр охорони здоров’я. Максим Степанов розповів, що в Україні збільшилася кількість категорій населення, які проходять тестування на коронавірус, а в лабораторних центрах немає черг. На закиди опонентів відповів, що «критикувати МОЗ стало народною забавою». Ще міністр згадав про 1,7 % летальності в коронавірусних хворих, через що, мовляв, Україна посідає тридцяте місце в Європі.

Надалі баталії точилися щодо закону про особливий порядок самоврядування на окупованих територіях, термін дії якого парламент подовжив ще на рік. Думки присутніх нардепів розійшлися. За подовження терміну дії документу виступили Артур Герасимов («ЄС») та Андрій Костін («СН»), проти — Сергій Соболєв («Батьківщина»), категорично проти — Сергій Рахманін («Голос»). На думку Рахманіна, закон якраз і дає сепаратистам омріяний особливий статус, вигідний Росії. Костін запевнив, що там немає норм, які можуть нашкодити інтересам України.

Далі присутні політики ламали списи вже довкола висновку Венеційської комісії, члени якої радять чіткіше прописати у профільному законі ситуації, за яких може бути обмежена діяльність Конституційного Суду. «Слуга народу» Андрій Костін знову вступив у ситуативну коаліцію з Артуром Герасимовим із фракції Порошенка. Обидва наполягали на тому, що за недостовірне декларування посадовці мають нести кримінальну відповідальність. А Герасимов нагадав, що законопроєкт щодо умов добору суддів КСУ внесла саме «Європейська солідарність».

Критикував Конституційний Суд і представник президента в цьому органі Федір Веніславський. На його думку, нинішній склад КСУ — «сумнівно доброчесний», а якби тамтешні судді мали офіцерську честь, то і взагалі, мовляв, мали би застрелитися.

Наприкінці ефіру гості чубилися ще й за проєкт держбюджету-2021. Ведучий нагадав, що часто представники фракцій віддають за документ голоси, лобіюючи вигідні їм питання. Милованов зазначив, що такий лобізм має стати офіційним і відкритим, а не вестися в кулуарах.

Артур Герасимов в етері «Свободи слова» робив те, що і в решті інших, — отримавши слово, піарився. Розкритикував проєкт бюджету через неодноразово згадуваний ним ремонт доріг, а ще ганив владу за збільшення видатків на Офіс президента. Соратник Порошенка пропонував урізати ці видатки, спрямувавши кошти до Пенсійного фонду та на вакцинацію від коронавірусу. За чинну редакцію, сказав він, «ЄС» голосувати не буде.

Збільшення видатків на Офіс Зеленського критикував і очільник фракції «Голосу» Сергій Рахманін. Завеликим нардеп вважає і дефіцит бюджету у 5,5 %. Зрештою під час голосування за державний бюджет не дали жодного голосу у фракціях «Європейської солідарності», «Голосу» та «ОПЗЖ». Тоді як 12 представників «Батьківщини» натиснули зелену кнопку.

16 грудня, «Український формат», NewsOne

Гостею передмови проєкту була завсідниця каналів, пов’язаних із Медведчуком, колишня парламентарка від Партії регіонів Олена Бондаренко. Стартували з кадрів сутичок ФОПів-протестувальників із правоохоронцями під час мітингу на Майдані Незалежності. Ведуча Діана Панченко одразу зауважила, що коли міліціянти били студентів на Євромайдані у 2013-му, реакція суспільства, мовляв, була зовсім іншою. Це тому, «експертно» заявила Бондаренко, що нині на інформаційний розгін теми «заказа нет». Коли ж зайшлося про свіжопроголосований держбюджет на наступний рік, гостя говорила, що в нардепів нині «ляшковірус», бо «их покусал Ляшко». Це натяк на те, як лідер РПЛ за каденції депутата любив критикувати бюджет, а потім, домовившись у кулуарах, підтримувати документ під час голосування. На думку Бондаренко, цього року в парламенті ухвалили «бюджет войны и рабства». Також глядачі дізналися, що нинішні нардепи, мовляв, «цифровые аутисты», відірвані від реального життя, а «мы постоянно доверяем судьбу аферистам» (цікаво, чи мала на увазі й Віктора Януковича теж?). Далі автори «Українського формату» витягли із запиленої скрині… відео, де освітні «експерти» розповідали тоді ще кандидату Зеленському, як платити вчителям по 4 тисячі доларів. На думку гості етеру, у президента або шизофренія, або ж він цинічно бреше.

Згадали і про обвинувачення в убивстві за часів Майдану, вручене нардепці 8-го скликання Тетяні Чорновол. На екран вивели кадри підпалу офісу Партії регіонів, під час якого й загинув літній співробітник компанії. Олена Бондаренко не скупилася на емоції, пригадуючи ті події. За її словами, «это — бандиты», які того дня, мовляв, робили для співробітників офісу «коридор ганьби», «срывали украшения… забирали сумки».

Перейшли до обговорення «так званих учасників Революції гідності» (за визначенням ведучого Віталія Дикого). Бондаренко твердила, що «в небесной сотне есть фейковые смерти», а саму Небесну Сотню вважає «одним из мифов» (цю історію вона та її соратники почали розкручувати ще торік). З нею погодився Дикий, оперуючи даними, оприлюдненими Оленою Лукаш. Сам же Майдан гостя «Українського формату» вважає «политическим Чернобылем».

Під завісу передмови пройшлися й мовною темою: Олена Бондаренко закликала глядачів «требовать от госорганов переходить на родной язык — русский».

На гуртовий етер зібралися нардепи Олександр Ковальчук, Олексій Мовчан («Слуга народу»), Юрій Павленко («ОПЗЖ»), Олексій Кучеренко, Вадим Івченко ( «Батьківщина»), парламентарка 8-го скликання, колишня бранка Кремля Надія Савченко, очільник Харківської міської організації «ОПЗЖ» Андрій Лесик, головний військовий прокурор часів Порошенка Анатолій Матіос, заступник голови Виконавчого комітету реформ Олександр Ольшанський, політкоментатори Володимир Цибулько, Валерій Димов. Відеозв’язком долучилися лідер руху «SaveФОП» Сергій Доротич, вчителька Марина Равлюк та медсестра Ольга Петренко.

На старті ведуча згадала про епізод, коли нардепа з монобільшості Валерія Колюха заскочили на тому, що той обирав готель для відпочинку під час пленарного засідання 15 грудня. Далі ведучі обговорювали кулуарні домовленості ВР, черпаючи інформацію з… анонімних-телеграм каналів.

Під справжній артобстріл у студії нині потрапив представник фракції ВО «Батьківщина» Олексій Кучеренко. Частого гостя етерів NewsOne, якому тут раніше гарантували теплу ванну, нині потужно критикували як ведучі, так і проросійські гості через те, що 12 членів фракції Тимошенко проголосували за держбюджет-2021, який не підтримали в «ОПЗЖ».

Потому критикувати чинну владу взявся лідер руху «SaveФОП» Сергій Доротич. Долучившись до дискусії за допомогою відео, мітингар сказав, що навіть «той режим (часів Януковича. — Авт.) був сміливішим за нинішній», адже, мовляв, суперечливі податкові норми тоді обговорювали спільно з підприємцями. Не забув Доротич наголосити, що «утиски» ФОПів не стосуються концертної діяльності. Мовляв, щоб не чіпати студію «Квартал 95».

Честь влади намагалися обстоювати два Олександри: нардеп Ковальчук та заступник голови Виконавчого комітету реформ Ольшанський. Вони говорили, що реєстратори розрахункових операцій нині мають бути лише в тих, хто торгує ювелірними виробами, та що підприємці першої групи під нововведення не підпадають. Та кому цікаво слухати деталі, коли стоїть задача негативно подати дії влади? Тож короткі репліки провладних посадовців легко перекричали опоненти.

Щоби ніхто не забував, наскільки поганою є команда Зеленського, на екран знову вивели відео півторарічної давнини про «зарплату вчителям у чотири тисячі доларів». До етеру долучили вчительку Марину Равлюк, яка розповіла, що молоді педагоги отримують вкрай мало. Пізніше ввімкнули й заплакану медсестру Ольгу Петренко, яка скаржилася, що має зарплату п’ять тисяч гривень. І ще стільки ж їй мають доплачувати за роботу в коронавірусному відділенні. Олексій Кучеренко, якому довелося бути ситуативним союзником влади, запитував її про динаміку збільшення зарплатні за останні роки.

«Скільки лікарів виїдуть наступного року?» — запитувала ведуча Панченко в ексголовного військового прокурора Матіоса, хоч він тут, здавалося б, зовсім ні до чого. В цей час у студії нардепа Ковальчука змінив Мовчан, якому від присутніх дісталося за «Велике будівництво». Прихильник Порошенка Валерій Димов при цьому говорив, що нині «дураки будують дороги».

Мовчан вирішив розмити тему, згадавши, що палкі захисники простого народу, мовляв, і самі на мерседесах їздять. Він запитав Юрія Павленка з «ОПЗЖ», на чому до студії приїхав той… і вгадав: Павленко відповів, що прибув на «задекларованому мерседесі». Таке посягання на честь і гідність соратників Медведчука припинили ведучі, накинувшись на Мовчана та відбілюючи Павленка.

Впродовж довгого етеру «Українського формату» присутні встигли покритикувати кандидата на посаду першого віцепрем’єра Юрія Вітренка (якого Рада згодом так і не призначила), а ще згадати «незлим тихим» Уляну Супрун. На захист останньої ставав лише політкоментатор Димов. Згодом керівник Харківської міської організації «ОПЗЖ» Андрій Лесик поділився спогадами, як «два года назад был в Крыму» і бачив там «новое здание больницы имени Семашко». Тож йому, мовляв, незрозуміло, «кто кого узурпировал». Для людини, підозрюваної в сепаратизмі, не дивина.

На післямову проєкту залишився той-таки Лесик, а приєдналися до нього соратниця Надії Савченко Тетяна Проторченко, політкоментатор Кирило Молчанов та юрист Іван Єкимов. Разом 18 гостей (13 чоловіків та п’ять жінок). Тут гості згадали про «тиск» влади на лідера «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука, а ведучий післямови Олександр Шелест вирішив, що «цей режим рухається по недемократичних рейках».

16 грудня, «Токшоу №1», «Україна 24»

У проєкті Василя Голованова зійшлися заступник голови фракції «Голосу» Ярослав Железняк, парламентарі Ірина Верещук, Леся Забуранна, Юлія Гришина («Слуга народу»), Микола Величкович («Європейська солідарність»), депутат Київради Сергій Таран («Європейська солідарність»), політкоментатори Михайло Чаплига та Вадим Карасьов, колишній нардеп-регіонал Михайло Добкін. Разом дев’ять гостей (шість чоловіків та три жінки). Примітно, що монобільшість в етері представляли відразу троє депутаток.

На старті ведучий Василь Голованов нагадав, що нині канал «Україна 24» відзначає першу річницю створення, тож до студії винесли брендований торт, який згодом занесли за лаштунки.

Солодкі кадри перед гіркими розмовами

Далі, коментуючи голосування за держбюджет-2021, завсідник каналів Медведчука Михайло Чаплига й у студії каналу Ахметова ствердив, що склалася нова коаліція зі «Слуги народу» та «Батьківщини» (цю ж думку завуальовано просували і в етері «Українського формату»). Натомість Вадим Карасьов документ, як і дії влади в цілому, стримано хвалив. Михайло Добкін у цей час визначив головну проблему чинної влади у тому, що «у них нет человека уровня Азарова». Надалі у студії продовжила панувати атмосфера критики влади. Адже навіть троє депутаток із монобільшості не могли перекричати одного Чаплигу, компанію якому складали представники «ЄС» Величкович і Таран.

Останній, зокрема, нагадував, що Зеленський «прийняв зростаючу економіку», а нині, мовляв, усе розвалив. Згодом представники «Слуги народу» та «Європейської солідарності» використали кілька хвилин етеру на сварку, хто більше зробив для України. Леся Забуранна з монобільшості згадувала, що у 2014-15 роках «у 7,5 разів зріс прибуток відомої кондитерської компанії».

«Предыдущая власть была ужасной», — бідкався Михайло Добкін, але, мовляв, Зеленський іде тим самим шляхом. Ведучий тим часом згадав про обвинувачення в убивстві за часів Майдану для колишньої парламентарки з «Народного фронту» Тетяни Чорновол. На екран вивели кадри мітингу на підтримку активістки Майдану, дали пряму мову Петра Порошенка. А от сама Чорновол, розповів Голованов, брати участь в етері «Токшоу №1» відмовилася.

Зате не відмовив собі в задоволенні покритикувати опонентку ексочільник Харкова та місцевої ОДА Михайло Добкін. За його словами, «Чорновол подтверждала убийство», але правоохоронці, мовляв, до кінця справу не доведуть. Як це було у випадку з погрозами в бік президента з боку парламентарки Софії Федини та волонтерки Марусі Звіробій. Як виявилося, Добкін тільки «набирав обертів», бо далі вже повноцінно чубився із представником «ЄС» Величковичем щодо того, винні чи ні беркутівці, звільнені з-під варти в межах обміну полоненими. Учасником гарячої дискусії мимоволі став і нардеп Железняк.

«Злочинна» влада проти «європейської»: раунд перший

Зменшити градус намагалася представниця монобільшості Леся Забуранна, поскаржившись, що на етерах «ми чуємо купу негативу».

17 грудня, «Право на владу», «1+1»

У студії були спікер Дмитро Разумков, нардеп Ігор Палиця («За майбутнє»), голови партій: «Голос» — Кіра Рудик та «Слуга народу» — Олександр Корнієнко, співголови фракцій Юрій Бойко («ОПЗЖ») та Артур Герасимов («Європейська солідарність»), головні редактори: «РБК-Україна» Сергій Щербина, «Цензор.нет» Юрій Бутусов, генеральний директор інформагенції «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко, телеведучий Дмитро Гордон, а також дві лауреатки премії «Найкраща медсестра року». Разом 12 гостей (дев’ять чоловіків і три жінки).

В останній у 2020 році етер «Права на владу» прийшов незмінний гість останніх місяців — лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця, який уперше не з’явився у студії тиждень тому. Відтак деякі глядачі в коментарях на ютубі запропонували перейменувати проєкт на «Право на Палицю».

Та спершу згадали про позитивне: ведуча розповіла про конкурс «Найкраща медсестра року» та запросила до студії двох його цьогорічних лауреаток.

Рідкісний кадр, у якому — дві фахівчині й жодного політика

Та далі пішло знову на сумне: на екрані показали звернення українських медиків щодо низьких зарплат (таке ж демонстрували і в етері «Українського формату» напередодні), а ще навели цитати з емоційного допису інфекціоністки Ольги Голубовської, яка закликала нізащо не голосувати за держбюджет. Запрошені до студії медсестри теж не додали програмі позитиву: скаржилися на важкі умови праці та низькі зарплати. Перш ніж їх змінив Разумков, на екран вивели показники бюджету-2021. Голова ВР зазначив, що наступного року створять медичний спецфонд, кошти з якого йтимуть на лікування коронавірусу, вакцинацію та підтримку медиків.

Головред «РБК-Україна» Сергій Щербина в цей час питав у спікера, чи не замало вакцини зарезервувала Україна та чи планують можновладці примусове вакцинування. Разумков відповів, що змушувати людей прищеплюватися буде важко. Не поділяє спікер і ідею вакцинуватися у прямому етері, вважаючи, що нехай краще доза піде медику, ніж політику, який уже перехворів на коронавірусну хворобу.

Керівник «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко сказав, що в розмовах про вакцину гості «ділять шкуру невбитого ведмедя» і що за умов дефіциту популярних вакцин парламентарям обов’язково закидатимуть небажання закуповувати вакцину російську. Разумков мляво відповів, що влада першочергово націлена на якість медпрепаратів.

Кіра Рудик сказала, що в її фракції стали свідками кнопкодавства під час призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки. Пізніше, дотиснута ведучою, уточнила, що в порушеннях помічений представник «ОПЗЖ» (як виходить із заяви «Голосу», це міг бути Григорій Суркіс). Разумков сказав, що в разі доведення цього факту питання «будуть вирішувати».

Дмитро Гордон у цей час вирішив хайпонути на темі митниці: розповів, як один із багатьох його «близких друзей» — ексголова Держмитної служби Анатолій Макаренко — казав, що в разі налагодження роботи митниці та ліквідації злочинних схем «нам не нужны транши МВФ». Гордон запропонував Мосейчук запросити Макаренка на етер.

Артур Герасимов розповідав, що 40 % коштів, витрачених на ремонти доріг, іде на хабарі, а опитування центру Разумкова назвав «вироком владі Зеленського» через падіння рейтингів президента. Піарив Герасимов і те, що його партія не дозволила звільнити офшорні компанії від сплати військового збору. Чи платитиме його з офшорів лідер «ЄС», нардеп не уточнив.

Наталя Мосейчук на закиди Герасимова зауважила, що, згідно з наведеним гостем опитуванням, 20 % вважають, що нинішня влада краща за попередню, а 40,9 % — що нічим не відрізняється. А ще ведуча запитувала в представників влади, що робити з постановою Кабміну, згідно з якою медичні сестри, які хворіли на COVID-19, повинні подати заяву, що вони не пов'язують хворобу із професійною діяльністю. Голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко припустив, що це залежить не тільки від держави, але й від керівництва окремої лікарні.

Сергій Щербина в цей час говорив, що нині в Україні, попри «вікно можливостей», немає системних реформ, як і за Порошенка. Герасимов у цей час ганив владу за збільшення видатків на Офіс президента (які у 2021 році мають становити 1,22 мільярда гривень). Пізніше ведуча озвучила у студії інформацію від експертів порталу «Слово і Діло», які нагадали, що у 2018 році витрати на Адміністрацію президента Порошенка теж були понад 1 мільярд. На ці слова Герасимов відреагував у фірмовій манері. Згадав, як у 2014‒19 роках в Україні провели «найбільше реформ за часів Незалежності» та «яка була армія». А от високі витрати на Адміністрацію президента у 2018 році, за словами політика, обумовлені… великою кількістю міжнародних зустрічей глави держави. «Кому треба, щоб ви їздили туди розпивати дорогі коньяки?» — дала волю емоціям ведуча. Під час суперечки з Герасимовим Наталя Мосейчук втратила контроль над емоціями, що раніше вже ставалося з нею. Потому слово взяв Гордон, сказавши, що «бездарные люди» в оточенні Зеленського можуть призвести до того, що «Порошенко и Медведчук разорвут мою страну». Співголова фракції «ОПЗЖ» Юрій Бойко на цих словах засміявся, а ведуча з сумом погодилася з тезами гостя.

Коли бачиш, як Порошенко й Медведчук «розривають країну», і не знаєш, що вдіяти

Далі у студії показали нарізку найтрагічніших моментів 2020 року, а ведуча закликала можновладців «розібратися з корупцією». Ігор Палиця, якого Мосейчук традиційно не перебивала, при цьому пояснював, що в Україні, мовляв, «немає проросійської влади, бо її всю обирає народ» (?!), а ще закликав «не гнатися за вакциною», бо за півроку, мовляв, і так буде колективний імунітет. Цього вже не стерпів Олександр Мартиненко, зауваживши, що вакцина — це «щит», а до формування гуртового імунітету українцям ще дуже далеко.

Згадали і про децентралізацію — в негативному контексті. Олександр Мартиненко говорив, що на місцях нині всі політсили «ділять землю», заручившись підтримкою органів місцевого самоврядування. А ось Палиця в етері «Права на владу» божився, що «хабарів не брав ніколи» і за його роботи у Волинській облраді землю ніхто не ділив.

У кінці ефіру Гордон ганив Мінські угоди та переконував, що Росія не віддасть Крим і окуповану частину Донеччини й Луганщини, а Юрій Бутусов критикував Міноборони за бездіяльність. Представник «ОПЗЖ» Юрій Бойко захищав Мінські угоди, виступав за повне розведення військ та амністію бойовикам. Наостанок Наталія Мосейчук відзначила, що гості демонструють «еволюцію у культурі спілкування». Та збоку важко було зрозуміти, де вона її вгледіла.

18 грудня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

До студії прийшли прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко, голова Державної податкової служби Олексій Любченко, народні депутати Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»), екснардепи Микола Катеринчук, Олег Ляшко, інфекціоністка Ольга Голубовська, медичний бізнесмен Олексій Давиденко, юрист Ярослав Романчук. Відеозв’язком вмикалися секретар Харківської міської ради Ігор Терехов, командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов, лікарі Яна Демчук, Дмитро Верига та Сергій Цинтар. Разом 15 гостей (13 чоловіків та дві жінки).

Спершу до етеру долучили секретаря Харківської міськради Ігоря Терехова. Згорьований смертю Геннадія Кернеса посадовець сказав, що небіжчику варто присвоїти звання почесного громадянина міста, назвати його ім’ям один із проспектів та зайнятися спорудженням пам’ятника.

Згідно із законодавством, саме секретар міськради має виконувати повноваження мера в разі припинення повноважень останнього. Терехов запевнив, що «город продолжит развиваться».

Далі у програмі зайшлося про пандемію, а на екран вивели відео акції #ЯДякую, започаткованої авторами проєкту для підтримки лікарів. У відеонарізці знайшлося місце як подякам від простих українців, так і словам політиків на кшталт Петра Порошенка, який дякував присутній у студії Ользі Голубовській. І це попри те, що інфекціоністка є однією з головних ненависниць Уляни Супрун, яку активно захищав Порошенко.

Далі на екрані показали відео, в якому українські медики скаржаться на дуже низьку зарплатню (його ж показували у студіях «Українського формату» та «Права на владу»). І включили кількох лікарів, один із яких розповідав, як від безвиході переїхав працювати до Польщі.

У студії саме з’явився прем’єр Шмигаль, який випромінював непохитний оптимізм. Він розповів, що на медицину в бюджеті 2021 року закладено 163 мільярди гривень. «Медицина зміниться, як і армія», — сказав Шмигаль. Із таким прогнозом очікувано погодилися не всі. Голубовська критикувала стан медицини та Уляну Супрун, яка, мовляв, до цього і призвела. Ганив стан справ у галузі й медичний бізнесмен Олексій Давиденко. Та ніщо не могло збити з пантелику керівника уряду, який далі вів про «перемоги»: називав бюджет збалансованим та розповідав, як на початку наступного року Україна отримає черговий транш від Міжнародного валютного фонду.

Далі настав час критики від представників опозиційних політичних сил. Своє слово сказав представник «ОПЗЖ» Нестор Шуфрич, який звинуватив Дениса Шмигаля в незнанні розміру прожиткового мінімуму. На це прем’єр сказав, що Шуфрич «весь час маніпулює». А також нардеп від «Євросолідарності» Олексій Гончаренко, який розповідав про колапс у медицині й не звертав уваги на коментарі ведучого.

Далі біля мікрофона стояв міністр фінансів Сергій Марченко, який запевнив, що державний бюджет виконають і за доходами, і за видатками. Слідом за ним, без дозволу Шустера, до мікрофону вискочив Олег Ляшко, щоб критикувати «ілюзію стабільності» від уряду.

Зайшлося у студії і про трагедію військового літака, що розбився на Харківщині 25 вересня. Відеозв’язком долучили командувача Повітряних сил ЗСУ Сергія Дроздова — одного з тих, кому ДБР оголосило підозру в цій справі. Дроздов запевнив, що у трагедії не винен.

Далі говорили про протистояння Савіка Шустера та олігарха Ігоря Коломойського. Останній, нагадаємо, звинуватив медійника в тому, що той брав гроші з окремих гостей студії. Перед тим начебто взявши два мільйони доларів у самого Коломойського. Шустер подав позов про захист честі й гідності, де вимагав інформацію спростувати та відшкодувати йому 10 мільйонів гривень моральної шкоди. Нині ж у студії повідомили, що Шевченківський райсуд Києва не задовольнив позов ведучого. Адвокат Ярослав Романчук сказав, що «такі рішення деморалізують», а Ляшко нагадав свою версію: мовляв, Шустера викинули з ефіру, бо той запросив до студії лідера Радикальної партії. Хоча Ігор Коломойський, мовляв, особисто просив Ляшка не їхати до студії.

Ще Ляшко розповів, що олігарх перед виборами 2014 року пропонував йому 50 мільйонів доларів за включення десяти людей у список Радикальної партії. Олег Ляшко, за його словами, відмовив, адже «Радикальна партія не продається». Після чого, мовляв, політик зазнав цькування з медіа, що належать Коломойському. Позиції Коломойського чи його представників щодо цієї історії глядачі, звісно ж, не почули (можливо, це станеться в наступному випуску програми?).

Згадали в етері про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. А завершили демонстрацією нового кліпу «Океану Ельзи» «Тримай», на честь якого, за словами Шустера, останній у році випуск проєкту назвали «Тримаймося».

Справжній артист, зачувши музику, автоматично тягнеться до мікрофона

18 грудня, «Ехо України», Прямий канал

Збиткуватися із Зеленського зібралися народні депутати Олексій Гончаренко, Микола Княжицький («Європейська солідарність»), Ярослав Юрчишин («Голос»), нардепи 8-го скликання Борислав Береза (позафракційний), Ігор Лапін («Народний фронт»), економіст Андрій Длігач. Для імітації балансу думок покликали парламентарку Людмилу Буймістер («Слуга народу»). Разом сім гостей (шість чоловіків проти однієї жінки).

На старті «Еха України» присутні сенсаційно НЕ говорили про поганого Зеленського. Причиною тому стало обговорення резонансної події кінця тижня — смерті від ускладнень коронавірусної хвороби багаторічного очільника Харкова Геннадія Кернеса. Матвій Ганапольський передав слова захоплення харків’янину Олександру Костенку, який, мовляв, у дописі якнайкраще передав, ким був покійний посадовець. На думку ведучого, Геннадій Кернес за мірками Харкова — «Путін», який багато років вбудовував у місті ієрархію та домовлявся про розподіл сфер впливу. Екснардеп Береза припустив, що Харків залишиться «містом Кернеса», а економіст Длігач — що велике місто може випасти з інвестиційної мапи України.

Далі зайшлося про протести ФОПів у столиці. На старті обговорення показали сюжет, де була навіть пряма мова голови Офісу президента Андрія Єрмака. Та потім настав улюблений час для авторів та гостей Прямого: критикувати «зелену» команду й самого президента. Борислав Береза закликав владу «відчепитися від ФОПів», а Олексій Гончаренко назвав Зеленського «нянею для олігархів». Нардеп від «Євросолідарності» так захопився «викриттями», що почав розмову про те, як олігархи мають вести прозору діяльність та не ховатися від оподаткування в офшорах. Цікаво, чи згадував Гончаренко при цьому й офшори Порошенка?

Людмила Буймістер нагадала, що мінімізувати податкові втрати, в тому числі й через офшори, покликаний підписаний президентом у травні 2020-го закон № 1210. Але її сил не вистачило, щоби протистояти всім критикам влади у студії.

Нардеп 8-го скликання Ігор Лапін поцікавився, «скільки ФОПів у “95 кварталі”»? А тоді сказав, що податкові нововведення не стосуються концертної діяльності, аби друзі президента почувалися в безпеці. А завершив промову тезою, що «контрреволюція прийшла до влади».

Ну чому, чому знову в усьому винен Зеленський?!

Далі присутні обговорювали підозру від НАБУ заступнику голови Офісу президента Олегу Татарову, в легітимності якої сумнівається оточення президента. Тут уже не витримала душа ведучого, й Ганапольський висловився на тему «як Зеленський корупціонерів з Офісу покриває». Бо ж, на думку медійника, це «головна подія тижня». Ну добре, хоч не аналіз продуктів на столі батьків Зеленського, як раніше.

Кульмінацією негативу в бік Зеленського стало обговорення результатів соцопитування групи «Рейтинг» щодо карантинних настроїв українців, а ще — дослідження центру Разумкова про підсумки року у дзеркалі громадської думки. Особливо ведучий смакував тезу, що «кожен другий назвав Зеленського розчаруванням року» (хоча 42 % опитаних — це не «кожен другий»). Також у студії потішилися, що, за даними центру Разумкова, якби вибори до парламенту відбулися найближчої неділі, «Євросолідарність» підтримали би 19,5 % респондентів — друге місце після «Слуги народу» (26,5 %).

«Маю надію, що історія з Татаровим ще трохи знизить рейтинг Зеленського», — мовив ведучий. А Микола Княжицький згадував, що виборці не отримали президента з телекартинки, а нині слабкий глава держави, мовляв, знищує довіру до державних інституцій.

Згадали в етері «Еха України» і про ляп, якого припустився речник ТКГ Олексій Арестович, опублікувавши у фейсбуку пропагандистську версію загибелі українського воїна. Медійника звинуватили у брехні. А раніше Арестович, критикуючи владу, був бажаним гостем на Прямому.

Відвернути розмову в інший бік намагалася Людмила Буймістер: говорила, що «на фоні тотальної критики влади росте "ОПЗЖ"». Та у відповідь отримала ще більше критики влади.

Далі настала п’ятихвилинка «гумору» від Ганапольського. Зробивши вдавано серйозне обличчя, той сказав, що дуже тішиться президентом. Бо Зеленський, мовляв, зробив найважливіше: відкрив карусель та ковзанку під будівлею Офісу президента. Потому Ганапольський почав… критикувати армію за «неправильне» голосування на президентських виборах. «Ви знаєте, як проголосувала армія, яку створив Порошенко?» — гримав ведучий до гостей.

Між іншим гості Прямого заходилися й критикувати призначення міністром освіти і науки Сергія Шкарлета, якого звинувачують у плагіаті. І тут під гарячу руку ведучого знову втрапила Людмила Буймістер. «Слуга народу» запитувала, чи справді новий міністр такий поганий, адже за часів Порошенка його нагородили орденом «За заслуги». Повз таке «святотатство» Ганапольський пройти не міг: дочекавшись закінчення суперечки Буймістер із рештою гостей, грудьми кинувся на захист кумира. «Прозвучало: а чому ж він (Порошенко. — Авт.) давав (нагороду Шкарлету. — Авт.)? А яке це має значення до того, що ви призначили?!» — не знаходив собі місця ведучий.

Наостанок обговорили вакцинацію від коронавірусу. Проте і тут завсідники Прямого побачили негатив. «Першими вакцинуються чиновники», — вболівав за пересічних українців Борислав Береза, який невдовзі почав кричати на представницю монобільшості, назвавши «Слуг народу» «моносбродом». Ведучий, дочекавшись завершення крику, сказав, що «Береза бомбит нашу гостю… це образа… Я ціную, що ви приходите». Справді, не може ж Прямий зовсім без «слуг».

Токшоу, що не потрапили в огляд:

15 грудня, «Пульс», «112 Україна»

У передмовах були заступник голови «ОПЗЖ» Володимир Кацман, телеведучий Петро Мага, екссоратник Януковича Андрій Портнов, прем’єр-міністр часів Януковича Микола Азаров. У гуртовій частині — нардепи Олександр Лукашев, Микола Скорик («ОПЗЖ»), Олександр Качура, Галина Янченко («Слуга народу»), Іван Крулько («Батьківщина»), екснардеп Віталій Журавський, журналіст Юрій Молчанов. Разом — 11 гостей (10 чоловіків та одна жінка).

18 грудня, «Протистояння», NewsOne

У передмову вмикався прем’єр-міністр часів Януковича Микола Азаров. В основній частині були народні депутати Юрій Камельчук, Олександр Качура, Неллі Яковлєва («Слуга народу»), Олександр Качний («ОПЗЖ»), Олексій Кучеренко («Батьківщина»), віцепрем’єр часів Гройсмана Павло Розенко, міністр соцполітики того ж уряду Андрій Рева, реальний економіст Павло Кухта, фейковий «економіст» Олександр Охріменко, економіст Юрій Атаманюк, експерт з оборони Олег Стариков, політкоментатор Олександр Лазарєв. Разом 13 гостей (12 чоловіків та одна жінка).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4610
Читайте також
23.02.2021 11:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
4 450
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду