«Медведчук совершает подвиг». Огляд політичних токшоу за 7–11 грудня 2020 року

«Медведчук совершает подвиг». Огляд політичних токшоу за 7–11 грудня 2020 року

14 Грудня 2020
6455
14 Грудня 2020
16:30

«Медведчук совершает подвиг». Огляд політичних токшоу за 7–11 грудня 2020 року

6455
Палиця не прийшов на «Право на владу», а Азаров захищає Україну від «внешнего управления» і критикує… Медведчука (хоч і не називає його на ім’я).
«Медведчук совершает подвиг». Огляд політичних токшоу за 7–11 грудня 2020 року
«Медведчук совершает подвиг». Огляд політичних токшоу за 7–11 грудня 2020 року

Коронавірусна епідемія залишається темою номер один у токшоу. Але на каналах Медведчука її використовують як привід якомога швидше почати купувати російську вакцину, тоді як у Шустера та Мосейчук наголошують, що «чудодійність» препарату значно перебільшена.

7 грудня, «Свобода слова», ICTV

Участь в етері взяли віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, народні депутат(к)и: заступник голови фракції «Голосу» Ярослав Железняк, Іванна Климпуш-Цинцадзе («Європейська солідарність»), Альона Шкрум (ВО «Батьківщина»), Анастасія Радіна («Слуга народу»), позаштатний радник керівника Офісу президента, ексміністр розвитку економіки Тимофій Милованов, нардеп 8-го скликання Сергій Лещенко (Блок Петра Порошенка), очільник НАЗК Олександр Новіков (відео). Разом вісім гостей (по чотири чоловіка та жінки).

Говорили про новий закон про відповідальність за недостовірне декларування, що його має підписати президент Зеленський. Тимофій Милованов запевняв присутніх, що документ мав би бути жорсткішим до порушників. Схожі тези висловили й парламентарі Железняк, Радіна та Климпуш-Цинцадзе. На запитання ведучого, чому ж тоді підтримали цей законопроєкт, відповідали, що в сесійній залі не мали вибору. Не влаштовує закон і очільника Нацагентства з питань запобігання корупції Олександра Новікова.

Про небезпеку втрати безвізового режиму з Євросоюзом не забувають нагадувати українцям представники «Європейської солідарності». Про це говорила цього разу соратниця Порошенка Іванна Климпуш-Цинцадзе, принагідно похвалившись, що саме «ми здобули безвіз». Натомість віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина запевнила: безвізу нічого не загрожує.

Риторика представниці «ЄС» зачепила струни душі Тимофія Милованова, й він видав тираду, що саме Порошенко, мовляв, блокував створення Антикорупційного суду.

Тимофію, та що ти знаєш про нашу боротьбу?!

Суперечка Милованова та Климпуш-Цинцадзе, до якої долучилися екснардеп Лещенко, парламентарка Радіна та інші, призвела до небаченого: «підмінний ведучий» проєкту (поки Вадим Карп’як залишається на самоізоляції) Володимир Павлюк дав команду вимкнути мікрофони всім присутнім. Таку рішучість оцінили деякі глядачі в коментарях на ютуб-сторінці «Свободи слова».

Та пересварка на тому не вичерпалася. Колишній нардеп від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко пригадував, як саме п’ятий президент блокував закон про Антикорупційний суд, а ще, мовляв, прибрав із посади очільника профільного комітету в парламенті 8-го скликання Єгора Соболєва.

Климпуш-Цинцадзе відповідала, що «президент Порошенко забезпечив незалежність НБУ». Милованов не відступав: команді лідера «ЄС» він закинув неголосування за проєкт закону № 2194, що мав врегулювати питання у сфері земельних відносин напередодні відкриття ринку землі. Через те, мовляв, західні партнери висловили стурбованість. Членкиня партії Порошенка говорила, що в документі заховали «хотєлки щодо заповідників», не розкриваючи подробиць.

Ефектною крапкою стали слова ведучого, що гості «Свободи слова» багато говорять про об’єднання зусиль на користь України. Володимир Павлюк закликав присутніх нарешті зробити це, а не лише декларувати наміри.

8 грудня, «Пульс», «112 Україна»

На перше студійне соло прийшла колишня парламентарка від Партії регіонів Олена Бондаренко. Головний лейтмотив її промови — «слабкий Зеленський — міцна опозиція» (проросійська, звісно). Зокрема, гостя побачила в окремих діях президента «признаки госизмены». Хоча на екрані в цей час демонстрували кадри поїздки лідера «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука до Москви заради зустрічі з виробниками російської вакцини від коронавірусу.

Ведучі в цей час сипали заявами про ефективність російської вакцини. «Про російську вакцину знають не з чуток», — говорила одна з ведучих «Пульсу» Євгенія Скорина, як доказ власних слів навівши вислови про ефективність препарату з боку… Віктора Медведчука під час зустрічі в Москві. Потому в етері навели і пряму мову лідера «ОПЗЖ» про ефективність вакцини, яка, насправді, так досі й не пройшла клінічних випробувань (але про це не сказали).

Олена Бондаренко, звісно, була солідарна з думкою ведучих про якість російської вакцини. На її думку, Росія «собирается нам помогать», тоді як західні постачальники, мовляв, хочуть на нас заробити. Але Україна не хоче замовляти препарат, бо «русофобия хорошо оплачивается».

Ефективність російської вакцини, на думку Бондаренко, підтвердила й відповідна публікація у відомому британському медичному виданні The Lancet. «У британцев к вакцине исчезли вопросы», — переконувала присутніх гостя. Хоча автори допису — російські вчені, й до статті у світових науковців, навпаки, виникло чимало запитань (але про це глядачам не сказали).

Павло Кужеєв наче картає себе, що досі не вакцинувався російською вакциною

Далі до етеру завітав Олег Ляшко, який закликав політиків «говорити правду», що з його вуст звучало смішно. Поміж іншим він сказав, що Україна не може скасовувати військовий збір, а ще хвалив Угоду про асоціацію з ЄС. Іронічно звучали з уст Олега Ляшка і слова, що коли він прийде до влади, запровадить найжорстокішу відповідальність за корупцію (згадаймо заробітки політика за часів депутатства). А ще лідер Радикальної партії сказав, що члени фракції «Слуги народу» щомісяця отримують по 25 тисяч доларів у конверті, не уточнивши, звідки інформація та чому він досі не поскаржився до антикорупційних органів.

Оспівувати подвиги «ОПЗЖ» до студії прийшов й Володимир Кацман, який займає в цій партії посаду заступника голови з роботи із засобами масової інформації. На екрані в цей час учергове показували кадри із зустрічі Віктора Медведчука та розробників російської вакцини. Кацман натякав, що закупити Україна має «наиболее дешевую» та «легкую в производстве» вакцину, забувши згадати про перевіреність і безпечність препарату та можливості її масового виробництва.

Четверте соло на відеовключенні виконував прем’єр-міністр часів президентства Януковича Микола Азаров. Співведучі Павла Кужеєва в цей час залишили студію, тож спілкуватися з Азаровим випало тільки йому. З уст автора «азірівки» полилися одкровення, як добре керували Україною за Януковича та як мало тоді платили люди за комунальні послуги. Нині ж для нашої держави, на думку Азарова, «все беды — от внешнего управления». А ще гість стверджував, що «первый и второй майдан был организован».

Павло Кужеєв у цей час згадав першу десятку найбагатших українців за версією журналу «Фокус». Хоча, перелічуючи фігурантів списку, «забув» про те, що й реальний власник «112» Медведчук у ньому є — на 7-му місці із 1,18 мільярда доларів в активі. Ведучий навів гостя на шлях критики самого ж Медведчука. Не вірите? Тоді як пояснити слова Азарова, що:

  • українські олігархи «должны знать свое место» (і Медведчук?);
  • «большинство наших олигархов не мыслят себя внутри страны» (і Медведчук?);
  • «нельзя бизнес подпускать к власти» (і Медведчука?).

Та щоби закріпити в головах глядачів «Пульсу» напівбожественний образ Медведчука, на чергове соло до студії прийшов іще один його однопартієць Ренат Кузьмін. На студійному екрані в цей час, само собою, крутили кадри поїздки лідера «ОПЗЖ» до Росії. Кузьмін сказав, наприклад, що «нам впаривают американскую вакцину втридорога», тоді як за російською, мовляв, «каждая четвертая страна в мире в очереди стоит». Хоча пригадати 50 держав, які би цікавилися вакциною Sputnik V, важко.

Для «відбивки» Кузьмін нагадав, що «Слуга народу» програла місцеві вибори «с треском» (та невже?!), а далі знову почав агресивне просування російських інтересів у галузі медицини та відчайдушний піар лідера «ОПЗЖ». За словами Рената Кузьміна, своїми «домовленостями» про виробництво російської вакцини на харківському заводі «Біолік» Медведчук «совершает подвиг» (!). Бо виконує, мовляв, «функции президента», тож за відсутності активних дій Зеленського «пусть будет президентом». Чинна влада натомість «не должна бороться с Медведчуком». Дарма що «домовленості» — фейк, який спростувало саме підприємство.

У гуртовому етері зібралися народні депутати Євгеній Шевченко («Слуга народу»), Олександр Лукашев («ОПЗЖ»), політкоментатори Кирило Молчанов та Олександра Решмедилова. Разом в етері були дев’ять гостей (семеро чоловіків та двоє жінок). Глядачі в цей час збилися з ліку, який раз на екран вивели кадри зустрічі Віктора Медведчука з розробниками російської вакцини.

Адвокатувати «диво-засіб» знову взявся представник монобільшості Євгеній Шевченко — запевнив, що «Sputnik V украинцам нужен», але на заваді постачання препарату стоїть «антироссийский популизм». Дісталося від Шевченка й однопартійцям, бо ж, мовляв, «половина фракции отстаивает интересы заокеанских хозяев». Крім того, Євгеній Шевченко мовив, що «ЕС будет закупать российскую вакцину» (у Євросоюзі твердять протилежне), а підсумував словами, що «хуже, чем соросята, для Украины нет».

10 грудня, «Право на владу», «1+1»

У студії проєкту були народні депутат(к)и Михайло Радуцький («Слуга народу»), Кіра Рудик (голова партії «Голос»), Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»), Ірина Геращенко (співголова фракції «Європейської солідарності»), головний редактор «РБК-Україна» Сергій Щербина, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка, підприємець Олексій Давиденко. На відеозв’язок зі студією виходили міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, ресторатор Дмитро Борисов, журналісти Ольга Скрипник та Олексій Мацука. Разом 12 гостей (дев’ять чоловіків та три жінки).

Сенсаційний випуск «Права на владу», в якому вперше за кілька місяців не було лідера партії «За майбутнє» Ігоря Палиці та й загалом нікого з цієї політичної сили, розпочався з розмов про фінансування медичної галузі та кроків влади до отримання вакцини від коронавірусу.

Шуфрич очима шукає Палицю на гостьових кріслах

До головного мікрофона вийшов нардеп від «Слуги народу» Михайло Радуцький. На екран у цей час вивели деталі локдауну, запланованого на січень-2021. Радуцький переконував, що й листопадовий карантин вихідного дня дав свої плоди. Представнику монобільшості довелося не солодко, адже проти нього у студії змагалися такі «важковаговики», як Ірина Геращенко та Нестор Шуфрич. Другий, до честі, закликав усіх носити маски, проте говорив, що в медицині все погано. Геращенко в цей час втягла Радуцького у батл «за часів якого президента медицина розвивалася краще?». За словами соратниці Порошенка, міністр охорони здоров’я Максим Степанов «збрехав про виплату надбавок медикам», тож має йти у відставку. Радуцький натомість закинув опозиціонерці «знищений у 2018 році інститут епідеміологів» та переконував, що знає випадки, коли коронавірусні доплати зависали на рахунках медичних установ.

Бити знесилене нерівною дискусією тіло Радуцького взявся й завсідник етерів «Права на владу», медичний бізнесмен Олексій Давиденко. За його словами, заяви влади, що захворюваність під контролем, — «филькина грамота», адже профільне міністерство, мовляв, не зважає на статистику ушпиталень, яка зростає.

«Ты втираешь мне какую-то дичь»

Час перебування нардепа від монобільшості біля мікрофона перетворився на сварку з опонентами. Одного разу її зупинила ведуча, зауваживши, що «ваша дискусія людям не дає нічого».

Соратник Медведчука Шуфрич не став марнувати дорогоцінні ефірні хвилини на просто критику влади, а згадав про необхідність закупівлі російської вакцини. Та розмова швидко перейшла до клінічно протестованих вакцин західних країн. На екрані показали кадри щеплення 90-річної британки Маргарет Кінан, яка стала першою у світі пацієнткою, котрій ввели сертифіковану протикоронавірусну вакцину. Ведуча Наталя Мосейчук ще й запропонувала послухати «синхрін» жінки.

До етеру «Права на владу» також включилися кореспонденти з Польщі, Німеччини та Туреччини, розповівши про тамтешні обмеження та підготовку до вакцинування. Головред «РБК-Україна» Сергій Щербина в цей час запитував нардепа Радуцького, чи готова влада вдатися до примусового вакцинування українців, а потім нагадав, як представник монобільшості Юрій Камельчук постив антивакцинаторські дописи. Знайшлося в цьому блоці й місце для піару Петра Порошенка, фонд якого, відзвітувала Ірина Геращенко, закуповує кисень для вражених коронавірусом.

Коли розмова повернулася до російської вакцини, а ведуча згадала про поїздку лідера «ОПЗЖ» Медведчука до Москви, Михайло Радуцький розкритикував оспіваний проросійськими ЗМІ Sputnik V. Бо це, мовляв, лише засіб-кандидат на випробування, тож офіційно «російської вакцини не існує». «Ви програєте інформаційну війну», — зауважила представнику монобільшості ведуча.

Наприкінці «Права на владу» баталії точилися вже довкола того, доб’є січневий локдаун бізнес чи ні. Заступник міністра розвитку економіки Тарас Качка запевнив, що одноразова виплата підприємцям у 8 тисяч гривень — це немалі гроші, тоді як ресторатор Дмитро Борисов бідкався, що обмеження доб’ють малий бізнес.

Наприкінці етеру і взагалі стався своєрідний фейл. На відеовключення вивели журналістів Ольгу Скрипник (Кримська правозахисна група) та уродженця Донбасу Олексія Мацуку. Медійники мали розповісти, яка ситуація з пандемією на окупованих територіях. І якщо Скрипник таки отримала свої дві хвилини, то щойно почав говорити Мацука, ведуча оголосила кінець ефіру.

11 грудня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

На етері були журналіст та колишній полонений російських окупантів Станіслав Асєєв, народні депутат(к)и: співголови фракцій «Європейської солідарності» — Ірина Геращенко та «ОПЗЖ» — Юрій Бойко, заступник голови фракції ВО «Батьківщина» Сергій Соболєв, Ольга Стефанишина («Голос»), Микола Скорик («ОПЗЖ»), Михайло Радуцький («Слуга народу»), секретар РНБО Олексій Данилов, лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький, міністр охорони здоров’я Максим Степанов, в. о. гендиректора Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я Ігор Кузін, міністерка соцполітики Марина Лазебна, радник голови Офісу президента Тимофій Милованов, засновник мережі фітнес-клубів Дмитро Єкімов, президент Грузії 2004–2013 років Михеїл Саакашвілі (відео). Разом 15 гостей (12 чоловіків та три жінки). Примітно, що до Шустера прийшли двоє представників політсили Медведчука.

  

На старті програми до мікрофона запросили журналіста та колишнього полоненого російських окупантів Станіслава Асєєва. Він розповів про колишній артцентр «Ізоляція», який після окупації Донецька перетворився на катівню. Розповіді про трагічну долю артоб’єкту колишній бранець проілюстрював читанням уривків зі своєї книжки «Світлий шлях. Історія одного концтабору». Рядки про нелюдські катування викликали сльози на очах представниці «Голосу» Ольги Стефанишиної.

Слова про звірячі дії бойовиків не залишили байдужими гостей студії

Та навіть таку тему окремі гості намагалися перетворити на піар власних партій. Зокрема, представниця «ЄС» говорила, що Станіслав Асєєв був у списках (на обмін), «за які ми боролися», та наголошувала на важливості ухвалення закону про статус військовополонених (співавторства Геращенко), який ще у липні 2019-го ухвалений у першому читанні. Та сам Асєєв подякував… віцепрем'єр-міністру — міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексію Резникову за позицію щодо катівні «Ізоляція».

Тим часом представник «ОПЗЖ» Микола Скорик наполягав на необхідності виконання Україною Мінських угод, побіжно згадавши про «військові злочини» «так званих добровольців». Це визначення розлютило Андрія Білецького, який назвав Скорика «лайном».

До конструктиву дискусію намагався повернути секретар РНБО Олексій Данилов. Він говорив, що книгу Асєєва варто було би прочитати лояльним до Росії німцям та французам. Ірина Геращенко в цей час допитувалася в посадовця, чи буде влада якось реагувати на включення в етер телеканалу «Наш» представника луганських окупантів Родіона Мірошника. Данилов відповів, що для жорстких дій немає правових механізмів, бо чинне українське законодавство, мовляв, у цьому напрямку надто лояльне.

Далі у студії зайшлося про поїздку до Москви лідера «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука, де той вдавав, що домовляється про виробництво в Україні російської вакцини проти коронавірусу. «Некоторые каналы занимаются пропагандой российской вакцины», — констатував Савік Шустер. На що почув від представника «ОПЗЖ» Скорика слова про те, що коронавірусна хвороба — це серйозно, тож у боротьбі з нею варто «прибрати політичну складову» та й загалом «подякувати Медведчуку» за налагодження відносин між країнами.

Радикально іншу позицію висловив секретар РНБО. Данилов вважає масштабне просування у проросійських ЗМІ російської вакцини «інформаційною атакою, спрямованою на президента та уряд». «Вони вже і ґаджети робили», — намагався тролити Росію Олексій Данилов, нагадавши, що вакцина не пройшла клінічних випробувань і не зареєстрована офіційно. Та соратник Медведчука Скорик не здавався, доводячи, що «ефективність вакцини підтвердила ВООЗ». Хоча насправді організація лише веде перемовини з росіянами щодо можливого включення препарату до переліку дозволених у надзвичайних ситуаціях.

У студії показали сюжет про російську вакцину. Нардеп із монобільшості Михайло Радуцький тим часом стояв на сказаному раніше в етері «Права на владу»: російської вакцини не існує, а українське підприємство «Біолік», яке в Росії згадував Медведчук, не має необхідних потужностей для виробництва подібних препаратів, навіть якби хотіло.

У наступному блоці зайшлося про локдаун, запланований на січень наступного року. За словами міністра Максима Степанова, карантин вихідного дня, впроваджений у листопаді, спрацював. На екрані тим часом показали сюжет про прийдешній локдаун. Далі почалася суперечка про державну підтримку бізнесу. Від підприємницької спільноти слово мав засновник мережі фітнес-клубів Дмитро Єкімов. Він стояв на тому, що заражень у спортзалах украй мало, й розкритикував нещодавню соціальну рекламу від МОЗ. Потому у студії показали, як журналістка «Свободи слова Савіка Шустера» домовлялася про святкування новорічних корпоративів у ресторанах. У кількох закладах готові були порушити карантинні обмеження, аби догодити замовникам.

Токшоу, що не ввійшли до огляду:

9 грудня, «Український формат», NewsOne

У передмові був нардеп від «ОПЗЖ» Олег Волошин. Гостями гуртової частини були керівник молодіжного крила «ОПЗЖ» і генпродюсер каналу «112» Артем Марчевський, політкоментатори Кирило Молчанов, Валентин Землянський, Олександра Решмедилова, Михайло Чаплига, Олексій Буряченко, Іван Єкимов, економіст Юрій Атаманюк, міністр економіки України 1997–1998 років Віктор Суслов, народні депутати Юрій Камельчук, Роксолана Підласа, Неллі Яковлєва («Слуга народу»), Тетяна Плачкова («Опозиційна платформа — За життя»), Вадим Івченко (ВО «Батьківщина»), віцепрем’єр-міністр України 2016–2019 років Павло Розенко, міністр фінансів України 2020 року Ігор Уманський, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства 2019–2020 років Тимофій Милованов, позаштатний консультант комітету нацбезпеки, оборони і розвідки Юрій Федоренко, економічний «експерт» Олександр Охріменко. Разом 20 гостей (16 чоловіків та чотири жінки).

9 грудня, «Токшоу №1», «Україна 24»

Участь брали народні депутати Олександр Корнієнко (голова партії «Слуга народу»), Дмитро Наталуха, Галина Янченко («Слуга народу»), Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), Юлія Клименко («Голос»), Вікторія Гриб (позафракційна), політичні коментатори Дмитро Співак, Валентин Гладких, екстелеведуча Сніжана Єгорова, головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов, нардеп 8-го скликання Ігор Лапін («Народний фронт»). Разом — 11 гостей (сім чоловіків та чотири жінки).

11 грудня, «Ехо України», Прямий

Гостями були народні депутати Володимир Ар’єв, Ірина Геращенко («Європейська солідарність»), політичні коментатори Олександр Солонтай, Руслан Бортник, Тарас Чорновіл, Яніна Соколовська, Олександр Антонюк, головний редактор інтернет-видання «Цензор.Нет» Юрій Бутусов. Разом 8 гостей (шестеро чоловіків та дві жінки).

11 грудня, «Протистояння», NewsOne

У передмові була колишня міністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш. В основному блоці, крім Лукаш, були заступник голови виконкому Національної ради реформ Олександр Ольшанський, нардепи Тетяна Плачкова («ОПЗЖ»), Галина Янченко, Роксолана Підласа, Юрій Камельчук («Слуга народу»), Олексій Кучеренко (ВО «Батьківщина»), політолог Віктор Таран, економіст Юрій Атаманюк, міністр соціальної політики 2016–2019 років Андрій Рева, політичний коментатор Михайло Чаплига, експерший заступник міністра розвитку економіки Павло Кухта. Разом 12 гостей (вісім чоловіків та чотири жінки).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6455
Читайте також
23.02.2021 11:30
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
4 450
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Уявний Василь
1223 дн. тому
Хочу гiдрант
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду