Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» за 22 квітня 2023 року

Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» за 22 квітня 2023 року

1 Травня 2023
3085

Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» за 22 квітня 2023 року

Ігор Куляс
для «Детектора медіа»
3085
Серйозні помилки й порушення стандартів в ефірних блоках «1+1», Суспільного, «Інтера» та «Ми — Україна».
Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» за 22 квітня 2023 року
Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» за 22 квітня 2023 року

Цей моніторинг — докладний аналіз ефіру спільного марафону (новин, прямих включень, гостьових студій) на дотримання стандартів та вагомі професійні помилки ведучих і журналістів. Автор моніторингу — Ігор Куляс, медіатренер та автор основної методології моніторингових досліджень «Детектора медіа». Докладний розбір роботи ведучих і журналістів під час моніторингу потрібен і глядачам, і самим медійникам, які зможуть врахувати свої помилки та робити якісніший продукт. В аналізі ми враховуємо специфіку воєнного часу та фіксуємо лише порушення стандартів, яких журналісти й ведучі могли б уникнути. Детальніше — в методології моніторингу. Резюме моніторингових звітів читайте тут. У рубриці «Щоденні теленовини» щодня виходить короткий огляд марафону.

Блоки телеканалів «Рада» і ICTV з СТБ виходили поза межами цієї доби.

Телеканал «1+1» (0:00–6:00)

Зміст ефіру

Нічний ефірний блок каналу починався з 15-хвилинного випуску новин, а далі «насипом» ішли суцільні повтори: двічі повторили підсумковий випуск новин за 21 квітня, повторили велику гостьову студію за 21 квітня, двічі повторили доволі застарілу «Нічну варту» (зокрема, ведучий казав «скоро буде Пасха», тобто ця студія в оригіналі відбувалася ще до 16 квітня). І були різні інші елементи: крім документального фільму власного виробництва, показували ще проєкт «Знайти своїх» і «Байрактар-ньюз». Новини вела Соломія Вітвіцька, гостьові студії — Наталія Островська з Євгеном Плінським і Наталія Мосейчук з Максимом Сухенком.

В ефірному блоці каналу були такі сюжети:

  • про бої під Нью-Йорком на Донеччині, 
  • про бої в Часовому Яру, 
  • про повернення селян до звільненого Богородичного на Донеччині, 
  • про затоплені водопіллям села на Чернігівщині,
  • про тікток,
  • про лабораторію з експертиз ДНК в Гаазі,
  • про допомогу лікаря Роберта Монтгомері українським трансплантологам,
  • про дитбудинок сімейного типу в Харкові.

Було пряме ввімкнення про початок роботи одинадцятого «Раммштайну»,

Гостями ефірного блоку були:

  • Володимир Фесенко, політичний експерт, про далекосяжні наслідки витоку американських секретних документів, про розвідувальну активність російських суден в Північному та Балтійському морях, про втікачів із путінського оточення.
  • Іван Ступак, експерт із питань безпеки, колишній співробітник СБУ, про далекосяжні наслідки витоку американських секретних документів, про розвідувальну активність російських суден у Північному та Балтійському морях, про втікачів із путінського оточення.
  • Валерій Кондратюк, ексголова Служби зовнішньої розвідки, ексначальник ГУР МО, ексначальник Департаменту контррозвідки СБУ, про далекосяжні наслідки витоку американських секретних документів, про розвідувальну активність російських суден в Північному та Балтійському морях, про втікачів із путінського оточення.
  • Роман Грищенко, командир 127-ї Харківської бригади ТРО, про бої в Бахмуті.
  • Олексій Бондаренко, музичний критик, про розвиток української музики під час війни, про потужну українізацію музики, про музичні скандали, про роль «байрактарщини» в новій українській музиці, про захист українського музичного ринку, про перспективи експорту української музики.
  • Михайло Ясинський, музичний продюсер, про створення музичної індустрії в Україні, про вплив війни на українську музику, про потужну українізацію музики, про музичні скандали, про роль «байрактарщини» в новій українській музиці, про перспективи експорту української музики.

Крім того, в ефірі були:

  • відеозвернення президента Володимира Зеленського;
  • документальний фільм Юлії Кирієнко «Повернення» про реабілітацію військових після важких поранень головного мозку та контузій;
  • проєкт «Знайти своїх» Катерини Осадчої;
  • «Байрактар-ньюз».

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Було 37 порушень стандарту (з врахуванням повторів). Двічі інформацію подавали з  «посиланням» «в інформаційному просторі з’явилося відео». Найбільше порушень було через узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації (у 20 випадках). Були псевдопосилання на уряд і Генштаб. Але значно більше було повністю розмитих псевдопосилань на невизначені групи людей: «за переказами місцевих», «військові кажуть», «твердять українські піхотинці», «рятувальники кажуть», «люди кажуть», «діти зізнаються» тощо.

Чотири рази фактичну інформацію подавали без посилань на джерела. І було 11 узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивної думки: «заявляють військові історики», «Генштаб досить стримано говорить», «пропагандистські ЗМІ тим часом чи не щодня повідомляють», «серед місцевих ходять легенди», «в Укргідроенерго прогнозують» тощо.

Стандарт точності інформації

Стандарт порушували 15 разів. З них 9 були невідповідностями між картинкою й текстом у коротких новинних повідомленнях. Наприклад, ведуча розповідала про ворожі обстріли в Чернігівській, Сумській і Харківській областях, а в цей момент показували зйомку з дрона повністю зруйнованого обстрілами міста. Найімовірніше Бахмута, бо це ж відео показували різні канали, розповідаючи саме про Бахмут. 

Був ще ось такий момент: ведуча новин розповідала про обстріли різних населених пунктів, показували фото зруйнованих будівель. Геотитр при цьому був «Донеччина». Ведуча продовжила розповідь вже про Херсонщину й посеред фото геотитр змінився на «Херсонщина». 

Пряме ввімкнення з Рамштайну «перекривали» раніше відзнятим відео зустрічі з титром «наживо», що було неправдою. Та й загалом відео не відповідало словам кореспондентки за кадром. Особливо ж тоді, коли ввімкнення почали «перекривати» випадковим набором архівного відео якихось бойових дій. Теж із титром «наживо». Так само з титром «наживо» показували архівне відео боїв у місті, «ілюструючи» розмову з комбригом, який воює в Бахмуті.

Двічі повторювалася фактична неточність. Ведуча новин Соломія Вітвіцька казала про роботу комісії Мінкульту в Києво-Печерській Лаврі ось таке: «Комісія проводить огляд приміщень, які перейшли до власності держави». Ці приміщення насправді належали й належать державі, а Московському патріархату здавалися в оренду. 

Стандарт відокремлення фактів від думок

Традиційно було найбільше порушень саме цього стандарту — 150. Із них 130 були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Здебільшого емоційними оцінками журналістів, наприклад: «важкі бої», «русня штурмує», «попереду себе русня запускала іграшки», «від палаючого Бахмута до ущент розтрощеної Авдіївки», «дорога життя на місто-фортецю», «їхнє існування схоже на життя у середньовіччі», «від села не залишилося каменя на камені», «дивом минулося без потерпілих», «тут просто все пронизано цим страхом» і подібні. Або ж такі: «про лікаря-легенду», «зірка світової медицини», «неймовірних історій про незламних українців». Були також оцінки на підміну фактів, наприклад: «зазнають відчутних втрат», «масштабна тривога», «масштабні пожежі», «потужний вибух» тощо.

Були висновки і припущення: «Російська імперія знову намагається знищити Україну та загрожує безпеці європейських країни, а тому поляки одними із перших почали допомагати нам у боротьбі з російськими окупантами». «Останнім часом росіяни для атак використовують керовані авіабомби, саме така і могла випадково впасти на бєлгородську вулицю» (ведуча Соломія Вітвіцька). «Хоча це слово «відбудова» до Богородичного дуже важко застосувати» (в сюжеті Ірини Маркевич).

Не авторизованих думок гостьових ведучих було небагато, лише чотири. А ще в 17 випадках були безпідставні узагальнення журналістів. Приклади: «Найбільше на контрнаступ чекають мирні мешканці». «Місцеві жителі бояться не стільки прибутної води, як того, що буде потім, коли повінь спаде». «У людей складається враження, що вони все стягнули на українсько-російський фронт і тут стоїть вся армія». «Люди просто бояться, вони вважають, що коли преса їх показує по телевізору, по них потім прилітає». «Такого місцеві старожили не пам’ятають». «Соцмережа, яка так полюбилася українцям» тощо.

Стандарт доступності подачі інформації

Було 3 порушення стандарту. Мапа бойових дій на каналі продовжує залишатися абсолютно непідйомною для сприйняття. Дрібні шрифти, зайві дрібні деталі, більшість з яких не стосується того, про що йдеться в повідомленні, зайва рельєфність карти — усе це відволікає глядача. 

 

Ведучий Максим Сухенко казав: «починається наш розмовний слот». Глядач не знає цехової телевізійної термінології. Ще ведуча Наталія Мосейчук казала в розмові з гостями: «У випадку “Глибокої глотки” це була одна людина». Термін, якого значна частина аудиторії не розуміє, бо не всі знають історію Вотергейтського скандалу, зокрема того, що «Глибока горлянка» — псевдо представника ЦРУ, який зливав інформацію журналістам.

Резюме

Новинна складова ефірного блоку каналу (переважно в повторах) складалася з 4 репортажних сюжетів і одного прямого ввімкнення. У гостях каналу побував один ньюзмейкер. Були якісні репортажі Олександра Моторного про бої під Нью-Йорком на Донеччині (оператори Данило Лисенко та Сергій Шпортило), Андрія Цаплієнка й Руслана Ганущака про бої в Часовому Яру (оператори Ілля Шинкаренко, Микола Мотрич) й Ірини Маркевич про повернення селян до звільненого Богородичного на Донеччині (оператор Андрій Романок).

Загалом стандарти в ефірному блоці каналу журналісти порушували 205 разів. Найбільше (150 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок, переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 37 разів, більше половини з них були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. Було 15 порушень стандарту точності і 3 порушення стандарту доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Проявів політичного піару, наративів російської пропаганди і токсичних медійних персонажів в ефірному блоці каналу цієї доби не було.

Суспільне (6:00–12:00) 

Зміст ефіру

Структура ефірного блоку була звичною для інформаційного каналу. Кожна ефірна година починалася коротким (1215-хвилинним) випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. Новини вела Майя Підгородецька, гостьові студії по черзі вели Анатолій Єрема та Ганна Чередниченко.

В ефірному блоці були такі сюжети:

  • про прощання із загиблими Олегом Барною та його побратимом,
  • про повернення людей до зруйнованого окупантами села Вірнопілля на Харківщині, 
  • про відновлення Святогірського природного парку після окупації,
  • про розселення жителів Посад-Покровського на Херсонщині в тимчасових модульних будинках,
  • про одинадцятий «Рамштайн»,
  • про розмінування на Харківщині,
  • про суд з оскарження запобіжного заходу наміснику Лаври Павлу Лебідю,
  • про життя Нікополя під ворожими обстрілами,
  • про 400 корів, яких перевезли з ферми в Бахмуті до Дніпропетровщини,
  • про те, як змінювалася збройна пітримка України,
  • про вчителів-волонтерів із Кропивницького, які шиють амуніцію для бійців на фронті,
  • про чотирьох бійців, які проходять на Вінниччині реабілітацію після поранень,
  • про бійця-музиканта Тараса Пилипчука,
  • про австралійського волонтера, який допомагає у Львові облаштовувати прихисток для переселенців,
  • про двох альпаків, яких утримує фермер на Чернігівщині,
  • про лікарів Дніпра, які рятують бійців з найважчими комбінованими пораненнями,
  • про те, як мешканці Бузової на Київщині пережили окупацію,
  • про лабораторію з ДНК-тестів у Гаазі.

Були прямі ввімкнення:

  • про ворожі обстріли громад на Сумщині,
  • про наслідки підтоплень на Черкащині,
  • про затоплення внаслідок водопілля на Чернігівщині,
  • про те, що в Ужгороді розквітнули сакури,
  • два ввімкнення про підтоплення в Києві,
  • про підсумки одинадцятого «Рамштайну»,
  • про лабораторію з ДНК-досліджень у Гаазі.

Гостями ефірного блоку були:

  • Андрій Вітренко, заступник міністра освіти та науки, про пропозиції переходу на 12-річну систему шкільної освіти з наступного року.
  • Сергій Горбачов, освітній омбудсмен, про статеву освіту в школах.
  • Олександр Ткаченко, міністр культури та інформполітики, про роботу комісії Мінкульту в Києво-Печерській Лаврі, про плани Мінкульту на приміщення в Лаврі, про позов Мінкульту до Московського патріархату, про перевірку в Почаївській Лаврі.
  • Наталія Гуменюк, керівниця пресцентру Оперативного командування «Південь», про ситуацію на південному фронті, зменшення ворожих обстрілів внаслідок контрбатарейної роботи ЗСУ, про наявність ракетних носіїв у Чорному морі.
  • Сергій Братчук, речник Одеської ОВА, про скасування курортного сезону на Одещині, про мінну небезпеку в морі, про відповідальність за порушення безпекових заходів.
  • Олексій Дмитрашківський, речник Сил оборони Таврійського напрямку, про події на фронті на Авдіївському і Запорізькому напрямках, про ворожий контингент на фронті.
  • Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ, про роботу комплексів «Петріот» на бойовому чергуванні, про виснаження ППО масованими ракетними та дроновими атаками ворога, про посилення української ППО після чергового «Рамштайну».
  • Дарина Герасимчук, радниця уповноваженої президента з прав дитини, про викрадення росіянами українських дітей, про депортацію під виглядом «лікування», про примусову депортацію українських родин з дітьми.
  • Павло Лакійчук, капітан першого рангу ЗСУ, керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія-ХХІ», про бої в Бахмуті, про зміни тактики ворожих військ.
  • Дана Яковенко, психологиня, про статеву освіту в школі.
  • Віра Ястребова, директорка громадської організації «Східна правозахисна група», про посилення терору на окупованих територіях проти мирних мешканців, про примусову паспортизацію мешканців, про «перевиховання» українських дітей.
  • Андрій Харук, професор кафедри Національної академії Сухопутних військ, про підсумки одинадцятого «Рамштайну».
  • Валерій Чалий, посол України в США в 20152019 роках, про перспективи вступу України в НАТО, про підсумки одинадцятого «Рамштайну».
  • Олексій Гетьман, майор запасу Нацгвардії, про підсумки «Рамштайну», про різні потреби ЗСУ у зброї, про питання з бойовими літаками.
  • Євген Малолєтка, фотокореспондент, автор фоторепортажів з окупованого Маріуполя, про свою роботу в окупованому Маріуполі, про історію фото з пораненою породіллею після бомбардування росіянами пологового будинку, про важливість документування російських злочинів.
  • Юрій Чебан, олімпійський чемпіон і тренер, нині військовий і волонтер, про евакуацію дітей-спортсменів, про волонтерську діяльність, про ставлення до бойкотування українськими спортсменами змагань, де представлені росіяни і білоруси (записане інтерв’ю Дмитра Лазуткіна).
  • Юрій Федоренко, командир роти ударних безпілотників 92-ї окремої механізованої бригади, про бої в Бахмуті, про значення оборони Бахмута і про хибні думки «експертів» щодо недоречності цієї оборони.
  • Ольга Руднєва, директорка Львівського центру протезування і реабілітації поранених «Superhumans», про перший тиждень роботи центру, про те, як потрапити до центру, про ідеологію роботи центру з пораненими.
  • Ірина Тишко, авторка петиції про запровадження статевого виховання в школах, про статеву освіту в школах.
  • Стасіс Тарайлє, литовський волонтер, керівник благодійного фонду, про допомогу литовців Збройним силам України і про гуманітарну допомогу українським лікарням, про новий проєкт.
  • Наталія Лелюх, лікарка-гінекологиня і волонтерка, про роботу на деокупованих територіях, про найбільші потреби людей на деокупованих територіях, про те, як жінки народжували під окупацією, про різновиди ПТСР, про тенденції народжуваності в Україні під час війни (записане інтерв’ю Олени Ремовської).
  • Андрій Смолій, заступник голови громадської організації «За українськомовний Київ», про російську музику як частину гібридної війни проти української ідентичності, про монетизацію російських виконавців за рахунок українців, які їх слухають.
  • Ярослав Карпюк, співак YakTak, про присутність російських виконавців в українських чартах, про благодійні концерти для автівок для ЗСУ.
  • Роман Бондаренко, юрист ГО «Батьки SOS», про обговорюваний перехід до 12-річної шкільної освіти, про реформування шкільної програми.
  • Олег Маломуж, режисер мультфільму «Мавка. Лісова пісня», про мультфільми як про українську культурну дипломатію, про подолання російського контенту в мультиплікації.
  • Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини при Українському католицькому університеті, про вплив російських мультфільмів на українських дітей, про неправильні поведінкові моделі, зашиті в російській мультиплікації.
  • Ганна Крисюк, ініціаторка проєкту «Озеленення планети», про акцію з висаджування дерев у Ірпені та про збір грошей на дрони для Сил оборони.
  • Гурт «TVORCHI», про презентацію нового кліпу, про підготовку до «Євробачення».

Крім того, в ефірі були:

  • відеозвернення президента Володимира Зеленського;
  • документальний фільм проєкту «Я.є.тил» про сліпого волонтера Дениса Романовського з Вінниці.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Цей стандарт журналісти каналу порушували найбільше — 67 разів. Це понад 11 порушень на годину, що, вважаю, для суспільного мовника є неприпустимим. 

Цього дня у 15 випадках подавали неперевірену інформацію з інтернету. Це були посилання на телеграм-канали, сторінки у фейсбуку і твітері. На голів військових адміністрацій, міністра оборони та його заступницю, омбудсмена тощо.

Узагальнених розмитих псевдопосилань було 27. Найчастіше так «посилалися» на Генштаб, обласні військові адміністрації, ДСНС, МЗС тощо. Були посилання «як повідомляє чеське телебачення» (певно, в Чехії один телеканал), «у Вашингтоні запевняють», «також фахівці фіксують затоплення», «люди кажуть». В семи випадках журналісти робили абстрактні псевдопосилання: «напередодні стало відомо», «на цьому тижні було повідомлення», «знаємо лише» і «нам повідомили». Ще в одному випадку подали статистику наслідків підтоплень на Черкащині без посилань на джерело інформації.

І було 17 узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивної думки. Тут було різне і все максимально розмите: «за словами чеських інструкторів», «сапери кажуть», «дипломати запевняють», «за словами тамтешніх лікарів», «правозахисники прогнозують», «деякі експерти відзначали», «місцеві кажуть», «прикордонники називають», «місцеві жителі скаржаться», «згадували партнери», «як зазначають гідрологи». І ще було ось таке: «Ми поспілкувалися з місцевими жителями, які кожен день бувають біля річки, і вони зазначили, що пік паводку був приблизно 4 дні тому». «Місцеві жителі» виступали в ролі експертів-гідрологів чи то рятувальників.

Стандарт точності інформації

Було 28 порушень. У 9 випадках картинка не відповідала тексту в коротких повідомленнях. Так наприклад БЗ про засідання в Рамштайні частково «перекривали» архівним відео: коли ведуча говорила про ППО, показували танки й подібне. Двічі ведуча розповідала про затоплені домівки внаслідок водопілля в Чернігівській, Київській, Кіровоградській та Дніпропетровській областях, а показували річку Дніпро і греблю Запорізької гідроелектростанції. Або повідомлення про збройні сутички в Судані «перекривали» незрозуміло яким відео військових на летовищі. Ще й геотитр був «Японія», хоча про Японію у повідомленні і близько не йшлося.

У двох випадках невідповідними відео «ілюстрували» прямі ввімкнення. А найбільше було хибних «ілюстрацій» до розмов з гостями у 14 розмовах.

Ще були суто фактичні неточності. Ведуча Ганна Чередниченко казала про приміщення Києво-Печерської Лаври: «Яка доля цієї будівлі після повернення в державну власність». Але ж будівлі Лаври нікуди з державної власності й не переходили, Московський патріархат їх орендував. 

Стандарт відокремлення фактів від думок

Було 57 порушень стандарту, майже всі — суб’єктивні думки журналістів у новинах. Здебільшого оцінки: «Росія активізувала атаки дронами», «розбита вщент», «унікальні дослідження», «в енергетиці ситуація спокійна», «став стрімко підвищуватися», «на жаль», «на щастя», «звісно, це дуже важко», «у нас все добре», «це теж дуже красиво», «дуже гарні фото виходять» тощо.

Було ось таке міркування-припущення Андрія Крамченкова: «Російські військові ледь не щодня обстрілюють наші школи. Чи це внаслідок того, що припускають, що таке приміщення підходить для розміщення військових, чи для того, щоб позбавити наших дітей майбутнього». Щоправда, далі журналіст визнав: «Тут уже в нас пространство припущень, ми точно не знаємо». Навіщо казати те, чого точно не знаємо?

І було кілька висновків у прямому ввімкненні кореспондентки «Радіо Свобода» Зоряни Степаненко, наприклад: «Це формат для України досить-таки корисний, оскільки це завжди посилення її військових спроможностей». Або «Ця потреба сформувалась, оскільки наявний в України арсенал, що з’явився завдяки “рамштайнам” попереднім, Росія виснажила своїми масованими повітряними бомбардуваннями».

Не авторизованих суб’єктивних думок у гостьових ведучих було небагато, лише чотири. Безпідставне узагальнення було одне, але дуже, на мій погляд, яскраве: «Прогресом натовські інструктори шоковані» (у сюжеті Вадима Грінька).

Стандарт повноти інформації

Було лише 4 порушення. Тричі відео повідомлення про засідання контактної групи в Рамштайні титрували як «архів», хоча саме в цьому випадку належало титрувати датою — 21 квітня, коли й відбулася зйомка. В одному з сюжетів окремі плани були без інтершуму.

Стандарт балансу думок

Суспільне продовжує робити маніпулятивні опитування людей на вулицях, цього дня: «Чи слухають українці російську музику?». Зрозуміло, жодне подібне опитування не буде репрезентативним. Крім того, люди можуть соромитися відповідати правду на контраверсійну тему. У результаті основні відповіді були: «слухали, але перестали» та «не слухали і не слухаємо». А тим часом російські виконавці, як казала гостьова ведуча, в топі рейтингів українських сегментів музичних платформ.

Стандарт доступності подачі інформації

Тричі в ефірі було ось таке повідомлення: «...Канада надасть Україні новий пакет військової допомоги на суму близько 39 мільйонів канадських доларів. Майже 35 мільйонів підуть на закупівлю палива та інших матеріалів для Збройних сил України. Також у пакеті 40 снайперських гвинтівок 50 калібру та 16 радіостанцій для танків “Леопард-2”». Будь-яка інформація, виражена числами, сприймається на слух важко. І коли підряд іде така велика кількість чисел — це ще важче. Ведучій новин навіть було важко це все прочитати із суфлера, то що ж тоді казати про аудиторію?

У повідомленні про наслідки водопілля на Черкащині навіщось показували взяту з якогось сайта мапу. Мабуть, ця мапа — про підтоплення, але це не точно. Бо щось роздивитись на ній по телевізору неможливо. 

 

Тричі показували інфографіку ворожих втрат. Вона продовжує залишатися непідйомною для сприйняття. Слайди з великою кількістю складних чисел одразу двох видів (втрати загалом і втрати за добу) перебувають на екрані лічені секунди. І, зрозуміло, ведуча не встигає озвучувати дані в той час, як вони з’являються на екрані. 

Інші зауваження

Трохи дивно, коли ведучий підводить до сюжету автора-чоловіка, а сюжет озвучений жіночим голосом. Як це було цього дня із сюжетом Вадима Грінька. 

Уже традиційно в гостьових студіях Суспільного (така «мода» в марафоні) «ілюструють» розмови з гостями абияким відео. По-перше, це гарантовано призводить до порушення стандарту точності. По-друге, таке «ілюстративне» відео є цілковито неінформативним. Але Суспільне ще й вдалося до «геніального»  режисерського рішення: непотрібна «ілюстрація» у великому вікні займає 2/3 екрана, а ведучому й гостю залишається по 1/6 екрана. При цьому гостя заганяють у нижнє віконце, яке частково перекриває «тематичний» титр. Виходить, що найголовніша за змістом картинка (гість, який саме говорить) займає на екрані найменше місця. 

 

Двічі забули про фемінітиви: «країни-учасники» (в сюжеті Ірини Гудзь). «Люсі Джонсон, керівник лабораторії ДНК» (титр в сюжеті Ірини Драбок).

Резюме

Новинна складова ефірного блоку каналу була такою: 4 репортажних сюжета і 7 прямих ввімкнень, у гостьовій студії побувало три ньюзмейкера. Із сюжетів кращим був спецрепортаж Олександри Новосел про повернення людей до зруйнованого окупантами села Вірнопілля на Харківщині (оператор Антон Калита).

Загалом цього дня було 164 порушення стандартів. Найбільше порушували стандарт достовірності інформації — 67 разів, найчастіше вдавалися до узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактів й узагальнених псевдо на авторство суб’єктивних думок. Утім чимало було й інформації, взятої з соцмереж і телеграм-каналів без перевірки. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 57 разів, майже всі ці порушення були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт точності порушували 28 разів, рівно половина з них була недоречним «ілюструванням» розмов із гостями. 7 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, 4 рази — стандарт її повноти. І порушили стандарт балансу думок, наводячи однобічні думки у вуличному опитуванні.

Проявів політичного піару, російських наративів та токсичних медійних персонажів в ефірному блоці каналу цього дня не було.

Телеканал «Інтер» (12:00–18:00) 

Зміст ефіру

Структура ефірного блоку каналу була звичною: кожна година починалася приблизно 13-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. Новини вела Лілія Налягака, гостьові студії по черзі вели Олексій Фадєєв та Ірина Баглай.

В ефірному блоці каналу були такі сюжети:

  • про ворожі обстріли Нікополя,
  • про благодійну мистецьку акцію пам’яті загиблого бійця в Луцьку,
  • про військові навчання,
  • про підсумки одинадцятого «Рамштайну»,
  • про роботу артилеристів на Донеччині,
  • про конференцію лікарів «Український медичний фронт» у Києві,
  • про поховання в Івано-Франківську загиблого воїна бригади імені Чорних запорожців, 
  • про посівну на прифронтових територіях Харківщини,
  • про роботу саперів на фронті, 
  • про евакуйованих із Бахмута до Костянтинівки,
  • про бої в Бахмуті та евакуацію мирних мешканців з Авдіївки,
  • про працевлаштування переселенців на Буковині,
  • про бої під Мар’їнкою,
  • про відміну в Росії парадів та акції «Безсмертний полк» на 9 травня,
  • про переворот у Судані й участь «вагнерівців» у перевороті,
  • про ситуацію в Ірані,
  • про шпигунську діяльність російських кораблів у Балтійському та Північному морях,
  • про історію окупації села Калинівка на Миколаївщині,
  • про посадку нових лісів на Рівненщині,
  • про волонтерів із Дніпропетровщини, які роблять для фронту автономні лампи,
  • про багатодітну родину переселенців із Гуляйпільщини на Запоріжжі,
  • про волонтерів з Дубно, які збором вторсировини заробляють на допомогу ЗСУ, 
  • про луцького кота Оскара, від імені якого господарі ведуть патріотичний інстаграм,
  • про реабілітаційний центр для поранених бійців на Хмельниччині.

Були прямі ввімкнення:

  • про ворожі обстріли Очакова,
  • про ворожі обстріли на Запоріжжі,
  • про наслідки ворожих обстрілів Харківщини,
  • про наслідки ворожих обстрілів прикордонних громад Сумщини та Чернігівщини,
  • про підготовку ЄС одинадцятого пакету санкцій проти Росії,
  • про плани «Великої сімки» обмежити експорт товарів до Росії,
  • про ситуацію з обстрілами та розмінуванням на Дніпропетровщині,
  • про ситуацію на польському кордоні з чергами вантажівок через блокування українського агроекспорту,
  • про благодійний забіг зі збором грошей на Сили оборони у Хмельницькому,
  • про акцію з висадження дерев у Ірпені.

Гостями ефірного блоку були:

  • Іван Федоров, міський голова Мелітополя, про вибухи в окупованому місті, про нищення партизанами логістики ворога, про ситуацію в Енергодарі, про підготовку ворогів до оборони, про посилення окупантами паспортизації людей.
  • Дмитро Соломчук, член Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики, про блокування Польщею українського агроекспорту, по роботу «зернового коридору», про прогнози цьогорічного врожаю.
  • Володимир Тимошко, начальник Головного управління Нацполіції в Харківській області, про наслідки нічних ворожих обстрілів області, про загальну ситуацію в прифронтових частинах області, про евакуацію мирних мешканців, про пошук колаборантів, про криміногенну ситуацію в області.
  • Руслан Берегуля, начальник управління екобезпеки та протимінної діяльності Міноборони, про масштаби забруднення українських земель вибухонебезпечними предметами, про пріоритетність розмінування, про забезпечення спеціальною технікою, про статистику загибелі мирних людей від мін на звільнених територіях.
  • Олександр Толоконніков, речник Херсонської ОВА, про ворожі обстріли Херсонщини, про евакуацію і про повернення мешканців.
  • Олексій Дмитрашківський, речник Сил оборони Таврійського напрямку, про ситуацію на різних ділянках фронту, про ворожі обстріли фронтових міст, про евакуацію мирних мешканців з фронтових міст і сіл,
  • Тимофій Милованов, радник керівника Офісу президента, президент Київської школи економіки, про можливий зміст одинадцятого пакету санкцій ЄС проти Росії, про обхід Росією санкцій і про накладання на Росію вторинних санкцій.
  • Олександр Шульга, соціолог, керівник центру «Ікар», про проблеми неповернення біженців з-за кордону в Україну, про проблеми ринку робочої сили в Україні внаслідок війни, про позитивний вплив нинішнього перебування українців у Європі.
  • Іван Ступак, експерт Українського інституту майбутнього, про підсумки одинадцятого «Рамштайну», про очікування від роботи комплексів «Петріот», про заяву міністра оборони Німеччини щодо законності враження Україною військових цілей на території Росії, про ситуацію на фронті на Донеччині. 
  • Антон Кучухідзе, політолог-міжнародник, співзасновник аналітичного центру «Об’єднана Україна», про воєнне співробітництво Росії з Іраном, про механізми стримування Ірану, про системність підтримки України колективним Заходом, про перспективи євроатлантичної інтеграції України, про шпигунську діяльність Росії в Європі.

Крім того, в ефірі був документальний фільм Лілії Налягаки з проєкту «Як це бути волонтером» про кухарів-волонтерів, які годували військових та переселенців.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт журналісти порушували 88 разів. 8 разів це була інформація, взята без перевірки з інтернету. Посилалися просто на «соціальні мережі» й на телеграм-канал голови Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка. Використовували відео з телеграм-каналу Херсонської ОВА, анонімного телеграм-каналу «Донбас оперативний» і російських анонімних телеграм-каналів.

Узагальнених розмитих псевдопосилань було 23. Крім традиційних розмитих посилань на Генштаб й обласні військові адміністрації, були ще більш розмиті: «за даними поліції», «за даними посадовців», «з’явилась така інформація у деяких ЗМІ». Крім того, «посилалися» навіть на ворогів: «у міноборони Росії заявили», «у Кремлі назвали» і навіть «загарбники повідомили». 5 разів робили цілковито абстрактні псевдопосилання: «за різними даними», «напередодні була інформація», «нам зараз відомі позиції», «потому стало відомо», «за останніми підрахунками»

Ще 22 рази фактичну інформацію подавали без будь-яких посилань на джерела. Зокрема, триває практика, коли власні кореспонденти роблять прямі ввімкнення з обласних центрів, а розповідають при цьому (без жодних посилань) про наслідки ворожих обстрілів у віддалених громадах. Кореспондентка із Сум взагалі розповідала (без посилань на джерела) про події в іншій, Чернігівській області.

Найбільше ж цього дня було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок — тридцять: «як свідчать місцеві», «селяни розповідають», «люди певні», «хлопці кажуть», «сапери кажуть», «наші захисники наголошують», «українські психологи зазначають», «правоохоронці закликають», «водії розповіли», «кажуть аграрії», «на думку партнерів», «лікарі попереджають», «журналісти наполягають», «низка країн зараз кажуть» тощо. Була широко представлена «фахово-експертна» думка: «вважають сходознавці», «констатують фахівці», «молоді фахівці кажуть», «експерти зазначають» і навіть «багато оглядачів пророкують». І були випадки безособових «посилань» на кшталт: «А ось іншого вже охрестили “суданським Прігожиним”» або ж «Її вже назвали найбільш непублічною».

Стандарт точності інформації

Було 25 порушень стандарту, 11 з них полягали в невідповідності картинки й тексту в коротких повідомленнях. Переважно використовували архів, який, до речі, не титрували. Інколи архівне відео було ще й «не сезонне», зокрема повідомлення про готовність Чехії модернізувати для України танки Т-72 «перекривали» літніми архівними планами танків. Ще у 5 випадках некоректно «перекривали» прямі ввімкнення кореспондентів.

«Інтер» довго тримався, але таки перейняв у колег погану ідею «ілюструвати» абиякою картинкою розмови з гостями. Цього дня картинка особливо «не дружила» зі словами гостей мінімум у 4 випадках. Наприклад, експерт Іван Ступак розповідав про що завгодно, а глядачам по колу показували комплекси ППО «Петріот», про які гість не говорив.

Фактичні неточності були пов’язані з неправильними формулюваннями чи то називанням чогось невідповідними словами. Наприклад, у прямому ввімкненні Олена Мендалюк казала: «Загалом з початку війни піротехніки області знешкодили на Дніпропетровщині понад 6 тисяч вибухонебезпечних предметів». У цьому контексті важлива різниця між війною (з 2014 року) та повномасштабним вторгненням 2022 року. 

Стандарт відокремлення фактів від думок

В ефірі «Інтера» порушень цього стандарту стає дедалі більше. Цього разу було 255 (42,5 порушення на годину). 228 із них були суб’єктивними думками журналістів у новинах, а також у новинних сюжетах і прямих ввімкненнях, що показували в ході гостьових студій. Дуже багато різноманітних емоційних оцінок: «найзапекліші бої», «запеклі бої», «місто-фортеця», «тривожно розпочався день», «неприємний інцидент», «потужний вибух пролунав», «шалений ритм роботи», «неймовірний барельєф», «про нову зірку соцмережі», «на щастя», «символічно», «настрій у всіх такий бойовий», «ворог лізе звідусіль», «дивом ніхто не постраждав», «це справжня гра зі смертю», «жити у пеклі» тощо.

Цього дня було дуже багато «експертних» оцінок, припущень і висновків журналістів: «Статистика щодо загиблих росіян традиційно зростає через недолугу військову медицину та логістичний безлад». «Наразі “Стінгер” є однією з найбільш ефективних систем протиповітряної оборони». «Злагодження військових підрозділів — не менш важлива частина підготовки наших захисників, ніж вогнева та фізична». «Відпрацьовуючи у навчальному центрі основні види тактичних дій в обороні та наступі, бійці мають стати справжніми побратимами, аби потім діяти на полі бою як єдиний механізм» (ведуча Лілія Налягака). «Проте, швидше за все, в одинадцятий пакет атомні санкції не увійдуть». «Але будемо мати надію, що після того, як вступає важковаговик Німеччина у цю боротьбу, то в наступних пакетах принаймні щось-таки з’явиться». «А от фокус Єврокомісії щодо способів Росії обійти наявні санкції дійсно має сенс» (у прямому ввімкненні Олени Абрамович). «Влучні удари українських військових по скупченню росіян в селі викликали в загарбників страх та паніку, тому й тероризували місцевих». «Типовий почерк росіян: що не грабували, те нищили» (в сюжеті Наталії Сінченко). «Хаотичні обстріли по житлових будинках не були випадковістю, рашисти прагнули руйнувати і вбивати» (в сюжеті Євгена Соломіна). «Скинув авіабомбу, яка призначалась скоріш за все для Харкова, але не долетіла і передчасно впала на Бєлгород» (у сюжеті Світлани Шекери). «А вночі скинули керовану авіабомбу, імовірно з літака Су-35» (у прямому ввімкненні Юлії Зайцевої). «Утім можна спрогнозувати, що контактна група з питань оборони України знову збереться разом вже у травні, найімовірніше в Брюсселі, в штаб-квартирі НАТО» (в сюжеті Тетяни Логунової). Тощо.

Кореспонденти каналу в прямих ввімкненнях почали висловлювати купу власних думок з авторизацією, хоча насправді мали би від особистих позицій утримуватися. При цьому їх часом тягне «зазначати»: «Хочу зазначити, що загроза спостерігалася протягом доби», «Хочу зазначити, що є гарні новини» (ввімкнення Наталії Сінченко). «Хочу сказати», «хочу зазначити», «Ну що ж, мушу сказати» (ввімкнення Тетяни Сивоконь). «Хочу розпочати з хороших новин» (ввімкнення Олени Мендалюк). «Хочу сказати також» (ввімкнення Христини Гашенко).

Натомість гостьові ведучі дедалі частіше не авторизують власні думки. Цієї доби таких порушень було 21. І було 6 безпідставних узагальнень: «Місцеві жителі чули вибухи». «Хлопці відпрацювали основні бойові навички та навчилися бути командою і тепер готові застосувати отримані знання у боях». «Містяни спочатку сподівались відсидітись». «Люди пригнічені та розгублені і бояться їхати далі». «Та вочевидь “русскій мір” набрид і африканцям».

Стандарт повноти інформації

Стандарт порушували небагато — 7 разів. Ні в підводці, ні в сюжеті про військові навчання не було сказано, де саме вони відбувалися. Навіть область не назвали. Можливо, з мотивів безпеки. У прямому ввімкненні з Хмельницького не були титровані синхрони. У бекґраундовому сюжеті про Іран архівне відео ніяк не титрувалося, ні датами (а це були цілком конкретні, прив’язані до часу події), ні хоча би як архів. У сюжеті про поховання в Івано-Франківську загиблого воїна бекґраундове відео не було позначено ані датою зйомки, ані як архів. У сюжеті про ворожі обстріли Нікополя на частині планів не було інтершуму. А в сюжеті про посадку нових лісів на Рівненщині замість інтершуму навіщось була музика.

Стандарт доступності подачі інформації

Було 13 порушень цього стандарту. Ведучий Олексій Фадєєв казав: «Чи вони за принципом програмування what you see – what you get». Очевидно, що далеко не всі глядачі зрозуміли, що мав на увазі ведучий, і далеко не всі глядачі марафону володіють англійською. У сюжеті Євгена Соломіна було: «Роспродаганда почала розганяти ще один наратив». Боюсь, слово «наратив» навряд чи є зрозумілим усій телевізійній аудиторії.

Ведуча Ірина Баглай казала: «Рестрикції щодо алмазної індустрії і атомної сфери», «Таку долю після безпрецедентних рестрикцій оглядачі пророкують Росії», «Сенсаційні рестрикції проти Росії». Так само ведучий Олексій Фадєєв казав: «Нині після безпрецедентних рестрикцій». Боюсь, далеко не всі глядачі знають значення цього слова. Дарма, що красиве.

Інші зауваження

У прямому ввімкненні кореспондентка з Миколаєва, з посиланням на соцмережі, розповідала про успіхи миколаївських морпіхів на Донеччині. Логіка прямого ввімкнення в тому, щоб розповідати про події на місці ввімкнення, а не десь в іншій області. Власне, дивно виглядали й розповіді кореспондентки із Сум про Чернігівщину. Чи коли в прямому ввімкненні з Харкова кореспондентка розповідала про події у ворожому Бєлгороді, чого точно на власні очі бачити не могла.

Кілька разів не вживали фемінітиви: «країною-агресором» (в прямому ввімкненні Данили Снісаря), «у країни-агресора» (ведуча Лілія Налягака). «Тетяна Андріанова, співорганізатор акції», «Ганна Красюк, ініціатор акції» (титри на синхронах у прямому ввімкненні Данили Снісаря). «Ірина Рудик, ерготерапевт», «Анаїт Болібрух, психолог» (титри у сюжеті Марічки Золотої).

Елементи політичного піару

В ефірі тричі було повідомлення: «Розмінування і перш за все сільськогосподарських земель. Його потрібно провести якнайшвидше і в цьому Україна потребує міжнародної допомоги. На цьому наголосив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський на засіданні міністрів сільського господарства країн G7». Новиною міг би бути якийсь результат, рішення, а не рутинний процес, «участь» та очевидні заяви міністра.

Резюме

Новинною складовою каналу цієї доби були 10 репортажів та спецрепортажів, 10 прямих ввімкнень і 4 гостя-ньюзмейкера. З сюжетів найкращим був спецрепортаж Ігоря Левенка про роботу саперів на фронті (оператори Богдан Савруцький, Дмитро Санін).

Загалом в ефірному блоці каналу цієї доби було 388 порушень стандартів. Найбільше (255 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах та новинних елементах. 88 разів порушували стандарт достовірності інформації, найбільше — узагальненими посиланнями на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 25 разів, майже все це були невідповідності між відео й текстом у новинах, прямих ввімкненнях і під час розмов із гостями. Стандарт повноти порушували 7 разів. І 13 разів порушували стандарт доступності подачі інформації.

Тричі в ефірі було «паркетне» повідомлення про заяву міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського. Принципової новини в повідомленні не було, натомість була лексика урочистого стилю.

Російських наративів і токсичних персонажів в ефірі каналу цього дня не було.

Телеканал «Ми - Україна» (18:00–24:00)

Зміст ефіру

Структура ефірного блоку каналу була звичною, новинною. Ефірні години починалися з приблизно 15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, відтак у блоці з 21-ї була суцільна гостьова студія. У блоці о 23-й після випуску новин були документальні фільми. Новини по черзі вели Людмила Добровольська, Олег Панюта й Ігор Пупков, підсумковий випуск вели Добровольська з Панютою. Всі гостьові студії цієї доби вели Олена Цинтила з Микитою Міхальовим.

В ефірному блоці були такі сюжети:

  • про наслідки підтоплень,
  • про одинадцятий «Рамштайн»,
  • про підсумки одинадцятого «Рамштайну»,
  • про окупацію Великої Олександрівки на Херсонщині,
  • про роботу комісії Мінкульту в Києво-Печерській Лаврі,
  • про відновлення багатоповерхівок в Ірпені коштом їхніх жителів,
  • про євроінтеграційні перспективи України,
  • про блокування кількома країнами Європи українського агроекспорту,
  • про відбудову зруйнованих російськими обстрілами житлових будинків у Запоріжжі,
  • про комунальні борги за житло на окупованій території,
  • про кладовища знищених окупантами автівок на Харківщині,
  • про те, як із прифронтового села на Запоріжжі поліція вивезла подружжя пенсіонерів,
  • про бійця Сергія Гаврилова, який співав оперні арії в шанцях,
  • про автомеханіків Вінниччини, які ремонтують стару військову техніку.

Прямих ввімкнень не було.

Гостями ефірного блоку були:

  • Єгор Чернєв, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки, про підсумки одинадцятого «Рамштайну», про проблеми з постачанням окремих видів зброї, про можливості Росії до подальшого протистояння українській армії.
  • Василь Боднар, посол України у Туреччині, про блокування Росією «зернового коридору», про позицію Туреччини у російсько-українській війні, про прогнози щодо майбутніх президентських виборів у Туреччині, про позицію Туреччини щодо членства України в НАТО.
  • Вадим Пристайко, посол України у Великій Британії, про підсумки одинадцятого «Рамштайну», про можливості Великої Британії підтримувати Україну зброєю, про плани створення спільних потужностей із ремонту та відновлення важкої техніки й виробництва снарядів, про перспективи санкцій проти «Росатому», про заморожені Великою Британією російські активи, про міжнародне просування Росією ідеї замороження війни.
  • Андрій Мельник, заступник міністра закордонних справ, про підсумки одинадцятого «Рамштайну», про недостатність і запізнення міжнародної збройної підтримки, про інформаційну війну Росії проти західної допомоги Україні, про видворення російських дипломатів із Німеччини, про дієвість західних санкцій проти Росії й обхід санкцій, про санкції проти «Росатому» і російських діамантів, про євроатлантичну інтеграцію України.
  • Тетяна Калита, заступниця міністра у справах ветеранів, про визначення статусу ветерана війни, про пільги та гарантії для ветеранів.
  • Раса Юкнявічене, депутатка Європарламенту від Литви, про реакції на заяви китайського посла у Франції щодо неповносправності пострадянських країн, про перспективи євроатлантичної інтеграції України.
  • Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента, про підсумки одинадцятого «Рамштайну», про потреби України в різній зброї, про ворожу тактику обстрілів України, про скасування ворожих парадів на 9 травня, про «миротворчі» заяви окремих західних політиків, про заяву посла Китаю у Франції, про перспективи створення міжнародного трибуналу над російськими злочинцями, про євроатлантичну перспективу України.
  • Максим Яковлєв, завідувач кафедри міжнародних відносин та директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії, про підсумки одинадцятого «Рамштайну», про недостатність і запізнення збройної підтримки, про інформаційну війну Росії проти західної допомоги Україні, про видворення російських дипломатів з Німеччини, про дієвість західних санкцій проти Росії та обхід санкцій, про санкції проти «Росатому» і російських діамантів, про євроатлантичну інтеграцію України.
  • Сергій Кузан, голова Українського центру безпеки та співпраці, про ситуацію на фронті в Бахмуті, Авдіївці та Мар’їнці, про вибухи в Бєлгороді, про постачання танків союзниками, про потреби України в бойових літаках.
  • Олексій Гетьман, воєнний оглядач, майор запасу, про ситуацію на фронті в Бахмуті, Авдіївці та Мар’їнці, про термобаричну зброю «Солнцепьок», про постачання танків союзниками, про посилення української ППО, про роботу системи «Петріот».

Крім того, в ефірі були:

  • відеозвернення президента Володимира Зеленського;
  • документальний фільм проєкту «Герої» Людмили Гаврилюк про письменника і військового Олександра Будка «Терена», який в боях втратив обидві ноги;
  • документальний фільм проєкту «Діти бомбосховищ» про дітей харківської Салтівки.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності інформації

Стандарт порушували 70 разів. Неперевірену інформацію з інтернету подавали 8 разів. Це були твітери міністра оборони Резнікова, посла України в Німеччині Омельченка, очільниці USAID Саманти Пауер й угорського прем’єра Орбана. Були невизначені посилання: «відео корку публікують люди», «жахливі кадри зруйнованого Бахмута показали бійці 3-ї окремої штурмової бригади». Ще одну інформацію взяли з телеграм-каналу СБУ.

Найбільше порушень стандарту (28) були узагальненими розмитими псевдопосиланнями. Крім розмитих посилань на Генштаб, Міноборони, Мінагрополітики, ДСНС, Міністерство у справах ветеранів, КМДА, було чимало більш розмитих посилань на кшталт: «показали поліцейські Запоріжжя», «звітує міська влада», «у відомстві кажуть», «в мерії кажуть», «у Харкові ще не вирішили», «в Сполучених Штатах казали», «Прага заявила» тощо. Були й геть розмиті: «за словами сусідів», «показали наші сухопутники», «кажуть у підрозділі», «місцеві пригадують». Та «кучеряве» псевдопосилання: «Це підтвердили журналістам у Міністерстві закордонних справ Німеччини» (яким журналістам? хто підтвердив?)

Тричі журналісти робили абстрактні псевдопосилання: «попередньо йдеться», «маємо інформацію» і «є інформація». У 15 випадках подавали фактичну інформацію взагалі без будь-яких посилань на джерела.

Ще в 16 випадках журналісти робили узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивної думки. Більш-менш визначеними були: «пояснюють у Запорізькій мерії», «кажуть у мерії», «каже міська рада». Були такі: «жартують українські артилеристи», «автомеханіки кажуть» й «автомеханіки сподіваються», «наголошували партнери». А ще (куди ж без них?) «експерти називають», «кажуть експерти» і «на думку експертів».

Стандарт точності інформації

Було 48 порушень стандарту. І 45 із них — це невідповідності картинки й тексту в сюжетах та БЗ. Схоже, на каналі вважають, що «перекривати» треба все на світі. А от чи стане на це відповідної картинки — питання окреме. 

Повідомлення про переговори аграрних міністрів із приводу блокування українського зернового експорту «перекривали» якоюсь нарізкою з відео фур, пшениці на полі, кукурудзи, двох «камазів»-зерновозів (які різні канали безкінечно крутили ще минулого року, щойно мова заходила про «зерновий коридор»), якісь мішки, якесь судно на рейді тощо. Тобто речі, які не стосувалися слів ведучої. І, звісно ж, не були позначені як архів. 

У повідомленні про санкції проти росіян, введені указом президента, ведуча перераховувала російські партії та установи, а показували при цьому то Офіс президента з інсталяцією «You Ukraine», то президента Зеленського. І «на закуску» відео Кремля. Тим же Кремлем «перекривали» й повідомлення про висновки британської розвідки щодо скасування в Росії акції «Безсмертний полк». І цим же Кремлем «перекривали» повідомлення про висилку російських дипломатів з Німеччини.  

Було «гібридне» повідомлення про те, що росіяни обстріляли Херсон й обстрілювали Сумщину. При цьому показували сільську хату невідомо де, а геотитр був «Запорізька область»

Ведучий розповідав про ворожі удари авіацією, ракетами і РСЗВ, а «перекривали» це відео з дрона, який скидав вибухівку на позиції. У повідомленні про ситуацію на різних ділянках фронту текст ведучої «перекривали» теж відео атаки з квадрокоптера. Де саме — незрозуміло. Ведуча казала про Куп’янський та Шахтарський напрямки, а геотитр був «Бахмут»

Пригоди геотитра продовжувалися й далі. Ведучий казав «крім Бахмута напружені бої тривають під Мар’їнкою». У цей момент з’явилося відео з геотитром «Бахмут». В наступному випуску цю неточність «виправили», просто прибравши геотитр. Але під той же текст про Авдіївку й далі показували відео, яке раніше було нібито про Бахмут. То що це було?

Ведучий розповідав про генпрокурора Костіна, а показували Євгенія Пригожина з «вагнерівцями». Повідомлення про видворення російських дипломатів із Німеччини «перекривали» просто краєвидами Берліна. У повідомленні про наслідки повені йшлося про різні області, тож відео, яке починалося під слова про Черкащину, тривало й під текст про Дніпропетровщину, а де насправді було знято — невідомо. 

У новинах цитату радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка чомусь «перекривали» відео зустрічі в Рамштайні. Так що Подоляк «виглядав» як Остін. У повідомленні про «Рамштайн» генсеком НАТО теж «був» міністр оборони США. Повідомлення про те, що Єврокомісія розпочала роботу над одинадцятим пакетом санкцій проти Росії «перекривали» архівним казна-чим. Так Урсула фон дер Ляєн «стала» на відео Германом Галущенком тощо.

Повідомлення про обстріли громад на Сумщині, які сталися цього дня, «перекривали» архівним відео. Тобто воно точно не відповідало тексту. Так само архівом «перекривали» повідомлення про ворожі обстріли Харківщини цього дня.

Більшість гостей 22 квітня були у студії особисто, тож розмови з ними додатково не «ілюстрували». А от коли нардеп Єгор Чернєв розповідав про деталі збройного співробітництва України з партнерами, на каналі показували відео «паркету» в Рамштайні. Гість у цей момент говорив зовсім не про інше. 

Стандарт відокремлення фактів від думок

Кількість порушень цього стандарту поступово збільшується в ефірах каналу. Цієї доби їх було 153. З них 140 — суб’єктивні думки журналістів у новинах. Емоційні оцінки: «жахливі кадри», «найзапекліші бої», «скандальну заяву», «жахливі кадри», «пекельні кола війни», «перетворили на пекло» тощо. Або навпаки: «ну і рубрика «смішне», «а ще на Росії не можуть без «бавовни», «спричинили до нового голосіння на болотах» і подібні

Чимало було таких собі «експертних» міркувань ведучих і журналістів у сюжетах. «Ну все це дійсно так, але найважливіше зараз — це ППО, а найбажаніше — це бойова західна авіація». «Ну і апелювати до світової спільноти стосовно вибухів на своїй території Росії не варто, такі дії щодо країни-агресорки цілком нормальні». «Його [Бахмута. Авт] оборона має тактичне значення, бо там ЗСУ нищать професійні підрозділи ворога». «Я маю сказати, що своїх агентів у рясах Москва дуже цінує». «І схоже, що на питанні “чий Крим?” погорів посол Китаю у Франції». «Такий тотальний контроль — через панічний страх перед майбутнім контрнаступом ЗСУ» (ведуча Людмила Добровольська). «Якщо буде виявлена повна руйнація будівель, кримінальної відповідальності представникам УПЦ (МП) не уникнути» (у сюжеті Марини Асмолової). «Наземні системи протиповітряної оборони і боєприпаси до них — в умовах майбутнього контрнаступу не менш важливі за авіацію» (у сюжеті Дарини Добровольської). «Причин небаченої за останні декілька років повені насправді декілька: це і рясні дощі, і підняття рівня грунтових вод, а ще забруднення водойм, тобто незаконне будівництво на узбережжях та самонасипні острови. Усе це заважає стихії, яка часом, як бачимо, може вийти зі своїх берегів» (у сюжеті Олени Чернякової).

Ведучі гостьової студії переважно авторизували власні думки, не авторизованих я нарахував лише шість. І ще в 7 випадках (з урахуванням повторів) журналісти робили безпідставні узагальнення: «це відео облетіло всі соцмережі», «віряни й духовенство УПЦ (МП) йти з Лаври не хочуть», «сусіди з будинку навпроти обурені», «та чимало постраждалих хочуть виключно нове житло».

Стандарт повноти інформації

Було 7 порушень стандарту. Підводка до одного із сюжетів була сформульована так, ніби до переселенців з окупованого Мелітополя приходять платіжки за комуналку від окупантів. З сюжету Анастасії Олінської стало зрозуміло, що насправді ці платіжки за житло на окупованій території їм надсилають українські комунальні служби.

У сюжеті Дарини Добровольської ніяк не було пояснено компетентність Павла Нарожного, обмежилися титром «військовий (у сенсі воєнний) експерт».

У сюжетах Олени Чернякової про повінь, Дарії Цисарук про відбудову багатоповерхівок у Ірпені, Марини Асмолової про євроінтеграційні перспективи України й Ганни Брикової та Ельвіни Сеітбулаєвої про блокування європейськими країнами українського агроекспорту замість інтершуму на відео було підкладено музику. В останньому зі згаданих — навіть на синхронах. 

Стандарт балансу думок

Повідомлення про звинувачення на адресу ексрозвідника Романа Червінського подавали винятково з позиції Служби безпеки України. Позицію звинуваченого жодним чином не позначили. Хоча ця тема вимагає підкресленого дотримання балансу думок і Службі безпеки в ній опонують потужно та цілком експертно. Ця тема точно матиме розвиток, каналам слід дотримуватися в ній балансу.

Стандарт доступності подачі інформації

Було 10 великих і малих порушень. Ось такі мапи, наприклад, осягнути з екрану телевізора неможливо. 

 

 

Тут занадто дрібні шрифти, забагато деталей. За тих 10 секунд, поки мапа повеней побула на екрані, роздивитися її було нереально. Згодом цю ж мапу так само коротко показували і в сюжеті, причому на тлі відео підтоплених обійсть. Що ще більше ускладнювало сприйняття інформації глядачами.

У сюжеті Ганни Брикової та Ельвіни Сеітбулаєвої була ось така інфографіка. Дуже красиво, але осягнути неможливо. Особливо, коли за кадром скоромовкою називаються ще й додаткові складні числові дані, яких немає на картинці. А ті дані, що є на картинці, називають лише вибірково і в довільному порядку. На все це глядачу дають 16 секунд. Але навіщо витрачати час і натхнення на малювання графіки, коли вона, замість допомогти глядачу, лише заплутує його?

 

З іншого боку, на каналі вирішили не заморочуватись і не робити інфографіку ворожих втрат, а просто брати її зі сторінки Генштабу у фейсбуку. Дарма, що ця інфографіка геть не адаптована для телевізора.

У сюжеті Олени Чернякової про повінь експерт у синхроні казав таке: «На сьогодні ми маємо 93 метра по балтійській системі — це рівень води впав приблизно на 13 сантиметрів». Слід було пояснити, що це означає.

Ведуча Олена Цинтила казала: «Мовчазні китайські дипломати стали дуже сміливими і доволі дихотомічними в своїх заявах... чому сіється така дихотомія». Навряд всі глядачі знають значення цього слова.

Стандарт оперативності

У випуску о 22-й годині ведучий Ігор Пупков казав таке: «Окупанти знову атакують Херсон». І далі дослівно повторював повідомлення про обстріл Херсона, яке вперше вийшло в ефір у випуску о 18-й, та розповідало про обстріл, який стався ще раніше — вдень . Тобто застаріла інформація була подана як нова. «Знову атакують» сприймається як обстріл, який стався щойно.

Інші зауваження

Ведучі в кадрі працюють дедалі більш неприродно — театральна жестикуляція, надміру напружені голоси, аномальне ораторське «інтонування» текстів. Звісно ж, різною мірою. Найменше цю манеру видно в Олега Панюти. Олена Цинтила з Микитою Міхальовим спочатку слідують віянню, а потім, захопившись бесідою з гостями, поволі повертаються до притомного ведення. А от ведення новин Людмилою Добровольською й Ігорем Пупковим виглядає, даруйте, як недоречний гротеск. Так, це не має стосунку до стандартів, але впливає на довіру аудиторії до каналу. Тож я радив би його менеджерам не захоплюватися цією ідеєю. Ведучий інформаційного каналу в кадрі має виглядати і поводитися природно, бути самим собою, а не намагатися грати якусь нав’язану роль. Це ж не пропагандистська програма, не театр, а інформаційний канал, де основним є зміст, а не форма. Крім того, ця «гра» ще й, здається, відволікає самих ведучих від змісту того, про що вони кажуть. Тож подеколи їх стає важко зрозуміти, бо намагаючись стежити за жестикуляцією і модуляціями голосу, вони неправильно розставляють логічні наголоси, а часом ще й збиваються з тексту. 

Одного разу забули про фемінітив: «Раса Юкнявічене, депутат Європейського парламенту» (титр).

Елементи політичного піару

Що такого сказав пан Подоляк у студії телемарафону, що його цитували у двох наступних випусках новин? «Озброєння, якого попри останні рішення на «Рамштайні», не вистачає Україні для успішного наступу, це дрони, снаряди, бронетехніка та реактивні ракети», — цю інформацію раніше вже озвучували військові, політики, коментатори. І вона точно не  належить до компетенції радника керівника президентського офісу. 

Резюме

Новинна складова ефірного блоку каналу була такою: 3 репортажних сюжета і 6 гостей-ньюзмейкерів. Прямих ввімкнень не було.

Кількість порушень стандартів в ефірних блоках каналу невпинно зростає. Цієї доби їх було 290 (це більше 48 порушень на годину ефіру в середньому). Найчастіше журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 153 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. 70 разів порушували стандарт достовірності інформації, найбільше було узагальнених псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Із 48 порушень стандарту точності 45 були повними невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у БЗ та сюжетах. Крім того, було 10 порушень стандарту доступності подачі інформації, 7 порушень стандарту її повноти. Один раз було грубо порушено стандарт балансу думок і один раз — стандарт оперативності.

Двічі в новинах наводили цитату радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, видаючи її за «новину», хоча нічого принципово нового в ній не було.

Російських наративів та токсичних медійних персонажів в ефірному блоці каналу цієї доби не було.

Важливі події / теми, які не були озвучені в телемарафоні 22 квітня

Майже всі основні теми були згадані, крім ось таких:

  • Окупанти засудили кримського татарина на 7 років за переказ 500 гривень другові.
  • На Херсонщині загинув цивільний, підірвавшись на вибухівці.
  • Тейшейра почав зливати секретні документи Пентагону одразу після початку повномасштабного вторгнення РФ — NYT
  • Українці влаштували протест у Лісабоні на тлі візиту президента Бразилії.

Канали в ефірі спільного телемарафону (порівняння) 

Структура ефірних блоків

Нічний ефірний блок каналу «1+1» починався з 15-хвилинного випуску новин, а далі «насипом», навіть без прив’язки до «круглого» часу, йшли суцільні повтори: двічі повторили підсумковий випуск новин за 21 квітня, повторили велику гостьову студію за 21 квітня і двічі повторили доволі застарілу «Нічну варта»(ведучий казав «скоро буде Пасха», тобто ця студія в оригіналі відбувалася ще до 16 квітня). І були різні інші елементи: крім документального фільму власного виробництва, показували ще проєкт «Знайти своїх» і «Байрактар-ньюз». 

Структура ефірного блоку Суспільного була звичною для інформаційного каналу. Кожна ефірна година починалася коротким (12-15-хвилинним) випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. 

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною: кожна година починалася приблизно 13-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. 

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичною, новинною. Ефірні години починалися з приблизно 15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, відтак у блоці з 21-ї була суцільна гостьова студія. У блоці о 23-й після випуску новин були документальні фільми. 

Новинна складова

Новинна складова ефірного блоку каналу «1+1» складалася з 4 репортажних сюжетів і одного прямого ввімкнення (але все це в повторах). У гостьових студіях побував один ньюзмейкер.

Новинна складова ефірного блоку Суспільного була цього дня такою: 4 репортажних сюжета і 7 прямих ввімкнень, у гостьовій студії побувало 3 ньюзмейкера.

Новинною складовою ефіру каналу «Інтер» цієї доби були 10 репортажів та спецрепортажів, 10 прямих ввімкнень і 4 гостя-ньюзмейкера.

Новинна складова ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була такою: 3 репортажних сюжета і 6 гостей-ньюзмейкерів. Прямих ввімкнень не було.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «1+1» (щоправда в повторах) побував один ньюзмейкер, чотири експерта й один учасник подій.

В ефірі Суспільного цього дня побувало 28 гостей. Було 3 ньюзмейкера, 4 речника, одна радниця, 6 експертів, один журналіст і 13 учасників подій.

У гостьових студіях на каналі «Інтер» цього дня побувало 10 гостей: 4 ньюзмейкера, 2 речника, один радник і 3 експерта.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» цієї доби побувало 10 гостей, серед них — 6 ньюзмейкерів, один радник і 3 експерта. 

Порушення стандартів

Загалом журналісти «1+1» порушували стандарти 205 разів. Найбільше (150 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок, переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 37 разів, більше половини з них були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. Було 15 порушень стандарту точності і 3 порушення стандарту доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Загалом у блоці Суспільного цього дня було 164 порушення стандартів. Найбільше порушували стандарт достовірності інформації — 67 разів, найчастіше вдавалися до узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактів й узагальнених псевдо на авторство суб’єктивних думок. Утім чимало було й інформації, взятої з соцмереж і телеграм-каналів без перевірки. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 57 разів, майже всі ці порушення були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт точності порушували 28 разів, рівно половина з них була недоречним «ілюструванням» розмов з гостями. 7 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, 4 рази — стандарт її повноти. І порушили стандарт балансу думок, наводячи однобічні думки у вуличному опитуванні.

Загалом в ефірному блоці «Інтера» цієї доби було 388 порушень стандартів. Найбільше (255 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах та новинних елементах. 88 разів порушували стандарт достовірності інформації, найбільше — узагальненими посиланнями на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 25 разів, майже все це були невідповідності між відео й текстом у новинах, прямих ввімкненнях і під час розмов із гостями. Стандарт повноти порушували 7 разів. І 13 разів порушували стандарт доступності подачі інформації.

Кількість порушень стандартів в ефірних блоках «Ми — Україна» невпинно зростає. Цієї доби їх було 290 (це більше 48 порушень на годину ефіру в середньому). Найчастіше журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 153 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. 70 разів порушували стандарт достовірності інформації, найбільше було узагальнених псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Із 48 порушень стандарту точності 45 були повними невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у БЗ та сюжетах. Крім того, було 10 порушень стандарту доступності подачі інформації, 7 порушень стандарту її повноти. Один раз було грубо порушено стандарт балансу думок і один раз — стандарт оперативності.

Прояви політичного піару

Проявів політичного піару в ефірних блоках каналів «1+1» і Суспільного цієї доби не було.

В ефірному блоці каналу «Інтер» цього дня тричі повторили «паркетне» повідомлення про заяву міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського. Принципової новини в повідомленні не було, натомість була лексика урочистого стилю.

В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» двічі наводили цитату радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, видаючи її за «новину». Хоча нічого принципово нового в ній не було.

Російські наративи і токсичні медіаперсонажі

В ефірних блоках усіх каналів цієї доби не було російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів.

Скриншот відео: Факти ICTV/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3085
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду