detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
04.08.2022 22:06
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 серпня
Евакуація з Донеччини, експорт зерна, візит Пелосі на Тайвань, загострення у Нагірному Карабаху.

У блоці групи каналів Starlight Media експерт організації Razom for Ukraine Крістофер Етвуд докладно розповів, що таке геноцид, на яких принципах будується ідеологія у російській армії і чому путінський режим прагне підтримувати в Україні стан «колонії Російської імперії».

Морський юрист Артем Волков прокоментував вихід з порту Одеси першого судна з зерном, яке вже дійшло до Босфору і очікує на перевірку. Також у розмові з Волковим йшлося про те, чому багато страхових компаній не хочуть брати участь у відновленні морського судноплавства в акваторії України.

Керівник компанії «Макс-Агро» Геннадій Флоря розповів, як складно сільгосппідприємствам Одещини збирати врожай в умовах постійної ракетної небезпеки. Попри це, в зв’язку з ймовірним відкриттям портів і початком морського експорту продукції оптимізм одеських фермерів зростає, зазначив він.

Російський опозиційний журналіст Ілля Шепелін розмірковував, чому Путін постійно намагається порівняти себе то з Петром І, то з Олександром Невським.

Радниця заступника керівника Офісу президента України Олена Симоненко говорила про офіційну евакуацію з Донецької області, яка набуває майже примусового характеру. Причина таких дій влади — у тому, що багато людей бажають залишатися там із дітьми, а це неприпустимо в умовах, коли на Донеччині відбуваються активні бойові дії й наближається зима без газу й тепла.

У денному блоці каналу UATV офіційна представниця Держдепартаменту США Андреа Калан говорила про контроль над ядерною зброєю у світі і саміт ядерних країн у Нью-Йорку: «Всі мають розуміти, що ядерну війну не виграє ніхто».

За словами головної редакторки порталу After Empire Ольги Курносової, поширення російської пропаганди полегшує низький рівень освіченості росіян: «Якщо люди вірять у рептилоїдів, пласку Землю і обертання Сонця навкруги Землі, то дуже легко повірять у все, що їм скажуть з телевізора». Ольга Курносова також прокоментувала погрози з боку Росії розірвати дипломатичні відносини з США у разі визнання Росії країною-спонсором тероризму.

Російський журналіст і соціолог Ігор Яковенко констатував наявність у російському суспільстві панічних настроїв через кризу, страху перед майбутнім, а також відсутність оптимізму серед молоді. За статистикою, з 24 лютого Росію залишили до 776 тисяч людей, лише 8% з яких є журналістами: «Регіональний журналіст, який все життя обслуговував владу, розуміє, що він нічого не зможе зробити за кордоном». Проте на швидке зростання невдоволення еліти сподіватися, на думку Яковенка, не варто.

У етері також показали документальний фільм «Тихий терор. Хроніки пекла» із реальними інтерв’ю жителів Херсонщини, яким вдалось втекти з окупації.

У блоці каналу «Інтер» керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону New Geopolitics Research Network Юрій Пойта проаналізував візит Ненсі Пелосі на Тайвань і готовність Китаю до ведення бойових дій із Тайванем: «Китай спостерігає дуже пильно за ситуацією в Україні, за тим, як війна впливає на економіку Росії, і розуміє, що їх чекає те ж саме, якщо не гірше».

Воєнний експерт Іван Ступак спростував фейки росіян про HIMARS, а речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат відзначив відмінну роботу повітряних сил України: під час масованої ракетної атаки росіян ввечері 2 серпня збили 7 з 8 ракет, причому найтехнологічніших ракет, що має у своєму арсеналі Росія.

Андрій Піонтковський вважає, що Аліну Кабаєву включили в санкційний список не як «ймовірну коханку Путіна», а як «один із рупорів Кремля, депутатку, яка завжди підтримує будь-які жахливі пропагандистські тези».

Міський голова Авдіївки Віталій Барабаш розповів про гуманітарну ситуацію в місті, постійні  обстріли забороненими «мінами-пелюстками», які схожі на іграшки, тому особливо небезпечні для дітей. Віталій почав українською, попередивши, що російською говорити йому складно. Однак ведучі — Ян Іванішин та Ірина Юсупова — наполегливо попросили його говорити російською мовою, нехай і з помилками, адже «глядачами етеру є російськомовні люди з 60 країн світу». У відповідь на прохання ведучих Барабаш перейшов на російську. Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що «FreeДом» більше не просить українськомовних спікерів переходити на російську, а перекладає їх. Вочевидь це ще не стало правилом для всіх творців марафону.

У блоці каналу «1+1» редактор видання «Новоя газета. Европа» Кирило Мартинов прокоментував госпіталізацію Анатолія Чубайса і припустив, що його могли отруїти російські спецслужби. Політолог-міжнародник Максим Ялі говорив про ймовірність відновлення конфлікту у Нагірному Карабаху: «Без Росії Вірменія не зможе відновити військовий конфлікт, а всі сили Росії зараз спрямовані на Україну. Тому можна сказати, що ще у 2020 році Путін злив Вірменію і стоятиме осторонь».

Марк Фейгін виключив версію, нібито акаунт Дмитра Медведєва, який написав про «єдність Казахстану, Грузії і України з Росією», зламали. «Це жодним чином не відрізняється від того, що він раніше казав. Який хакер зламуватиме Медведєва, щоб таке писати? Писати те, що і так збігається з риторикою Медведєва, нікому не треба…»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY