Про що говорили в етері спільного телемарафону 13 квітня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 13 квітня

14 Квітня 2022
1115

Про що говорили в етері спільного телемарафону 13 квітня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1115
Арешт Віктора Медведчука, міфи російської пропаганди, евакуація під обстрілами та розмінування територій — основні теми дня.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 13 квітня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 13 квітня

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізуватиме якість мовлення.

Телеканали: «Рада», ICTV/СТБ, Суспільне, «Україна 24», «Інтер».

Канали регулярно показують: звернення Володимира Зеленського, брифінги Ірини Верещук, Дениса Шмигаля, а також брифінги Олексія Арестовича. Медіа і надалі транслюють патріотичні ролики про Збройні Сили України, про військовослужбовців із різних країн світу, які приєднались до ЗСУ, добровольців, територіальну оборону, волонтерство, аграрний фронт та звільнені міста Київщини, відбудову України.

«Рада». Ведучі Антон Страшко, Олеся Ніцевич, Вадим Герасимович, Олена Морозова, Артем Бібік і тетяна Гончарова. Розпочали з новини про затримання Медведчука, ситуацію у Маріуполі, розмінування областей, перехоплень розмов окупантів, обстріли росіянами українських територій, перегрупування ворожої армії для нового нападу й підтримку України заходом.

Гостьову студію відкрив радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко, який прокоментував затримання Службою безпеки України Віктора Медведчука. Він розповів про зникнення з-під домашнього арешту, новий арешт і уникнення Медведчуком арешту у Росії, а також про фінансові активи колишнього голови політради «ОПЗЖ».

Говорили про затримання Медведчука і з членом української делегації у ТКГ Сергієм Гармашем. Гість зауважив, що був щиро здивований. оскільки вважав, що Медведчук вже давно втік до Росії. також говорили про перегрупування армії і бажання отримати перемогу до 9 травня.

Показали брифінг прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про підтримку українців на звільнених територіях, відновлення інфраструктури й додаткове фінансування відновлення дорожньої інфраструктури.

Із в.о. міністра захисту довкілля Русланом Стрільцем говорили про мінування росіянами лісництв, запуск програми  «Зелена країна» і висадку мільярда дерев та про втрачені прибутки, через удар по лісовій галузі.

Генерал-майор СБУ у відставці Віктор Ягун розповів про другий етап російського наступу, реальну готовність посилити армію і завершити війну до 9 травня. Експерт зауважив, що це буде та сама армія, яка втратила багато людей 24 лютого, на його думку, атака на Донбасі почнеться не пізніше 15 квітня.

З радником керівника ОП Олексієм Арестовичем говорили про мирні перемовини, бої на Донбасі, спроби росіян провести наступ і прорвати оборону українців і проникнення Росії в економіку Європи, аби виростити політиків за радянським сценарієм.

ICTV/СТБ. Ведучі Юлія Сеник і Вадим Карп’як. У новинах розповідали про населені пункти у Харківській області, які знаходяться в окупації, перемоги українських армійців, знешкодження диверсійних груп на Миколаївщині.

Процитували у новинах  речника Генсека ООН Стефана Дюжжаріка. Він говорить, що за кордоном нині 2,6 мільйонів українців, а домівки покинули ⅔ дітей. українських.

Російською мовою автори проєкту «Гражданская оборона» підготували кілька сюжетів про традицію мародерства російських солдатів, їхню віру у нацистів та сатанистів в Україні. У цих матеріалах цитували російських акторів Безрукова і Пореченкова, які постійно несуть нісенітниці, як і інші їхні колеги.

Кореспонденти у регіонах країни підготували матеріали про обстріляні квартали Харкова,

Ведучі процитували президента США Джо Байдена, який говорив про ціни на бензин у Штатах, і згадав про диктатора, який знаходиться за пів світу і може розпочати геноцид в Україні.

Президент Німеччини Штайнмайєр планував приїхати у Київ, але Зеленський відмовився зустрічатись із ним, оскільки німець нібито співпрацює із Росією.

Павло Кириленко, голова Донецької обласної військової адміністрації, сказав в одному із сюжетів, що із окупованих міст росіяни не випускають навіть мирне населення.

Тут регулярно цитували Руслана Ткачука, речника Сил оборони, який розповідав оновлені дані про знищену російську техніку та живу силу.

На прямому зв’язку зі студією ICTV був екснардеп Дмитро Разумков. З ним ведучий обговорив ймовірність створення «Плана Маршала» для України. Нардеп вирішив відзвітувати перед українцями: він уже розробляє законопроєкти для оперативного отримання Україною допомоги від міжнародних партнерів.

Українці створили мобільний додаток TyHto для перевірки приватних осіб. Його розробили фахівці YouControl спільно з Artellence та СБУ. 

Суспільне‎. У студії працювали Інна Москвіна, Анна Чередниченко і Андрій Діхтяренко. Розпочали з оперативної інформації на фронті і звернення Володимира Зеленського.

Показали інтерв’ю з міністром енергетики Германом Галущенком. Говорили про зміну роботи міністерства, відмову від російських енергетичних ресурсів, виклики опалювального сезону 2021-2022 років та синхронізацію з енергосистемою Євросоюзу. Урядовець вважає, що перехід до енергосистеми ЄС відбувся дуже вчасно, оскільки після початку війни ні про яке підключення назад до Росії не могло йти й мови.

До етеру долучився радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко. Він розповів про пошук інформації про депортованих до Росії, роботу української розвідки і повернення викрадених до України. Говорили також про використання хімічної зброї у Маріуполі і фейки росіян, які розганяють інформацію про розпилення українцями хімічної зброї.

З головою Асоціації саперів України Тимуром Пістрюгою говорили про розмінування окупованих територій і його тривалість. Експерт зауважив, що наразі у Київській області проводять оперативне розмінування, тоді як важливо говорити ще про гуманітарне розмінування, а також про збільшення злочинних дій з боку росіян, оскільки вони лишають по собі багато мінних пасток і вибухових пристроїв.

Показали включення з кореспондентами, які говорили про ситуацію у різних регіонах України. Зокрема, кореспондентка з Харкова Олександра Новосел розповіла про обстріли міста і можливі варіанти встановлення безпеки.

Із нардепом Федором Веніславським говорили про виїзд чоловіків призовного віку за кордон, їх поведінку закордоном і дискредитацію українського суспільства й допомоги Україні.

«Україна 24»‎. Марина Кухар, Віталій Прудіус і Вікторія Малосвітна, Олена Цинтила, Микита Михальов.  Ведучі спілкувались на прямому зв’язку із Вадим Бойченком, мером Маріуполя.

Мали бесіду ведучі із психологинею Анною Кушнерук. Вона вважає, що російська нація невиліковна, бо не бачить проблеми, а отже їм неможливо допомогти.

Говорили медіа із волонтеркою  із Черкас, які допомагають переселенцям. Сюжети про регулярні обстріли і роботу рятувальників, медиків, волонтерів, які рятують цивільних і їхніх тварин, були кожної години.

Юлія Жовтяк, керівниця держслужби зайнятості, говорить, що підприємства потребують сільгосппрацівників. Інші фахівчині у цій сфері говорять, що середня зарплата зменшилась.

Людмила Гриневич, докторка історичних наук, Керівниця українського центру досліджень Голодомору розповідала про українців, як суб’єкт геноциду. Вона говорить, що Путін не вважає, що існує українська нація, і не приховує свого ставлення до нас, на відміну від того таки Йосипа Сталіна. Вона каже, що зараз окупанти спеціально створюють продовольчу кризу, коли б’ють по заводам, магазинам тощо.

В ефірі була Галья Акерман, французька письменниця, історикиня, яка сказала, що Марі Ле Пен побудувала свою передвиборчу кампанії на «лякалках» про Україну, мовляв, якщо довго триватиме війна Росії проти України, погано буде і французам.

В ефірі також показали інтерв’ю міністра енергетики Германа Галущенка.

На зв’язку був Олександр Павлюк, голова Київської ОВА, сказав, що міста в області потроху повертаються у нормальний стан, а за добу сапери знищили тисяч боєприпасів, а всього їх вже знищено понад 13 тисяч.

Тарас Висоцький, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України сказав, що відсоток експорту зерна до інших країн може впасти на 20-30%. Все це через зменшення посівних площ, зменшення валового виробництва, застосування бережливих технологій вирощування через логістичні проблеми.

«Інтер». Ведучі Олександр Васильченко і Олексій Фадєєв, Ірина Баглай. У новинах розповідали про евакуацію на Луганщині  — Сергій Гайдай говорить, що оркине дають гуманітарних коридорів.

На Харківщині за словами очільника ОВА Харківської області Олега Синєгубова, протягом дня росіяни продовжили обстрілювати цивільні об’єкти. Людей постійно закликають не чіпати предмети, які можуть бути схожі на касетні боєприпаси. Про них треба повідомляти за номерами 101 і 102.

Радник голови Офісу президента Сергій Лещенко, знову спробував «розвінчувати міфи». До прямого ефіру приєднався Ігор Терехов, голова Харківської військової адміністрації, він розповів про втрати серед мирного населення.

З послом України у Великобританії Вадимом Пристайком говорили про санкції проти Росії і арешт коштів Росії.

З бійцем батальйону імені Кастуся Калиновського Денисом Китом говорили про те, що імперія розуміє лише мову сили і ніякі дипломатичні методи не спрацюють у випадку з Росією.

Активність ворога підвищується у контексті провокативних дій, говорить військовий експерт Олександр Мусієнко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1115
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду