Хасиди, Лерос і привіти з Москви. Моніторинг теленовин за 6–11 вересня 2021 року

Хасиди, Лерос і привіти з Москви. Моніторинг теленовин за 6–11 вересня 2021 року

18 Вересня 2021
3047

Хасиди, Лерос і привіти з Москви. Моніторинг теленовин за 6–11 вересня 2021 року

3047
Парламент включився в роботу, тож політики в новинах побільшало. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.
Хасиди, Лерос і привіти з Москви. Моніторинг теленовин за 6–11 вересня 2021 року
Хасиди, Лерос і привіти з Москви. Моніторинг теленовин за 6–11 вересня 2021 року

На політичній арені для України важливою подією тижня став саміт YES. Значна частка політичних новин стосувалася нового сезону роботи Верховної Ради. На цьому тлі канали лише частково висвітлювали інтеграційні переговори Росії та Білорусі в Москві, на окремих каналах не забували про репресії в Криму, але більшість проігнорувала черговий виток розслідувань у «справі вагнерівців». Хоча деякі з них потім це заперечили.

Новий парламентський сезон

Третина матеріалів, присвячених українській політиці, так чи інакше висвітлювала роботу парламентарів, адже стартувала нова сесія Верховної Ради. Нардепи обговорювали закон про деолігархізацію, перспективи вступу до НАТО, з’ясовували стосунки (а новинарі не завжди повно пояснювали, з якої причини це відбувається), закладали основи криптобіржі в Україні та просто піарилися на своїх коронних темах. Наприклад, представників «Опозиційної платформи — За життя» найчастіше згадували на їхніх же каналах, коли ті вимагали соціальних гарантій, захисту дітей війни та встановлення миру.

 

На «Україні» п’ять разів за тиждень розповідали про перспективи закону про деолігархізацію. Усі ці матеріали так чи інакше просували меседж щодо сумнівної доцільності цього законопроєкту в тому вигляді, в якому його пропонують зараз. У трьох із п’яти цих матеріалів коментували з критикою документа представники «Європейської солідарності» Олексій Пупков, Олег Синютка, Ірина Геращенко, які наполягали, що цей закон, як і решта українського законодавства, має адаптуватися під європейські норми. А в одному з матеріалів критикувала закон навіть представниця провладної партії «Слуга народу» Людмила Буймістер: «Потрібно доопрацьовувати, щоб зробити його конституційним. Наразі його розглядати не можна в такому вигляді». Раніше в партії Порошенка заявляли, ніби цей закон націлений особисто проти їхнього лідера. Цікаво, що 5 канал, який належить Порошенку, при цьому не приділяв стільки уваги цьому законопроєкту протягом аналізованого тижня. Про обговорення документа говорили у парламентських репортажах, але це було однією з багатьох тем збірного матеріалу. Про нібито антиконституційність законопроєкту про деолігархізацію говорили і представники «ОПЗЖ» на «Інтері», але не з такою наполегливістю, як «Євросолідарність» на «Україні». На ICTV про суперечності законопроєкту говорили представники «Батьківщини» та «Голосу».

Новинарі зазвичай ласі на висвітлення бійок у Верховній Раді. Так сталося із сутичкою між Гео Леросом та Миколою Тищенком. Про те, що її причиною стала критика Леросом команди президента за зрив спецоперації щодо «вагнерівців», сказали у повідомленнях «1+1», «UA: Першого», 5 каналу та Першого незалежного. ICTV, СТБ та «Україна» про бійку згадували, але не вказували, що ж її спровокувало. У повідомленні «1+1» більше уваги приділили деталям сутички, ніж поясненню причин: «Лерос вимагав пояснити, хто в Офісі президента допустив витік інформації, який призвів до зриву спецоперації затримання бойовиків-"вагнерівців". Тищенко кинувся відтягувати його від мікрофона, Лерос спробував опиратись і вирватись із міцних лещат Тищенка, але очевидна різниця у вазі завадила йому».

Тим не менше «1+1», «UA: Перший» та 5 канал розповідали про нові деталі у справі «вагнерівців» протягом тижня. Найбільше такої інформації було на каналі Порошенка. Там цій темі присвятили три матеріали 8, 10 та 11 вересня. Суспільне та «1+1» про створення тимчасової слідчої комісії щодо справи «вагнерівців» розповіли вже 10 вересня, після того, як «Детектор медіа» звернув увагу на замовчування цієї теми в теленовинах.

Фрагменти YES

Ще однією яскравою подією української політики з виходом на міжнародний рівень став черговий форум Ялтинської європейської стратегії (YES), що відбувався 9–11 вересня. Подія зібрала світових зірок політики, медіа, публічних інтелектуалів і топових посадовців України. Тож усі канали з вибірки «Детектора медіа» висвітлювали захід, але різною мірою. Наприклад, на СТБ, ICTV та 5 каналі вийшло три або більше матеріалів про обговорювані на форумі питання. На СТБ, ICTV, «Україні», «Інтері» та «1+1» не раз згадували, що захід організований фондом «бізнесмена і філантропа» Віктора Пінчука. На 5 каналі про це згадали лише в одному з кількох сюжетів. А на Суспільному взагалі не розповідали про захід як такий, а згадали його лише в тематичному сюжеті, присвяченому проблемі будівництва «Північного потоку-2». «Україна чекає підтримки проти Німеччини та США, каже голова Офісу президента Андрій Єрмак, який сьогодні брав участь у форумі "Ялтинська європейська стратегія"», — такою була єдина згадка про YES у праймових новинах «UA: Першого».

Перше і ключове слово Віктору Пінчуку надавали в сюжетах його каналів СТБ та ICTV. До того ж в одному з таких матеріалів, розповідаючи про нарікання міністра юстиції Дениса Малюськи на те, що медіа в Україні переважно не є бізнесом, а інструментами впливу олігархів, у відповідь дали коментар Олени Пінчук як голови наглядової ради StarLight Media: «Очень обидно, это неправда. Если вы так подходите к проработке задач, то это очень плохо. У нас нет зарплат в конвертах, в отличии от других, например, государственных некоторых органов, не будем сейчас туда уходить. У нас нет зарплат в конвертах. Мы прибыльный бизнес, и мы платим налоги». Холдинг StarLightMedia справді платить податки, однак така велика увага до пані Олени та її чоловіка на ICTV та СТБ — очевидне свідчення того, що твердження Малюськи небезпідставні й порядок денний медіа, які належать олігархам, формують інтереси олігархів.

 

Політика, в тому числі міжнародна, відтіснила з новин надзвичайні події. На другій за популярністю позиції — соціальні теми. Основною темою для соціального блоку лишається перебіг вакцинації, але такі матеріали розчинаються в потоці інших новин: історії паралімпійців, порушення прав дітей, комунальні негаразди та поводження з тваринами.

Російські впливи

У випусках новин мало уваги приділяли переговорам Лукашенка й Путіна в Москві щодо зближення Росії та Білорусі. Коротко про це згадали на «Інтері», ICTV та СТБ, а розгорнуті матеріали цій темі присвятили на «Україні» та 5 каналі, відшукуючи лінії, що пояснюють політику Росії і щодо України. Лише «UA: Перший», СТБ та «Інтер» 6 вересня повідомили про вироки білоруським опозиціонерам Марії Колесниковій та Максиму Знаку. Це свідчить про несистемне відстежування подій у сусідній державі та невисокий пріоритет цих подій для новинарів, хоча доля Білорусі, безперечно, впливає й на Україну.

Тим часом проросійські наративи продовжують просочуватися в медіа Медведчука. На Першому незалежному 7 вересня висловили обурення знесенням пам’ятника: «Демонтаж монумента на честь дружби Києва та Москви — це черговий доказ неповноцінності української влади, а справжня її мета — розпалювання міжнаціональної ворожнечі та підтасовка історичних фактів. Про це заявив голова політради партії Опозиційна платформа — За життя Віктор Медведчук». І сам Медведчук не лишається без моральної підтримки з Кремля: «У Кремлі жорстко відреагували на незаконне продовження домашнього арешту Голови політради партії Опозиційна платформа — За життя народного депутата Віктора Медведчука. Прессекретар Президента Росії Дмитро Пєсков в ефірі російських ЗМІ заявив, що не бачить бажання Києва покращувати відносини», — повідомили у випуску новин Першого незалежного 6 вересня.

 

Єврейський Новий рік

На тлі посилення загроз та активності України на міжнародній арені легко було пропустити традиційну вересневу тему: святкування єврейського нового року Рош га-Шана в Умані. Завдяки увазі новинарів до цієї події та паломництва хасидів у випусках новин суттєво побільшало матеріалів із Черкащини. Зовсім не цікавилися цим святом тільки на ICTV (звісно, йдеться про праймові випуски новин каналів, що входять у вибірку «Детектора медіа»).

 

6 вересня на Суспільному, «Інтері», «1+1» та СТБ розповідали про власне традиції святкування, а на каналі «Україна» матеріал почали так: «Купи сміття, десятки правопорушень і танці на автівках. Так в Умані відзначають Рош Га-шана, юдейський новий рік». На Першому незалежному пішли ще далі: «Незаконне поводження зі зброєю, дрібне хуліганство та порушення термінів перебування в країні. В Умані хасиди відзначають юдейський Новий рік». Хоча в титрі йшлося лише про підготовку до святкування. Наступного дня на цьому ж каналі також почали сюжет із негативу: «Тонни сміття та майже без правопорушень. Так минула перша ніч святкування юдейського Рош га-Шана». У таких матеріалах не намагаються пояснити, чому місто виглядає так після прочан, що лише посилює стереотипи. Хоча не хасиди винайшли купи сміття після масових скупчень людей. У сюжетах спілкувалися як із прочанами, так і з представниками уманських комунальних служб, надзвичайниками й поліцією, а також із таксистами та адміністраторами готелів, аби дізнатися, як місто заробляє на приїзді хасидів. Втім усе зводиться до спрощеної картинки: вулиці заполонили віряни, а місто вкрилося сміттям.

Найбільш емоційними цього тижня були новини «1+1», «України» та СТБ, де більше половини повідомлень містили оціночні судження, не відокремлені від фактів. А найгірша ситуація з балансом думок у медіа Медведчука — Першому незалежному, де дають переважно одну точку зору — «ОПЗЖ» та зокрема Медведчука.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3047
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду