«112» атакував Стерненка. Моніторинг теленовин 15–21 червня 2020 року

«112» атакував Стерненка. Моніторинг теленовин 15–21 червня 2020 року

25 Червня 2020
1941

«112» атакував Стерненка. Моніторинг теленовин 15–21 червня 2020 року

1941
Роль суду на себе взяв генпродюсер каналу Медведчука. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.
«112» атакував Стерненка. Моніторинг теленовин 15–21 червня 2020 року
«112» атакував Стерненка. Моніторинг теленовин 15–21 червня 2020 року

Канал, наближений до політика Віктора Медведчука, вже другий тиждень демонструє неприязнь до Сергія Стерненка. У новинах спершу просто подавали інформацію про справу однобоко, видаючи версію слідства за доведені факти. Цього тижня під гаслами з вимогами якнайсуворіше покарати активіста «Правого сектору» стояв сам генпродюсер «112 Україна» Артем Марчевський. Тим часом на каналі два дні поспіль розповідали про пристрасного книжкового колекціонера Віктора Медведчука, замовчуючи, як він придбав рідкісний фрагмент Біблії Гутенберга.

У новому амплуа в новинах проявився і Святослав Вакарчук, якого так і не звільнили від обов’язків нардепа. На каналах Пінчука він розповідав про свою візію, як надати центру «Бабин Яр» українського контексту. А також у новому значенні в новинах прозвучало ім’я Зеленський — саме не прізвище, а ім’я малюка з Закарпаття посилило увагу новинарів до цього регіону.

«Не захищався, а вбивав»

Під часу засідання суду з обрання запобіжного заходу активісту Сергієві Стерненку відбувалися акції протесту, сутички біля будівлі суду, а поліція била активістів. З усього потоку новин про ці події найбільше вирізнився ефір каналу «112». «Ну і справедливого покарання для Сергія Стерненка вимагали під Генеральною прокуратурою. Там на мирний мітинг зібралися представники політичної партії "Опозиційна платформа — За життя" і його молодіжного крила», — почався короткий матеріал. Ілюстрували це повідомлення синхронами молодіжних лідерів «ОПЗЖ» Михайла Наконечного й Артема Марчевського (він же генпродюсер «112 Україна»). Зокрема, Марчевський у синхроні намагається давати юридичну кваліфікацію діям Стерненка, хоча його компетентність та втаємниченість у деталі подій є сумнівною.

Перед вимогами «Стерненка — в тюрму!», які скандували люди під прапорами «ОПЗЖ», у випуску озвучили новину про затримання активістів, які, навпаки, підтримували Стерненка біля суду. У бекґраунді новини про справу говорили суто з позиції слідства, замовчуючи будь-які сумніви щодо коректності експертиз: «Поранений нападник вже тікав, Стерненко наздоганяв його майже 100 метрів і вдарив власним ножем у сердце. Експертиза підтвердила, що це і стало причиною смерті чоловіка. Відтак, тут вже не самооборона, а умисне заподіяння смерті іншій людині». Фактично «112» порушує принцип презумпції невинуватості, подаючи версію слідства як факт, переконуючи, що Стерненко «не захищався, а вбивав». Саме таке формулювання міститься у новині на сайті 112.ua і подібний меседж транслювався в теленовинах неодноразово. При цьому слова стороні захисту не дають, обмежуючись короткими фразами без аргументів: «Переконує, що це був самозахист. Слідство це заперечує». Не кажучи вже про замовчування ознак політичної мотивованості процесу, про які говорили як адвокати Стерненка, так і представники Української Гельсинської спілки з прав людини.

 

З минулого тижня єдиним каналом, що ігнорує висвітлення справи Стерненка в інформаційному праймі, лишається ICTV. У випуску 15 червня о 18:45 ні про справу загалом, ні про затримання й побиття активістів поліцією не йшлося, хоча тема важлива для суспільства. Щоправда, про події під судом говорили у денному випуску та підсумкових новинах 21 червня, що не входять у вибірку цього моніторингу. Коротка згадка про справу була у випуску 16 червня, де йшлося про критику дій поліції парламентарями. Але картина подій все одно не подавалася повно.

Незбалансовано про події 15 червня під судом і затримання активістів повідомили на каналі «Україна». «Після штовханини конфлікт вдалося залагодити. Згодом прихильники Сергія Стерненка пішли вже в атаку на самих поліцейських. Зчинилася бійка. П'ятьох активістів затримали», — йдеться в повідомленні. Ні імен затриманих активістів, ні позиції їхніх прихильників не озвучували. У новині є лише коментар речника Міністерства внутрішніх справ Артема Шевченка.

Біблія Медведчука

Відмінним від попередніх тижнів стало те, що більшість піару «Опозиційної платформи — За життя» зосередилася на «112». Раніше прихистком партії Бойка — Рабиновича — Медведчука в теленовинах здебільшого був «Інтер». Половина матеріалів, що піарили представників «ОПЗЖ» на «112» протягом тижня,  були присвячені Віктору Медведчуку.

 

Двічі за тиждень у новинах «112» показали пристрасного книжкового колекціонера Медведчука, який демонстрував журналістам Reuters свій фрагмент Біблії Гутенберга. У сюжеті політик розповідає про свою пристрасть до колекціонування книжок. 18 червня у праймі «112» показали коротку версію матеріалу про рідкісний екземпляр в особистій колекції політика, а 19 червня — розширену версію того самого сюжету.

Загалом же «ОПЗЖ» цього тижня була найменш цитованою політсилою в сукупності згадок на восьми каналах, що моніторяться. А найбільшу популярність здобула «Європейська солідарність» — здебільшого через справу проти Петра Порошенка. Найчастіше порушували баланс на користь захисту Порошенка у матеріалах 5-го каналу. Наприклад, у повідомленні згадують про позицію звинувачення, але при цьому дають два поспіль синхрони адвокатів і жодної дослівної цитати прокурорів. Додали приводів також смерть і похорон Олексія Порошенка, вшанувати якого і висловити співчуття прийшли партійці «Євросолідарності».

«Батьківщина», «Голос» і «Слуга народу» згадувалися в парламентських репортажах кожного з каналів. Загалом в ефірах більш-менш дотримувалися політичного плюралізму. У парламенті цього тижня зокрема обговорювали президентський законопроєкт про референдум, також нардепи висловлювалися про гучні кримінальні справи.

У дещо новій для себе ролі на каналах Віктора Пінчука СТБ та ICTV з’явився Святослав Вакарчук, якого не відпустили з посади нардепа. Сюжети були присвячені меморіальному центру Голокосту «Бабин Яр», що фінансується фондом Віктора Пінчука і до наглядової ради якого входять, зокрема, сам Пінчук та Вакарчук. Тож досить очікувано, що про оповитий скандалами проєкт, на каналах Пінчука говорили суто позитивно. Йшлося про дослідницький потенціал та розвиток центру «за найвищими світовими стандартами», «для доступу майбутнім поколінням», плани зі створення низки фільмів та документальних проєктів. Вакарчук наголошував, що йому важливо забезпечити «українську пам'ять, український інтерес».

Раніше «Детектор медіа» аналізував, як канали Пінчука незбалансовано просували ідею перейменування станції метро «Дорогожичі» в Києві на «Бабин Яр».

Ще однією новинкою тижня стало створення партії мерів «Пропозиція». На 5 каналі цю ініціативу охрестили «бунтом мерів проти Банкової» і натякнули, що правила виборів поки що в підвішеному стані, оскільки «зміни до виборчого кодексу готує президентська команда». На «UA: Першому» перевірили реєстраційні дані нової партії і з’ясували, що вона створена на базі іншої «закинутої» структури. Також знайшли однойменну громадську організацію, й аналітик «Чесно» припустив, що така схема може використовуватися для непрозорого фінансування виборчої кампанії.

 

Цього тижня політичні та соціальні теми сумарно були представлені на одному рівні. Значно більше уваги політиці приділяли на 5 каналі. Перевагу соціальним темам надавали у випусках новин «1+1», «Інтера» та ICTV.

Малюк Зеленський

Гарячою темою тижня стали наслідки негоди в західних регіонах. Тож популярнішими стали регіони, що потерпали від злив, буревіїв та блискавок. Серед них Львівщина та Закарпаття. Ці регіони також активно згадувалися через високий рівень захворюваності на COVID-19.

 

Але Закарпаття згадували в новинах цього тижня ледь не вдвічі частіше. Тут посприяли не лише надзвичайні новини про негоду, а й повідомлення про неординарні імена, які давали новонародженим закарпатцям. Справжній фурор викликало ім’я Зеленський. Тут уже новинарі відривалися, як могли, граючи з подвійними сенсами:

  • Зеленський добре їсть, майже не капризує і справно набирає вагу («Україна»);
  • «Народила собі Зеленського сама і тепер мріє познайомити його з президентом» («UA: Перший»);
  • Зеленський видуває бульбашки, а Янукович по сусідству ганяє м'яча («112»);
  • «Ім'ям чинного президента на Закарпатті дитину називають не вперше. За кілька кілометрів від Зеленського, поблизу Ужгорода, у селі Середньому, живе Янукович («1+1»).

 

Моніторинг здійснюється за підтримки американського народу, наданої через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1941
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду