Перший піар першої леді. Моніторинг теленовин 9–15 грудня 2019 року

Перший піар першої леді. Моніторинг теленовин 9–15 грудня 2019 року

21 Грудня 2019
2357

Перший піар першої леді. Моніторинг теленовин 9–15 грудня 2019 року

2357
Олена Зеленська побажала рівних можливостей усім нам. Порушення та матеріали з ознаками замовності в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу.
Перший піар першої леді. Моніторинг теленовин 9–15 грудня 2019 року
Перший піар першої леді. Моніторинг теленовин 9–15 грудня 2019 року

Головними темами тижня були зустріч у нормандському форматі та повідомлення про затримання підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета, cеред яких виявилися відомі волонтери, учасник війни та музикант. Головні маніпуляції тижня:

  • висвітлюючи нормандську зустріч, половина каналів проігнорувала акції про червоні лінії для президента, що відбувалися паралельно в Києві;
  • Віктор Медведчук на «Інтері» просував свою версію дотримання мінських угод;
  • про провадження проти Порошенка за заявою Андрія Портнова, що стосується пункту мінських угод, новини майже не говорили;
  • на «Україні» анонсували сюжетами піар-фільм про «Народний фронт» і його лідера «двічі прем’єра» Арсенія Яценюка;
  • висвітлюючи Жіночий конгрес на ICTV піарили Юлію Тимошенко, на ICTV та СТБ — надавали слово її колезі по партії, віцеспікерці Олені Кондратюк; на «Україні» — тільки Олені Зеленській;
  • на «Інтері» тему рівності для жінок пропагували Наталія Королевська та її колеги з «Опозиційної платформи — За життя»;
  • у новинах подекуди нехтували презумпцією невинуватості щодо затриманих у справі Шеремета.

9 грудня, понеділок

Головне. Зустріч у нормандському форматі в Парижі. Як її відображали в новинах, можна прочитати в огляді Отара Довженка. В більшості новин відчувалася підтримка президента та української делегації. Наприклад, на захист президента стали на ICTV: «Однак російська преса намагалася спровокувати Володимира Зеленського, ставлячи дивні питання, чи приїде він у Москву на парад 9 травня». У випуску «1+1» окремий сюжет присвятили складу української делегації.

На 5 каналі одразу після інформації про зустріч, що ще тривала, дали включення про акцію під Офісом президента. Представники кількох організацій хотіли донести президентові неприпустимість здачі українських інтересів під час переговорів. На 5 каналі акцентували що акція відбувається дисципліновано, а участь у ній беруть ветерани війни на Донбасі.

На «1+1» також було включення з-під Офісу президента з тезою, що все відбувається спокійно і без напруги. «Доступ до площі зараз вільний. Попри те, що багато поліції навколо знаходиться, але запускають нових людей. Єдине, що треба проходити повз рамки металошукачів. Зараз досить спокійно, всі люди в очікуванні», — розповіла у включенні Оксана Муляр.

Також включення з акції були на «UA: Першому», коротке повідомлення про акцію — на «112». Решта каналів не вважали цю подію вартою новинного прайму.

Також цього дня лише частина каналів повідомила про резолюцію ООН, якою вчергове закликали Росію звільнити Крим. Про це згадали у випусках «Україна», «1+1», «UA: Перший» та СТБ.

Сумнівні. На «Інтері» зустріч у нормандському форматі коментував лідер «ОПЗЖ» Юрій Бойко. Одразу після у випуску сюжет про конференції партії «ОПЗЖ» у Дніпрі та Харкові, де обговорювали «шлях до миру» Медведчук, Вадим Рабинович та Королевська. Про це також ішлося на «112».

На «Інтері» відзвітували про акцію ГО «Стоп корупції». Йшлося про символічне відзначення всесвітнього дня боротьби з корупцію. Втім зрозумілого посилу цей матеріал про акцію не мав. Активістів «Стоп корупції» в матеріалах «Інтера» не раз залучали замість експертів у темах боротьби з забудовниками чи протистояння з суддями.

Також на «Інтері» голова НСЖУ Сергій Томіленко розповів про 65 нападів на журналістів за рік. «За словами голови Нацспілки Сергія Томіленка, ситуація із безпекою представників ЗМІ в Україні залишається тривожною», — передала ведуча, точних цитат не наводили, що могло позначитися на коректності інтерпретації даних. До того ж до самої методології НСЖУ виникали питання.

На каналі «Україна» глядачам радили не хвилюватися через напругу вдома, бо в цьому допоможуть «розумні лічильники» від ДТЕК. Потім показали традиційний сюжет про благодійність власника ДТЕК та каналу «Україна» Ріната Ахметова.

10 грудня, вівторок

Головне. У новинах обговорювали результати нормандської зустрічі. Детальніше про це також можна прочитати в огляді Отара Довженка. Ключові тези в підводках до сюжетів розділилися за рівнем емоційності. Від позитивно-піднесених, як на ICTV: «Нормандська зустріч стала дипломатичною перемогою президента Володимира Зеленського, заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук». До стриманого оптимізму, як на більшості каналів:

  • «Нормандська зустріч без перетину червоних ліній, чи крок до політики умиротворення агресора», — 5 канал;
  • «Тривожна "нічия" чи маленький, але обнадійливий крок уперед», — «1+1»;
  • «Не капітулювали, але й без перемоги», — «UA: Перший»;
  • «Перемовці домовились домовлятися», — СТБ. Коротко про газ на СТБ.

На «1+1», де не гребують політичними прогнозами від астрологів, окремий сюжет присвятили думкам фізіогномістів та психологів, які в жестах світових лідерів намагалися знайти знаки про результати переговорів.

«Керівники фракції "Слуга народу" зареєстрували у Верховній Раді законопроект щодо змін до Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО"», — повідомили лише на 5 каналі без коментарів.

Важливі теми. На каналі «Україна» розповіли про підсумки ста днів Міністерства охорони здоров’я під новим керівництвом. До сюжету потрапили оптимістичні прогнози продовження медреформи та впровадження системи трансплантації в Україні. Але зовсім не йшлося про неприємні моменти, як то кадрові скандали, масові звільнення команди реформаторів тощо.

На ICTV та СТБ показали матеріали про Жіночий конгрес. Ключовими коментаторками сюжетів на обох каналах були віцеспікерка Олена Кондратюк та перша леді Олена Зеленська. У феміністичному середовищі виникали питання, як пані Зеленська, чий чоловік допускає некоректні висловлювання про жінок та чия команда у студії «Квартал 95» продукувала дискримінаційні та сексистські жарти, може говорити про рівність і фемінізм. Проте в сюжетах про це не йшлося.

Тільки на «UA: Першому» повідомили, що за заявами Андрія Портнова Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо Петра Порошенка. Ексзаступник голови адміністрації Януковича вимагає притягнути Порошенка до відповідальності за державну зраду.

Сумнівні. На «Україні» коментував нормандську зустріч в окремому повідомленні Арсеній Яценюк, чия експертність у цьому питання сумнівна, адже він є лише головою позапарламентської партії. Також у випуску «України» анонсували показ фільму «Фронт 14/19» про партію «Народний фронт», лідером якої є Яценюк.

На «Інтері» свої оцінки зустрічі давали спершу співголова «ОПЗЖ» Юрій Бойко, а потім ще й Сергій Льовочкін. Бойко казав, що діалог між Зеленським і Путіним треба продовжувати, а Льовочкін наполягав на тому, що переговори дозволять відновити поставки російського газу. Сергій Каплін на «Інтері» критикував цінову політику «Нафтогазу». А Наталія Королевська розповідала про те, що її партія «ОПЗЖ» бореться за підвищення соціальних стандартів.

На каналі «Україна» вчергове стали на бік Олега Ляшка щодо його бійки з народним депутатом Андрієм Герусом. Слово дали тільки Ляшкові, який звинувачував Геруса у «мутних домовленостях»: «Знищення власної енергетики, власної економіки, це величезний злочин проти українців, проти майбутнього країни. Саме тому ми добили, щоби була порушена кримінальна справа проти Геруса за державну зраду, за зловживання владою, за завдання збитків».

Також на «Україні» розповідали про швидкі від Ахметова на Кіровоградщині та допомогу від його фонду родині у Трьохізбенці на Луганщині. Пізніше у випуску — сюжет про інвестиції його компанії ДТЕК у розвиток громади на Львівщині.

11 грудня, середа

Головне. Попри те, що закон про особливий статус окупованих територій стосується найгучнішої теми тижня, про реєстрацію законопроєкту говорили тільки на 5 каналі, «1+1» та «Україні».

Втім на «Україні» та «UA: Першому» почали випуски з бійки депутатів: пошарпалися народний депутат від «Слуги народу» Андрій Богданець та екснародні депутати від «Свободи» Ігор Мірошниченко та Едуард Леонов. «Імовірно через українську землю», — пояснили на «Україні», не додавши ні коментарів, ні посилання на джерело. На Суспільному уточнили, що сутичка сталася після засідання аграрного комітету, та подали синхрони обох сторін.

Важливі теми. На каналі «Україна» повідомили про провадження ДБР щодо Порошенка з коментарем його адвоката. Ця новина хоч і неоперативна, не має балансу та пояснень, хто і чому подав заяву, але є однією з небагатьох, які принаймні повідомляли про відкриття цього провадження.

Суд у справі вбитого у Бахмуті волонтера Артема Мірошниченка висвітлювали на «UA: Першому». У медіа ця справа відома як «вбивство за українську мову». А на СТБ вийшов сюжет про діяльність уповноваженої з захисту державної мови Тетяни Монахової.

Сумнівні. У сюжеті про другий день Жіночого конгресу крім згадок про участь Олени Зеленської додали коментар про гендерну рівність від Юлії Тимошенко. На каналі «Україна» подали виступ тільки Олени Зеленської, розповівши про саму подію лише те, що стосувалося першої леді — про ініціативу долучення України до міжнародного «Партнерства заради миру Біарріц».

На «Інтері» також показували участь політиків у підтримці жіночого лідерства на Kyiv Global Summit. Наталія Королевська, Микола Скорик і Юрій Бойко з «ОПЗЖ» розповідали про необхідність підтримки та залучення жінок у політику. А їхній колега по партії Вадим Рабинович обіцяв, що половину складу політсили представлятимуть жінки.

Ще один лідер «ОПЗЖ» Віктор Медведчук на «Інтері» заявив, що домовленості в Парижі підтримують виконання мінських угод: «Зустріч на нормандському саміті підтвердила дію Мінських угод. Таку думку висловив голова політради "Опозиційно платформи — за життя" Віктор Медведчук». Насправді ні. Оскільки Володимир Зеленський говорив про кілька важливих змін: контроль за кордоном до проведення виборів, а не після, а також надання спостережній місії ОБСЄ права на цілодобовий нагляд, то про непорушність домовленостей говорити некоректно.

Практично без уваги у новинах лишилася трансляція фільму «Слуга народу» на російському каналі ТНТ. Зачепили цю тему на 5 каналі. Тут хоч і дали позицію студії «95 квартал», але з політиків це коментувати дали тільки нардепу від «Євросолідарності» Олексію Гончаренко. «Народний депутат Олексій Гончаренко вже заявив, що спрямував особистий запит до президента, щоби з'ясувати усі деталі підписання контракту із росіянами на показ», — повідомили на 5-му.

На «Україні» вдруге анонсували фільм «Фронт 14/19», який можна назвати промоцією партії «Народний фронт». Також на «Україні», як і щодня, розповідали про благодійність фонду Ахметова, а саме вручення чергової партії швидких на Київщині.

12 грудня, четвер

Головне. В МВС під час брифінгу озвучили імена підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета. Усі канали крім звіту правоохоронців показали й подяку поліції від президента Володимира Зеленського, який був присутній на брифінгу та наголосив на необхідності встановити замовників.

Із дотриманням презумпції невинуватості показали брифінг на ICTV, наприкінці сюжету нагадавши журналістське розслідування, яке виявило, що неподалік у вечір закладання вибухівки перебував чоловік, який раніше працював у СБУ. Також наголошували, що озвучена на брифінгу інформація є лише версією слідства, у матеріалах на «Інтері», «112», «UA: Першому» та СТБ. Репортерка СТБ Емма Антонюк поставила кілька запитань Андрію Антоненку перед його затриманням.

На «Україні» хоч і намагалися не спішити й називали затриманих підозрюваними, але почали сюжет фразою: «Вбивство журналіста Павла Шеремета три роки потому має усі шанси бути розкритим». На питання ведучого про переконливість доказів кореспондент відповів: «Ігоре, до твого запитання, наскільки переконливим була ця презентація. От Зеленський зустрів її гучними оплесками. Його вона точно переконала».

На 5 каналі подача була схожою. Там також вели включення поблизу проведення обшуку у Юлії Кузьменко та розповідали про брифінг: «Справа вбивства журналіста Павла Шеремета розкрита. Принаймні про це заявили у Міністерстві внутрішніх справ». Наприкінці кореспондент Петро Троць зауважив, що попри радісну реакцію правоохоронців та Володимира Зеленського, незрозумілими у версії слідства виглядають мотиви злочину.

На «1+1» спершу дали включення з обшуків. Замість поспілкуватися із друзями підозрюваних, дізнатися, що їм відомо, в сюжеті розповідали, як діяли правоохоронці, коли вони перекрили входи до під’їзду Антоненка й рекомендували журналістам звертатися по офіційні коментарі у пресцентр.

Далі — матеріал із брифінгу в МВС: «Сьогодні Національна поліція повідомила про затримання і оголошення підозри причетним до вбивства журналіста Павла Шеремета. Сенсаційні заяви пролунали на спільному брифінгу за участі керівників ГПУ та МВС і навіть президента». З погляду презумпції невинуватості підводка Наталії Мосейчук не є коректною. Включення із брифінгу кореспондентка Інна Власова завершила своїми враженнями: «Насправді справа дуже заплутана і докази, які нам показали, досить опосередковані — це просто записи телефонних розмов». Під кінець випуску знову нагадали, що поліція і Генпрокуратура заявили про нібито розкриття вбивства Шеремета. А у включенні з МВС версію слідства подавали як факт, хоча очевидно, що перевірити ці твердження ще має суд: «Однак є п'ять підозрюваних. Це Інна та Владислав Грищенки. Саме їхні ДНК знайшли на вибухівці з іншого місця злочину на Івано-Франківщині. І саме Владислав є спеціалістом, скажімо так, із вибухової справи. Також Андрій Антоненко та Юлія Кузьменко. Андрій живе неподалік місця вбивства Шеремета, ну а Юлія, імовірно, підкладає вибухівку під машину. Принаймні, вона схожа на ту жінку, яка була на відео із камери відеоспостереження. Ну, і п'ята людина — це Яна Дугар. Вона, імовірно, здійснювала розвідку місця злочину».

У парламенті продовжили дію закону про особливий статус окупованих територій Донецької та Луганської областей. На кожному з каналів сюжети про обговорення в залі включали позиції більшості фракцій. Зокрема всі, крім «Інтера» та «112», цитували виступ Петра Порошенка. Натомість на «Інтері» та «112» озвучували переважно позицію представників «ОПЗЖ».

Важливі теми. На каналі «Україна» висвітлювали суд у справі Артема Мірошниченка, якого вбили, за однією з версій, на ґрунті національної ворожнечі.

На 5 каналі та «UA: Першому» розповідали про візит до Києва співробітників пропагандистського каналу Міноборони Росії «Звезда». На 5 каналі дали коментар нардепа від «Євросолідарності» Володимира Ар’єва: «Прикордонники діють відповідно до того, що їм дасть Служба Безпеки України. І у мене питання тепер до СЬУ. А може, тепер ви справжніх "чортів" ловити почнете? Служба безпеки України зараз фактично пускає сюди солдат гібридної війни. І от телеканал "Звезда" якраз і є принципом цього. Тому у мене одна реакція, що це звєздєц якийсь». На Суспільному не вдавалися в емоції і також дали коментар речниці СБУ: «Зараз ми спостерігаємо. Якщо вони будуть вчиняти протиправні дії, то ми, звичайно, будемо вживати адекватні правові заходи».

Cумнівні. На «1+1» показали сюжет про пікети біля Нацбанку. У сюжеті лише скарги мітингарів та жодної згадки про те, що керівництво НБУ називало ці акції тиском із політичних мотивів. Натомість у сюжеті Дмитра Святненка учасників акції називають ветеранами. Представник ГО «Рівність і справедливість» звинуватив НБУ у рефінансуванні російських банків. Назви банків, як і відповіді НБУ чи коментарі неупереджених фінансових експертів, у сюжеті відсутні. Раніше голова СБУ Яків Смолій припускав, що за акціями стоїть Ігор Коломойський, який є власником «1+1».

На «Україні» вийшов черговий сюжет про допомогу фонду Ахметова родині, що виховує прийомних дітей. На «Інтері» поширили кілька незбалансованих заяв від «ОПЗЖ»: фракція закликала відкласти запровадження ринку землі, Віктор Медведчук знову закликав втілити Мінські угоди, а Наталія Королевська у Краматорську розмірковувала, як допомогти людям «по обидва боки конфлікту». У сюжеті з Одеси розповідали, як місцеві депутати «ОПЗЖ» допомагають мешканцям розв’язати «одну з головних екологічних проблем на Одещині» — збереження озера Сасик.

13 грудня, п’ятниця

Не аналізуються новини «Інтера», оскільки виходить підсумкова програма «Подробиці тижня».

Головне. Вся увага — до обрання запобіжних заходів підозрюваним у справі Шеремета. Перебіг судів відображали включеннями, але все більше акценти в новинах зміщувалися до непереконливості озвучених доказів. Цьому присвятили сюжет на ICTV, де попросили оцінити матеріали брифінгу поліції незалежного адвоката. В кінці сюжету сумніви щодо мотивів висловила колега Шеремета, головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва: «Все може бути і абсолютно не можна виключати. Для мене і для редакції "Української правди" залишається питанням мотивів, якщо повертатися назад у часі, у 2016 рік: дестабілізації не сталося».

На «Україні» також показали сумніви Севгіль Мусаєвої у правдоподібності мотиву та аргументи адвокатів затриманих. На «1+1», СТБ і 5 каналі показали аргументи на захист затриманих від їхніх друзів: аналізували схожість із підозрюваними на відео, згадували алібі затриманих тощо.

На «1+1» зробили підсумок випуску токшоу «Право на владу» за участі Володимира Зеленського. Зеленський розповів про підготовку обміну полоненими, як потиснув руку Путіну, відреагував на пікет проти забудовника, а також отримав у подарунок журнал «Time» із собою на обкладинці.

Сумнівні. На ICTV Юлія Тимошенко виступала проти ринку землі. Позиції прихильників земельної реформи у матеріалі не подали.

На каналі «Україна» розповідали як волонтери і ведучі завдяки фонду Ріната Ахметова підтримують вихованців інтернатів. Також на «Україні» розповідали про створення свого нового інформаційного каналу «Україна 24». А на СТБ вийшов промосюжет про зимове 3D-шоу «Winterra».

14 грудня, субота

У новинах говорили про результати обрання запобіжного заходу волонтерам, підозрюваним у вбивстві Шеремета. Проте цього разу приділили цій темі вже не так багато уваги.

На «Україні» відзвітували, що Володимир Зеленський взяв участь у вшануванні загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Такі новини є порожніми, оскільки показують лише офіціоз і не дають інформації про суспільну значущість заходів.

На 5 каналі, «1+1» та «UA: Першому» повідомили про собор до першої річниці створення Православної церкви України. Також під час собору повідомили, що УПЦ Київського патріархату та Українська автокефальна церква припиняють існування як юридичні особи. Лише на Суспільному дали реакцію на це Філарета: «Почесний патріарх Філарет стверджує, що Українську церкву Київського патріархату не було ліквідовано, й намагається довести це у судах».

Сумнівні. Лідером за кількістю упереджених сюжетів був канал «Інтер». Тут розповідали про гуманітарну місію Наталії Королевської в межах проєкту «Жінки за мир». Сергій Каплін переконував у шкідливості співпраці з Міжнародним валютним фондом, не наводячи адекватних аргументів і фактів. Балансу в цьому повідомленні не було.

Єдиний сюжет на «Україні», що має ознаки замовності, розповідав про сімейні цінності газовидобування. Йшлося про сімейну історію працівників компанії ДТЕК, що, як і канал «Україна», належить Рінату Ахметову.

15 грудня, неділя

Аналізується лише випуск «Інтера» замість підсумкової програми, що виходить у п’ятницю. Розпочали новини повідомленням про затримання автомобільного вандала у Чернівцях. Далі — зведення з фронту, де напередодні внаслідок артилерійського обстрілу загинув військовий. Також у випуску новини світу, комунальний скандал у Миколаєві та боротьба за школу на Рівненщині. Частину випуску становили матеріали про передріздвяні святкування в Україні та світі. Сюжетів із ознаками замовності у випуску не було.

Підсумки

Чи не вперше за рік найбільшу фракцію парламенту згадують лише нейтрально чи збалансовано. Тобто у парламентських обговореннях позицію «Слуги народу» доповнюють коментарями опонентів, а повідомлення про законодавчі ініціативи фракції мають чіткий суспільний інтерес.

Лідерство за кількістю матеріалів з ознаками замовності посів «Інтер». Значною мірою такий результат поширювані кілька разів на день заяви від представників «ОПЗЖ».

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2357
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду