Нормандський саміт у теленовинах. День чекання

Нормандський саміт у теленовинах. День чекання

10 Грудня 2019
2477

Нормандський саміт у теленовинах. День чекання

2477
«Час покаже», «поки що інформації нема», «деякі ЗМІ пишуть» та інші форми безпорадності у включеннях українських теленовинарів із зустрічі в Парижі.
Нормандський саміт у теленовинах. День чекання
Нормандський саміт у теленовинах. День чекання

Результати переговорів нормандської четвірки в Парижі стали відомими о першій ночі 10 грудня — в час, коли телеглядачі, крім найбільш зацікавлених, уже спали. Увечері напередодні українським журналістам — і акредитованим на саміт, і тим, хто лишився надворі чи взагалі вдома, — доводилося у своїх включеннях та матеріалах констатувати відсутність інформації про результати… А також долати спокусу підозрілих інсайдів і зливів, публікованих до завершення саміту, зокрема, російськими телеграм-каналами. Хоча в першій половині дня представники частини каналів користувалися російськими джерелами досить неперебірливо, у другій вони перефокусувалися на опис того, що вдалося побачити, та різноманітні формулювання власної недостатньої поінформованості. Інформаційні телеканали, працюючи в режимі телемарафону зі включеннями,  бекґраундними матеріалами та експертними або політичними дискусіями у студії, мали над каналами загального інтересу очевидну перевагу. Хоча й тут часто перевагу мали не українські канали, а, наприклад, «Настоящее время», адже воно задіяло для участі в нормандському марафоні у форматі інтерв’ю справді дуже компетентних експертів з усього світу.

Включення та сюжети у форматі «ось на цьому порожньому місці сьогодні зустрінуться Путін із Зеленським» почалися ще в ранкових новинах українських загальнонаціональних каналів. Кореспондентка каналу «Україна» Анна Гришина розповіла про те, що має відбутися, не зупиняючись на таких дрібницях, як джерела інформації: «Сьогодні все розпочнеться по обіді. Спочатку президент Франції Емманюель Макрон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель розмовлятимуть з українським та російським лідерами окремо і потому всі четверо керманичів сядуть за стіл переговорів для основного раунду. Триватиме той, як очікують, не менше трьох годин». Питання джерела стає особливо важливим тоді, коли журналістка викладає зміст «вимог Києва», не пояснюючи, звідки вони взяті й чи не є інтерпретацією. І ще трохи дивних деталей: «Поки ж політики засідатимуть, під стінами Єлисейського палацу збираються мітингувати ветерани. Вони спеціально прибули до Парижа, щоби не допустити будь-яких маніпуляцій». Авжеж, українські ветерани — велика сила, але яким, наприклад, маніпуляціям на рівні світових лідерів вони могли би перешкодити, стоячи під палацом?

Приблизно в цьому ж форматі розповідають про прийдешнє дійство ранкові «Факти» ICTV. Щоправда, тут трохи перепадає Росії: попередні переговори з Кремлем називають «розмовою сліпого з глухим» і взагалі дають зрозуміти, що зустрічі в нормандському форматі довелося чекати три роки суто через забаганки Путіна. У матеріалі «Фактів» чуємо й перший із багатьох заспокійливих експертних синхронів цього дня: політкоментатор Ігор Рейтерович каже, що від зустрічі не слід чекати великого прориву, адже Росія зацікавлена в теперішньому становищі.

У ранковому сюжеті «ТСН» каналу «1+1» викладений «план Зеленського», який упевнено тлумачить кореспондент агенції УНІАН Роман Цимбалюк. На початку сюжету джерелом знання про плани Зеленського названий Офіс президента, однак як саме отримана ця інформація — з публічних джерел чи з приватних контактів — не уточнюється. Окремо у випуску ТСН о сьомій ранку повідомили про акцію «Червоні лінії» — кореспондентка «1+1» включилася з Банкової, аби показати людей, які простояли ніч на мітингу, і переказати своїми словами їхню узагальнену позицію: мовляв, прийшли з миром, просто просять Зеленського не поступатися Путіну. Якщо синхрони з мітингу напередодні в матеріалі є, то вже «ранковим» протестувальникам слова не дають, натомість демонструючи комічну сценку: підготовку до приготування гречки на багатті. О дев’ятій ранку відбулося ще одне включення, в якому вже більше синхронів учасників мітингу — і знов, за формулюванням «1+1», вони не вимагають, а просять Зеленського не йти на поступки. Далі, о 16.45, у включенні Ігоря Бондаренка ця маніпуляція розвивалась: кореспондент ствердив, що на мітингу, який став велелюднішим, панує «очікування хороших новин від Зеленського».

Канал «112» уранці повідомив про позицію Києва в переговорах із посиланням на твітер міністра закордонних справ Вадима Пристайка. А також додав: «Тим часом російське інформагентство ТАСС із посиланням на власні джерела повідомило: зустріч українського та російського лідерів може відбутися у Парижі вже після завершення саміту». А вже о дев’ятій годині, включивши в ефір кореспондентку Яну Танчак, ведучий каналу «112» Богдан Біленко питає її: «Що пише французька преса?» — й журналістка елегантно, вже без посилання на російські ЗМІ, озвучує ту саму непідтверджену новину про зустріч тет-а-тет: «… Зустріч з Володимира Зеленського з Володимиром Путіним під питанням. Поки що і в Адміністрації президента (якого саме – не зрозуміло, адже в нашего президента не Адміністрація, а Офіс. — Ред.) її не підтверджують, з'являлася інформація, що можуть зустрітися вже після того, як пройде зустріч чотирьох лідерів».

Перше включення кореспондентки Наталії Фібріґ провів о 9-й ранку «1+1». У ньому, крім детального переказу розкладу зустрічі, журналістка озвучує з неконкретним посиланням на «російську пресу», що Путін зустрінеться із Зеленським, додавши, що українська сторона «цього офіційно поки що не підтверджує». Зустріч Путіна й Зеленського справді відбулась, однак уранці про неї було відомо з російських джерел, які замість цієї інформації могли вкинути (і згодом таки вкидали) будь-який фейк. Тому поширювати її було вкрай необачно з боку журналістів центральних каналів.

«Інтер» у новинах о 12-й годині йде ще далі: «Вже після заходів у нормандському форматі відбудеться двостороння зустріч Зеленського й Путіна. Про це повідомляють російські ЗМІ. Про точний час і тривалість переговорів поки нічого не відомо. Не виключено, що на цій зустрічі йтиметься про транзит російського газу територією України. Відомо, що у складі московської делегації — глава "Газпрому" та міністр енергетики РФ». Тут немає не лише посилання на ЗМІ, які поширили таку інформацію, а й чіткого розмежування інформації та припущень про газ.

Новою непідтвердженою інформацією з російських джерел погодували своїх глядачів і «1+1»: у включенні о 12.00 Наталія Фібріґ повідомила, що «російські джерела повідомляють» про обговорення газового питання. «Також за деякими джерелами повідомляють, що до Парижа вирушив і помічник Володимира Путіна Владислав Сурков», — додає вона.

Перше підтвердження того, що зустріч між Путіним і Зеленським запланована, з української сторони — від посадовця Офісу президента Кирила Тимошенка — дав о 12-й годині «112». Кореспондент 5 каналу Михайло Прудник також повідомив у цей час про підтвердження факту зустрічі, додавши, що «зрозуміло, що говоритимуть про газ», адже до складу делегації входить керівник «Газпрому». Не маючи власної інформації, кореспондент вдається до розмитих прогнозів у стилі Капітана Очевидності: «…Український стороні, ймовірно, буде надзвичайно важко брати участь у цих переговорах і переконувати Володимира Путіна іти на поступки і грати, власне, за нашими правилами, а не за правилами Кремля».

У включеннях після 12-ї всі вже говорять про зустріч Путіна як про факт, а про газові переговори — щонайменше як про не виключені. При цьому, маючи вже чимало фактів, кореспондентка ICTV Ольга Чайко о 12.45 розбавляє їх власними оцінками та констатацією того, що багато що не відомо: «З президентом Зеленським прибула досить таки потужна група. І там дуже сильно представлений силовий блок. Поки що на наше питання не відповіли, як саме вони братимуть участь у переговорах, однак, наскільки ми зрозуміли, то вони консультуватимуть. Так само незрозуміло, чи буде якийсь брифінг по завершенню зустрічі із Владіміром Путіним. Скоріш за все ми це дізнаємося вже у Києві». Цього разу «Факти» доповнили включення ще більшою порцією бекґраунду переговорів у нормандському форматі. 5 канал о 15-й також показав ретроспективний сюжет, наголосивши на ролі свого власника Петра Порошенка в попередніх переговорах.

О 13-й включення з кореспонденткою Роксоланою Бичай провів «UA: Перший». Підводка тут почалась із підтвердженого плану зустрічі тет-а-тет із посиланням на Кирила Тимошенка. Журналістка на запитання про час зустрічі Путіна із Зеленським відповідає, що він не відомий, а також повідомляє, що газові питання «мають обговорювати», хоча Кирило Тимошенко сказав, що енергетичні урядовці у складі делегації включаться в переговори про газ, якщо буде потреба. Принагідно журналістка поскаржилася на вибірковість Офісу президента в доборі медіа для брифінгу: «… Покликали на цей брифінг не усі телеканали. Офіс президента чомусь вирішив, що вони можуть обрати декілька телеканалів. За нашою інформацією, це п'ять окремих видань, які покликали на брифінг. Як обирали видання, яким розповідати інформацію, поки не відповідають». Це повідомлення досить важливе, однак кореспондентці варто було озвучити назви медіа або почекати, поки їй вдасться зібрати більше інформації. З пізнішого матеріалу «ТСН» стає зрозумілим, що одне з «видань», яким Тимошенко дав ексклюзив, — телеканал «1+1». До речі, отримавши коментар Тимошенка, в якому йдеться про можливе обговорення газової теми, українські журналісти задовільнились і не шукали інших джерел, які могли б поглибити їхні знання про це.

У випуску о 15.00 «Україна» доповнила вже загальновідому інформацію узагальненою думкою «європейських політологів», які «переконані, що переговори будуть непростими». Речником «політологів» є Роланд Фройденштайн, який стверджує, що Росія не зацікавлена в мирі, бо демократична Україна загрожує режиму Путіна. Глядачі так і не дізналися, чи немає в цілій Європі хоч одненького «політолога» з менш антиросійськими поглядами, ніж автор книжки про об’єднання зусиль Європи та Америки у протистоянні російській експансії.

За прикрою традицією включень із заходів, де журналістів недогодовують інформацією з офіційних джерел, а власних вони собі не надбали, із середини дня матеріали українських теленовин були насичені деталями на зразок «унікальних заходів безпеки», «все перекрили», а 5 канал о 15.00 із посиланням на свого кореспондента повідомив про невдалу акцію у стилі Femen. «112» розповів про це дещо детальніше, а також згадав про «невеликий протест» українських ветеранів. У цьому включенні кореспондентка Яна Танчак сформулювала одну з найблискучіших версій повідомлення «час покаже», що пролунали цього дня: «Після спільної зустрічі лідери мають узгодити документ, таке комюніке, до чого все ж таки домовилися. Але наскільки він матиме юридичну силу, поки що невідомо. Відомо лише, що текст вже його є, але чи погодять його остаточно? Будемо вже слідкувати за цим далі».

У цей час графік переговорів почав змінюватись, а українські журналісти поступово опинялись у дедалі більшій інформаційній ізоляції, не маючи доступу до звичних офіційних джерел.

О 17.00, коли переговори вже почалися, «1+1» розпочав включення з кореспонденткою Ольгою Кошеленко. Вона переповіла плани організаторів саміту та свої спостереження за іншими журналістами, яких ще не впустили знімати спільне засідання, а також показала ексклюзив Кирила Тимошенка і, пославшись на «джерела в делегації», повідомила, що є проєкт спільної заяви.

Кореспондент СТБ Борис Сачалко у включенні о 17.30 детально описав, як до Єлисейського палацу один за одним під’їхали Зеленський, Меркель і Путін, та назвав цікавим те, що ніхто з них не запізнився. (Цікаво, що за версією 5 каналу Путін «традиційно змусив себе чекати і прибув останнім».) Також у включенні СТБ — коротка цитата Кирила Тимошенка, розповідь про акцію Femen та про протест українських ветеранів. Про ці дві акції у випуску о 18.00 коротко повідомив і «UA: Перший», а 5 канал дав телефонний коментар учасника ветеранської акції — військового психолога Андрія Козінчука. Небагато власної інформації мала в цей час кореспондентка «Інтера», однак вона підсилила своє включення коментарями представників Євросоюзу й НАТО.

Тим часом настав час вечірніх новин, коли від кореспондентів очікували і готових матеріалів, і зв’язних розповідей про те, що відбувається в Парижі. Адже саме цією темою починалися всі випуски, й від її розкриття залежало збереження уваги глядачів. Забігаючи вперед, констатуємо, що вийшло не в усіх. Деякі канали просто заповнювали ефір банальними констатаціями:

«Президент Володимир Зеленський поїхав до Парижа з найоптимістичнішими сподіваннями. Водночас, точно спрогнозувати, як поведеться Путін досить складно»; «новини є ті, що всі чекають результатів» (ICTV).

«Зараз в Україні немає байдужого до зустрічі у Єлисейському палаці», «…ажіотаж навколо зустрічі шалений. До Парижа прилетіли десятки журналістів з усіх країн світу»; «Відомо, що говоритимуть про газові питання. Як пишуть деякі ЗМІ, вперше участь у перемовинах візьмуть голова "Газпрому" та міністр енергетики Росії, від України - міністр енергетики і виконавчий директор "Нафтогазу"» («Україна»).

«… Працює зараз прес-центр, про який ми власне і говоримо, тут зібралися журналісти із досить різних країн, ми нарахували близько п'яти сотень людей, утім зараз точна їхня кількість невідома» («112»).

«… Інформація до нас доходить, я би сказала, ну дуже дозовано. Дуже багато чуток, непідтвердженої інформації» («1+1»).

«Вочевидь усі сторони налаштовані на результат», «Подія справді дуже вагома» («Інтер»).

У включенні о 18.45 кореспондентка ICTV розповіла про те, як «російська преса» намагалася спровокувати Зеленського запитанням про його приїзд на парад 9 травня до Москви. Вона також повторила тезу про «потужність» української делегації.

Ольга Кошеленко у включенні «1+1» о 19.30 поділилася новими знаннями, отриманими від Кирила Тимошенка, та виклала гіпотетичний зміст майбутніх домовленостей: «Ми можемо лише припускати за деякими окремими свідченнями, що там ідеться про подальший обмін полоненими, про розведення збройних сил на лінії зіткнення, про припинення вогню. Можливо, про спільне патрулювання тимчасово неконтрольованої території, патрулями, які складаються з українських правоохоронців, представників ОБСЄ та представників не визнаних республік». У пізнішому включенні Наталія Фібріґ докладно розповіла про організаційні нюанси спільного брифінгу, а також про те, як «російська преса забула про манери» і вигукнула запитання до Зеленського. Припущення щодо змісту переговорів, зібрані протягом дня, журналістка вже подає як факти: «У Парижі росіяни хочуть скористатися нагодою і повирішувати газові питання. Тобто, схилити Україну до відмови від фінансових претензій згідно вироку Стокгольмського арбітражу».

«Інтер» о 20.00 дав уже доволі зв’язний сюжет Олени Абрамович, у якому викладено перебіг подій, коментарі Кирила Тимошенка, ЄС і НАТО, а також (без конкретних посилань) позицію української сторони, з якою вона починала переговори.

О 21-й «UA: Перший» повідомив про завершення переговорів у нормандському форматі та дав коротке включення з Парижа. Кореспондентка Роксолана Бичай вочевидь не була готовою до змістовного включення, тому сказала таке: «… Буквально, можливо, десять-п'ять хвилин тому розпочалася двостороння зустріч Володимира Зеленського і Володимира Путіна, зараз вони спілкуються віч-на-віч. Знаю, що ця зустріч двостороння, це така перерва у самому Нормандському форматі, у переговорах четвірки, тому що перед цим говорили в чотирьохсторонньому форматі четверо людей…». Далі вона кілька разів повторила, що поки що має лише таку інформацію, не має іншої та повідомлятиме ту, що матиме, пізніше.

Усі канали в праймових новинах так чи інакше згадували про акції, що проходили в Україні, однак позиціонували їх по-різному й обирали різні фокуси. Наприклад, якщо «1+1» посилено висвітлював те, як люди «чекають новин із Парижа» біля Офісу президента, та «UA: Перший» зробив матеріал про акції в регіонах, означивши їх як «проти здачі національних інтересів».

О пів на десяту вечора «Україні» вдалося внести у всезагальні констатації невідомості щось оригінальне: обійми Макрона і Меркель тут коментує… фізіогномістка Тетяна Ларіна. «Они обнялись как старые друзья. И было видно, насколько они искренне улыбаются», — каже вона, а далі по-іншому окреслює зустріч Зеленського і Макрона та Зеленського і Путіна. Поза фізіогномістськими висновками нової інформації досить мало: про зміст переговорів українська делегація «мовчить», переговори про газ «імовірні».

О 23.00 у включенні на СТБ Борис Сачалко повідомляє про завершення переговорів Зеленського й Путіна так: «Наразі відомо, що Путін вийшов із переговорів досить задоволеним. Також відомо, що на перемовинах були присутні очільники "Нафтогазу" і "Газпрому", а також міністри енергетики обох країн. Представники українського "Нафтогазу" уже вийшли до преси і розповіли, що обговорювали питання транзиту газу через Україну». Але чесно уточнює: «Також абсолютно не відомо, про що ще говорили лідери України і Росії». Далі у випуску — ще одне включення, в яке кореспондентові вдається втиснути ще дещицю непевних знань: «Донині до журналістів, до моїх колег, підходили різні представники різних країн, зокрема відходила Юлія Мендель, це речниця українського президента, і вона назвала переговори успішними. Вона сказала, що вдалося дотиснути ті моменти, які були необхідні». Із цього випливає, що сам кореспондент СТБ не був свідком розмови, а переповідає коментарі, дані іншим ЗМІ — з чиїхось слів? Він додає, що п’ять хвилин тому «стало відомо, що вдалося досягти певних домовленостей з приводу чергового обміну полоненими… втім остаточну заяву поки що жоден із лідерів не оприлюднював».

Українських тележурналістів, які в умовах невизначеності, відсутності доступу до джерел, завзятого змагання за ексклюзиви і факти між сотнями колег зі значно багатших і впливовіших ЗМІ починають конструювати новини з уривків недостовірних (себто таких, що не мають джерела) знань, можна зрозуміти. Однак їхня безпорадність робить український інформаційний простір украй вразливим — і не лише до цілеспрямованих ворожих вкидань і маніпуляцій, а й просто до хибних інтерпретацій.

«1+1» ще раз розповів про переговори у пізньому випуску програми «Гроші». «До Єлисейського палацу прибуває 6-й президент України Володимир Зеленський на бюджетній автівці місцевого автопрому. Путін по-імперськи на російському преміум-лімузині, який спеціально доставили у Париж напередодні», — описують прибуття учасників переговорів. Хоча «Гроші» — це не новини, невпевненість колег-інформаційників передалася і їхнім авторам: «Багато моментів, які насправді ми взагалі не будемо знати, тобто так звана ізнанка — тобто, та сторона перемовин, яка зазвичай залишається, скажімо, не в публічній площині». Так звана в Росії «изнанка» українською мовою знана як «виворіт». Далі в матеріалі йдеться про газовий вимір переговорів. Говорить чомусь політкоментатор Руслан Бортник — представник проросійського коментаторського пулу, який тут озвучує ймовірні (не зрозуміло звідки відомі) вимоги Росії щодо транзиту й закупівлі газу. Характерно, що впритул до цього в сюжеті розповідають про протести проти «здачі національних інтересів» і так звані червоні ліні».

«Чи перетнув їх Володимир Зеленський сьогодні, чи відстояв він інтереси країни? Підсумкових документів зустрічі лідерів нормандського формату на момент здачі програми в ефір ще не було оприлюднено. З останніх новин: по газу не домовились, про кордон також. Далі буде», — озвучує невідомо звідки взяті факти Олександр Преподобний з «Грошей», мимоволі (або ні) прирівнюючи накреслені опозицією «лінії» до справжніх меж національних інтересів. За пару годин Зеленський заявить, що питання газового транзиту «розблокували».

Про те, як подали в новинах результати переговорів різні телеканали, розповімо завтра.

Фото: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2477
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду