Серед переможців антипремїї «Це яйце» – Зеленський, Бужанський, «112 Україна» і «Сьогодні»

Серед переможців антипремїї «Це яйце» – Зеленський, Бужанський, «112 Україна» і «Сьогодні»

9 Грудня 2019
3493

Серед переможців антипремїї «Це яйце» – Зеленський, Бужанський, «112 Україна» і «Сьогодні»

3493
Низка громадських організацій оголосили результати голосування за сексистські висловлювання політиків та сексистські матеріали у ЗМІ.
Серед переможців антипремїї «Це яйце» – Зеленський, Бужанський, «112 Україна» і «Сьогодні»
Серед переможців антипремїї «Це яйце» – Зеленський, Бужанський, «112 Україна» і «Сьогодні»

Сьогодні, 9 грудня, відбулося оголошення переможців антипремії «Це яйце», яку започаткували цього року громадські організації «Детектор медіа», «Жінки в медіа», «Інститут масової інформації», Кампанія проти сексизму в медіа та політиці «Повага», Центр прав людини Zmina та Українська Гельсінська спілка з прав людини. Антипремією відзначають у двох номінаціях: сексистське висловлювання політика та сексистський матеріал у ЗМІ.

Переможцями серед політиків та чиновників стали такі діячі.

Олександр Башенко, експрезидент Федерації велоспорту. Башенка номінували за образу й сексистські висловлювання на адресу української велосипедистки Ганни Соловей, яка, здобувши золоту медаль на Європейських іграх у Білорусі, обурилася, що Федерація велоспорту України привітала у Facebook із цим досягненням не її, а голову Київської міської федерації велоспорту Сергія Мухомора, який, за словами спортсменки, не мав стосунку до її перемоги. Також Олександр Башенко під час запису коментаря для програми «Вікна» (СТБ) звинуватив журналістку Олену Лунькову в брехні, вживанні алкоголю та запропонував поцілуватися. Медіагрупа StarLightMedia засудила дії очільника федерації щодо журналістки та звинуватила його в сексизмі.

Владислав Марченко, уповноважений з ґендерних питань Запорізької обласної ради, – за секистьский допис, у якому він соромив жінок, які носять відвертий одяг. На його думку, коротка спідниця – привід назвати жінку повією та запропонувати їй секс. Це започаткувало флешмоб #забулазапитатьумарченка.

Ще один переможець – Максим Бужанський, народний депутат України, відомий тим, що обізвав журналістку видання «Новое время» Ольгу Духнич «тупою вівцею».

Президент України Володимир Зеленський отримав відзнаку «Це яйце» за дискримінаційне висловлювання щодо жінок під час виступу на найбільшому у світі кампусі стартапів Station F у Франції. Тоді Зеленський назвав українок одним із «брендів» країни.

У номінації «Сексистський матеріал» перемогли наступні медіа.

Ток-шоу «Чому так?» на телеканалі «112 Україна». В ефірі від 8 червня 2019 року, тема якого – «Бути політиком – жіноча чи чоловіча робота?», гості студії висловили низку сексистських висловлювань. Зокрема, «Жінці в політиці складніше, ніж чоловікам, тому що політичні дискусії – це складніше, ніж нарізати салати та прасувати», «Якщо жінка-президент закохається, то країна “полетить в тартарари», «Збільшення кількості жінок у Європарламенті призвело до негативних наслідків у Європі, зокрема до Брекзиту», «Більшість жінок в українській політиці, як і українських жінок-ведучих, отримали свої посади завдяки чоловікам, які просувають на посади коханок», «Жінок зазвичай використовують задля прикриття корупційних схем», «У кабінети до чоловіків потрібно саджати жінок, щоби в кабінетах було охайно і прохолодно». Поки гості ефіру виголошували слова про неповноцінність жінок, ведуча програми Євгенія Скорина не доклала жодних зусиль для збалансування інформації, не стримувала дискримінаційних висловлювань і сама поширювала стереотипи.

Сайт «Сегодня» – за новину під назвою «Немає хлопця – немає перемог: Світоліна програла другий матч після розриву з Монфісом», а також за матеріал «Сексмашина»: в червоних трусиках дружина динамівця паше як кінь».

На прес-конференціїї з приводу оголошення переможців представниці та представники організацій, що започаткували антипремію, представили номінантів та пояснили, чому сексистські матеріали є порушенням стандартів, а секстистські висловлювання є неприпустимою практикою для політиків.

«Відповідно до сексистських висловів і матеріалів, які ми отримали, жінка повинна облаштовувати «сімейне вогнище» і шукати собі чоловіка (без якого вона не може реалізуватися) чи бути «окрасою» для чоловіків», – розповіла кандидатка соціологічних наук, ґендерна експертка Української Гельсінської спілки з прав людини Тамара Марценюк.Але сучасна реальність – інша. Українські жінки, як і чоловіки, мають високий рівень освіти, залучені на такому ж рівні до ринку праці, зокрема й до державної служби. Жінки поступово входять до “великої” політики України, аби відстоювати свої інтереси й розбудовувати державу. Тому дуже прикро, що такими висловами професійні заслуги жінок зводяться нанівець. А також нівелюють наміри нашої держави впроваджувати політику рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, яка передбачає, зокрема, боротьбу з ґендерними стереотипами та дискримінацією за ознакою статі».

Тамара Марценюк

Ірина Виртосу, журналістка, експертка з недискримінації Центру прав людини Zmina, наголосила, що яйце хоч і символ вуличної боротьби, але ніхто із засновників відзнаки не планував і не планує використовувати його в якості знаряддя. «Відверто кажучи, вже набридло писати чемні офіційні листи про неприйнятність сексизму. І ми спробували в іронічному форматі вкотре привернути увагу до проблеми», – прокоментувала вона.

Ірина Виртосу, голова ГО «Жінки в медіа» Єлизавета Кузьменко, Андрій Куликов

Сексизм у медіа, соцмережах і публічних висловлюваннях – це позавчорашній день, наголосила Ірина Славінська, координаторка з ґендерних питань кампанії «Повага»: «Аудиторія медіа та виборці політиків більше не хочуть споживати інформацію, заражену зайвими ідеологічними контекстами чи мовою ненависті. Гостра реакція аудиторії на такі публікації чи висловлювання – найкращий доказ. Саме тому кампанія проти сексизму в медіа та політиці “Повага” системно працює з темою ґендерної рівності разом із редакціями, урядовцями, народними депутатками та депутатами.

Я вірю в силу особистості в медіа. Наприклад, якщо на рівні топменеджменту є увага до ґендерної рівності – то є і навчання для журналістів, і менша кількість сексистських публікацій. Водночас ефективною є робота і на низовому рівні. Якщо протидію сексизму виявляє хтось із колег, що має авторитет у своєму ньюзрумі, ця добра практика поширюється на інших коллег».

Ірина Славінська

Гала Скляревська, заступниця шеф-редакторки «Детектор медіа», запропонувала включити до закону про телебачення і радіомовлення норму про неприпустимість дискримінації за гендером або статтю, щоб Національна рада з питань телебачення і радіомовлення мала можливість використовувати механізми регуляції щодо телеканалів і радіостанцій, які поширюють сексистські матеріали.

Андрій Куликов, Гала Скляревська, Тамара Марценюк

Голова Комісії журналістської етики, ведучий, голова правління «Громадського радіо» Андрій Куликов, представляючи в номінації Володимира Зеленського, нагадав, що висловлювання президента щодо «жінок як бренду» нагадують висловлювання іншого президента, Віктора Януковича, та є неприпустимими, оскільки поняття бренду використовують до істот, а не людей.

Єлизавета Кузьменко та Андрій Куликов

На антипремію «Це яйце» також номінували Олександра Дубінського, Дмитра Разумкова, Ігоря Коломойського, Богдана Яременка, Сергія Знаменського, Антона Яценка, Дмитра Гордона, Михайла Поплавського, матеріали на телеканалах «Інтер», «1+1», сайтах «Кореспондент», «Новое время» та інші. Але ці діячі та матеріали за голосуванням журі не отримали достатньої для номінації кількості балів.

Експерти на пресконференції порекомендували ефективний спосіб перевірки матеріалів на сексизм: перевіряти інформацію за системою «дзеркала». Щоб перевірити, чи не містить заголовок чи окремі частини тексту сексизм, треба підставити на місце представника однієї статі іншого. Наприклад, якщо йдеться про групу жінок чи окрему жінку, треба замінити їх на чоловіків, і навпаки. Якщо висловлювання про представників однієї статі в результаті перестановки стає образливим або кумедним, то не слід його використовувати і для представників іншої, про яку йдеться в матеріалі.

Експерти зазначили, що в цілому сексизм у ЗМІ є розповсюдженим – і через трансляцію висловлювань політиків, і через недостатню обізнаність журналістів або бажання отримати більше залучення аудиторії. Водночас є й багато медіа, які дотримуються стандартів або поступово змінюють свою редакційну політику на краще. Тому експерти висловили сподівання, що наступного року відзнака «Це яйце» вже не знадобиться.

Фото, відео: Український кризовий медіа-центр

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3493
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду