Привиди з минулого. Моніторинг теленовин 19–24 серпня 2019 року

Привиди з минулого. Моніторинг теленовин 19–24 серпня 2019 року

31 Серпня 2019
2014

Привиди з минулого. Моніторинг теленовин 19–24 серпня 2019 року

2014
Флешбек від ЄДАПСа, повернення Ляшка й вихід на сцену Яценюка. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5 каналу.
Привиди з минулого. Моніторинг теленовин 19–24 серпня 2019 року
Привиди з минулого. Моніторинг теленовин 19–24 серпня 2019 року

Висвітлення важливих питань у теленовинах було фрагментарним і несистемним. Не всі канали відстежували резонансні справи щодо схеми «Роттердам+» та справи Окружного адмінсуду Києва. На 5 каналі у праймі жодного разу протягом тижня не говорили про планування роботи парламенту, хоча за цей час відбулося кілька підготовчих засідань. Також не всі топові канали в основних випусках новин розбиралися в ситуації з переговорами щодо обміну полоненими. Жодного разу цієї теми не торкнулися у праймі «112».

Позитивним моментом можна назвати те, що офіційні заходи до Дня прапора і Дня незалежності не перетворилися на паркетні звіти за участі перших осіб держави. Негативний момент — на цих приводах продовжують піаритися політики другого ешелону.

У сюжетах із ознаками замовності раптом виринув привид скандального ЄДАПСа, після кількатижневого затишшя на «Україну» повернувся Олег Ляшко (але його не було в тижневику в неділю), й не здається Арсеній Яценюк.

19 серпня, понеділок

Найважливіші новини стосувалися візиту до України прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу та наслідків пожежі в Одеському готелі «Токіо стар». Щодо візиту, то найбільше він, напевно, запам’ятався скандалом з дружиною прем’єра і хлібом. Попри резонанс, нічого про цей інцидент не згадували у праймових випусках на «Україні», 5 каналі та «UA: Першому». Інші канали розповідали про нібито ексцентричність Сари Нетаньягу, не посилаючись на конкретні джерела, з яких поширювали фактично чутки. Мовляв, дружина прем’єра Ізраїлю спершу скандалила з командиром літака. Звідки такі версії, жоден канал конкретно не вказав, максимум — посилалися на неназвані ЗМІ. Але ця ремарка посилювала негативне враження від необдуманого ставлення пані Нетаньягу до української хлібосольної традиції.

До іншої гучної теми — пожежі в одеському готелі. Усі розповідали про стан потерпілих та затримання власника готелю Вадима Чорного. На цьому фоні вигідно вирізнявся ICTV, репортери якого поїхали перевірити стан безпеки в іншому готелі, що також належить Чорному.

Кілька каналів розповідали про освітній форум, у якому взяли участь зокрема міністерка освіти та прем’єр-міністр України. На ICTV з усіх учасників форуму показали тільки коментар Володимира Гройсмана в паркетному стилі.

Цього дня про свою відставку з посади очільника Держкіно повідомив Пилип Іллєнко. Розповіли про це лише в новинах «1+1», нейтрально. Також на «1+1» зацікавилися темою зростання ВВП. Але тут із балансом не склалося. До обговорення теми чомусь не запросили жодного представника уряду, який працював над забезпеченням ВВП — ні прем’єра Гройсмана, ні міністра економічного розвитку. Коментують тему секретар Національної інвестиційної ради при президентові України, обраний народним депутатом від «Слуги народу» Давид Арахамія, а також радник президента Зеленського Олег Устенко. Тобто виходить, що досягнення української економіки коментує нова владна команда, яка поки що не доклалася до цього результату.

А от про інцидент у Буковелі на «1+1» промовчали. Через обрив троса на роуп-джампінгу постраждали двоє людей. Хоча «1+1» системно розповідає про фестивалі та акції на курорті, прикрий випадок вирішили замовчати. Усі інші канали про це розповіли, хоч і не всі зробили це досить повно й відкрито: на «Україні», «112» та «Інтері» не називали курорт.

«Інтер» та «1+1» недостатньо збалансовано розповідали про розслідування у справі Окружного адмінсуду Києва. В обох випадках звинувачують у тискові на суд і Вищу раду правосуддя колишню владну команду під керівництвом Петра Порошенка. На «1+1» цю тезу озвучували редактор Юрій Бутусов і політтехнологиня Катерина Одарченко. «Резонанс завтрашнього засідання в тому, що це не нова історія, вона така з хвостиком. І вона з дуже негативним хвостиком суспільства не тому, що там Вовк хороший чи поганий, а тому, що Петро Олексійович намагається зараз впливати безпосередньо на політичні процеси через судову гілку влади, тиснучи на Вищу раду правосуддя», — сказала Одарченко. На «Інтері» про неприпустимість тиску на суд говорять представники ГО «Стоп корупції», яку очолює колишній журналіст «Інтера» Роман Бочкала. Представників цієї організації своєю чергою теж звинувачували у тискові на суд.

На «Інтері» поширили заяву Юрія Бойка з його ютуб-каналу, де він закликав до миру шляхом компромісу. «Мир на Донбасі — це запорука економічного розвитку. Так вважає співголова “Опозиційної платформи — За життя” Юрій Бойко. Для цього необхідно досягти політичного компромісу. Так зазначив політик на своєму ютуб-каналі», — озвучила ведуча Наталія Бєлишева.

В ефірі СТБ тривав спецпроєкт, яким глядачів знайомлять із народними депутатами від «Слуги народу». Добірка героїв має свою логіку — журналісти спілкуються з потенційними очільниками парламентських комітетів. Цього дня був Владислав Криклій, якому пророчили місце голови парламентського комітету з питань транспорту (хоча сталося інакше). Назвати інтерв’ю улесливим важко, оскільки воно має чіткий тематичний фокус. Але й про критичні питання говорити зарано, оскільки герої — переважно невідомі раніше люди.

Про «Слугу народу» згадували і на «112». Там розповіли про заяву партії щодо образ Максима Бужанського на адресу журналістки. Інші праймові новини на цей інцидент не відреагували.

На каналі «Україна» вчергове розповідали, що фонд Ахметова власним коштом закупив для українських медиків машини швидкої допомоги.

20 серпня, вівторок

Новообрані депутати зібралися на засідання підготовчої групи. На ньому обговорювали розсадку народних депутатів у залі та формування майбутніх комітетів. Про це у випусках розповідали тільки «Інтер» та «UA: Перший». На «Інтері» більшість коментарів належить представникам «Опозиційної платформи — За життя». Також у сюжеті були позиції представників «Європейської солідарності» і «Слуги народу», а після — заява лідера «ОПЗЖ» Юрія Бойка про те, що їхня політсила претендуватиме на керівництво в комітетах, що контролюватимуть владу. У сюжеті «UA: Першого» окреслили позиції всіх фракцій, зокрема зазначили, що партія «Голос» відмовилася від посади віцеспікера парламенту.

Також на «Інтері» поширили заяву на той момент формально народного депутата Сергія Капліна, який уже вкотре скаржився на зависокі зарплати полтавських чиновників.

Про суд за звинуваченням керівника Антикорупційного бюро Артема Ситника в корупції говорили на «Україні», 5 каналі та «1+1». Справу розглядає Сарненський суд на Рівненщині. Матеріали стосуються відпочинку директора НАБУ, за який він начебто не платив, а відтак це у прокуратурі побачили в цьому ознаки корупції. Хоча всі матеріали містять позиції як звинувачення, так і захисту, але рясніють оцінними судженнями, що посилюють негативний контекст: «Відпочинок, який до суду довів» («Україна»), «Не зовсім антикорупційний відпочинок» (5 канал), «Свідок забув, скільки грошей платив за відпочинок головного антикорупціонера України» («1+1»).

На каналі «Україна» вийшов незбалансований сюжет про справу «Роттердам+». Суд відмовився заочно арештувати екскерівника комісії з енергетики Дмитра Вовка, й усі аргументи матеріалу зводилися до того, що справа сфабрикована й не має під собою правових підстав. Після сюжету включенням зі студією був Дмитро Вовк, який звинувачував олігарха Ігоря Коломойського у помсті. Саме з цим олігархом пов’язують нову владну команду. Втім жодного простору для відповіді на закиди в ефірі не було.

Загалом відстежували справу «Роттердам+» далеко не всі новинарі. Матеріали по темі вийшли на «Інтері», 5 каналі та СТБ.

«Україна» в сюжеті про початок опалювального сезону піарила ДТЕК, звітуючи, як сумлінно компанія накопичує енергоресурси. Також на «Україні» знову розповідали про швидкі, закуплені фондом Ахметова.

На «112» звинуватили керівництво держави в тиску на свободу слова і власний канал. Тиском на ЗМІ називають справу проти телеканалу, яку нібито відкрили в СБУ. Жодних спроб перевірити точність цієї інформації та озвучити позицію СБУ в повідомленні немає.

21 серпня, середа

Уряд Гройсмана підбивав підсумки роботи. На більшості каналів сюжети виглядали як набір коментарів прем’єра та його підлеглих міністрів: про успіхи реформ і підготовку всіх напрацювань для цивілізованої передачі влади. В жодному матеріалі не було спроби опитати незалежних експертів, які би холодним поглядом могли оцінити якість роботи попереднього уряду. А на каналі «Україна» після того Гройсман ще й з’явився для інтерв’ю у студії. «Але не факт, що нова влада захоче продовжувати всі ваші напрацювання. Давайте відверто. От скажімо, Дмитро Разумков заявив, що недостатньо задоволений освітньою, зокрема, та медичною реформою. От ви готові свої реформи відстоювати? Чи готові до критики?» — питала ведуча Анна Панова. Такі запитання допомагали Гройсману говорити про цивілізований підхід і передачу справ наступникам. «Майбутній уряд Гройсман попросив продовжувати реформи, а кожен міністр підготував своєму наступнику матеріали, щоби влаштувати цивілізовану передачу справ», — повідомила ведуча на «1+1». Ілюстрував цю тему тільки коментар Гройсмана. На «112» баланс трохи розбавили: Давид Арахамія зі «Слуги народу» оголосив, що ім’я нового прем’єра стане відомо в перший день засідання парламенту, а потім — коментар Гройсмана зі сподіванням, що новий уряд продовжить напрацювання попереднього. На 5 каналі із засідання взяли тільки справді суспільно важливі питання: рішення щодо зміни цін на електроенергію та газ.

На «Інтері» поширили заяву Юрія Бойка, який вимагав підписання угод між Україною та Росією щодо транзиту газу. А про зниження цін на паливо, яке ухвалив чинний уряд, не згадували.

На «Україні» поширювали «страшилки» щодо призупинення дії зеленого тарифу: «Розвиток зеленої енергетики в Україні під загрозою. Шостий апеляційний адмінсуд Києва залишив чинним ухвалу Окружного адмінсуду. За позовом феросплавних заводів ще наприкінці червня був заблокований тариф для держпідприємства “Укренерго”. Завдяки цьому тарифу власники станцій, які працюють на енергії сонця, води та вітру отримували компенсацію вартості своїє електроенергії. Станції за липень недоотримали мільярд гривень. Якщо гроші виробникам зеленої енергетики не повернуть, кажуть експерти, Україні загрожують позови в міжнародні суди і зупинка інвестицій з-за кордону». За даними видання «Економічна правда», одним із головних вигодоотримувачів від «зеленого тарифу» є власник каналу «Україна» Рінат Ахметов.

Також на «Україні» вийшов черговий матеріал, який обстоював версію, що «Роттердам+» була рятівною формулою. «До запровадження “Роттердаму+” українські електростанції платили високу ринкову ціну за імпортне вугілля і за безцінь купували своє, вітчизняне. Українські копальні занепадали та закривались, на країну чекала перспектива повної втрати вугільної галузі», — стверджують автори. Інших думок у матеріалі немає.

Журналісти 5 каналу ловили суддів окружного адмінсуду в Офісі президента: «Члени Вищої Ради правосуддя відвідували Офіс президента напередодні розгляду клопотання про відсторонення судді Павла Вовка. Про це, у відповідь на запит 5 каналу повідомили у ВРП». Коментарів з Офісу президента в матеріалі немає.

На «1+1» долучилися до теми обговорення подальшої роботи парламенту: народні обранці сварилися через схему розсадки. Матеріал базується на коментарях представників «Слуги народу» та «Європейської солідарності», які представляють опозиційні табори.

Сергій Каплін на «Інтері» пропонував задокументувати всі обіцянки нової влади й контролювати їх виконання. Також на «Інтері» розповідали про сесію Одеської обласної ради, на якій визначили нове керівництво ради. Одну з керівних посад обійняв представник «ОПЗЖ», а його колега народний депутат Микола Скорик розповідав, що це був найкращий вибір і достойна кандидатура.

Також на «Інтері» вийшов сюжет про форум з інновацій від Industrial Innovation Group. Подібний матеріал на «Укрінформі» стоїть у розділі рекламних. Ще один цікавий нюанс, що керівники цієї інноваційної компанії виявляються пов’язаними зі скандальною компанією ЄДАПС, яка свого часу майже монополізувала ринок державної поліграфії. Втім у сюжеті «Інтера» все виглядає суто позитивно і з лоском.

22 серпня, четвер

На каналі «Україна» напередодні державних свят вирішили започаткувати своє — День українця. Тому значна частина випуску складалася із сюжетів про українців у світі: Італії, Франції, США, Португалії, ОАЕ, Іспанії.

ICTV, «Україна», «1+1» та СТБ повідомляли про переговори щодо обміну полоненими. Чітких заяв про домовленості ще не було, але журналісти намагалися знайти підтвердження інформації, яка почала циркулювати в медіапросторі. На 5 каналі до питання підійшли з іншого боку і дізналися, чи готують до обміну засуджених в Україні бойовиків, у їхніх адвокатів. На ICTV та «1+1» у матеріали включили коментар заступниці міністра закордонних справ Олени Зеркаль, яка припустила, що звільнення українських політв’язнів стало предметом торгу для Росії, щоби повернутися до складу «Великої сімки».

Про перебіг підготовки до роботи парламенту йшлося лише на «Інтері» та «112». В обох випадках центральною темою стало обговорення формування комітетів Ради. У сюжеті «Інтера» знову більшість коментарів належала представникам «ОПЗЖ». А після сюжету — заява Юрія Бойка: «Формування нової соцполітики та встановлення миру на Донбасі. Такими мають стати перші рішення нового складу Верховної Ради на думку співголови “Опозиційної платформи — За життя” Юрія Бойко». У сюжеті «112» дали слово всім фракціям, крім «Голосу».

На СТБ продовжили знайомити з новообраними «Слугами народу». Цього разу про Марію Мезенцеву з Харкова, яку нібито готували для керівництва комітетом із питань євроінтеграції.

На каналі «Україна» знову незбалансовано й маніпулятивно розповідали про справу «Роттердам+». За даними слідства, схема формування тарифів нанесла державі збитків у майже 19 мільярдів гривень. У підводці ведуча робить нічим не підкріплені висновки: «Чергова поразка НАБУ у справі “Роттердам плюс” […] за час слідства прокурори так і не змогли надати доказів чиєїсь вини». У самому матеріалі, як і в усі попередні дні, повторюють як мантру: «До запровадження формули розрахунку “Роттердам+” вартість вугілля визначало міністерство енергетики за власним бажанням. І ця ціна завжди була приблизно вдвічі нижчою за собівартість вугілля. Державні шахти не могли вижити в таких обставинах, тому існували за рахунок дотацій». За даними аналітиків Concorde Capital, на які посилалися журналісти liga.net у листопаді 2018 року, частка бізнесу Ахметова на ринку вугілля становила 85 %. Вочевидь, прикриваючись інтересами збиткових державних шахт і соціально незахищених шахтарів, насправді лобіюють інтереси ахметовської бізнес-імперії. Канал «Україна», який маніпулює на цій темі, теж належить Рінату Ахметову.

Також у випуску на «Україні» розповідали про благодійну програму фонду Ахметова, що оплачує лікування дітям із хворим серцем.

23 серпня, п’ятниця

День прапора України. На ICTV почати сюжетом з офіційних заходів на Софійській площі, потім розповіли про святкування на передовій. На 5 каналі, «Інтері», «UA: Першому» та «Україні» стисло й без політичних заяв розповіли про офіційне відзначення Дня прапора у столиці. «Тривали урочистості зо пів години. Глядачів на них не було», — зазначили в новині на Суспільному.

На «Україні» вийшов ексклюзивний репортаж про встановлення прапора бійцями на небезпечній ділянці фронту. На 5 каналі — матеріал про колекцію бойових прапорів, яку зібрали військові. Також у випуску розповіли про перефарбовану в кольори національного українського прапора стелу у Криму та про встановлення прапорів екстремалами на дахах. На «Інтері» розповідали про святкування в різних регіонах: на Запоріжжі та Франківщині синхронами дали враження мешканців, а з Харкова — привітання від голови ОДА Юлії Світличної. Також у випуску — сюжет про історію прапора. На «UA: Першому» також показали святкування в регіонах і рекордний прапор, який моряки розгорнули на Потьомкінських сходах в Одесі. На СТБ матеріал присвятили рекордним прапорам: в Одесі, Дніпрі та Запоріжжі.

На 5-му показали трансляцію із флешмобу до Дня прапора, головною фігурою якого став Петро Порошенко. Про цю акцію повідомили також на «UA: Першому», вказавши, що Порошенко був учасником. Але в синхроні дали коментарі двох рядових учасниць акції, які потіснили з першого плану Порошенка.

«Із днем державного прапора українців привітав співголова партії “Опозиційна платформа — За життя” Юрій Бойко. Політик пообіцяв докласти максимум зусиль, аби у людей з'явилося більше приводів пишатися своєю країною», — розповіли окремою новиною на «Інтері». Також пізніше показали привітання від «ОПЗЖ» з Днем Харкова.

У сюжеті про форум ветеранів на ICTV Зеленський пообіцяв не розформовувати міністерство з питань ветеранів. Цей матеріал почався з історій ветеранів, які доводять, що їм потрібна державна підтримка. На 5 каналі, «1+1», СТБ та «UA: Першому» про міністерство — лише коментарі Зеленського, який називає «ганебними чутками» інформацію про можливу ліквідацію міністерства. Навіть не нагадали бекґраунд питання, не показати ставлення ветеранів і представників ветеранських організацій до проблеми.

Говорили у випусках і про підготовче засідання депутатів. На ICTV після сюжету з позиціями всіх фракцій, крім «Голосу», дали окремо заяву лідера «Голосу» Святослава Вакарчука. Він закликав Зеленського розпочати парламентську реформу. На «UA: Першому» цю ж заяву добалансували коментарями від «Слуги народу». Руслан Стефанчук розповів, що в монокоаліції готові проголосувати вісім законопроєктів щодо парламентської реформи.

На «Україні» сюжет із представниками «Батьківщини», «Євросолідарності» та «Слуги народу». Другу за величиною фракцію «ОПЗЖ» тут стабільно ігнорують. На «Інтері», навпаки, знову переважали коментарі «ОПЗЖ».

На «Інтері» Сергій Каплін закликав ліквідувати «Нафтогаз». Жодної експертної думки з цього приводу не навели, як і позиції самої компанії.

На «Україні» показали заяву Яценюка: «Бажання досягти швидких результатів у переговорах із Росією може призвести до катастрофи — упевнений двічі прем'єр України Арсеній Яценюк».  Це повідомлення не містить балансу й бекґраунду про те, як офіційні посадовці в Україні реагують на перспективи повернення Росії до «Великої сімки». Ще раз Яценюка показали на «Україні» в сюжеті про презентацію фільму «Україна: еволюція гідності».

На «1+1» уважно стежать за фейлами Віталія Кличка. «Друзі за одним столом. У мережі з'явилося відео, на якому очільник Києва Віталій Кличко піднімає тост за дружбу зі скандальним забудовником Вадимом Столаром», — повідомила ведуча. Джерело відео не вказали. «ТСН» посилається на телеграм-канал, а видання «Цензор.нет» — на УНІАН, що входить в «1+1 медіа». У цьому ж повідомленні показали й реакцію Кличка, яку він оприлюднив на сторінці у фейсбуку, заперечивши свої дружні стосунки зі Столаром.

На 5 каналі та «1+1» також нагадали про відзначення Дня пам’яті жертв сталінізму й нацизму.

На «Україні» знову виправдовували формулу «Роттердам+» підтримкою шахт. Також на «Україні» звітували про благодійність Ахметова.

24 серпня, субота

До моніторингу цього дня не увійшов випуск «1+1», оскільки його готували у форматі спецвипуску до Дня незалежності. Тому порівнювати його зі щоденними новинами буде некоректно.

Усі канали розповідали про святкові події: офіційні та неофіційні. На «UА: Першому» та «112» вийшли приблизно рівнозначні сюжети з офіційного заходу і з Маршу захисників, який став альтернативним. На ICTV та «Інтері» описи обох заходів поєднали в одному сюжеті, не заглиблюючись у деталі того, чому організували альтернативний марш.

На каналі «Україна» в сюжеті про Марш захисників, який закінчився молебнем на Михайлівській площі, виділили участь Петра Порошенка та Олега Ляшка. Лідер Радикальної партії з’явився в ефірі вперше після кількатижневої відсутності. Наступний матеріал розповідав про зустріч п’яти президентів, із якої показали лише промову Порошенка: «За незалежність треба боротися. Незалежність треба захищати, бо легко, легко дістається лише рабство. З величезним внеском кожного з вас ми зберегли країну, ми зберегли її суверенітет, ми зберегли існування. Україна стала міцнішою».

На 5 каналі почали випуск із докорів нинішньому президенту: «Без військової техніки, параду та жодної команди від верховного головнокомандувача […] У своїй промові Володимир Зеленський так і не назвав, із ким Україна нині воює. Але щоб перемогти, закликав єднатися. 1500 дітей, кілька сотень військових, рятувальників, поліцейських, медиків, вчителів та родичів загиблих героїв від Майдану Незалежності пройшли до Європейської площі. Президент до колони не долучився». Зазначивши, що матеріал про офіційні урочистості готується до ефіру, випуск відкрили матеріалом про альтернативний Марш ветеранів, і лише потім показали репортаж про офіційний парад. Окремо на 5 каналі повідомили про молебень, згадавши про присутність там родини Порошенків. У синхронах цю подію коментували очільники релігійних громад: ПЦУ, УГКЦ, вірменської церкви та єврейської громади. І одразу за тим — коментар Порошенка, який пояснив, що не прийшов на офіційні заходи під проводом Зеленського, бо був на молебні.

На каналі «Україна» окремим матеріалом дали вітання з Незалежністю від Володимира Гройсмана. На «Інтері» після сюжету про офіційні заходи — звіт про урочистий молебень московської церкви в Києво-Печерській лаврі, до якого вже традиційно долучилися Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Наталія Королевська та інші представники «ОПЗЖ».

Тільки на «UA: Першому» розповіли про акцію «Ні капітуляції» під Офісом президента.

Підсумки

Знову в лідерах за кількістю матеріалів із ознаками замовності — Рінат Ахметов. Частина сюжетів на каналі «Україна» розповідає про його благодійність, частина — виправдовує скандальну формулу «Роттердам+».

Згадки про політсили були досить хаотичними і стосувалися переважно підготовчих засідань. Наприклад, 5 канал ці події взагалі не висвітлював, тому з парламентарів на каналі світився лише його власник Петро Порошенко. На «Україні» про засідання говорили, але не давали коментарів «Опозиційної платформи — За життя». Найменше з усіх парламентських сил говорили про «Голос». «Батьківщина» хоч і є третьою за чисельністю фракцією, за кількістю згадок лише на четвертому місці.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2014
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду