Тест на уважність. Моніторинг теленовин 26–31 серпня 2019 року

Тест на уважність. Моніторинг теленовин 26–31 серпня 2019 року

7 Вересня 2019
2213

Тест на уважність. Моніторинг теленовин 26–31 серпня 2019 року

2213
Фейк щодо обміну, новий парламент і старий новий Аваков. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5 каналу.
Тест на уважність. Моніторинг теленовин 26–31 серпня 2019 року
Тест на уважність. Моніторинг теленовин 26–31 серпня 2019 року

Вершиною аналізованого інформаційного тижня став перший день роботи парламенту в новому складі. День був настільки насичений кадровими призначеннями, політичними казусами і знайомством із новими політичними обличчями, що роковини Іловайської трагедії відійшли на другий план. Хоча в кожному випуску різною мірою приділили увагу жалобній даті.

Медійним провалом тижня стало поширення фейку про обмін, який насправді не відбувся. Теленовинарі виявилися стійкішими до провокацій, оскільки не так залежні від швидкості поширення інформації, як онлайн-редакції. Втім детальний розбір маніпуляції потрапив лише у два випуски новин. Тим часом проросійські політики з «Опозиційної платформи — За життя» осідлали хвилю й поїхали провідувати політв’язнів у московський СІЗО.

26 серпня, понеділок

У Києві обстріляли з гранатомета будівлю «Мостобуду». Про це говорили всі телеканали. Але повідомлення були малоінформативні — переважно лише коментарі поліції. Більш ініціативно до збору інформації підійшли «Україна» та «1+1». На «Україні» прокоментувати інцидент попросили військового експерта Олега Жданова. На «1+1» залучили експерта В'ячеслава Коновалова, а також шукали свідків, щоби скласти повнішу картину події.

На 5 каналі розповіли про підготовче засідання Ради — цього не робили весь попередній тиждень, хоча засідання відбувалися. У матеріалі дали коментарі всіх фракцій щодо розподілу керівних посад, крім «Батьківщини». На «Інтері» після добірки коментарів представників фракцій вийшла заява Юрія Бойка про потребу ухвалити низку соціальних законопроєктів. На СТБ балансу теж дещо бракувало. Є коментарі представника «Європейської солідарності» Артура Герасимова, головуючого від «Слуги народу» Дмитра Разумков і від «ОПЗЖ» Вадима Рабиновича. Останній нарікав, нібито непропорційно багато керівних посад готові віддавати «Голосу», але коментарів у відповідь від представника «Голосу» в матеріалі немає. На інших каналах узагалі не йшлося про позицію «Батьківщини». Загалом протягом тижня «Батьківщина» була найбільш мовчазною фракцією.

На каналі «Україна» дискусію новообраних народних депутатів не показували, а тим часом провели екскурсію поки що порожньою залою парламенту. Розповіли про організацію роботи апарату, поспілкувалися з колишніми керівниками парламенту та розпитали їх про зарплати.

Скандальну новину про поїздку голови Офісу президента Андрія Богдана на весілля до друзів у Сен-Тропе передали лише в ефірі 5 каналу. Почали з реакції Богдана: «“У вільний від роботи час куди хочу туди їду” — це дослівна цитата з допису глави Офісу президента України Андрія Богдана». Більше ніхто за весь тиждень до цієї теми не повертався. На «Україні» вийшов традиційний сюжет про благодійність фонду Ахметова. А на СТБ у новинах показали улесливий сюжет про вручення премії від каналу М2, який, як і СТБ, входить до групи StarLight Media.

27 серпня, вівторок

На ICTV почали з того, що Олексій Гончарук — найбільш імовірна кандидатура на посаду прем’єра. Про це сказали з посиланням на «Українську правду», яка посилалася на власні джерела. Жодної спроби самостійно перевірити цю версію чи зібрати власні коментарі.

Майже всі канали підбивали підсумки перших ста днів президентства Володимира Зеленського. Не підводили таких підсумків у праймі «України» та 5 каналу. Найчастіше Зеленському пригадували розпуск Ради, перейменування Адміністрації на Офіс президента, скасування військового параду до Дня Незалежності й різкі розмови з чиновниками. Також говорили про його спроби вплинути на завершення війни на Донбасі — першу поїздку на передову, розмови з міжнародними партнерами та дзвінки Путіну. Також рахували його закордонні візити та поїздки регіонами. Серед критичних моментів:

  • кадрові виклики в регіонах лишаються без відповіді («Інтер»);
  • критикуючи попередників за кумівство, на ключові посади призначав своїх друзів та бізнес-партнерів («UA: Перший»);
  • за президента переважно висловлювалося його оточення (СТБ).

Загальний настрій сюжетів можна окреслити так: ICTV — загалом перші сто днів пройшли позитивно, «Інтер» — ще багато питань без відповідей, СТБ — нова команда принесла новий стиль комунікації, «UA: Перший» зробив спробу проаналізувати основні обіцянки, «112» cфокусувався переважно на безпековому блоці. Матеріал на «1+1» не містить спроб аналізу та узагальнення. Лише кілька моментів, що запам’ятались і стали мемами, а потім — коментар Руслана Стефанчука про те, що ключові зміни ще попереду, оскільки без більшості в парламенті президент не мав усіх потрібних для змін важелів упливу.

На «Україні» вийшов черговий сюжет про героїчну роботу електромонтерів ДТЕК, які під обстрілами ремонтують лінії електропередач, щоб у людей було світло. Також є у випуску сюжет на виправдання формули «Роттердам+»: «Штучний резонанс. Звинувачення про незаконність формули “Роттердам+” безпідставні. Принаймні так одноголосно стверджують європейські експерти». З європейських експертів лише один представник, думку якого узагальнюють і переносять на абстрактну множину експертів.

На «Інтері» в сюжеті про підготовку парламенту до роботи й дискусії щодо розподілу посад знову надавали перевагу представникам «ОПЗЖ». Із трьох коментарів — три від «Опозиційної платформи»: Льовочкін, Шуфрич і Рабинович. Далі все ж доставили коментар головуючого від «Слуги народу» Дмитра Разумкова, але одразу після нього пролунала заява Юрій Бойка про просування власних соціальних законопроєктів.

28 серпня, середа

Трагедія у Дрогобичі — перша тема всіх випусків. Також усі канали повідомили про звільнення з-під варти редактора «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського. Більшість каналів пов’язали це рішення з імовірною підготовкою обміну для звільнення політв’язнів. Також усі говорили про затримання Раїси Богатирьової. Усі, крім «України», «Інтера» та «112», повідомили, що заставу за неї обіцяв внести народний депутат від «Опоблоку» Вадим Новинський.

Більш мовчазними новинарі були щодо акцій із вимогою не перепризначати Арсена Авакова міністром внутрішніх справ. Попри те, що його кандидатуру підтримувала монобільшість «Слуги народу», один із обраних народних депутатів Ігор Василів навіть долучився до акції проти Авакова. Тему висвітлювали тільки 5 канал, «1+1» та Суспільне. На 5 каналі згадали про звернення активістів із проханням відставки Авакова і згодом дали коротке включення безпосередньо з акції. Включення також було на «1+1». «Акція називається “Аваков — чорт”. Я так розумію, що це ремінісценція до тюремного сленгу», — сказав кореспондент Дмитро Фурдак. Хоча більш очевидною є алюзія на вислів президента Зеленського. На «UA: Першому» розповіли про акцію протесту під Офісом президента, додавши бодай якусь реакцію пропрезидентської політсили: «Це питання порушувалося на зустрічі президента Володимира Зеленського з новообраними депутатами від партії “Слуга народу”. Про це агенції “Укрінформ” повідомив новообраний депутат Олександр Падієнко».

У новинах про підготовчу роботу парламенту лише половина каналів згадувала про те, що Нестора Шуфрича планують обрати керівником комітету з питань свободи слова. Критичні до цього призначення в матеріалах «1+1» і 5 каналу. На «Інтері» та «112» лише анонсували це кадрове рішення. «Неприпустимим призначення Шуфрича в комітет свободи слова вважають “ЄС” та “Голос”», — повідомили на 5 каналі без згадки про позицію самої «ОПЗЖ» та аргументів на користь Шуфрича від представників «Слуги народу». На «1+1» теж був сюжет про Шуфрича, але з думками більшості фракцій: «ЄС», «Голосу» і «Слуги народу». «Сам Шуфрич за цілий день не знайшов часу для інтерв'ю ТСН”. Його помічники повідомили, зайнятий роботою в комітеті. Якою саме, розповіла на фейсбуці чинна керівниця медійного комітету Вікторія Сюмар. За її словами, Шуфрич разом із комендантом парламенту прийшов міняти табличку із прізвищем на дверях комітету», — йдеться в матеріалі.

Тим часом на «112» сюжет про підготовку парламенту до роботи обірвали включенням із бліц-інтерв’ю народного депутата від «ОПЗЖ» Вадима Рабиновича. На «Інтері» до сюжету про парламентські перипетії додали коментар екснародного депутата Сергія Капліна, який закликає обговорювати соціальні законопроєкти з профспілками.

«Інтер», «Україна» та ICTV поширили відеозвернення Володимира Гройсмана з високою самооцінкою власної роботи на посаді прем’єр-міністра й побажаннями успіху наступникам. У цих матеріалах немає достатнього бекґраунду й незалежних оцінок роботи уряду під керівництвом Гройсмана. Не кажуть, хто може стати наступником Гройсмана, хоча про це вже можна було здогадатися і принаймні уточнювати у джерел імовірність призначення Гончарука. На «Україні» ще дужче підсолодили експрем’єру: «Однією з найголовніших справ свого професійного життя, Володимир Гройсман назвав децентралізацію. Та сподівається, що наступники продовжать всі реформи та напрацювання його уряду».

На «Інтері» вийшов сюжет про напад на журналістів «112» у Харкові. До сюжету додали заяву «ОПЗЖ»: «Відреагували і представники “Опозиційної платформи — За життя”. Вони вимагають припинення незаконних дій проти журналістів і каналу та публічного звіту про перебіг розслідування. А також закликали міжнародні правозахисні та професійні організації оцінити систематичні напади на журналістів та ЗМІ». Великий сюжет про напад закономірно вийшов і на «112», але був збалансованим: не містив політичних заяв, натомість до нього включили коментарі правоохоронців та посадовців, яких безпосередньо стосується напад.

29 серпня, четвер

Центральною подією дня стало перше засідання нового складу парламенту. Не аналізується випуск «112», оскільки його не було — всі випуски вечірніх новин перекривали трансляції з парламенту або пов’язані з цим ефіри. Далі огляд новин на кожному каналі у хронологічному порядку виходу випусків.

ICTV. У першому сюжеті розповідали про ключові рішення парламенту, ухвалені на момент випуску. До цього сюжету включили фрагменти виступу Зеленського перед народними депутатами, але не потрапили заперечення «Євросолідарності» чи «Голосу», які мали відмінні від більшості погляди на формування керівництва парламенту. Далі ведуча коротко озвучила перелік імовірних нових урядовців, не вказавши, звідки цей список став відомим. Далі сюжет про початок першого робочого дня народних депутатів: коментарі про очікування від Порошенка, Тимошенко й Вакарчука, згадали про Юлія Іоффе, який відкривав засідання, а також дали коментарі колишнього очільника парламенту Андрія Парубія та вже експрем’єра Володимира Гройсмана.

«Україна». Підводку сюжету про перший день парламенту почали закликом президента: «Менше есемесок, більше законів». У сюжеті з різнобічними коментарями — Тищенко, Іоффе, Порошенко, Беленюк, Вакарчук — додали коментарі народних депутатів від «Опозиційного блоку», які пройшли за мажоритаркою: Вадима Новинського та Дмитра Шпенова. Наступний матеріал — включення про кадрові рішення зі збалансованим описом того, як розділилися позиції партій.

«UA: Перший» головну тему дня роздробив на кілька окремих повідомлень. Спершу про початок робочого дня нових народних депутатів: із коментарями новачків зі «Слуги народу» та старожилів на зразок Петра Порошенка. Далі матеріал про невидачу посвідчення Сергію Рудику, оскільки на його окрузі триває оскарження результатів виборів. Прокоментувати це дали лише Рудику. Наступний матеріал — про роботу по обіді та формування фракцій, далі — обрання прем’єр-міністра, де озвучили коротко позицію кожної фракції та дали біографічну довідку на новоспеченого прем’єра.

«1+1» працював із виїзної студії під будівлею парламенту. Спершу коротко розповіли про вшанування пам’яті загиблих в Іловайську. Наступне включення — з парламенту, де розповіли про реакцію народних депутатів на проект «Мами». У самому сюжеті спершу коментарі лише від «Слуг народу». Потім перехід на світські теми — нова зачіска Тимошенко. А потім і до інших зірок: у Порошенка випало посвідчення, Медведчук журналістів уникає, замість нього із журналістами спілкується Сергій Льовочкін і коментує, що фракція навряд чи голосуватиме за кандидатуру Гончарука на посаду прем’єра, оскільки про нього нічого не знають. У включенні про призначення уряду повідомили, що проти голосувала тільки фракція «Європейської солідарності» («ОПЗЖ» повним складом просто не голосувала). Окремий сюжет присвятили емоційним моментам: обговорювали сукні депутаток та шкарпетки депутатів, скандальні смс-повідомлення з обговоренням міністра Авакова та нової міністерки охорони здоров’я. Загалом протягом випуску було кілька включень, які розповідали переважно про народних депутатів від «Слуги народу», хвалили їх за швидкий темп і жертовну роботу без перерви на фуршет.

«Інтер» відкривав випуск сюжетом про перше засідання парламенту. У сюжеті дали висловитися представникам усіх парламентських фракцій та експрем’єру Гройсману. Почали із представника «ОПЗЖ» Юлія Іоффе, який відкривав засідання як найстарший депутат. Далі — сюжет про голосування за новий склад уряду, де три із п’яти коментарів належать представникам «ОПЗЖ». Зокрема проти призначення прем’єром Гончарука виступив Юрій Бойко. Раніше на «Інтері» поширювали повідомлення, нібито жителі східних регіонів хотіли би довірити прем’єрське крісло саме Бойкові. Далі у випуску включення з перерахунком свіжих призначень уряду без заперечень опозиції. Після цього — півторахвилинний коментар Віктора Медведчука про те, що фракція «ОПЗЖ» просуватиме в парламенті «мирні ініціативи»: наполягатиме на особливому статусі Донбасу та амністії бойовиків.

На СТБ праймовий випуск виходить найпізніше. Тому тут про роботу парламенту говорять уже не в першу чергу, оскільки тема постійно лунає протягом дня. Перший матеріал стосується трагедії з обвалом будинку у Дрогобичі на Львівщині. А повернення до головної теми дня — вже в четвертому повідомленні випуску: про формування президії, монобільшість, дискусійне питання перепризначення міністром внутрішніх справ Арсена Авакова, скандальне смс-листування народної депутатки Богуцької з цього приводу та призначення інших урядовців. Коментарів опозиції щодо кадрових рішень у випуску немає.

Із 5 каналу до моніторингу як виняток потрапив випуск о 23:00. Традиційний праймовий випуск о 19:00 віддали під пряму трансляцію засідання парламенту. Як і на СТБ, сюжет про перший день нового парламенту пішов уже в середині випуску. Сказали про головні новинки, а потім нагадали про перебіг усього дня. згадуючи про позиції всіх фракцій із ключових питань.

Більшою чи меншою мірою про вшанування депутатами загиблих на Донбасі говорили всі канали. Виділити тут варто СТБ, де з усіх політиків вибрали лише коментар лідера «Голосу» Святослава Вакарчука.

Досить скандальну тему з повторним призначенням керівником МВС Арсена Авакова майже не обговорювали. Хоча напередодні під Офісом президента з цього приводу проходили протести, що свідчить про градус напруги. Про неоднозначність цього призначення бодай коротко згадували у випусках «1+1», «Інтера», СТБ та 5 каналу.

30 серпня, п’ятниця

Найчутливішою темою став фейк про обмін полоненими з Росією. Усі канали розповідали про очікування політв’язнів в аеропорту, але майже не говорили про джерела поширення чуток: практично жодного конкретного посилання, яке дало надію на повернення бранців, не назвали. Для аудиторії це важливо, щоби розуміти, які джерела не виправдовують довіри. На 5 каналі почали це повідомлення риторичним питанням: «Чи то фальстарт, чи то інформаційна спецоперація?» А на «1+1» завернули з іншого боку: «Цей потік неправдивої інформації нарешті зупинив таки Офіс президента». Хоча в сюжеті далі останньою краплею збурення ажіотажу назвали репост колишнього заступника Офісу президента і свіжопризначеного Генпрокурора Руслана Рябошапки. Загалом про хронологію маніпуляції йшлося лише в новинах «UA: Першого» та «1+1».

У сюжеті «1+1» журналістка Мар’яна Бухан зазначає: бачили в Жулянах, як сідали на літак і вилітали Медведчук із Рабиновичем. «Літак одразу ж піднімається в небо. На радарі видно, як літак сідає спочатку у білоруському Гомелі, потім у Москві. По обіді стає зрозумілим, що Медведчук у російській столиці відвідував у СІЗО Лефортово українських бранців Станіслава Клиха і Миколу Карпюка», — розповіла репортерка. Про те, як провідували політв’язнів у Москві проросійські політики, відзвітували на «Інтері» та «112». При цьому на «Інтері» коментар Медведчука на фоні СІЗО з російським гербом помилково титрували «Київ». У сюжеті на «112» Вадим Рабінович хизувався привезеним для Станіслава Клиха полтавським салом.

Вперше поспілкувався з журналістами новопризначений прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Досить позитивно в сюжетах виглядає те, що керівник уряду не відкладав спілкування з медіа надовго і провів у перший же робочий день. Очевидно, що говорив Гончарук переважно планами й обіцянками, тож позитивні сюжети про його наміри можна зарахувати як аванс довіри від журналістів. Ключовими тезами були плани на приватизацію, захист бізнесу від рейдерства, розвиток інфраструктури й будівництво доріг, схвалення освітньої та медичної реформи в цілому з окремими питаннями до менеджменту й пояснення щодо призначення старого нового Авакова.

На «Інтері» критикували кадрові призначення в уряді представники «Опозиційної платформи». «Це питання президента. Це питання його відповідальності і його рейтингу. Якщо він буде запрошувати в свій кабмін людей з попередньої влади — це, звісно, дасть більш ефективну роботу. Тому що це люди з досвідом. Але водночас вони принесуть міну його рейтингам», — каже Сергій Льовочкін. У загальній картині ці коментарі слугують для балансу, але на «Інтері» всі опозиційні питання віддають на коментування лише «ОПЗЖ», ніби не визнаючи опозиційності інших парламентських сил. Зокрема щодо кадрових призначень зі «Слугою народу» дискутували «Європейська солідарність» та «Голос».

На СТБ в сюжеті з інтерв’ю Гончарука поєднали зведену інформацію щодо оновленого уряду й дайджест обіцянок щодо пріоритетів нових міністрів: цифровізації, оборони, інфраструктури, медицини та освіти.

Другий тиждень поспіль раз на тиждень у випуску каналу «Україна» з’являється Олег Ляшко. «В селі Клішківці, на малій батьківщині Леоніда Каденюка, відкрили меморіал єдиному космонавту незалежної України. Виділення держкоштів до місця депутат 8-го скликання Олег Ляшко. На церемонії відкриття Ляшко заявив, упевнений, Україна має всі можливості бути космічною державою», — йдеться в повідомленні, єдиний синхрон до якого належить Ляшкові.

На «1+1» порівняли інавгураційні промови Порошенка й Зеленського та їхні виступи перед новим складом парламенту. Дійшли висновку, що меседжі в інавгураційних промовах були схожими — навіть обидві промови містили вставки російською мовою. А от експресія у двох президентів різна: «Консерватизм та менторство в одного, драйв із вкрапленнями гумору в іншого», — характеризує кореспондент. У сюжеті немає висновку, чия модель поведінки краща. Завершується матеріал тим, що красномовство — чеснота обох президентів.

Про обшуки в керівництва НСТУ згадали лише у випуску «UA: Першого»: «Утриматись від будь-якого тиску на незалежність суспільного мовника, просить українську владу представник ОБСЄ з питань свободи змін, про це написав в себе в твітері і дізнався про обшуки в офісі Суспільного». У сюжеті є й коментар новообраного голови комітету з питань свободи слова Нестора Шуфрича, який каже, що обшуків не любить, але вважає за неможливе обмежувати слідчі дії.

31 серпня, субота

Володимир Зеленський зустрівся із президентом Польщі Анджеєм Дудою. Ключові теми: безпека на Донбасі, санкції для Росії, енергетична співпраця між Україною, Польщею та США, пошук та ексгумація тіл польських воїнів на території України. На всіх каналах порядок денний зустрічі виглядав майже однаково. В кількох матеріалах («Україна», «1+1») також ішлося про обговорення щодо покращення товарообігу між країнами.

А от про інший привід, пов’язаний із президентськими ініціативами, йшлося лише на каналі «Україна»: «Оприлюднено текст законопроєкту Володимира Зеленського про імпічмент президента». У матеріалі тільки тезово йдеться про основні положення законопроєкту, немає жодних експертних коментарів.

На «Інтері» ще раз показали, як Медведчук та Рабинович відвідували українських політв’язнів у Москві та передавали їм українське сало. Крім того, що це відвертий піар політиків з «Опозиційної платформи», так ще й неоперативний — те саме напередодні показував «112».

Також на «Інтері» вийшов сюжет про фестиваль Young Flame, організований «Національним корпусом». Перший коментар — від лідера організації та екснародного депутата Андрія Білецького. «Інтер» найчастіше з-поміж інших каналів показує Білецького в новинах, що не мають значної суспільної значущості.

А от про Фестиваль рівності, який в Одесі пройшов із сутичками та затриманнями, «Інтер» вирішив не розповідали. Загалом про цю подію та інциденти під час її проведення повідомили тільки 5 канал, «1+1» та «UA: Перший».

Підсумки

Найбільше піару протягом тижня отримала «Опозиційна платформа — За життя». Переважно на «Інтері», але підключився і «112».

У новинах не ігнорували жодної з парламентських фракцій. Найбільше говорили про представників більшості. Далі кількість згадок майже пропорційна кількості парламентарів у фракції. Жодного випадку піару не було щодо представників «Батьківщини»: представників цієї фракції в новинах згадують найрідше. Найменше різноманіття політсил у новинах «112».

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2213
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду