Суцільне кіно. Моніторинг теленовин 1–7 липня 2019 року

Суцільне кіно. Моніторинг теленовин 1–7 липня 2019 року

13 Липня 2019
2950

Суцільне кіно. Моніторинг теленовин 1–7 липня 2019 року

2950
Медведчук став зіркою червоної доріжки. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5 каналу.
Суцільне кіно. Моніторинг теленовин 1–7 липня 2019 року
Суцільне кіно. Моніторинг теленовин 1–7 липня 2019 року

«Інтер» протягом тижня мусолив кінофестиваль, де Віктор Медведчук представив спільну роботу з Олівером Стоуном. Як каже дружина Медведчука, телеведуча і власниця частки в російському нафтовому бізнесі Оксана Марченко, фільм мав би показати всю правду про прагнення миру в Україні. Настільки, що сюжети про прем’єру виходили на «Інтері» п’ять разів за тиждень (і ще раз у «Подробицях тижня»), а на «112» у праймових новинах — тричі.

1 липня, понеділок

У серії інтерв’ю з кандидатами на каналі СТБ вийшла розмова з лідером партії «Голос» Святославом Вакарчуком. Попереднього тижня в цьому проєкті спілкувалися з іншим зірковим кандидатом від «Голосу» — Сергієм Притулою. Із Вакарчуком розмова вийшла більш прісною. Він у досить загальних рисах описав перші плани в парламенті та занадто довго думав над відповіддю на запитання, з чим у нього асоціюється Зеленський.

Тим часом старі політики піарилися у старий спосіб. Частина з них використала для цього погоджувальну раду парламенту. На ICTV в сюжеті з парламенту, де ключовою темою для обговорення було рішення ПАРЄ, включили коментарі не по темі від Олександра Вілкула з «Опоблоку», який розказував, що як партійці «готують пакет законопроєктів для відновлення економіки та досягнення миру». Далі в цьому ж сюжеті Юлія Тимошенко «попросила Верховну Раду і президента Зеленського стати на захист української ГТС». Про цю заяву Тимошенко на СТБ дали окремий матеріал. На «Україні» матеріал вийшов дуже схожим на ICTV: Вілкул відхиляється від основної теми, а замість Тимошенко озвучили вимоги Ляшка продовжити мораторій на продаж землі. Ляшко говорить про це не перший тиждень і новини в цьому немає.

Володимир Гройсман піарився на запуску нового потяга між Києвом і Маріуполем. «Україна», «Інтер» та СТБ показали це як особисте досягнення прем’єра. А обіцянки «не бути гравцем чужої збірної» Гройсман, схоже, порушив. На каналі «Україна» з його інтерв’ю Дмитру Гордону показали фрагмент, дуже вигідний Арсенію Яценюку. На питання, чи була спрямована кампанія дискредитації експрем’єра, Гройсман сказав, що у протистоянні між Порошенком і Яценюком він став на бік «справедливості», тобто Яценюка, бо «Арсения просто убирали, убирали как конкуренты, он новый политик, он в четырнадцатом году взял на выборах высокий уровень доверия, то есть был потенциально, с какой-то точки зрения, наверное, опасен».

Також на каналі «Україна» в кілька заходів піарили представників «Опоблоку». Спершу Євгеній Мураєв викликав Юрія Бойка на дебати — мірятися опозиційністю. А згодом у студії з’явився інший опоблоківець Вадим Новинський, який розказував, як його політсила досягатиме миру на Донбасі: «Рецепт завершения войны просто и универсален — полное и безоговорочное выполнение всех пунктов минских соглашений».

Без піару свіжих облич теж не обійшлося. На ICTV показали позитивний сюжет про агітаційні заходи партії «Голос» у Харкові. Хоча представники партії запевняють, що не замовляють і не толерують джинсу, на каналах Пінчука й Ахметова матеріали, схожі на замовні в інтересах «Голосу», з’являються регулярно. На каналах Пінчука ICTV та СТБ показали, як Дмитро Разумков на заводі Пінчука «Інтерпайп» представив мажоритарника від «Слуги народу» у Дніпрі. «Створення нових робочих місць, збільшення зарплат у промисловості, одне з ключових завдань партії “Слуга народу”», — розповідала ведуча ICTV Олена Фроляк.

«1+1» та «Інтер» показали соціологію центру «Соціальний моніторинг» та УІСД. При цьому на «1+1» навіть не спромоглися назвати вголос, хто проводив дослідження — лише дрібним шрифтом на екрані. А на «Інтері» з коментаря експертки інституту взяли вигідний для своїх кандидатів момент: що рейтинг «Опозиційної платформи — За життя» зростає.

«Інтер» системно просуває інтереси «ОПЗЖ». У випуску цього дня вийшло два окремих сюжети з поїздок кандидатів до Луганської й Донецької областей, хоча обіцянки й гасла однакові. Далі розповіли, що харківські активісти партії звернулися до прокуратури, щоби пришвидшити розслідування нападів на офіс «ОПЗЖ». Другий із двох нападів стався лише напередодні. Також скаржилися на двійників на округах: на Одещині балотується однофамілець кандидата від «ОПЗЖ» Віктора Баранського. І ведуча, й авторка сюжету Ірина Баглай називають це «брудною технологією».

На «112» присвятили сюжет італійському фестивалю документального кіно, а точніше піару Медведчука з його фільмом «Нерозказана історія України». Дружина політика запевняє, що фільм покаже всю правду про події Майдану й початку війни на Донбасі. З доступних оглядів можна зрозуміти, що фільм показує кремлівську версію історії.

2 липня, вівторок

Дещо скромнішим фільмом піарився Ігор Смешко із «Силою і честю». На ICTV та в піар-дайджесті каналу «Україна» показали, як Смешко зі своїм однопартійцем Володимиром Тимошенком, який також працював в СБУ, презентували фільм «Гідра». Тимошенко — головний герой фільму, в якому йдеться про героїчну боротьбу з наркотрафіком. Так у партії Смешка доводять, що ведуть у Раду професіоналів.

«Європейська солідарність» зі звичною для партії Порошенка риторикою обіцяла не допустити проросійського реваншу та пришвидшити вступ України до НАТО і ЄС. Заяву поширили ICTV, СТБ та «Україна». Вона стала реакцією на інтерв’ю голови Офісу президента Андрія Богдана, в якому він, зокрема, висловився про можливість особливого статусу російської мови у східних регіонах.

У «Слузі народу» тим часом скаржилися, що конкуренти використовують їхній стиль у рекламі. Сюжет на ICTV говорив не так про проблему, як про сильні сторони стилю та рейтингу партії, на чому хочуть виїхати інші кандидати. На ICTV цю тему коментували також експерти «Опори», на «Україні» — голова Комітету виборців України. А на «1+1» сфокусувалися на двійниках лише одного кандидата — ведучого цього каналу Олександра Дубинського. Він погрожував своїм двійникам кримінальними справами, якщо не знімуться добровільно.

У піар-дайджесті «України» двічі піарили «Опоблок»: спершу мажоритарник Борис Колесніков обіцяв відновлювати інфраструктуру Донбасу, де він балотується, потім Вілкул розказував, що у списках «Опоблоку» є професіонали, які знають, як вивести економіку з кризи.

У сюжеті з парламенту на «Україні» кожен із політиків, яким дали висловитися, говорили на свої теми, які використовують у політичному піарі: представники «Опоболку» запевняли в підтримці шахтарів Донбасу, яким затримують зарплату; Максим Бурбак із «Народного фронту» вимагав спрямувати звернення до міжнародних партнерів щодо рішення ПАРЄ; Олег Ляшко закликав підтримати закон про хімічну кастрацію педофілів. Про цю заяву Ляшка «Інтер» також дав окреме повідомлення без коментарів інших народних депутатів чи експертів. На СТБ в піар-дайджесті зміксували цей набір політиків із тими самим заявами: Порошенко, Ляшко, Гройсман і Вілкул.

Чотири канали (СТБ, ICTV, «Інтер» та «Україна») поширили один і той самий фрагмент коментаря Гройсмана, де прем’єр каже, що йому «надзвичайно важливо будувати і створювати» і він має для цього команду: «Моя команда “Української стратегії” — це люди абсолютно є професійні, досвідчені, які дбають про реальні проблеми і розуміють, як їх вирішувати». Про це він говорив, інспектуючи ремонти доріг. Також у матеріалі йдеться про те, що Гройсман хоче бути прем’єром і наступного уряду.

На «Інтері» знову цілий каскад піару «ОПЗЖ». Бойко критикував децентралізацію, мовляв через неї містам доводиться економити свої гроші. Наталія Королевська закликала скасувати пенсійну реформу. Далі сюжет про агітаційну поїздку Бойка на Харківщину, потім сюжет із обіцянками представників «ОПЗЖ» й Бойка, зокрема, допомогти шахтарям на Луганщині. І згодом сюжет про перехід «Опоблоку» у Кропивницькому до «ОПЗЖ». Показали й опитування сумнівної компанії «Сітаргет», де результат виводять лише по Донецькій області. Це є маніпуляцією, адже створює ілюзію вищого рейтингу — цей регіон для «ОПЗЖ» є одним із опорних.

Також на «Інтері» вийшов матеріал про перемоги на виборах в ОТГ Аграрної партії без згадок про інші партії. А наприкінці випуску — про фільм із Медведчуком, який презентувати в Італії. Також про цей фільм розповіли у випуску «112» каналу.

3 липня, середа

Гаряча тема виборів: чи будуть усе ж балотуватися Анатолій Шарій та Андрій Клюєв. Про це говорили всі канали, крім «112», який змовчав про це у праймових новинах. ICTV, «Україна» та «Інтер» включили в сюжети заяву Андрія Богдана, де він переводить стрілки на політичних опонентів: мовляв, це неефективно працює сформована Порошенком ЦВК, та й узагалі протести проти реєстрації Шарія та Клюєва дивним чином збіглися з аудитом попередньої владної команди. «Інтер» обмежився лише заявою Богдана: «Хочемо зауважити, що ексміністра економіки, пана Порошенка, експершого віцепрем'єр-міністра з питань економіки, пана Клюєва, поєднують роки спільної роботи в уряді. Тому вважаємо, що всі вимоги мітингувальників слід направити до керівництва політичної партії, яка зацікавлена в дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні».

Переважно цього дня політики піарилися у стандартних форматах зі своїми звичними гаслами в коротких повідомленнях чи піар-дайджестах. Тимошенко на Львівщині наголосила на важливості розвитку малих міст (ICTV, СТБ). Запропонувала свій план розведення військ — домовлятися із країнами «Будапештського меморандуму» про тиск на Росію (дайджест «України»).

Олександр Вілкул, пообіцяв, що Харків та Маріуполь допоможуть його рідному Кривому Рогу в подоланні наслідків буревію. Вілкул не є керівником жодного з цих міст. Кривий Ріг очолює його батько, а Маріуполь та Харків — мери зі списку «Опоблоку».

Ляшко закликав обмежити продаж землі іноземцям (дайджести «України» та СТБ). Також на «Україні» він був у студії та розказував про зниження тарифів.

Про те, як Гройсман «особисто» моніторить ремонт доріг на Житомирщині, відзвітували ICTV, «Україна», «Інтер» та СТБ.

Дмитро Разумков представив мажоритарників від «Слуги народу» на Київщині, акцентуючи, що жоден із них не був депутатом, Про це говорили на ICTV та СТБ. На «Інтері» з посиланням на Разумкова сказали, що Гройсман може очолити новий уряд. Але в самому синхроні голова «Слуги народу» каже, що для цього є багато умов.

Порошенко закликав подвоїти тиск на Росію щодо звільнення полонених (5 канал, дайджест СТБ).

«Інтер» відзвітував про агітаційну поїздку Бойка на Луганщину. Передали заклик Аграрної партії до повторного жеребкування порядкових номерів партій у бюлетенях (вигідне «ОПЗЖ», бо «Опоблок» має №1 у бюлетені).

Пізніше на «Інтері» — повідомлення про напад на представника «ОПЗЖ» Дмитра Святаша в Харкові. Є тільки його коментар, без поліції чи інших компетентних у справі. Він пов’язує напад із політичною діяльністю. Далі — сюжет із раніше вже показаними синхронами Марченко й Медведчука про фільми «Нерозказана історія України». Також про це зробили лайфстайл-сюжет на «112», розповівши, як Марченко й Медведчук проводять час на фестивалі.

Сергій Каплін на «Інтері» закликав до повномасштабного аудиту комунального господарства.

У дайджесті «України»: Мураєв висловився за державні інвестиції в економіку, Ляшко закликав не продавати землю, Колесніков казав, що треба мотивувати українців лишатися в селах, і відкрив будівництво нового храму на Донеччині, Тимошенко апелювала до миру через Будапештський меморандум, а Саакашвілі наполягатиме на повторному жеребкуванні.

4 липня, четвер

Під Конституційним Судом різні політсили протестували проти скасування закону про люстрацію. На різних каналах показували картинку лише частково. Заяву Вакарчука про неприпустимість скасування закону про люстрацію показали ICTV, СТБ та «Україна» в дайджестах. Причому на каналі «Україна» цю заяву подали навіть без належного контексту, не сказавши, на якій акції він виступав. Цей синхрон дали одразу після заклику Порошенка «битися, щоби Януковичі не поприходили до Ради». Його крім «України» також показали на СТБ. «UA: Перший» зробив коротке повідомлення з акції, але перерахував, які політсили підтримують люстрацію, а які («Опоблок») вимагають скасувати. На 5 каналі із прихильників люстрації назвали тільки «Європейську солідарність». А на «1+1», де загалом дали висловитися більшості присутніх політиків, про партію Порошенка згадали лише за кадром: «свободівці просять прихильників Петра Порошенка піти геть, бо їхній лідер, мовляв, мав повноваження оновити склад Конституційного суду, але цього не зробив».

На 5 каналі навпаки, «Європейська солідарність» поскаржилася на напад націоналістів. У відповідь після репортаж зацитували заяву «Нацкорпусу» із їхньою версією подій.

На «Україні» міркували, хто стане спікером парламенту. Говорили з першим президентом Леонідом Кравчуком та попередніми спікерами: Литвином і Яценюком. Яценюк каже, що у спікера має бути досвід управління фракцією й він має бути яскравою особистістю, а таким у парламенті є Олег Ляшко. Далі з’являється ще квітневе дослідження Edison Research про те, кого українці хочуть бачити спікером. На перших позиціях тоді ще кандидати у президенти Гриценко й Зеленський, а на третій — Ляшко. Чому в сюжеті говорять лише про Ляшка, пояснюють за кадром: Зеленський уже став президентом, а Гриценко заявив про прем’єрські амбіції. А на користь Ляшка висловився й політкоментатор Володимир Цибулько. Тільки от свіжі рейтинги не дають Ляшкові реальних шансів пройти до парламенту. Але про це в сюжеті мовчать.

У студії каналу «Україна» був генерал Михайло Забродський, кандидат від «Європейської солідарності», з яким говорили обговорювали ситуацію на Донбасі та шляхи завершення війни.

На «Інтері» показали агітаційну поїздку Бойка й Королевської на Донбас, де кандидати від «ОПЗЖ» розказували, що треба відновлювати інфраструктуру і прагнути миру. Також на «Інтері» сюжет про перехід п’яти депутатів у Коростені на Житомирщині з «Опоблоку» до «ОПЗЖ». Також тут розповіли, що нібито «Опоблок» на Одещині перейшов до «ОПЗЖ». Хоча минулого тижня у випуску «України» розказували, що все навпаки. Про те, на яких правових засадах відбуваються такі «переходи», в новинах не пояснюють.

Тимошенко закликала захистити українську землю та фермерів (ICTV, СТБ, «Інтер»). Ляшко також вимагав заборонити продаж землі іноземцям та виплачувати дотації по 5 тисяч гривень на кожну корову (дайджест «України»). На СТБ та ICTV він вимагав соціальних гарантій для медиків та зниження цін на ліки. Вілкул розповідав, як «Опоблок» відновлюватиме промисловість (СТБ, дайджест «України»). А мер Маріуполя та кандидат від «Опоблоку» Вадим Бойченко обіцяв, що його місто стане екологічним, на ICTV. «Слуга народу» пропонує розробити нову стратегію для Донбасу — без конкретики про це дали коментар Разумкова в дайджесті «України». Гройсман закликав поглиблювати децентралізацію (дайджест «України»). На «Інтері» показали його зустріч із блогерами, де Гройсман висловив сподівання, що до парламенту прийдуть свіжі, але професійні люди. Поплавський зі співаком Олегом Винником почали агітаційний тур Аграрної партії («Інтер»). І знову на «Інтері» сюжет розхвалювали фільм про медведчуківську версію подій на Майдані та Донбасі.

5 липня, п’ятниця

У сюжеті про ринок енергетики на ICTV містилися лише позиції представників «Слуги народу»: Зеленського, його радника Андрія Геруса й кандидата від партії Дмитра Киселевського, який розповідає, що реформа енергоринку вже вдарила по бізнесу.

Гройсман запевнив, що Кабмін робить усе для прозорих конкурсів та збільшення видобутку газу. Незбалансований матеріал лише з його коментарем показали на ICTV.

Ляшко вважає маніпуляцією рішення суду про повторне жеребкування (ICTV, СТБ). Він також висловився про захист землі і фермерів (дайджест «України»). Щодо проблеми з повторним жеребкуванням говорили на «UA: Першому», «1+1», 5 каналі, «112» та СТБ. Включали позиції ЦВК й кандидатів, які вбачають загрозу зриву виборів чи не згодні з рішенням суду про повторне жеребкування.

«Європейська солідарність» закликала підписати петицію проти повернення російської делегації до ПАРЄ. У повідомленнях у дайджесті «України» та СТБ про це говорить лише Порошенко. Хоча тема гаряча й важлива, а про ставлення до ситуації висловлюються як інші лідери політсил, так і уповноважені посадовці.

Вілкул розповідав, що «Опоблок» захистить меншини й не допустить дискримінації, особливо акцентуючи на питанні мови, якими спекулює російська пропаганда. Такі заяви Вілкула поширили на ICTV та СТБ. На «Україні» піарили інших його однопартійців: Борис Колесніков закликав реформувати соціальну сферу й підвищувати пенсії. А Євгеній Мураєв у студії «України» критикував Юрія Бойка за відмову вийти на дебати: «Юрию Бойко, наверное, гораздо более комфортно выступать в эфирах телеканалов, которые аффилированы с Медведчуком, я имею в виду “Интер”, “112”, NewsOne и ZIK». Також Мураєв розповів, що у списках «ОПЗЖ» 11 людей Порошенка (раніше лунали фрази про половину списку). Із прізвищ пролунало тільки одне: Іллі Киви, який є радше соратником міністра Авакова, який не надто приятелює з Порошенком.

Володимир Зеленський передав перші 30 швидких, куплених фондом Ахметова. Матеріал-звіт про це показали на каналі «Україна». Про таку закупку нібито домовилися під час зустрічі з бізнесом. Журналісти liga.net вважають, що швидкі є лише прикриттям справжніх домовленостей.

6 липня, субота

На «Україні» за підсумками програми «Головна тема. Вибір» зробили сюжет про команду Гройсмана, де крім нього виступали міністри Павло Петренко та Лілія Гриневич. «Гройсман резюмує: його команда має чіткий план дій і знає, як змінити країну на краще», — матеріал має відвертий присмак прихованої агітації.

Потім на «Україні» піар-дайджест за підсумками токшоу «Опозиція»: Мураєв казав про загрозу зриву виборів, Разумков — про плани «Слуги народу» в парламенті, Тимошенко — про прагнення поєднати нові політичні обличчя з досвідченими «державницькими силами».

Також на «Україні» відзвітували про зустріч Олега Ляшка з послом Литви Марюсом Януконісом. Той каже про підтримку європейських прагнень України, але вийшло навіть комічно. «Треба мобілізувати європейську солідарність», — сказав посол, мабуть, несвідомо скаламбуривши.

Тимошенко вимагала підвищення пенсій у матеріалі ICTV. На «Інтері» сюжет уже типового формату про зустріч Бойка з виборцями: про дороги, ціни, пенсії, тарифи і встановлення миру. Тут кандидат нагадав позицію партії — проводити прямі переговори, як це робить Віктор Медведчук. Про Медведчука теж не забули і ще раз показали, як він із дружиною на кінофестивалі презентує фільм про ситуацію в Україні та розповідає своє бачення дороги до миру.

Також «Інтер» поширив результати опитування сумнівного центу BURI, згідно з яким «ОПЗЖ» на другій позиції. Але на третій позиції розмістили «Батьківщину», далі «Голос» і лише потім «Європейську солідарність» із 5,9 % (проти третьої позиції та 8,3 % за даними Рейтингу».

Мажоритарник Сергій Рудик на Черкащині долучився до прибирання парку. Про це відзвітував «Інтер», який піарить Рудика не перший рік.

7 липня, неділя

Аналізується лише випуск новин на «Інтері».

Фільм Стоуна з Медведчуком отримав гран-прі фестивалю Таорміні. І про це радо відзвітував «Інтер». «Марченко переконана, що ця кінострічка є правдивою розповіддю про події останніх років в Україні, які почалися з революції 5 років тому», — розповіли за кадром.

«ОПЗЖ» сперечається з позицією ЦВК й вимагає передруковувати бюлетені. Цю тему подають незбалансовано, надаючи слово лише представнику партії: «Роман Пархомчук, адвокат партії “Опозиційна платформа — За життя”: … Оскільки ми вважаємо, що допущені порушення при проведенні, при включенні політичної партії — “Рух нових сил Михайла Саакашвілі” до списку під номером 22 є грубим порушенням. Ми підтримуємо Аграрну партію і просимо суд залишити рішення першої інстанції без змін». Йдеться про зобов’язання суду провести повторне жеребкування.

Юрій Бойко заявив, що країні потрібна нова пенсійна реформа. А його колега по партії Наталія Королевська, яка раніше вже заявляла те саме, тепер вітала мешканців Дружківки зі святом Купала: «Хочется пожелать главного — чтобы, прыгая через купальский костер, оставили все плохое. Чтобы нам сегодня была дана одна надежда, вера и обязательно победа — одна на всех. И 21, объединив все наши усилия, мы победили, сделали все, чтобы вернуть мир в Украину, чтобы защитить людей, дать людям уверенность в завтрашнем дне».

Підсумки

За кількістю згадок президентська політсила знову вийшла вперед.

За кількістю піару «ОПЗЖ» й надалі тримає першість. Хоча про партію говорять лише два канали, але їй присвячують левову частку випусків на «Інтері». Новинкою тижня стало те, що піар Ляшка виринув на каналах Пінчука.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Більше про висвітлення виборів читайте в огляді «Детектор виборів».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2950
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду