Вадим Денисенко: «Я знаю Княжицького з 1996 року і не вважаю його рейдером»

Вадим Денисенко: «Я знаю Княжицького з 1996 року і не вважаю його рейдером»

14 Лютого 2014
6114
14 Лютого 2014
15:05

Вадим Денисенко: «Я знаю Княжицького з 1996 року і не вважаю його рейдером»

6114
Головний редактор «Еспресо TV» – про становлення каналу і його майбутнє після революції, про роботу з Миколою Княжицьким, можливість повернення Віталія Портникова та конкуренцію з 5-м каналом
Вадим Денисенко: «Я знаю Княжицького з 1996 року і не вважаю його рейдером»
Вадим Денисенко: «Я знаю Княжицького з 1996 року і не вважаю його рейдером»

25 листопада на супутнику та в інтернеті стартував новий інформаційний телеканал Миколи Княжицького «Еспресо TV», головним редактором якого став багаторічний головред тижневика «Коментарі» Вадим Денисенко.

 

Після кількох невдалих спроб проліцензуватися в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, «Еспресо TV» вирішив мовити без ліцензії. На думку Вадима Денисенка, канал працює виключно в правовому полі, тим часом прихильники мовника пікетують Нацраду з вимогою відставки членів регуляторного органу.

 

Старт «Еспресо TV» збігся з початком євромайдану. Канал одразу став таким собі «рупором революції». Він не лише веде постійні прямі трансляції з майдану Незалежності, вулиці Грушевського та інших «гарячих точок», а й із перших днів транслюється на майдані (спершу з екранів на стінах Українського дому, згодом - із великого екрана на Будинку профспілок).

 

Про концепцію телеканалу, його конкурентів, ведучих та інвесторів, а також про поточну ситуацію в медіапросторі з читачами «Детектор медіа» під час чат-конференції поспілкувався Вадим Денисенко.

 

 

 

- Всім доброго дня! Розпочинаємо!

 

- Вадиме, доброго дня! Наскільки в правовому полі є трансляція телеканалу без ліцензії Національної ради? Дякую за відповідь!

- Ми працюємо виключно в правовому полі.

 

- На чьи деньги существует канал?

- Гроші інвесторів, плюс ми почали збір пожертв від небайдужих.

 

- Вы считаете себя оппозиционным телеканалом?

- Ні, я не люблю взагалі подібних термінів. Ми просто стараємося говорити правду.

 

- Прошу звернути увагу на рухомий рядок новин «Еспресо TV». По-перше, бувають повідомлення, які там висять цілу добу або навіть дві. Вони давно втратили актуальність або новина отримала продовження чи спростування, але повідомлення продовжують крутитися. По-друге, там забагато помарок, одруківок. По-третє, іноді трапляються повідомлення на зразок «Верховна Рада проголосувала закон». Про який саме йдеться - невідомо. Бувають і ще більші курйози, коли після тексту повідомлення в рухомому рядочку читаємо: «(ФОТО)». Ну приміром, умовно кажучи: «На Грушевського встановили піаніно (ФОТО)». Вочевидь, таке повідомлення - заголовок новини з якогось інформаційного сайту, де слово «(ФОТО)» - цілком доречне. А яке «(фото)» може бути в стрічці новин?

- Дякую, ми зараз саме займаємося тим, щоб виправити ці недоліки.

 

- В студії «Еспресо» на шафах, що стоять на задньому плані, викладені книжки. Якщо придивитися, то, судячи з назв, там лежать по декілька екземплярів тих самих книжок: зокрема, «God is not GREAT», «The brіef history of time». Що це за книжки? Ви самі їх читали? Про що вони й навіщо в студії?

- Деякі книги я читав, деякі, звісно, ні. Якщо ви помітили, то всі книги білого кольору, схожого формату. Це була задумка нашого дизайнера і саме тому студія так виглядає.

 

- Якби я був Піховшеком, а бачить Бог, я - не він і спасибі Йому за це, то неодмінно б запитав, чому старт «Еспресо» точно збігся з початком євромайдану? Хто б тоді транслював наживо революцію, якби не було «Еспресо»? А якщо так, то може Княжицький щось заздалегідь знав і створював «Еспресо» спеціально заради інформаційного супроводу євромайдану? Невже це звичайний збіг?

- Ми планували відкрити канал напередодні Вільнюського саміту і саме тому ми вийшли напередодні нинішніх подій. Паралельно, між іншим, запустилися і «Громадське», й «112». Щодо того, що ми транслювали майдан і всі події навколо нього, то ми інформаційний канал, який і має це робити.

 

 

- Перший національний заборонив усім українським ЗМІ використовувати в своїй роботі слова «олімпіада», «олімпійські ігри». Не боїтеся в разі порушення цього табу отримати позов або від НТКУ чи прокуратури? Зрозуміло, яке рішення буде винесене судом - те, що «попросять» провладний канал чи відомство. А там може бути всяке - мільярдний штраф, багаторічне ув'язнення редакторів чи керівництва, закриття каналу.

- Як можна заборонити говорити слово «олімпіада»? Це абсурд, а реагувати на абсурд у межах логіки неможливо. Тому на сайті ми даємо результати всіх змагань Олімпіади. Відео ми не маємо права брати, тому обходимося фотографіями.

 

- Назва каналу дуже невдала. По-перше - неукраїнська, по-друге - ні про що. Ну от що таке «еспресо» для українця, які асоціації має викликати? До того ж, марка однойменної кави пишеться з двома s - espresso. А як пояснити словотвір від Княжицького? Натомість так і хочеться сказати «Експрес». Це більш журналістська і телевізійна назва. До того ж, зрозуміла глядачеві. Та й ви ж дуже часто транслюєте наживо прес-конференції, майдан, робили прямі включення з Грушевського, Укрдому. Тобто були і є телевізійним експресом. То може так і називалися б?

- Я не погоджуюся. Перш за все тому, що «Еспресо» українською пишеться з однією «С», по-друге, - еспресо - це швидко і міцно. А це саме те, що потрібно інформканалу.

 

- Чому погодилися працювати в ахметівській «Сегодня» і чому пішли звідти?

- В «Сегодня-мультимедіа» я працював три місяці і за цей час я мав підготувати й підготував пропозиції з реформування газети й сайту. Це і було в умовах мого контракту з цим холдингом. Після завершення цієї роботи я пішов.

 

- Миколу Княжицького навіть у низці демократичних і по-справжньому незалежних, принаймні, непідконтрольних владі ЗМІ, відкритим текстом називають рейдером - за махінації з ТВі. Як вам працюється з такою людиною?

- Я знаю Княжицького з 1996 року і не вважаю його рейдером. Щодо того, як працюється - результати кажуть самі за себе. Телеканал поки не вимірюється, але наш сайт за неповних три місяці ввійшов у перші 15-17 сайтів у розділі «ЗМІ та періодика». Особливо я хотів би звернути увагу на якість нашої аудиторії, на що вказує і глибина переглядів, і кількість прямих заходів.

 

 

- Де ваша студія? Які нові проекти ви запустите цього року?

- Наша студія на Караваєвих дачах. Щодо нових проектів, то ми плануємо з вересня дещо змінити нашу сітку, з'явиться ряд нових аналітичних програм. Але про них ми зможемо говорити приблизно через два тижні. Зараз ведуться переговори з ведучими, ми узгоджуємо формати.

 

- Вадиме, чого сьогодні домагалися пікетувальники Нацради? Чим закінчився пікет? Чи вдалося зустрітися з членами Нацради?

- Ми вважаємо, що Нацрада сьогодні приймає не стільки юридичні, скільки політичні рішення.. Це стосується не лише нас, але й чернівецького ТВА, харківського АТН, кримського АТР. Канали, які кажуть правду, викидаються з ефіру. До нас вийшов голова Нацради Манжосов, який пообіцяв на наступному засіданні, в середу, розглянути всі ці питання. Від його рішення залежить, чи продовжимо ми й надалі пікетувати Нацраду.

 

- А хто інвестори телеканалу? Чи правда, що канал фінансує Давид Жванія?

- Жванія не має жодного відношення до нашого каналу. Один відомий журналіст три місяці тому запустив цю чутку, а потім, якщо я правильно пам'ятаю, вибачився за неправдиву інформацію.

 

- Який вплив на суспільство, владу має канал «Еспресо TV»? Чи розцінюєте ви «Громадське ТБ» як конкурента?

- Так, в інтернет-мовленні ми конкуруємо з «Громадським».

 

- Як ви думаєте, коли «Еспресо TV» буде мовити на частотах, чи буде це реальною альтернативою великим каналам? Чи зможе канал формату «Еспресо TV» стати головним каналом країни? :)

- Якщо б ми змогли прорватися в крупні кабельні мережі - ми могли б стати головним інформаційним каналом країни.

 

- Чи будете ви розширювати штат, і чи є можливість співпраці позаштатно для журналістів? Як можна дізнатися таку інформацію?

- Ні, поки що ми не плануємо розширювати штат. Щодо співпраці - ми відкриті до пропозицій.

 

- На початку своєї діяльності ви транслювалися на двох великих екранах, які висіли на Українському домі. А зараз десь мовите з великих екранів на Майдані?

- Так, ми транслюємо майдан на великому екрані на Будинку профспілок.

 

 

- Скільки людей працює на каналі? Хто з відомих ведучих може з'явитися у вас на каналі цього року?

- Я вже казав, що зараз ми ведемо переговори про запуск нових програм і на ці питання зможемо відповісти за два тижні.

 

- А де у вас стояли камери, що ви постійно транслювали події на Грушевського? В якійсь квартирі чи на даху?

- Ми стояли на балконі одного з будинків на Музейному провулку. Якраз між «Беркутом» та опозицією.

 

- Чи не погрожували вам силовики за трансляції?

- Ні, погроз не було.

 

- Відповідно до Індексу свободи преси України десь між Колумбією та Афганістаном. У нас насправді все так погано? Як ви конкретно відчуваєте на собі зменшення рівня свободи слова в Україні? І чи таке точно є? Питання не про побиття журналістів, але про редакційну політику.

- Я не знаю, що показують в Афганістані чи Колумбії. Я знаю, що велика маса журналістів звільняється з провладних ЗМІ. Якщо не існує темників, то мене дивує, що десятки газет, сайтів і телеканалів під копірку кажуть одне й те саме. У нас є глобальні проблеми зі свободою слова.

 

- Чи отримуєте ви іноземні гранти? Чи плануєте такі отримувати?

- Ні, іноземних грантів ми не отримуємо. В принципі, нічого поганого в тому, щоб отримувати іноземні гранти, я не бачу, тому, очевидно, будемо подавати пропозиції на фінансування якихось програм.

 

- Кого ви вважаєте своїми конкурентами? Приміром, «Громадське ТБ», «Спільнобачення»?

- Наш головний конкурент - 5 канал.

 

- Вадиме, протягом короткого часу ви вели програму на «Еспресо TV» - та врешті-решт віддали перевагу роботі головного редактора й автора статей. Чому ви, будучи блискучим ведучим, відмовилися від роботи в кадрі?

- Дякую. Я веду програму тиждень через тиждень. Наступного тижня о 19.00 дивіться програму «Політекономія».

 

- Як вам висвітлення подій «Подробностями» на «Інтері» й «Событиями» на «Україні»?

- З «Інтером» усе ясно - це нижче плінтуса і за межею. Щодо «України», то в них висвітлення подій іде по синусоїді - то нормально, по-інтерівськи. Чому так, не знаю.

 

- Вадиме, а як на вашу думку, чи може бути законним мовлення каналу на супутнику без ліцензії?

- Я ще раз підкреслюю, ми не порушуємо жодного закону. Якби ми його порушували - нас давно відвідали б всі силовики цієї країни.

 

- Чи не хотілося вам послати все к бісовій матері?

- Кожна нормальна людина в нинішніх умовах раз на кілька днів хоче послати все не просто к бісовій матері, але ще й далі. Особливо це хочеться тоді, коли ваші діти в школі грають у беркутівців і майданівців.

 

 

- Чому ви використовуєте нік Иван Иванов и пишете різні «гадості» під цим ніком на різних сайтах?

- Це брехня. Я в принципі не пишу коменти на жодному з сайтів. І ще одне, я забороняв і забороняю стирати будь-які лайливі коменти щодо мене.

 

- Чим планує займатися «Еспресо TV», коли закінчиться революція? Що будете показувати?

- Ми будемо показувати новини й аналізуватимемо їх. Наш слоган: «Ви узнаєте у нас те, про що говоритимуть завтра». От цим ми й будемо займатися, якщо переможе здоровий глузд.

 

- Ви не в курсі, ніхто не хоче відкупити медіа у Курченка? А то людям немає де працювати.

- Ні, він ними ще не награвся.

- Йому іграшки, а журналістам немає де працювати. Невже ніхто не може відкупити в нього ЗМІ?

- Поки що, на жаль, ніхто.

 

- Нічого собі головний конкурент 5 канал! Стець, мабуть, впав зі стільця. А які у вас рейтинги?

- Я сподіваюся, що Стець зі стільця не падав. Я ще раз підкреслюю - наш головний конкурент 5 канал. Їхній плюс - велике покриття, професіоналізм і історія. Наш - амбіції і знання.

 

- Мої діти ховають палки в під'їзді, на випадок, якщо на нас нападуть беркутівці.

- На жаль, це наше нинішнє життя.

 

- Чи були вже спроби рейдерського захоплення «Еспресо ТБ»?

- На щастя, не було.

 

- З яких причин ви почали працювати на «Еспресо»? Гроші, ідея, цікавий проект?

- Я давно думав повернутися в телебачення. Це великий виклик персонально для мене.

 

- Чи планує Віталій Портников повертатися до України? За яких умов це можливо? Яким чином він зараз бере участь у роботі «Еспресо TV»?

- Про повернення поки не йдеться. Віталій веде свою програму по скайпу. Щопонеділка гості приходять у студію, а він із ними спілкується по скайпу.

 

- Вадиме, чи плануються на каналі програми про культуру, розважальний продукт? Кілька днів тому на ТВі закрили програму Марії Бурмаки, ще раніше - «Зелену лампу» з Мухарським. Чи думали ви про те, щоб скористатися з ситуації, «вполювати» цих ведучих і зробити за їхньої участі програми вихідного дня?

- З Мухарським ми говорили. З Бурмакою, очевидно, також будемо вести переговори. Головне питання - якими можуть бути їхні нові формати.

 

- Які ЗМІ в Україні для вас є взірцевими? Звідки ви дізнаєтеся про новини? Вам темників не надсилають?

- Взірцевих ЗМІ не може існувати в принципі. Коли ми запускалися, ми дивилися на ряд американських та європейських ЗМІ, з яких ми пробували взяти найцікавіше.

 

- Не сумуєте за «Коментарями»?

- Мені сумно з того, в що це видання перетворилося протягом останнього часу.

 

- Дякую всім за запитання. До побачення!

 

 

Біографічна довідка:

 

Вадим Денисенко - 1974 року народження, освіта - Київський університет ім. Шевченка (українська філологія) та Києво-Могилянська Академія (культурологія).

Кандидат філологічних наук.

 

2013 і до сьогодні - головний редактор «Еспресо TV».

 

2013 - заступник генерального директора ТзОВ «Сегодня мультимедиа».

 

2005-2013 - головний редактор газети та сайту «Коментарі».

 

2003 -2005 - головний редактор газети «Первая Крымская».

 

1996 - 2003 - телеканал СТБ (остання посада - заступник головного редактора).

 

1995-1996 - кореспондент газети «День»

 

 

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6114
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду