detector.media
«Телекритика»
14.02.2014 15:05
Вадим Денисенко: «Я знаю Княжицького з 1996 року і не вважаю його рейдером»
Вадим Денисенко: «Я знаю Княжицького з 1996 року і не вважаю його рейдером»
Головний редактор «Еспресо TV» – про становлення каналу і його майбутнє після революції, про роботу з Миколою Княжицьким, можливість повернення Віталія Портникова та конкуренцію з 5-м каналом

25 листопада на супутнику та в інтернеті стартував новий інформаційний телеканал Миколи Княжицького «Еспресо TV», головним редактором якого став багаторічний головред тижневика «Коментарі» Вадим Денисенко.

 

Після кількох невдалих спроб проліцензуватися в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, «Еспресо TV» вирішив мовити без ліцензії. На думку Вадима Денисенка, канал працює виключно в правовому полі, тим часом прихильники мовника пікетують Нацраду з вимогою відставки членів регуляторного органу.

 

Старт «Еспресо TV» збігся з початком євромайдану. Канал одразу став таким собі «рупором революції». Він не лише веде постійні прямі трансляції з майдану Незалежності, вулиці Грушевського та інших «гарячих точок», а й із перших днів транслюється на майдані (спершу з екранів на стінах Українського дому, згодом - із великого екрана на Будинку профспілок).

 

Про концепцію телеканалу, його конкурентів, ведучих та інвесторів, а також про поточну ситуацію в медіапросторі з читачами «Детектор медіа» під час чат-конференції поспілкувався Вадим Денисенко.

 

 

 

- Всім доброго дня! Розпочинаємо!

 

- Вадиме, доброго дня! Наскільки в правовому полі є трансляція телеканалу без ліцензії Національної ради? Дякую за відповідь!

- Ми працюємо виключно в правовому полі.

 

- На чьи деньги существует канал?

- Гроші інвесторів, плюс ми почали збір пожертв від небайдужих.

 

- Вы считаете себя оппозиционным телеканалом?

- Ні, я не люблю взагалі подібних термінів. Ми просто стараємося говорити правду.

 

- Прошу звернути увагу на рухомий рядок новин «Еспресо TV». По-перше, бувають повідомлення, які там висять цілу добу або навіть дві. Вони давно втратили актуальність або новина отримала продовження чи спростування, але повідомлення продовжують крутитися. По-друге, там забагато помарок, одруківок. По-третє, іноді трапляються повідомлення на зразок «Верховна Рада проголосувала закон». Про який саме йдеться - невідомо. Бувають і ще більші курйози, коли після тексту повідомлення в рухомому рядочку читаємо: «(ФОТО)». Ну приміром, умовно кажучи: «На Грушевського встановили піаніно (ФОТО)». Вочевидь, таке повідомлення - заголовок новини з якогось інформаційного сайту, де слово «(ФОТО)» - цілком доречне. А яке «(фото)» може бути в стрічці новин?

- Дякую, ми зараз саме займаємося тим, щоб виправити ці недоліки.

 

- В студії «Еспресо» на шафах, що стоять на задньому плані, викладені книжки. Якщо придивитися, то, судячи з назв, там лежать по декілька екземплярів тих самих книжок: зокрема, «God is not GREAT», «The brіef history of time». Що це за книжки? Ви самі їх читали? Про що вони й навіщо в студії?

- Деякі книги я читав, деякі, звісно, ні. Якщо ви помітили, то всі книги білого кольору, схожого формату. Це була задумка нашого дизайнера і саме тому студія так виглядає.

 

- Якби я був Піховшеком, а бачить Бог, я - не він і спасибі Йому за це, то неодмінно б запитав, чому старт «Еспресо» точно збігся з початком євромайдану? Хто б тоді транслював наживо революцію, якби не було «Еспресо»? А якщо так, то може Княжицький щось заздалегідь знав і створював «Еспресо» спеціально заради інформаційного супроводу євромайдану? Невже це звичайний збіг?

- Ми планували відкрити канал напередодні Вільнюського саміту і саме тому ми вийшли напередодні нинішніх подій. Паралельно, між іншим, запустилися і «Громадське», й «112». Щодо того, що ми транслювали майдан і всі події навколо нього, то ми інформаційний канал, який і має це робити.

 

 

- Перший національний заборонив усім українським ЗМІ використовувати в своїй роботі слова «олімпіада», «олімпійські ігри». Не боїтеся в разі порушення цього табу отримати позов або від НТКУ чи прокуратури? Зрозуміло, яке рішення буде винесене судом - те, що «попросять» провладний канал чи відомство. А там може бути всяке - мільярдний штраф, багаторічне ув'язнення редакторів чи керівництва, закриття каналу.

- Як можна заборонити говорити слово «олімпіада»? Це абсурд, а реагувати на абсурд у межах логіки неможливо. Тому на сайті ми даємо результати всіх змагань Олімпіади. Відео ми не маємо права брати, тому обходимося фотографіями.

 

- Назва каналу дуже невдала. По-перше - неукраїнська, по-друге - ні про що. Ну от що таке «еспресо» для українця, які асоціації має викликати? До того ж, марка однойменної кави пишеться з двома s - espresso. А як пояснити словотвір від Княжицького? Натомість так і хочеться сказати «Експрес». Це більш журналістська і телевізійна назва. До того ж, зрозуміла глядачеві. Та й ви ж дуже часто транслюєте наживо прес-конференції, майдан, робили прямі включення з Грушевського, Укрдому. Тобто були і є телевізійним експресом. То може так і називалися б?

- Я не погоджуюся. Перш за все тому, що «Еспресо» українською пишеться з однією «С», по-друге, - еспресо - це швидко і міцно. А це саме те, що потрібно інформканалу.

 

- Чому погодилися працювати в ахметівській «Сегодня» і чому пішли звідти?

- В «Сегодня-мультимедіа» я працював три місяці і за цей час я мав підготувати й підготував пропозиції з реформування газети й сайту. Це і було в умовах мого контракту з цим холдингом. Після завершення цієї роботи я пішов.

 

- Миколу Княжицького навіть у низці демократичних і по-справжньому незалежних, принаймні, непідконтрольних владі ЗМІ, відкритим текстом називають рейдером - за махінації з ТВі. Як вам працюється з такою людиною?

- Я знаю Княжицького з 1996 року і не вважаю його рейдером. Щодо того, як працюється - результати кажуть самі за себе. Телеканал поки не вимірюється, але наш сайт за неповних три місяці ввійшов у перші 15-17 сайтів у розділі «ЗМІ та періодика». Особливо я хотів би звернути увагу на якість нашої аудиторії, на що вказує і глибина переглядів, і кількість прямих заходів.

 

 

- Де ваша студія? Які нові проекти ви запустите цього року?

- Наша студія на Караваєвих дачах. Щодо нових проектів, то ми плануємо з вересня дещо змінити нашу сітку, з'явиться ряд нових аналітичних програм. Але про них ми зможемо говорити приблизно через два тижні. Зараз ведуться переговори з ведучими, ми узгоджуємо формати.

 

- Вадиме, чого сьогодні домагалися пікетувальники Нацради? Чим закінчився пікет? Чи вдалося зустрітися з членами Нацради?

- Ми вважаємо, що Нацрада сьогодні приймає не стільки юридичні, скільки політичні рішення.. Це стосується не лише нас, але й чернівецького ТВА, харківського АТН, кримського АТР. Канали, які кажуть правду, викидаються з ефіру. До нас вийшов голова Нацради Манжосов, який пообіцяв на наступному засіданні, в середу, розглянути всі ці питання. Від його рішення залежить, чи продовжимо ми й надалі пікетувати Нацраду.

 

- А хто інвестори телеканалу? Чи правда, що канал фінансує Давид Жванія?

- Жванія не має жодного відношення до нашого каналу. Один відомий журналіст три місяці тому запустив цю чутку, а потім, якщо я правильно пам'ятаю, вибачився за неправдиву інформацію.

 

- Який вплив на суспільство, владу має канал «Еспресо TV»? Чи розцінюєте ви «Громадське ТБ» як конкурента?

- Так, в інтернет-мовленні ми конкуруємо з «Громадським».

 

- Як ви думаєте, коли «Еспресо TV» буде мовити на частотах, чи буде це реальною альтернативою великим каналам? Чи зможе канал формату «Еспресо TV» стати головним каналом країни? :)

- Якщо б ми змогли прорватися в крупні кабельні мережі - ми могли б стати головним інформаційним каналом країни.

 

- Чи будете ви розширювати штат, і чи є можливість співпраці позаштатно для журналістів? Як можна дізнатися таку інформацію?

- Ні, поки що ми не плануємо розширювати штат. Щодо співпраці - ми відкриті до пропозицій.

 

- На початку своєї діяльності ви транслювалися на двох великих екранах, які висіли на Українському домі. А зараз десь мовите з великих екранів на Майдані?

- Так, ми транслюємо майдан на великому екрані на Будинку профспілок.

 

 

- Скільки людей працює на каналі? Хто з відомих ведучих може з'явитися у вас на каналі цього року?

- Я вже казав, що зараз ми ведемо переговори про запуск нових програм і на ці питання зможемо відповісти за два тижні.

 

- А де у вас стояли камери, що ви постійно транслювали події на Грушевського? В якійсь квартирі чи на даху?

- Ми стояли на балконі одного з будинків на Музейному провулку. Якраз між «Беркутом» та опозицією.

 

- Чи не погрожували вам силовики за трансляції?

- Ні, погроз не було.

 

- Відповідно до Індексу свободи преси України десь між Колумбією та Афганістаном. У нас насправді все так погано? Як ви конкретно відчуваєте на собі зменшення рівня свободи слова в Україні? І чи таке точно є? Питання не про побиття журналістів, але про редакційну політику.

- Я не знаю, що показують в Афганістані чи Колумбії. Я знаю, що велика маса журналістів звільняється з провладних ЗМІ. Якщо не існує темників, то мене дивує, що десятки газет, сайтів і телеканалів під копірку кажуть одне й те саме. У нас є глобальні проблеми зі свободою слова.

 

- Чи отримуєте ви іноземні гранти? Чи плануєте такі отримувати?

- Ні, іноземних грантів ми не отримуємо. В принципі, нічого поганого в тому, щоб отримувати іноземні гранти, я не бачу, тому, очевидно, будемо подавати пропозиції на фінансування якихось програм.

 

- Кого ви вважаєте своїми конкурентами? Приміром, «Громадське ТБ», «Спільнобачення»?

- Наш головний конкурент - 5 канал.

 

- Вадиме, протягом короткого часу ви вели програму на «Еспресо TV» - та врешті-решт віддали перевагу роботі головного редактора й автора статей. Чому ви, будучи блискучим ведучим, відмовилися від роботи в кадрі?

- Дякую. Я веду програму тиждень через тиждень. Наступного тижня о 19.00 дивіться програму «Політекономія».

 

- Як вам висвітлення подій «Подробностями» на «Інтері» й «Событиями» на «Україні»?

- З «Інтером» усе ясно - це нижче плінтуса і за межею. Щодо «України», то в них висвітлення подій іде по синусоїді - то нормально, по-інтерівськи. Чому так, не знаю.

 

- Вадиме, а як на вашу думку, чи може бути законним мовлення каналу на супутнику без ліцензії?

- Я ще раз підкреслюю, ми не порушуємо жодного закону. Якби ми його порушували - нас давно відвідали б всі силовики цієї країни.

 

- Чи не хотілося вам послати все к бісовій матері?

- Кожна нормальна людина в нинішніх умовах раз на кілька днів хоче послати все не просто к бісовій матері, але ще й далі. Особливо це хочеться тоді, коли ваші діти в школі грають у беркутівців і майданівців.

 

 

- Чому ви використовуєте нік Иван Иванов и пишете різні «гадості» під цим ніком на різних сайтах?

- Це брехня. Я в принципі не пишу коменти на жодному з сайтів. І ще одне, я забороняв і забороняю стирати будь-які лайливі коменти щодо мене.

 

- Чим планує займатися «Еспресо TV», коли закінчиться революція? Що будете показувати?

- Ми будемо показувати новини й аналізуватимемо їх. Наш слоган: «Ви узнаєте у нас те, про що говоритимуть завтра». От цим ми й будемо займатися, якщо переможе здоровий глузд.

 

- Ви не в курсі, ніхто не хоче відкупити медіа у Курченка? А то людям немає де працювати.

- Ні, він ними ще не награвся.

- Йому іграшки, а журналістам немає де працювати. Невже ніхто не може відкупити в нього ЗМІ?

- Поки що, на жаль, ніхто.

 

- Нічого собі головний конкурент 5 канал! Стець, мабуть, впав зі стільця. А які у вас рейтинги?

- Я сподіваюся, що Стець зі стільця не падав. Я ще раз підкреслюю - наш головний конкурент 5 канал. Їхній плюс - велике покриття, професіоналізм і історія. Наш - амбіції і знання.

 

- Мої діти ховають палки в під'їзді, на випадок, якщо на нас нападуть беркутівці.

- На жаль, це наше нинішнє життя.

 

- Чи були вже спроби рейдерського захоплення «Еспресо ТБ»?

- На щастя, не було.

 

- З яких причин ви почали працювати на «Еспресо»? Гроші, ідея, цікавий проект?

- Я давно думав повернутися в телебачення. Це великий виклик персонально для мене.

 

- Чи планує Віталій Портников повертатися до України? За яких умов це можливо? Яким чином він зараз бере участь у роботі «Еспресо TV»?

- Про повернення поки не йдеться. Віталій веде свою програму по скайпу. Щопонеділка гості приходять у студію, а він із ними спілкується по скайпу.

 

- Вадиме, чи плануються на каналі програми про культуру, розважальний продукт? Кілька днів тому на ТВі закрили програму Марії Бурмаки, ще раніше - «Зелену лампу» з Мухарським. Чи думали ви про те, щоб скористатися з ситуації, «вполювати» цих ведучих і зробити за їхньої участі програми вихідного дня?

- З Мухарським ми говорили. З Бурмакою, очевидно, також будемо вести переговори. Головне питання - якими можуть бути їхні нові формати.

 

- Які ЗМІ в Україні для вас є взірцевими? Звідки ви дізнаєтеся про новини? Вам темників не надсилають?

- Взірцевих ЗМІ не може існувати в принципі. Коли ми запускалися, ми дивилися на ряд американських та європейських ЗМІ, з яких ми пробували взяти найцікавіше.

 

- Не сумуєте за «Коментарями»?

- Мені сумно з того, в що це видання перетворилося протягом останнього часу.

 

- Дякую всім за запитання. До побачення!

 

 

Біографічна довідка:

 

Вадим Денисенко - 1974 року народження, освіта - Київський університет ім. Шевченка (українська філологія) та Києво-Могилянська Академія (культурологія).

Кандидат філологічних наук.

 

2013 і до сьогодні - головний редактор «Еспресо TV».

 

2013 - заступник генерального директора ТзОВ «Сегодня мультимедиа».

 

2005-2013 - головний редактор газети та сайту «Коментарі».

 

2003 -2005 - головний редактор газети «Первая Крымская».

 

1996 - 2003 - телеканал СТБ (остання посада - заступник головного редактора).

 

1995-1996 - кореспондент газети «День»

 

 

Фото Максима Лісового

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY