Заборона, ліцензування чи переслідування мовників за національною ознакою?

3 Жовтня 2008
55666
3 Жовтня 2008
18:04

Заборона, ліцензування чи переслідування мовників за національною ознакою?

55666
Нацрада наполягає на вимкненні «Первого», РТР і РЕН ТВ. Кабельники вважають це рішення Нацради «неправильним».
Заборона, ліцензування чи переслідування мовників за національною ознакою?

 Рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, ухвалене на останньому засіданні, зобов’язує провайдерів програмної послуги припинити ретрансляцію іноземних телеканалів, зміст яких потребує адаптації до вимог законодавства Україні. Про це вже повідомляла «Детектор медіа» із посиланням на повідомлення прес-служби Нацради. Фактично після останнього розширення переліку каналів, що не потребують адаптації в Україні (а там нині з 83   мовників 60 російських), це рішення українського регулятора адресоване лише трьом каналам – «Первому каналу», «РТР-Планета» та РЕН ТВ.

 
Також «ТК» має документ, підписаний першим заступником голови Нацради Ігорем Курусом. Це лист, скерований представникам Національної ради та керівникам регіональних секретаріатів 23 вересня 2008 року. Зокрема в цьому листі ідеться:
 
«Йдучи на безпрецедентні кроки щодо спрощення ліцензування провайдерів програмної послуги, Національна рада не поступається вимогам щодо того, що програми, які не рекомендовані нею як адаптовані, безумовно повинні бути виключені з кабельних мереж кожного провайдера. Це програми, які:
 
не відповідають Європейській конвенції про транскордонне телебачення;
 
програми, які незаконно транслюються в Україні (по суті, є контрабандою);
 
Щодо програм ОРТ, РТР, РЕН-ТВ:
 
До РТР і Рен-ТВ є претензії вітчизняних мовників щодо трансляції програм, які придбані в Україні нашими телерадіокомпаніями;
 
Щодо ОРТ – трансляція інформації, яка не відповідає дійсності: «Таємні тюрми ЦРУ під Києвом», «Ляльки Гітлера» тощо, а також невиконання рішень українського суду.
 
Ці три програми транслюються ТОВ «Торсат» без ліцензії» на супутникове мовлення».
 
Наслідком дій, вжитих за цим листом Нацради, має стати «виключення неадаптованих іноземних програм».
 
 
Тим часом у компанії «Торсат», яка є дистрибутором «неадаптованих» каналів, заявляють, що їхні дії є законними, натомість висувають зустрічне звинувачення Нацраді.
 
«Компанія“Торсат” здійснює свою діяльність виключно в рамках законодавства.  
 
Компанія “Торсат” запевняє, що Програми, які розповсюджуються нею повністю відповідають законодавству України, в тому числі ЗУ “Про авторське право і суміжні права”, ЗУ “Про суспільну мораль”, ЗУ “Про рекламу”, ЗУ “Про телебачення і радіомовлення”.  Дії Національної Ради України щодо відключення зазначених каналів вважаємо протизаконними», - ідеться в офіційному коментарі компанії, який отримала «ТК».
 
Щодо аргументів Нацради про порушення авторських прав українських мовників, то «ТК звернулася до Михайла Павлова, головного продюсера ICTV. Нині цей український мовник паралельно  із «Первым каналом» транслює серіал виробництва «Стар медіа» «Рятуйте наші душі». На пряме запитання, скільки втрачає аудиторії український канал від паралельного показу на російському, пан Павлов відповів лише «важко сказати». Проте до зазначеного рішення Нацради поставився схвально:
 
«Безумовно,це піде на користь українським каналам.А взагалі  регулювання більш важливе не для того, щоб  закривати інформаційний простір, а щоб регламентувати мовлення каналів, які працюють на цьому ринку. І це має бути нормальна державна політика, спрямована на те, щоб розвивати  свій ринок. Але з іншого боку, на мою думку, закрити доступ до цих каналів буде доволі важко, оскільки є супутникове мовлення. Я думаю, що канали, які працюють на цей простір, мають отримувати ліцензії тут».
 
Що ж до згадуваних у листі Ігоря Куруса судів, то це питання не є до кінця зрозумілим. Можна припустити, що йдеться про рішення щодо «Євробачення». Однак нагадаємо, що 2 лютого 2008 року Господарський суд м. Києва залишив без задоволення позовні вимоги Національної телекомпанії України до ТОВ «Торсат» про стягнення 460 тисяч гривень за порушення майнових прав інтелектуальної власності. Позов стосувався показу в кабельних мережах конкурсу «Євробачення-2007» у трансляції російського телеканалу «Первый канал. Всемирная сеть». Так само НТКУ програла цю справу і в апеляції. 
 
Щодо інформаційних сюжетів російських мовників, які дискредитують українців або дозволяють собі зневажливий тон щодо нашої країни та її громадян, то «ТК» присвятила цій темі окремий матеріал, при цьому підкресливши, що на інформаційні виклики варто відповідати інформаційно, а не адміністративно.
 
Останнє рішення Нацради викликало негативну реакцію представників громадських об’єднань кабельників. Окремі провайдери програмної послуги також вважають рішення Нацради «неправильним», а вимоги – безпідставними.
 
Згідно з точкою зору Громадської асоціації «Укртелемережа», рішення Нацради набуде чинності з дня його опублікування («Згідно з висновком Держкомпідприємництва регуляторні акти Нацради, що офіційно не оприлюднені виключно в “Офіційному віснику” та у газеті “Урядовий кур'єр”, відповідно до приписів ч.3 ст.57 Конституції України, не є чинними»). Однак цей аргумент є скоріше процедурним, ніж суттєвим. Що ж до суті обговорюваного питання, то «Укртелемережа» заявляє про «безпідставний тиск з вимогою термінового вимкнення конкретних російських телепрограм – “Первый канал. Всемирная сеть”,  “РЕН ТВ”, ТВЦ, “РТР планета”».
 
Основною перешкодою вимкнення «несертифікованих» каналів (терміни «адаптація» та «перелік» були предметом спеціального обговорення за круглим столом), в асоціації вважають існування господарських угод між абонентами та провайдерами на розповсюдження певного набору каналів. Також «Укртелемережа» наголошує, що вбачає в цьому рішенні Нацради порушення домовленостей, досягнутих за круглим столом між провайдерами та регуляторним органом.
 
«Прикро, що це сталося саме напередодні прийняття Нацрадою, узгодженого із громадськими об’єднаннями, документу про спрощену процедуру ліцензування провайдерів програмної послуги, та обіцяного розширення переліку телепрограм, які  не потребують адаптації на території України», - ідеться у відкритому листі, розісланому «Укртелемережею».
 
Олександр Ляхов, президент Асоціації «Телекомунікаційні системи України», коментуючи це питання також робить наголос на тому, що оскільки документ Нацради не опубліковано, то це «поки що міф». Щодо того, чи не збираються провайдери, які входять до цієї асоціації, а це «Воля-кабель» та «Надежда», відключати канали «Первый канал. Всемирная сеть»,  «РЕН ТВ», ТВЦ і «РТР планета», пан Ляхов сказав: «Мені невідомо, щоби керівництво цих компаній обговорювало питання відключення каналів, які ви назвали».
 
Окремі провайдери використовують ту саму систему аргументації, що й професійні асоціації: поки рішення не опубліковане, воно не є дійсним, а отже, поки ми «неадаптованих» транслюємо, а там буде видно. 
 
Анатолій Циганков, головний інженер ТОВ ТРК «Трейд-Експрес» (Лисичанськ, Луганської області), сказав «ТК»: «Ми є членами асоціації "Укртелемережа", вона наразі відстоює наші права. Поки що ми продовжуємо трансляцію» 
 
Анатолій Ходирєв, ТОВ «ТРК "Городское строительство"» (Донецьк) обіцяє виконати це рішення, але після того, як воно набуде законної сили, але оцінює кроки Нацради як «неправильні»: «Официального документа мы на сегодняшний день по этому поводу не получали. Если получим такое решение, естественно, мы его будем выполнять. Но сегодня мы не хотим создавать социальную напряженность среди наших граждан, нагнетать ситуацию в русскоязычном регионе, тем более - в преддверии возможных выборов. На наш взгляд, такие шаги Нацсовета неправильны».  
 
Директор криворізької телекомпанії «Рікона» Микола Шаталов погоджується з оцінками колег:  «Конечно, нас это не удовлетворяет. Мы считаем, что это неправильное решение.  Мы будем выполнять лицензию, которую нам утвердили, и закон нарушать не будем. Но при этом вместе  с другими кабельными операторами, общественными объединениями - "Телекоммуникационной палатой", "Укртелесетью", - будем защищать интересы абонентов».
 

Поки що невідомо, про що ідеться самій Нацраді – чи то про заборону мовлення зазначених каналів, чи то про спробу ввести їх в українське регуляторне поле. У заяві прес-служби, розісланій сьогодні ЗМІ, робиться однозначний наголос на легітимації мовлення, а звинувачення у спробі обмежити громадянські свободи категорично відкидаються: «Практика щодо адаптування змісту іноземних програм є загальноприйнятою в демократичних країнах. Що стосується  російських телекомпаній, то Національна рада кілька разів  проводила консультації з уповноваженими Посольства Російської Федерації та представниками телеіндустрії Росії щодо шляхів вирішення цієї проблеми. Як засвідчила нещодавня зустріч із керівництвом телеканалу „РТР-Планета”, для керівників російських телерадіоорганізацій вимоги Національної ради про необхідність адаптування програм до норм українського законодавства є цілком зрозумілими і прийнятними. Отже, все залежить від їхніх намірів вільно поширювати інформацію в національному телерадіопросторі України».

Ще одна проблема Нацради лежить у площині PR-технологій: вона неспроможна нейтралізувати шквал повідомлень, у яких міститься неправдива, але дуже зручна для її опонентів інформація про те, що предметом претензій до російських каналів є мова мовлення. Зокрема, у найпопулярніших російських ресурсах можна бачити повідомлення про відключення каналів, «не адаптированных к украинскому язику» (цитата).

 
Усі вимоги щодо легітимації – цілком у юрисдикції регуляторного органу. Якщо ж дійде до відключення зазначених російських мовників, то тут видається не зайвим дослухатися до думки українського інтелектуала Миколи Рябчука, що її він висловив у інтерв’ю «Газеті по-львівськи»: «Заборонити російське телебачення, як це зробили ґрузини після початку війни, ми не можемо. Це може повернутися проти України, даючи Кремлю додаткову карту. Вихід єдиний – робити свій якісний продукт».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
,Євген Булавка
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
55666
Читайте також
20.10.2008 10:57
Татьяна Ивженко, «Независимая газета»
41 945
08.10.2008 08:01
Евгения Продаева
18 852
06.10.2008 14:54
Артем Вакалюк, "Экономические известия"
37 656
30.09.2008 12:31
Прес-служба Спілки кабельного телебачення України
26 178
21.07.2008 11:14
Іван Кухаренко, «Дзеркало тижня»
35 664
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
zzz
5637 дн. тому
Дуже цікаво, яким чином Деркомпідприємництво базується у своєму роз'ясненні лише на ч.3. ст.57 Конституції України?Де там вказано, що цитую: «регуляторні акти Нацради, що офіційно не оприлюднені виключно в “Офіційному віснику” та у газеті “Урядовий кур'єр”, відповідно до приписів ч.3 ст.57 Конституції України, не є чинними»? Чи то автори цієї статті, чи саме Держкомпідприємництво не знає, що ця стаття Конституції має відсильний характер. А відсилає до таких нормативно-правових актів як: 1) Закон України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» від 01.03.2006р. за N 538/97-ВР.; 2) Закон України «Про основи регуляторної політики в сфері господарської діяльності» N 1160-IV від 11.09.2003р.; 3) Указ Президента України від 03.10.1992 № 493/92 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади»; 4) Постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року № 731 «Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» ПРО ВСЕ ЦЕ ВЖЕ ЙШЛА МОВА у статті, опублікованій на сайті Спілки кабельного телебачення України 09.06.2008 р. І давайте не будемо, шановні, займатися плагіатом.
Умник
5678 дн. тому
Есть такая прекрасная вещь как карт-шаринг. Нтв плюс получается от 1$ до 5$ в месяц
Edius
5678 дн. тому
ммм.... давно собирался купить спутниковую тарелку, видимо пришло время, откажусь от кабельного тв , и никакой абонентки . Единственная проблема, это возиться теперь с эфирной антеной, хотя можно обойтись и без наших каналов: незнаешь что происходит в стране, спокойнее живется.
русский
5679 дн. тому
Ющенко совершенно пох... ВСЁ(!!!) что сегодня происходит и куда движется Украина, это очевидно, потому что Ющенко не надеется на второй срок, а котироваться ТЕПЕРЬ он может только на лекциях в Канаде и Вашингтоне. Только этим на старости и будет "зарабатывать", тремя выбранными им фетишами: голодомор, УПА и НАТО. Такой себе "украинский Горбачёв". Точно такая же хрень и с Нацсоветом, - государство это ("соборное" и "национальное") доживает последние годы, и курусы-шевченки это понимают, потому и стараются хапать и срать русским до последней возможности. А до собственно медиа и какой-то там системы вообще для этой территории и людей им совсем пох....
грузин
5679 дн. тому
боже сколько этим дебилам из нацсовета дать денег чтобы они не мучали украину Курус владеет фирмой по установке тарелок вот и весь фокус ОРТ с украинской рекламой как и РТР с ТВЦ какая адоптация ,,12ОКТЯБРЯ Ляхов привезет договора из москвы и поверте15 октября иж адаптируют
виктор
5679 дн. тому
Это - диктат!
NFX
5679 дн. тому
Насколько известно, компания "Надежда" не член Телекоммуникационной палаты, а Шаталов - не руководитель сумской компании, а компании из Кривого рога, - на суть статьи не влияет. Нацрада вообще не может принимать какие-либо списки разрешенных (адаптированные), то ли запрещенных (не адаптированны) каналов - это скрытая цензура. Тем более нет критериев что такое адаптация. И вообще стиль НР - это очень быстро менять правила игры под конкретных игроков. Очень крупный игрок - компания Воля. Последний список разрешенных зарубежных каналов - это список Воли, за исключением четырех. Обычная рейдерская атака, эти каналы окажутся разрешенными, только после того как представлять их будет Воля, или их ближайший партнер - РОМСАТ, или Свод, или Виамедиа. Осталось ждать не долго. Кабельщикам нужно помочь дистрибуторам каналов продержаться, и не прекращать платежи ТОРСАТу, Сонару. Хотя, и времени было достаточно для решения проблем, очень слабо что-то российские каналы отстаивают свои интересы.И еще очень важно - отдельным провайдерам уже после 31 марта все таки НР выдала лицензии с российскими каналами..... Может, уже лыжи наточили на Ваши территории... Смутные времена...
Киев-2
5679 дн. тому
Я думаю хорошо, что эти два мазурика в Киеве и Тбилиси сидят. Россия уже поняла, что с такими ребятами нельзя иметь дела. Скоро сюда введут войска и эта проблема вообще исчезнет. Здесь будут только российские каналы.
Киев
5679 дн. тому
Пока у власти мазурик,ничего толкового в этой стране не случится.А судя по шизоидной реакции шароварных патриотов,российские телеканалы ударили им не в бровь, а в глаз.
Честный
5680 дн. тому
Дак.ведь крали-же!!!
Злая
5680 дн. тому
Российские каналы надо было отключить еще 2 года назад, когда под Новый год все российские СМИ кричали о том, что Украина крадет газ.
Юрист
5680 дн. тому
Статья 45-1 Закона Украины "Про информацию" гласит :"Забороняються створення будь-яких органів державної влади, установ, введення посад, на які покладаються повноваження щодо здійснення контролю за змістом інформації, що поширюється засобами масової інформації." Поэтому разгон Нацсовета дело обязательное,государственное и святое!
Архипенко Євген
5681 дн. тому
ВіТАЮ всіх нормальних людей з рішенням про припинення масової трансляції РОСІЙСЬКОЇ ДЕРЖАВНО-ШОВІНІСТИЧНОЇ ПРОПАГАНДИ !!! а для спраглих путінської пропаганди є тарілки ( сателітарні ) А КРАЩЕ чємодан....вокзал....)))
чАК
5681 дн. тому
дАВНО пора відключати російські шовіністичні телеканали... чому Нацрада прийняла таке рішення зараз - треба було його прийняти років 18 тому... Але краще пізно ніж ніколи...
5681 дн. тому
Г-н Шевченко со своим Курусом сначала выучили бы, что канала ОРТ не существует. Есть Первый канал. Материал о тюрьмах ЦРУ шел не по Первому, а по РТР. Это во-первых. Во-вторых, на каком основании какие-то нацики решают, ЧТО я хочу смотреть у себя дома. Я-гражданин Украины, честно платящий налоги, заплатил провайдеру за услуги, которые МЕНЯ устраивают. Если мне не нравится канал, я его не смотрю. Благо, в пакете их 60. А украинские каналы лучше не кричали бы о том, что россияне показывают купленный украинским ТВ продукт, а снимали бы свой продукт, желательно конкурентноспособный. А решение проблемы с куклой-Гитлером должно быть не в запрете трансляции канала, а в суде, который может потребовать опровергнуть неправдивую информацию. Когда уже идиоты поймут, что лучшим ответом может быть только своя, качествнная продукция. Снимайте свое кино,про Бандеру, про других ваших героев. Завоевывайте авторитет своим продуктом. А то вы русский запретите и я вынужден буду смотреть концерты Иво Бобула и его Сандулесы по всем украинским каналам. Кто-то скаже, мол вали в Россию, там и смотри. Но я живу здесь, так уж вышло, такой же гражданин, как и все в этой стране. И потом....почему ВВС , ТВ5, Полония - можно, а ОРТ, РТР и т.д. нельзя. ВВС ведь тоже куклу Гитлера показывали.....
В.Высоцкий
5681 дн. тому
Тут поднялся галдеж и лай. И только старый попугай громко крикнул из ветвей- Жираф - большой; ему видней....
Ігор Микулич
5681 дн. тому
Можна було б їх не забороняти, якби це були просто канали. А то ж - суцільна кремлівська пропаганда. Я свідомо не вмикаю всіляких РТР і компанії, бо нерви здають. Але, справді, де цікаве НАШЕ телебачення? Отже, залишаюсь прихильником CNN, BBC, кількох Discovery , французького TV5. шкода , що у пакеті ВОЛІ зникла Polonija TV.
Зритель
5681 дн. тому
Было время запрещали 5 канал.Затем канал Украина.Теперь дело дошло до российских каналов.Для тех,кто это делает народ-{CENSORED}.Когда-ж вы нажретесь и угомонитесь?Не позорьте страну!
майдан
5681 дн. тому
УРА УРА да здравствует цензура
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду