Микола Рябчук: «Українське телебачення – рупор ФСБ»

16 Вересня 2008
31163
16 Вересня 2008
11:58

Микола Рябчук: «Українське телебачення – рупор ФСБ»

31163
Свого часу австрійський міністр закордонних справ Метерніх сказав: «Європа закінчується за огорожею мого саду». Саме ці слова пан Рябчук і використав для назви збірки, адже Україна так і лишилася «за огорожею Метерніхового саду». Ніби вже й не під російською окупацією, та досі не у Європейському Союзі. І винна в цьому, як переконаний відомий культуролог, і українська влада також.
Микола Рябчук: «Українське телебачення – рупор ФСБ»

– Чи можна сказати, що Україна врешті стала на західні цивілізаційні рейки?

– Досі ні. Ці рейки – насамперед повага до закону. Демократія на Заході вторинна. Первинні – правова свідомість і ліберальна ідея, що ґрунтується на святості права. У нас не ліберальна демократія – в нас радше якась карикатура. А прості люди нарікають на неї, називаючи «демократією». Демократія без права – анархія. Та Україна має шанс, доки в нас є нехай і не ліберальна, проте все-таки демократія. Біда України – що вона досі не може виокремитися зі слов’янсько-православної концепції, з-за якої виглядає Росія з її, безумовно, імперськими амбіціями. Чимало українців досі не відірвалися від цієї пуповини і живуть в цьому віртуальному просторі. І цю віртуальність усілякими способами підживлюють проросійські мас-медіа. Та це виокремлення – неминуче.

 

– Україна мала б зараз іти радикальним ґрузинським шляхом чи тупцювати на місці, як за Кучми?

– У контексті останньої політичної кризи прогнози робити важко. Україна вкотре опинилася на роздоріжжі. Зрештою, вона постійно перебуває на ньому. Та зараз проблема вибору загострилась. У постсовєтських «еліт» виникла потреба переосмислити своє місце щодо Москви. «Постсовкові» еліти досі грали в хитру гру, яка називалася «дружба з Росією». Ця «дружба» була фіктивною і зводилася – навіть на прикладі Кучми, Назарбаєва чи Лукашенки – до дрібних поступок. У цій грі одні вдавали лояльність до Москви, а другі вдавали, що вірять у цю лояльність. Інтервенція Росії у Ґрузію послала чіткий сигнал: період гри закінчено, Кремлю потрібна не вдавана лояльність, а беззастережна покора. Ґрузинський сигнал послали всім: «Рєбята, гра в піддавки скінчилась: або ви приймаєте наші правила, або – «от вінта». Тому й запанувало таке сум’яття. Проте для українських політиків грати московськими картами означає просто стріляти собі в ногу. Це елементарне самознищення. І розшарування невпинно наближається, навіть у Партії регіонів.

 

– Ви вважаєте, що українські олігархи приймуть європейські цінності, жертвуючи російськими газовими «відкатами»?

– Найбільш динамічна й освічена частина українських олігархів, безумовно, зацікавлена в європейському розвитку України, проте тіньовому та напівкримінальному бізнесу легше працювати в євразійському «бєспрєдєлі». Сили досі поділено. Маємо певну шизофренію: є розум, який каже, що треба йти на Захід, де розвинута цивілізація, безпека та вищий рівень життя, проте інстинкти олігархів нашіптують: «А кушать хочєцца всєґда». Їм хочеться востаннє вкрасти і сшахраювати. І щодня вони собі кажуть: «Востаннє». А так не буває.

 

– Тобто все ж таки українська внутрішня політика залежна від зовнішньої?

– Українські шальки досі були в хиткій, але рівновазі. Тому виникла спокуса покласти на них руку. І, на жаль, Захід свою руку – на відміну від Росії – досі покласти не наважується й ані не сприяє вступу України до ЄС, ані навіть не спрощує візового режиму. Натомість Москва робить усе: від економічного до дипломатичного тиску, – провадячи шалену українофобську кампанію. І неозброєним оком видно, як працюють російські спецслужби в Україні.

 

– Що ж ми маємо робити з антиукраїнською істерією в нашому телепросторі?

– Заборонити російське телебачення, як це зробили ґрузини після початку війни, ми не можемо. Це може повернутися проти України, даючи Кремлю додаткову карту. Вихід єдиний – робити свій якісний продукт. Наші телеканали ж у більшості в той чи інший спосіб скупили московські структури та спецслужби, і вони працюють відверто на користь Москви, подаючи абсолютно упереджені інформаційні повідомлення. Деякі канали просто пропонують відверту пропаганду, стаючи трибуною для московської ФСБ. Не можна робити українське телебачення рупором російських спецслужб. І якби ще за якісь великі гроші – а то ж просто задармо, через нефаховість журналістів.

 

– Які прогнози щодо кризи в українсько-російських відносинах?

– Так, ситуація критична. Сподіваюся, що завтра війна не почнеться, проте апетити лише зростають. Росія сама себе загнала в ситуацію, коли мусить діяти відповідно до тих образів, які створили її пропаганда та мас-медіа. Москва стала заручником ефекту бумеранга: впродовж кількох років там формували образ ворога з Ґрузії, тож мусили з тим ворогом щось робити далі. Сьогодні вони так само формують образ ворога з нас. Тож нині у громадській думці росіян Україна є другим чи третім ворогом після Америки. Це неодмінно спровокує найбільш неадекватну, «яструбину», частину Кремля. І не виключено, що одного дня Путін поїде до Шанхая, Мєдвєдєв – на Багамські острови, а російські генерали висадяться у Криму. І всі ми постанемо перед цим фактом.

 

– Але ж чимало українських політиків відверто заграють із Кремлем?

– Усі наші політичні еліти – без винятку – повинні зрозуміти: розігрувати російську карту безперспективно. Кремлю не потрібно аж так багато «гауптляйтерів» в Україні – занадто велика пропозиція. Цих намісників знайдуть не в Партії регіонів і не в партії Юлії Тимошенко. Їх знайдуть у православних братствах чи слов’янських союзах, а найвірогідніше – їх просто імпортують із Лубянки. Даремно наші хлопці та дівчата будують ілюзії щодо співпраці, сподіваючись вигідно продати свою лояльність. Їх просто використають, як шмату, і викинуть. Варто згадати долю українських більшовиків, котрі лизали чоботи Лєнінові, Троцькому та Сталіну. Усі вони загинули як не 33-го року, то 37-го. А потому просто завезли «постишевих» та іншу наволоч. Якщо наших політиків історія нічого не вчить – вони просто ідіоти. І якщо наше суспільство готове обирати цих ідіотів – воно приречене.

 

– Чи бачите поступ в українізації України?

– Простір «української» України розширюється. Та проблема – як нам удасться побудувати співіснування двох різних мовно-культурних груп. Свого часу вдалося відбити диктатуру «донецьких», але проблема, як нам усім зжитися разом, залишається. І конфлікт Ющенко-Тимошенко є відгомоном цієї ситуації. Я не списував би все лише на психологію чи бізнесові інтереси. Є світоглядний конфлікт. Це – конфлікт ідентичностей: хто в Україні є меншістю, а хто – більшістю. Російськомовне населення стає дедалі більше проукраїнським, але воно не хоче почуватися меншиною.

 

– Надання російській мові статусу другої державної вирішить проблему?

– Авжеж ні! Проте труднощі треба долати, а не ховати голову в пісок. Боротьба за двомовність – це не проблема вивчення російської. Триває боротьба за те, щоби не вивчати і не користуватись українською. І замовчування мовної проблеми було помилкою Ющенка. Вирішити її можна лише в ліберальному суспільстві, а не в совєтському. Право обирати мову може мати громадянин, але не державний службовець і не сфера обслуговування. Хочете двомовності – будьте добрі складати іспити з обох мов, і на держслужбу можете влаштуватися лише зі знанням обох. Але у нас хочуть не європейської двомовності, за якої всі кримські чи донецькі чиновники будуть зобов’язані знати обидві мови. Це ж і є двомовність. А на совєтську чи білоруську двомовність українці ніколи не погодяться: навіщо нам тоді українська держава? Щоби «табачники» ставали гуманітарними віце-прем’єрами? Водночас ми не повинні чекати, що світ вивчить українську, – це просто наївно. Російська мова у світі насправді мало кому потрібна. На Заході русистика занепадає навіть значно більше, ніж україністика. Після холодної війни русистика гепнула донизу дуже сильно. У глобальному світі капіталізм розмовляє анґлійською, а не російською, як видається нашим жлобам.

 

– Є запит української влади на інтелектуалів? Вам не телефонують зі Секретаріату президента чи Кабміну з якимись пропозиціями?

– Два роки тому мене та Славка Грицака залучав Інститут стратегічних досліджень при президенті України: я писав на теми ідентичності. Ніби не ігнорують цілковито. Проблема наших чиновників – що вони живуть у московському культурному просторі. Влада знає про існування кількох професійних українців – тож їх і згадує. Треба українського гуманітарного віце-прем’єра – о, згадали: є Жулинський. Створили Інститут національної пам’яті – згадали: є Юхновський. Оцими професійними українцями й затуляють усі шпарини, хоча більшості з них давно час на пенсію. Ліпше б вони писали мемуари та бавили онуків. Для «старої» влади Україна починається з постаті Шевченка і закінчується постатями Драча та Павличка. Помаранчева влада «просунутіша»: кажуть, Ющенко читав Андруховича, кажуть, Луценко якісь книжки читає.

 

– А на якусь почесну держслужбу не запрошували?

– За Кравчука мене тягли до адміністрації президента, проте мені було досить побачити коридори колишнього ЦК й тих кадрів, котрі там лишились і за незалежності. Тож я чемно подякував. А за раннього Кучми в мене було дві пропозиції стати заступником міністра: одного разу йшлося про культуру, а другого – про Держкомвидав. Після Помаранчевої революції безпосередніх пропозицій не було. Мені переповідали люди, котрі мене десь комусь пропонували, та у відповідь пролунало: «Та він же буде нас критикувати». Цим усе сказано. Влада є просто нікчемною та приреченою, якщо боїться тих, хто її критикує.

 

– Чи може реалізуватися молода генерація, позбавлена совєтської отрути?

– Розповім правдиву історію. Захистила дівчинка магістерську роботу в Кембриджі, хотіла писати кандидатську в Україні. Виявилося, що неможливо нострифікувати цей диплом – не визнають. Бачте, Кембридж в Україні – ніщо! От якби то був російський диплом Ґолопупєнська чи Мухосранська – тоді той диплом можна було б визнати. Мовляв, Кембридж – це дідько зна шо. Тож випускниці простіше було поїхати писати наукову роботи до Сорбони, бо там знають, що таке Кембридж. От і все затребування.

 
Довідка «Газети…»:

Микола Рябчук – провідний український культуролог. Народився 1953 року в Луцьку. Закінчив Літературний інститут ім. М. Ґорького в Москві. Провадить активну літературну діяльність. Викладає в кількох західних університетах. Автор низки книжок. Найвідоміші з них: «Від Малоросії до України: парадокси запізнілого націєтворення» (2000) і «Дві України: реальні межі, віртуальні війни» (2003) – перекладено польською, сербською, французькою та німецькою мовами.

 
Розмовляв Антін Борковський, «Газета по-львівськи»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Антін Борковський, «Газета по-львівськи»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31163
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анвар
5709 дн. тому
Рябчук - моцк! Хоча й ідеалізує західні вартості. До його чисто українського здорового глузду аби ще усвідомлення, що весь "ліберальний світ" сповідує систему, вибудувану римськими підарасами та скотоложцями... Трагедія України в тому, що сахаючись від прогнилої московської візантійщини, ми дотепер вважаємо чимось надзвичайно бажаним захдіну скотолозьку "лібералію". Україна - це хрест. На ньому воїни ісламу, провісники Судного Дня, розіпнуть московських і брюсельских біснуватих язичників!!!
5710 дн. тому
Голос Розуму ще іноді пробивається. Чи почують? Дякую.
El
5710 дн. тому
Типовий ліберастичний нікчема, навчене колись у Москві, а тепер на підгодівлі американських фондів. Те, що ЮЩ читав блювотину Андруховича, розуму йому ніяк не додало, радше, решту засмітило
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду