Микола Томенко: «У нас фактично вся реклама побудована на забороненому контенті»

8 Січня 2008
56750
8 Січня 2008
17:52

Микола Томенко: «У нас фактично вся реклама побудована на забороненому контенті»

56750
Народний депутат України – про те, у чому винні Нацрада і Держтелерадіо, чому вони не створять суспільного мовлення, про адмінресурс у «Великих українцях», НРКУ як осередок українізації медіапростору тощо. Коментує прес-служба каналу «Кіно».
Микола Томенко: «У нас фактично вся реклама побудована на забороненому контенті»
У перші дні нового року народний депутат, член фракції БЮТ Микола Томенко, народний депутат України, Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації у 2002-2005 рр., зробив резонансну заяву в інтерв’ю агенції УНІАН: він ініціюватиме заслуховування у Верховній Раді звіту Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та інформації Державного комітету телебачення і радіомовлення щодо виконання законодавства в сфері діяльності ЗМІ. Також пан Томенко порушив питання дотримання українськими телеканалами законів «Про рекламу» та «Про захист суспільної моралі», що одразу ж викликало корпоративну дискусію щодо правомочності подібних закидів.
 
«Детектор медіа» звернулася до пана Томенка з проханням роз’яснити сенс основних положень його заяви.
 
У відповідях нашому виданню Микола Томенко наголосив на тому, що і Нацраду, і Держтелерадіо необхідно повернути в зону парламентського контролю, бо діяльність цих державних інституцій останнім часом має комерційний характер. Також депутат піддав сумніву доцільність існування самого Держтелерадіо і спроможність чиновників створити в країні суспільне мовлення. Щодо еротики та пропаганди алкоголю на телеекранах, то пан Микола конкретизував свою думку: можливо, формально канали не є порушниками законодавства, адже вони мають прокатні посвідчення на показ, але «до теми експертної складової цього процесу також треба повертатися».  
 
- Пане Миколо, з чим пов’язано те, що ви порушили питання про звіт Національної ради і Держкомтелерадіо саме зараз?
- Так склалося, що політичні обставини затьмарили той факт, що Верховна Рада вже другий рік поспіль не виконує свого завдання – не слухає звітів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення та Державного комітету телебачення та радіомовлення. Тому я вважаю, що цього року парламент має заслухати звіт Нацради одразу за два роки. Нагадаю, що ст. 16 Закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» чітко передбачає обов’язковість щорічного звіту перед Верховною Радою і Президентом. Додам, що передати звіт до Секретаріату Президента та парламентського Комітету – не означає виконати вимогу закону, адже Верховна Рада не заслуховувала звіт Нацради ні за 2006, ні за 2007 роки. Важливим є також звіт Держкомтелерадіо, оскільки ціла низка питань є спільними у стратегії цих інституцій та в основних принципах інформаційної політики. І в залежності від того, якими будуть висновки парламенту, так і треба діяти далі.
 
- Чи йдеться про чергову депутатську ініціативу ротації членів Нацради?
- По-перше, лобісти Нацради себе підстрахували тим, що повна зміна Нацради, згідно із законом, можлива лише у випадку так званої «подвійної недовіри», тобто в разі неприйняття цього звіту і Президентом, і Верховною Радою. По-друге, питання кадрової ротації все одно актуальне –  «на виході» уже два члени Нацради (термін перебування закінчився у Віктора Понеділка та спливає в лютому в Тетяни Лебедєвої, – «ТК»). По-третє, річ навіть не в кадрових змінах: треба повернутися до принципів парламентського контролю за цими інституціями, бо складається враження, що вони перетворилися на автономні комерційні структури. Держкомтелерадіо, на мою думку, розпочав реалізовувати проекти, які є суто бізнесовими. Передовсім я маю на увазі проект цифрового мовлення, бо, на моє переконання, та концепція цифрового мовлення, яку подано нині на затвердження до Кабміну («Державна програма впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні» – «ТК»), передбачає на першому етапі велику інвестицію, а на наступних – можливість її приватизації. Нацрада, у свою чергу, працює в комерційному секторі телерадіомовлення як один із гравців, а не як державний арбітр. Я не аналізую діяльність Нацради в частині, приміром, розподілу частотного ресурсу. Не аналізую! Хоча міг би засумніватися, наприклад, в тому, що великий пакет частот видається «Радіо 5» під концепцію «українське радіо», а потім різко це радіо змінює формат і тепер (після ще одного переформатування влітку цього року) ми вже можемо його чути як «Ретро FM». Тому хочу наголосити: на мій погляд, обидві названі державні інституції останнім часом займаються не тим, чим би вони мусили би займатися. І таких прикладів десятки. Найсумніше в цій ситуації те, що, на мою думку, найвищі посадові особи не розуміють, що відбувається в інформаційному просторі насправді. Мене особисто стурбував пасаж у доповіді Президента на засіданні Кабміну в грудні. Спочатку він заявив, що в нас немає свого українського інформаційного простору на Півдні й Сході України, а потім зробив парадоксальний висновок – тому треба поміняти керівництво Національної радіокомпанії України. Оскільки це Президент каже, то я емоції не висловлюватиму, але на моє глибоке переконання, НРКУ – це єдина компанія, яка опікується розвитком саме українського радіопростору. При цьому Нацрада не видає ліцензії НРКУ на Півдні чи Сході, більше того – Нацрада забрала в НРКУ частоти, які та, на думку Нацради, не здатна освоїти, і віддала їх а-ля «Армянському радіо». Тому ще раз наголошую: проблема українського національного телерадіопростору – це проблема Нацради і Держкомтелерадіо, а точно не Національної радіокомпанії України. Отже, коли я чую в доповіді Президента такі слова, то я думаю, що в Секретаріаті Президента або свідомо дезінформують Президента, або...
 
- Пане Миколо, якщо йдеться про частоти, відібрані в НРКУ останніми рішеннями Нацради, то їх ще нікому не віддали, їх тільки виставлено на конкурс…
- А яка різниця? Нацрада забрала в НРКУ частоти? Забрала. На конкурс виставила? Виставила. А ми хіба не знаємо, хто виграє всі конкурси в Одеській області чи в Криму? В нашій країні, якщо виставляються частоти на конкурс, то на 99% завчасно відомо, хто їх отримає. Але питання розподілу частот – наголошую ще раз – лише одне з багатьох. Я вважаю, що головне завдання зараз – заслухати звіт обох організацій і повернути їх діяльність у законодавством передбачене поле.
 
- Якщо ваші претензії до Нацради й Держкомтелерадіо не зводяться до розподілу частот і програми цифрового мовлення, то якби ви їх сформулювали?
- Якщо раніше ці обидві інституції хибували на «партизацію» (від слова «партія» - «ТК») і весь державний телерадіоресурс прославляв партію, до якої належав екс-керівник цієї установи Іван Чиж, а в Нацраді часів Бориса Холода чітко визначали, від яких партій чи фракцій треба паритетно прийняти заявки, а від яких непаритетно, то тепер, мені здається, обидві структури, попри певні політичні симпатії, слабують на «комерціалізацію». І це все при тому, що діяльність цих організацій оплачується із державного бюджету – і гроші ці чималі! Окреме питання – саме існування Держтелерадіо. Якщо у нас є зайвих кілька сот мільйонів гривень у Держбюджеті, то це не привід множити бюрократичний апарат. Бо до управління НТКУ, НРКУ, ОДТРК чи того ж УТР Держтелерадіо не має жодного відношення – це все питання оперативного управління. Принагідно зауважу, що окрема тема – питання НТКУ. Якби хтось поцікавився, як ця компанія займається висвітленням спорту! Адже НТКУ має пріоритетне право на трансляцію всіх змагань, в яких бере участь збірна України. Тож хай би, приміром, «ТК» поцікавилася, скільки платимо ми з Держбюджету за ліцензії на показ цих змагань, а потім за скільки грошей права на показ передаються комерційним каналам. Коли ви відчуєте різницю, то зрозумієте, яка цікава позиція на ринку спортивного мовлення у Першого національного. Мої підозри такі, що можна було б ще один АСК на Мельникова відбудувати за «спортивні» гроші. Держтелерадіо, звісно, впливає на розподіл бюджетних ресурсів для цих компаній. Але чи має над цим працювати цілий апарат комітету?! Загалом, є проблема доцільності існування Держкомтелерадіо. Зрозуміло, для того, щоб вирішити долю цієї інституції, необхідно внести відповідні зміни до Конституції. Тому, оскільки зараз триває конституційна дискусія, то варто не забувати і про це питання.
 
- А як ви оцінюєте роль Держтелерадіо в процесі створення суспільного мовлення. Адже саме цей комітет задекларував створення каналу суспільного мовлення на частотному ресурсі ОДТРК…
- Ця інституція не створить суспільного мовлення, бо її природа –  керувати державним ресурсом, а не роздержавлювати його. Мені здається, що нині немає жодної людини, яка би вірила в те, що суспільне мовлення може створити чи то Держтелерадіо, чи то Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. Чиновники не створять суспільне мовлення, бо воно їм не потрібно. До речі, першим кроком до створення суспільного мовлення могло б бути створення громадських рад при НТКУ і НРКУ. Ми неодноразово ставили це питання на голосування у ВР під час минулого скликання, але Партія регіонів, до якої належить і керівництво Держтелерадіо, блокувала це питання! Але питання ще й в іншому: в силу різних обставин після приходу до влади Віктора Ющенка його переконали в тому, що система державного телебачення – це важливий інструмент у боротьбі за владу. Тому питання суспільного мовлення не вирішувалося свідомо до парламентських виборів 2006 року, а потім сказали: «Нехай ще одні вибори пройдуть»… Запам’ятайте: нікому із влади різних кольорів не потрібні децентралізація і реформи в сфері державних ЗМІ. Чому комерційні канали ніхто не чіпає? Тому що присутність в новинах – це альфа й омега взаємин політиків з каналами.
 
- Наскільки я зрозуміла з вашої заяви, ви маєте також чимало претензій до виконання мовниками Законів «Про рекламу» та «Про захист суспільної моралі»...
- Закон «Про рекламу» взагалі не виконується! Коли я був головою профільного комітету ВР, то ми неодноразово подавали звернення до суду щодо недотримання рекламного законодавства, і канали знали: краще не порушувати, щоби по судах не ходити. А тепер, коли їх ніхто не чіпає, то в мене таке враження, що скоро в нас від самого ранку будуть розливати на телеекранах горілку і переконувати в тому, що без горілки такої-то нам всім життя не буде. По-перше, в мене є сумніви щодо коректності використання компаніями тривалості й частоти рекламних блоків. По-друге, нагадаю: у нас діє Закон «Про захист суспільної моралі». Його можна критикувати, але, як і будь-який інший закон, не можна не виконувати. Такого культу алкоголізму, як цього Нового року, напевно, я ще не бачив. На Першому національному під час новорічного концерту майже кожну пісню закликали запивати горілкою. Це вже занадто. І щодо еротики… Звичайно, червоні квадратики – це добре, але не можна еротичні фільми показувати одразу після 19.00 чи перетворювати канали в нічний час на еротичні канали, тому що ефірне мовлення не передбачено для спеціалізованих еротичних каналів. Так само як і незакодоване кабельне мовлення. Говорячи про еротику, я маю на увазі не лише канали «Кіно» та «Ентер-фільм», а й відомі центральні канали.
 
- Пане Миколо, але з точки зору виконання законів у каналів – все гаразд. Всі вони мають прокатні посвідчення на свої фільми, демонструють їх виключно після 23.00 і взагалі працюють у правовому полі, до повернення в яке ви їх і закликаєте...
- По-перше, у мене є підозри, що ті люди, які видають прокатні посвідчення на ці фільми, плутають жовте з червоним… І це теж тема окремої розмови. Але мені здається, що до цих питань треба повернутися і карати за порушення жорстко. Я знаю приклади дивної аргументації з приводу того ж рекламного контенту: мовляв, коли стоїть пляшка і склянка, то це не рекламується горілка, а рекламується... приміром, скло. Тобто: якщо стоїть питання обійти закон, то завжди можна знайти як. А якщо стоїть питання дотриматися закону, то його треба дотриматися. Очевидно, що до теми експертної складової цього процесу також треба повертатися. Але в даному випадку моя рекомендація інша: подивитися на решту світу. Еротична продукція – це продукція обмеженого доступу, це кодоване кабельне мовлення, але точно не ефірне!
 
- Яка кінцева мета усіх тих змін, про які ви згадали під час розмови? Згадана вами українізація інформаційного простору?
- Я завжди говорив, що в основі оцінки телебачення повинні бути цінності, які там пропагуються, а не лише мова. Якщо Михайло Поплавський свої пісні під час концерту запиває горілкою, і це «українізація», то я проти такої українізації. Я гадаю, що за рівнем похабщини на екрані наше телебачення виходить чи не на перше місце в світі. Я ніде в світі не бачив такого телебачення, де кожна програма говорить глядачеві про те, що як ти не вип’єш і не будеш займатися сексом з усіма, хто навколо тебе, то нічого доброго з тебе не вийде. До речі, це проблема не тільки телепрограм, а й реклами. Закон про рекламу накладає чіткі обмеження на контент. За законом, реклама не має дискредитувати, наприклад, авторитет викладача чи авторитет батьків. Не може з рекламного контенту випливати, що жування якогось продукту стимулює вас до тих чи інших дій. А в нас фактично вся реклама побудована на забороненому контенті. Тому це все необхідно повернути в правове поле і Нацрада мусить це контролювати. Нацрада має повернутися до контролю над проліцензованими форматами. Тобто, якщо радіо «Голос Києва» отримувало ліцензію на інформаційне мовлення, то воно не має перетворюватися на ще один канал «шансонної» музики. Тому друге завдання Нацради – контроль і визначення стратегічних пріоритетів, а не гонитва за вигідними частотами.
 
Показовою є історія з «Великими українцями»  («Інтер»). Щоби вбити таку прекрасну ідею – треба було мати неабиякий талант! І я говорю не тільки про рівень дискусії в студії. Чи знаєте ви, що в нас на підприємствах примушували людей анкети заповнювати? Коли кинули клич пошуку «великих українців», то в нас директори заводів, мери міст, ректори вузів збирали працівників чи студентів і казали їм: треба просунути нашу «велику» людину. І в нас народ писав анкети, смс-ки відправляв – тобто та сама катавасія, що й із адмінресурсом на виборах. Як можна було перетворити таку прекрасну просвітницьку ідею на просування чиновників?! А все тому, що метою було не поліпшення іміджу України, а збільшення рейтингу каналу! Усі фахівці зауважували, що сучасники, особливо політики, не можуть бути експертами такої програми, а тим більше не можуть розглядатися як номінанти цієї програми. Неврахування такої принципової позиції і призвело до такого результату. Виклад біографій історичних діячів на сайті «Великих українців» такий примітивний, що, здається, старшокласник написав би краще. Подібних «примітивних» комерційних проектів, до речі, власного виробництва, доволі багато. Назвати хоча би «Фабрику зірок» (Новий канал)…
 
Тому ще раз наголошую: в український інформаційний телерадіопростір треба повернути спочатку зміст і цінності, хоча при цьому варто не забувати і про проблему мови. 
 
P.S. Від «ТК»: На телеканалі «Кіно» вирішили ніяк не реагувати на заяви народного депутата Миколи Томенка. Як зазначила в інтерв’ю «ТК» директор з маркетингу та промо телеканалу Анна Нікіфорова, близько місяця тому прес-служба «Кіно» уже роз’яснювала позицію з приводу демонстрації еротичних фільмів і це, власне, і є відповідь на закиди народного обранця: «По-перше, дивно, що аналізують здебільшого наш нічний ефір – ми ж працюємо і вдень. Складається враження, що, коли комусь дуже кортить присікатись, то згадують лише фільми, які демонструються вночі. А присікатись до нас у цьому питання неможливо: на кожен фільм, що йде у цей час ми маємо прокатні ліцензії Міністерства культури. Ми належним чином дотримуємось вимог чинного законодавства щодо захисту суспільної моралі. Канал «Кіно» не демонструє еротичні фільми до півночі й упродовж трансляції такі фільми супроводжує спеціальна позначка (червоний квадрат)». Прес-служба групи каналів «Інтер», до якої належить канал «Ентер-фільм», обіцяла надати свій коментар завтра.  
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
56750
Коментарі
23
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5948 дн. тому
Пане Кокотюха, почитавши Ваші коментарі, зарікаюся коли-небудь читати Ваші тексти.
Serg
5952 дн. тому
Я - не політик. Про духовність Ви сказали - вже вкотре - звичайнісіньку банальність, яку доводилось чути не раз (коли якесь поняття застосовують всує, це ще не значить, ніби воно втратило своє підгрунтя). Що для Вас сфера духовного є фікцією - здогадатися неважко по Ваших текстах. Що ж до Томенка. Не про те, не про те. Ви самі сказали - він для Вас є червоною ганчіркою. Сказав би те саме хтось інший - Ви б і не писнули. Оце й відворотне - коли реагують на не смисли, а на персону. Так само й щодо духовності - Ви так радісно зреагували на можливість вставити щось дуже банальне. А по суті мною сказаного - нуль. Так усе це не болить Вам. Відтак просте побажання: менше волі давайте своїм рефлексам. Хоч Ви й бик, а все ж...Я розумію, коли духовність, культура є чимось смішним і малоістотним, то що тут скажеш? Говорити ні про що, справді.
кокотюха - serg
5952 дн. тому
Нарешті! Вжите слово "духовність" як останній аргумент! У нас, коли закінчуються логічні аргументи, починають звинувачувати все та всіх у бездуховності. Слово "духовність" настільки втратило своє первісне значення в нашій країні, що будь-що, що не вписується в чиюсь систему координат, відразу іменують "бездуховністю". Вживають його переважно політики - люди за визначенням неморальні. У бездуховності в СРСР багато кого і чого звинувачували, аби був для святенників (ханжів) формальний привід щось заборонити. Отже, щойно почалися розмови про "духовність", спонтанна дискусія, яка почалася з того, що Томенко не має права комусь на щось вказувати як державний чиновник, а може лише висловити свою приватну думку як цнотливий громадянин, вичерпалася. Тому на цій ноті вважаю за доцільне її припинити зі свого боку. P.S. Еротику по телебаченню я не дивлюся, тому що мені як глядачеві нудно. Я давно вийшов із віку, коли отримуєш задоволення від споглядання. І поки що знаходжуся в "робочому" віці, коли між "дивитися на секс" і "займатися ним" обираєш останнє. Але я послідовний: якщо буде потреба оглянути еротичний контент і зробити свої висновки (які комусь точно не сподобаються), тоді дисіпліновано сяду і перегляну. Ось і все пояснення, чому я "то не дивлюся мало, то еротику не дивлюся".
Serg
5952 дн. тому
Тоді про суть. То Ви "не можете мало" дивитись, а то не дивитесь зовсім (ту ж еротику). А як щодо реклами? Вас влаштовує те, що людині з нормальною психікою все важче дивитись ТБ - суцільна реклама, причому закон порушується безпардонно. Це теж "ханжество"? А те, що о 19-й ви можете запросто побачити епізоди злягання на одному з національних каналів - це як? Не парнуха, так, але Ви можете навести приклади чогось подібного? Я так ні - у Франції, Німеччині, США такого не зустрічав. А беззастережна реклама горілчаних продуктів - у країні, яка чим далі більше спивається і сідає на голку, де скоро, коли так буде, отим сексом і займатися нікому буде (крім Вас, може). І т.д. - я не пишу статтю, немає місця... Про що Ви тоді, мужчина? І де Громадське ТБ, де наша "Культура" (та, що є, це ж жебрацьке і вбоге). А те, що картина життя у телефільмах чим далі більше віддаляється від реальності - це що? Мова не про обов"язковість "суворого реалізму" у кожній стрічці, але ж і не так, щоби самі тобі перекупки і багаті злочинці... Ми падаємо у прірву, нас - коли по суті - гвалтують через отой "голубий" (теж правда) екранчик. А Ви. Кокотюхо, закликаєте розслабитись і отримати задоволення. Тільки не огризайтесь на Форумі, а коли Ви уже такий у нас крупний мислитель і автор аналітичного видання, так і напишіть - "чотко" - статтю - щоби вона збурила хоча б когось. А то з Вами отут "кувиркаємося", а синхронно з цим країну продовжують розоряти й грабувати - у тому числі і в такий спосіб: звільняючи душі від "непотрібного" духовного баласту. Піідсумок - люди справді духовні усе частіше почуваються в резервації.
кокотюха
5953 дн. тому
всім, кого я подражнив: ви просите говорити по суті, а в чому суть? одна справа, коли державна людина намагається втручатися в справи державні, такі, скажімо, як проблеми Першого Національного тощо. інша - коли, досконально вивчивши свого часу основи комуністичної моралі, лізе в приватний бізнес, частиною якого є законний показ еротики по ТБ (якої я, до речі, не дивлюся, але немаю нічого проти неї). це, по вашому, означає, що кожен, хто намагається опиратися таким діям представників влади в будь-який спосіб - некомпетентний дурень. суть в тому, що ви готові це прийняти ханжество людини, котра може вирішити щось за вас, а я - ні. ось і все.
Serg
5953 дн. тому
Пан Кокотюха не годен навіть зрозуміти сутність претензій до нього. Коли все діло в тому, що Томенко - гидь, бо не любить секс, а любить на саночках кататися, то це вже сюр якийсь. Переведення розмови в режим "сам дурень". Ну, дурень, а далі що? Та й спосіб писання того самого порядку: ""за визначенням не можу мало" і т.д. І осанка автора ТК - мовляв, я профі, об чом ви? Коли профі - так і говоріть по суті, а не смикайтесь в гарячці, зажовуючи слова. Потік свідомості ваш не цікавить нікого, я думаю.
Віктор Дончак - панові Андрію
5953 дн. тому
Дякую і вам за відповідь. Але запевняю вас - підросте трохи ваш син - і нічогісінько ви йому не забороните вже, він вважатиме себе дорослим і сам вирішуватиме, що дивитися. Дай Бог, щоб він дивився тільки... (намагаюся згадати якість невинні освітні передачі)... може, канал "Діскавері" хіба що. Щодо випивки - дійсно, не бочка, просто пляшка, стакан... але постійно. Подивіться фільми трохи уважніше, серіали російські, якими заселений наш ефір українських каналів - "Мєнти", "Солдати" та ще купа усіх інших... вони ж постійно пиячать, навіть на роботі для хоробрості... позитивний герой не буде позитивним, якщо не піде на справу не "взбодрившись" чарочкою, а в американських - не подумаючи над цигаркою... А з приводу "гидоти" - вона не лише у телевізорі, вона - навколо! Озирністься, будь ласка. У нас переповнені спортивні заклади і майданчики чи ресторани, кафе та ін? У нас діти в бібліотеках сидять, як раніше, чи у кінотеатрах і нічних клубах? у нас навіть у столичному Палаці спорту не знаю, коли востаннє спортивний захід проходив... концерти йдуть постійно. А ви кажете про те, що все це можна вимкнути... Просто, думаю, що треба перш за все почати вдосконалювати себе, а потім всіх інших. А щодо комсомольця - і я ним був. То ви і про мене таке скажете?!
персона
5953 дн. тому
Я скажу цікаву думку зараз! От наприклад КОКОТЮХА каже "не лізьте в комерцію, не регулуйте"!... Але друзі! Вже давно все регулюється! Тільки на користь тих самих каналів! Тому що мало хто знає чи просто уважно читає ЗУ"Про телебачення та радіомовлення", де сказано, що всі наші так звані "національні" канали (відчизняні виробники, як то полюбляє казати пан Курус) повині бути у наявності в любій кабельній мережі!!!! Без договорів!!!! Без оплати! В так званій універсальній послузі! І що з цього? А те, що канали піднімають свій рейтинг за рахунок цього, а начить і піднімають ціни на рекламу! Це нормально? Це не примушення? Коли одного підприємця примушують силовим методом працювати на іншого підприємця?? І уважно контролює цей процес... Нацрада! ... Я, як нормальна здорова людина, намагаюся не дивитися наше "українське" телебачення! Боюся підчипити алкоголізм! А покоління зростає вже абсолютно розвратне! П*є, курить..... Це страшно! Гроши грошима, але ми розвалимо свою ж країну, якщо не будемо цінити і навчити зростаючі покоління цінити Україну, сімью, людські відносини! Пан Томенко правий! Дивитися на нашому телебаченні здоровій людині нічого!!! якщо б були здорові відносини на ринку, то покращували б свій контент, щоб кабельщики захотіли включити справді гідний канал!!!
андрій окотюха - вікторові дончаку
5953 дн. тому
Пане Вікторе! Як постійний автор ТК я за визначенням не можу мало дивитися телевізор, бо інакше я б не був постійним автором видання, яке пише про телеконтент. Випивка, яка супроводжує секс - це не бочка водяри, яку занюхують рукавом чи жіночою головою, а келих шампанського, максимум - дорого вина. цигарки там може і не бути, але курять у нас навіть герої та героні невинних серіалів, до яких ні в кого претензій нема. хоча про куріння Мінздрав справді попереджає. тоді як згаданий вами спорт - це, до сього іншого, Суркіс, допінг, травматизм та корупція. моєму синові 4 роки, і я просто або не даю йому дивитися рекламу, або кажу, що цього всього не буває, вся ця гидота живе лише в телевізорі, а телевізор можна вимкнути. тоді як Миколу Володимировича Томенка не вимкнеш - його несе. і його ініціативи, повторюся, руйнівні, бо він хоче показати і довести свою владу. але ми з вами мусимо розуміти: Томенко був хорошим комсомольцем, і цим усе сказано. дякую.
харлі-девідсон
5953 дн. тому
Повністю згоден з Томенком щодо ситуації на Першому Національному. Користуючись захистом з боку відомого фонду та членства родичів високопоставлених співробітників каналу у Нацраді тут йде, як кажуть співробітники "пакування". Так само колись пакувались долганови "і іже с ними"... І кінця краю цьому не видно...
Віктор Дончак
5953 дн. тому
Панові Андрію Кокотюсі. Пане Андрію, напевне ви дуже мало дивитеся телевізор, якщо не бачите, що секс (вірніше те, що перед ним) там зазвичай супроводжується випивкою, або цигаркою в алих губках. У мене син 16 років, йому телевізор дивитися увечері не заборониш. Наркотиків, слава Богу, там поки що нема, але з випивкою це страх якийсь. Судячи з реклами, пити треба - і тоді компанія друзів найкраща, і свята пройдуть весело, і правильний вибір зробиш у житті тільки з "Праймом".... і ще купа усього. Як молодому юнакові, який психологічно ще тільки формується, пояснити, що це усього-навсього реклама? Про яке здоров’я ви тут пишете? Я не знаю Томенка, поганого нічого він мені не зробив, а тому лаяти його так як ви не можу. Але якщо би побільше людей із влади піднімали би ці проблеми і хоча би говорили про здоров’я чи спорт, такої би ситуації у нас не було точно. Тому вітати це треба, а не хаяти.
Віктор Дончак
5953 дн. тому
Панові Андрію Кокотюсі. Пане Андрію, напевне ви дуже мало дивитеся телевізор, якщо не бачите, що секс (вірніше те, що перед ним) там зазвичай супроводжується випивкою, або цигаркою в алих губках. У мене син 16 років, йому телевізор дивитися увечері не заборониш. Наркотиків, слава Богу, там поки що нема, але з випивкою це страх якийсь. Судячи з реклами, пити треба - і тоді компанія друзів найкраща, і свята пройдуть весело, і правильний вибір зробиш у житті тільки з "Праймом".... і ще купа усього. Як молодому юнакові, який психологічно ще тільки формується, пояснити, що це усього-навсього реклама? Про яке здоров’я ви тут пишете? Я не знаю Томенка, поганого нічого він мені не зробив, а тому лаяти його так як ви не можу. Але якщо би побільше людей із влади піднімали би ці проблеми і хоча би говорили про здоров’я чи спорт, такої би ситуації у нас не було точно. Тому вітати це треба, а не хаяти.
Руся
5953 дн. тому
Мені цікаво - вам тут болить особисте ставлення до Томенка чи проблеми, порушені в інтерв"ю? Якщо вся проблема у тому, що ВІН сказав, варто звернутися до редакції ТК, щоб вони більше не брали у цього політика інтерв"ю. Якщо проблема в тому, ЩО він сказав, давайте дискутувати по суті. А то читаю деякі коментарі - не зрозуміло, що саме він не так сказав, окрім того, що наїхав на рекламодавців та чиновників, які їх за шмат від прибутків покривають?!
телезритель
5953 дн. тому
А мне по барабану кто, хоть Томенко, хоть Симоненко, но с законом "о рекламе" нужно что-то делать, это становится просто опасным, когда в течении дня идет реклама лекарств, после 23:00- сплошь и рядом реклама алкоголя, не говоря уже о таких"мелочах", как банальный просмотр передачи или х/ фильма с рекламными паузами по 20-25 минут через каждые 15 минут.
Правда
5953 дн. тому
Не люблю Томенка за його абсолютне нелогічні, але повністю самовпевнені дії і слова. Ця людина тямить лише у малій частині того, куди пхається. Він вважає, що закінчивши якусь там школу комсомолу він може застосовувати ті допотопні методи і в демократичній державі. Хіба не довбень, вибачте за емоції
Глеб
5953 дн. тому
Томенко,действительно,любить незачто... Но ведь действительно,Нацсовет превратился в сборище мизантропов,высасывающих деньги из всего,что их окружает(вспомнить хотя-бы всмерть затра...ных кабельщиков).Нужно-или срочно менять Нацсовет или прекратить разговоры об Украинском телевидении...
андрій кокотюха - serg
5953 дн. тому
дякую за вказану неприпустимість тону. я - бик, Томенко з його ініціативами - червона ганчірка. любити чи не любити його я не можу, нехай це роблять ті, хто знає його особисто. Полемікою з паном Томенком я не займаюся, бо він все одно вийде з неї переможцем. ажде він - апріорі влада. і правий в усьому не з точки зору логіки чи здорового глузду, а з точки зору того, що він - представник влади. до того ж - послідовний. захотів "Гринджоли" на Євробаченні - дав цінну вказівку. і суперечити йому не зміг ніхто. він свого добився і владні амбіції почухав. але чи виграли від цього ми, коли представлення України "Гринджоами" було жалюгідним? ні. Томенко катався на велосипеді перед телекамерами, демонструючи тяжіння до здорового способу життя. але ж дуже багато людей займається спортом, і вони тихенько собі займаються, нікому шкоди не роблячи. до того ж секс по телевізору не супроводжується вживанням алкоголю та наркотиків, отже, це все - не лише законно, а й здорОво. проте Томенкові чуже здоров`я чомусь муляє. і небезпека в тому, що він - на жаль, влада. яка втручається в приватні бізнес-проекти, хоча будь-яка політична партія (крім комуністичної) - так само бізнес-проект. повторюся: еротика чесніше за політику. ось що я хотів сказати. просто тепер переспав з цими думками ніч. до речі, слово "похабний" вжив сам Микола Томенко. на нього я і зреагував. тому замість того, аби закидати щось авторам ТК, краще припиніть українську практику чіплятися до слів, ігноруючи суть репліки. з повагою. ваш К.
WSG
5953 дн. тому
Мене раніше дратувала, а зараз просто смішить спроба деяких політиків вирвати з "контексту" будь яку галузь та волати висмикуючи волосся на лобку, як тут все ..єво. А ви Іхтіандри фігові подивіться на вугільну, транспортну чи будь яку іншу галузь, судову систему і тд і тп... Поки ви будували власні будиночки, розвивали власний біснес дерибанячи Неньку - захиріло все ...
Сусід
5953 дн. тому
Шобі Ви вельми шановні панове не казали , а пан Томенко упершу чергу звернув увагу на заангажованість НацРади , про її " комерціалізацію" . А то СВЯТА правда. Чи ви будете далі стверджувати , Шо пан Шевченко з паном Курусом святі? Своїми рішеннями вводять додаткове ліцензування для кабельників , обирають ГЕНЕРАЛЬНОГО "оцифровщика" телебачення в постаті канала Інтер , а назвати його власника не можуть , мовляв це не їх компетенція... Соромно вам мало би бути. Єротика у нічний час то друга справа , а "комерція і НАЦ Рада " то перша справа!
Serg
5953 дн. тому
Спершу Пан Кокотюха заявляє, що ух, на дух не переносить Томенка і хоч не читав ще, але знає: то все похабне й гниле. Потому радісно доповідає: таки да, все підтвердилося... Що саме? Що суб"єктивну установку не перемогти нічим? Я так само не люблю Томенка, але ж правила поведінки вихованої людини ніхто не відміняв. Ну, ніби... Коли не любиш кого - не виходь з тим на люди. На кухні те все обговори, з друзякою по телефону... Мене аргументи цікавлять, а не Ваші наскоки на "нелюбого". Це недостойна форма полеміки, та й не полеміка це у підсумку. Бо інтелект відключено - апріорі. Пишу тільки тому, що надто вже часто зустрічається подібний "стиль". Набридло. І це автор ТК...
андрій кокотюха - 2
5954 дн. тому
додаток до попереднього коментаря. прочитав і попередньої думки про компетентність Томенка не змінив. складається враження, що він дивиться телевізор лише вночі і виключно - канали "Кіно" та "Ентер фільм". до того ж весь свій вільний від голосування в ВР час займається тим, що наполегливо шукає голих людей в телевізорі і після 19.00. а з усього, що показують по ТБ, вирізняє лише рекламу алкоголю. ну не звертайте уваги, не дивіться! тільки ж це можна сказати будь-кому, кого це дратує. сексуально і алкогольно пригнічені люди не раз висловлювали своє обурення з цього приводу, і нічого. але проблема в тому, що Томенко - не просто так, він же типу влада. і це небезпечно! влада може заборонити державним ЗМІ показувати голих людей з пляшками водки. але коли влада починає зазіхати на комерційний контент та ще звинувачувати інших у бажання заробити... це дуже віддає навіть не СРСР, а Радянською Україною зразка 1970-1987 років. дякую за увагу
Йолка
5954 дн. тому
так я ж Вам скажу, шановний пане Андрію, гіршої образи Томенкові за часів його віце-прем"єроства не було, ніж протитрувати його, а чи назвати у представленні, як " віце-прем"єра з питань гуманітарної політики", воно наполягало, що воно "просто віце-прем"єр". Отак - ПРОСТО ВІЦЕ-ПРЕМ"ЄР. У Вас ще є питання до цієї постаті?-)
андрій кокотюха
5954 дн. тому
цей текст я ще не читав. ось зараз збираюся, і, думаю, ще раз прокоментую зміст. але чухається язик прокоментувати постать самого народного депутата. нічого більш похабного, ніж наполегливого лобіювання гуманітарним віце-прем`єром Миколою В. Томенком у 2005 році групу "Гринджоли" на Євробачення, де вони з тріском провалилися, я ще не бачив у новітній історії України. а зразково-показове катання того ж таки Томанка на велосипеді під час Таврійських ігор-2005 теж варте окремої статті. сам Томенко, як на мене, персонаж одіозний через свої спроби хоч якось впливати на український ринок інтелектуального продукту. нехай наше телебачення не досконале, але не Томенкові, не фахівці в цій галузі, його обговорювати і критикувати. теж мені, борець за мораль...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду