Державне розуміння еротики і порнографії

28 Лютого 2007
21496
28 Лютого 2007
15:07

Державне розуміння еротики і порнографії

21496
Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі затвердила критерії визначення порнографічної або еротичної продукції.
Державне розуміння еротики і порнографії

Як уже повідомляла «Детектор медіа», рішенням Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі від 20 лютого 2007 року затверджені Критерії віднесення друкованої, аудіовізуальної, електронної та іншої продукції, в тому числі реклами, а також переданих та отриманих по комунікаційних лініях повідомлень та матеріалів до розряду порнографічної або еротичної продукції.

 

Цим документом визначаються формальні та змістовні ознаки порнографії, сексологічні критерії порнографії, зокрема зображення анормальних та збочених форм сексуальної взаємодії та зображення сексуальної взаємодії кримінального характеру. Також документом визначаються сексологічні критерії еротики.

 

На думку представників Інституту Медіа Права, залишається незрозумілим, яким чином ці критерії застосовуватимуться. Зокрема, одним із загальних критеріїв порнографії є «анонімність творців, відсутність списку діючих осіб і виконавців, використання псевдонімів», а один із сексологічних критеріїв еротики визначається як «використання як фону художньо зображених елементів пейзажу, інтер'єра, дорогих меблів, іграшок, автомобілів, а також вишуканого одягу і білизни, ювелірних прикрас та біжутерії і т.п.». Зрозуміло, що під перший критерій можна підвести будь-який авторський твір, а під другий – будь-яку композицію і навіть театральну постановку.

 

 

 

 

Затверджено рішенням Національної експертної комісії України  з питань захисту суспільної моралі

Протокол засідання №1 від 20 лютого 2007 року.

 

Критерії віднесення друкованої, аудіовізуальної, електронної та іншої продукції, в тому числі реклами, а також переданих та отриманих по комунікаційних лініях повідомлень та матеріалів до розряду порнографічної або еротичної продукції

 

 

Формальні та змістовні ознаки порнографії

Анонімність творців, відсутність списку діючих осіб і виконавців, використання псевдонімів.

 

Відсутність у творі сюжету, інтриги, контексту, характеру, настрою.

 

Відсутність творчої концепції та художніх принципів побудови твору.

 

Однозначність інтерпретації зображуваних сцен.

 

Суто умовний зв'язок окремих сцен і епізодів.

 

Персонажі є лише символами статі, позбавлені індивідуальності, не мають характеру та не несуть будь-якої ідеї.

 

Основне місце та/або час твору відведені демонстрації або описанню в натуралістичній формі фізіології злягання, демонстрація чого і є головною метою даного виробу.

 

Грубий натуралізм у зображенні або описанні статевих дій.

 

Використання ненормативної лексики.

 

Цілеспрямоване та цинічне підсилення еротичного впливу сексуально-відвертого матеріалу на глядача за допомогою деталізації зображення з метою створення умов для докладного розглядання і смакування всього процесу.

 

Деталізована розробка та переважне використання великого плану, направленого освітлення, прямих ракурсів зйомки при показі сцен статевого акту.

 

Автоатрибуція — віднесення виробу його творцями, реалізаторами, критиками і спеціальною мистецтвознавчою літературою до класу порнографічної продукції.

 

Сексологічні критерії порнографії

I. Зображення сексуальної взаємодії гетеросексуального характеру.

Зображення сцен статевого акту: повністю або частково введеного статевого члена в піхву, в ротову порожнину, анус, між грудних залоз, промежинно, між притиснутих стегон, під пахву, захват китицею руки, в контакті з іншими частинами тіла.

 

Демонстрація мастурбаторних дій.

 

Введення в статеві шляхи або пряму кишку частин тіла (пальців, кулака та ін.), фалоімітаторів, інших предметів.

 

Ерегований статевий член з обхватом долонею, пальцями, додатковими пристроями.

 

Зображення великим планом статевих органів у стані збудження — повністю ерегованого статевого члена, розкритої та зволоженої вагіни.

 

Демонстрація у ближньому і далекому ракурсах орально-генітальних та орально-анальних контактів (феляції, кунілінгусу, римінгу), а також їхньої імітації із введенням у ротову порожнину фалоімітаторів.

 

Зображення коїтальних дій групового характеру з демонстрацією взаємодії геніталій.

 

Явні ознаки екскреторних функцій: сім'явиверження а також сечовипускання та дефекації як у процесі сексуальної взаємодії, так і без нього.

 

II. Зображення анормальних та збочених форм сексуальної взаємодії.

Гомосексуальна взаємодія в ближньому ракурсі, широким планом, з демонстрацією збуджених геніталій та їхньої взаємодії. В тому числі у виданнях, спеціалізована гомосексуальна спрямованість яких не застережена у вихідних даних і на обкладинці (упаковці) як предмет сексуального призначення для спеціального контингенту.

 

Демонстрація сексуальної взаємодії садистичної та садо-мазохістської спрямованості, в тому числі з використанням допоміжних предметів і пристроїв (наручників, нашийників, кляпів, масок, ланцюгів, хлистів, затисків, запалених свічок, проводів, мотузок та ін.), введенням у статеві шляхи та пряму кишку сторонніх предметів, медичних інструментів.

 

Демонстрація сексуальної взаємодії з особами, які мають явні ознаки інвалідності, вад і аномалій розвитку, явно страждають на соматичні та/або психічні захворювання.

 

 

III. Зображення сексуальної взаємодії кримінального характеру.

Демонстрація актів сексуального насильства з елементами примушування, побиття, зв'язування, із застосуванням різних знарядь насильства; зображення ознак безпомічного стану жертви, страждальницької міміки, ран, саден, синців. Убивство на сексуальному ґрунті.

 

Педофілічні сексуальні дії: демонстрація оголених дітей у сексуальному контексті, петтінг, коїтальна взаємодія. В тому числі сексуальні дії з використанням образів неповнолітніх або їх переконливої імітації.

 

Зоофілія: демонстрація сексуальної взаємодії (або її імітації) людини та тварин.

 

Некрофілія — зображення сексуальної взаємодії із трупом, наруги над трупом.

 

Демонстрація актів ексгібіціонізму, в тому числі з мастурбаторним компонентом, що супроводжуються переляком і негативною емоційною реакцією жертви.

 

Сексологічні критерії еротики

Показ напівоголених та оголених моделей з демонстрацією лонної ділянки, сідниць, грудних залоз.

 

Зображення моделей з оголеними жіночими та чоловічими статевими органами поза станом збудження в рамках художніх образів і композиції твору.

 

Зображення чоловічих моделей з оголеними статевими органами, в тому числі в стані часткового збудження, в межах художніх образів і композиції твору, а також у виданнях, спеціалізована гомосексуальна спрямованість яких застережена у вихідних даних і на обкладинці (упаковці) як предмет сексуального призначення для спеціального контингенту (гомоеротика).

 

Демонстрація жіночих статевих органів великим планом, включаючи пальцьове розведення статевих губ, у рамках художньої композиції тільки як епізод укрупнення ракурсу в серії зображень моделі. При цьому кількість зображень з укрупненням ракурсу не повинна перевищувати 20% від загальної кількості зображень у серії. В епізоді укрупнення ракурсу зображення статевих органів не повинне перевищувати 50% площі кадру або всього зображення.

 

Зображення нормативного гетеросексуального статевого акту в далекому ракурсі без явної візуалізації взаємодії геніталій.

 

Зображення в середньому та далекому ракурсі імітації сексуальних дій нетипового або анормального характеру, за винятком кримінальних дій.

 

Використання як фону художньо зображених елементів пейзажу, інтер'єра, дорогих меблів, іграшок, автомобілів, а також вишуканого одягу і білизни, ювелірних прикрас та біжутерії і т.п.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21496
Теги:
Читайте також
19.04.2008 15:40
«Телекритика»
29 921
19.12.2007 14:06
Прес-служба телеканалу «Кіно»
17 728
19.12.2007 12:03
Отар Довженко
16 639
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду