Едуард Прутнік: «Мої слова про суспільне мовлення – це перш за все позиція громадянина України»

9 Листопада 2007
26712
9 Листопада 2007
11:24

Едуард Прутнік: «Мої слова про суспільне мовлення – це перш за все позиція громадянина України»

26712
Едуард Прутнік: «Мої слова про суспільне мовлення – це перш за все позиція громадянина України»
5 листопада голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Едуард Прутнік провів чат-конференцію на сайті «Детектор медіа». Першу частину розшифрування – відповіді на запитання, які були дані під час онлайн-спілкування, - «ТК» вже публікувала. Сьогодні пан Прутнік відповідає на решту запитань читачів «ТК».
 
   Прокоментуйте будь-ласка оце http://russ.ru/politics/docs/amerikanskoe_salo та скажіть, чи бачите ви, яким чином можна створити систему підтримки та розвитку розвитку українського кінтелевиробництва та книговидавництва краще, ніж у Росії, адже російська експансія в Україну в цій сфері просто шокує?
- Безумовно, держава має створити умови для розвитку національного телекіновиробництва та книговидавництва. Саме цим очолюваний мною Комітет і займається: розробляє відповідні стратегії та концепції. Як ми вже говорили, на колегії у листопаді буде розглянуто розроблений нами проект Концепції відновлення вітчизняної мережі книгорозповсюдження. До того ж, Держкомтелерадіо вивчає досвід не тільки Росії, а й країн Європи з їх високим рівнем розвитку книжкового ринку та налагодженим експортом цієї продукції. Щодо виробництва українського телекінопродукту, то і тут триває серйозна робота. Переконаний, і теле- і кіно- і книговиробництва мають існувати за законами ринкової економіки та конкурувати з іншими виробниками.
 
  Чому держава не дає розвиватися українським виставковим компаніям у книжковій галузі і грає як самостійний гравець на виставковому ринку? Адже у таких приватних виставківців, як Форум видавців, «Медвін» чи Харківська виставкова компанія виходить організовувати набагато ліпші події, ніж у держави (і що тривожить: держава витрачає набагато більше коштів на свої виставки…)? Вам не здається, що участь держави дестабілізує ринок, а змагання важковаговика – держави – із маленькими приватними компаніями і громадськими організаціями суперечить засадами вільного ринку?
 Політика Держкомтелерадіо – не грати на виставковому ринку, а забезпечувати за державні кошти рівні умови для всіх видавців, адже Уряд повністю усвідомлює важливість такої діяльності для всієї галузі та розвитку суспільства. Цьогорічний досвід участі у виставках довів, що Комітет рухається вірним шляхом. Ми готові співпрацювати і з Форумом видавців, і «Медвіном», і Харківською виставковою компанією… Але слід розуміти, що саме Держкомтелерадіо в Україні відповідальний за розвиток книговидавництва та книгорозповсюдження.Держава і приватні виставківці мають бути партнерами, оскільки головна мета залишається спільною – повернути суспільству книгу.    
 
Чи буде наступного року проведено Київську міжнародну книжкову виставку в Українському домі до Дня Незалежності?
 Безумовно, і це наше завоювання, яким ми пишаємося. Цього року Кабінетом Міністрів прийнято розпорядження, що Київська міжнародна книжкова виставка стає щорічним заходом. Наше завдання сьогодні – забезпечити відповідний рівень її представництва. У Франкфурті ми вже вручили запрошення нашим європейським колегам та книгарям країн СНД.
 
 Какие профессиональные недостатки лично Вас побудили расторгнуть трудовой договор с директором Харьковского телецентра Рожко Г.Ф. – почётным связистом Украины, проработавшим на этой должности более 11 лет, в 2006 году отмеченным «Почесною грамотою Кабінету Міністрів України...»?
  Концерн РРТ, в состав которого входит Харьковский телецентр, является самостоятельным субъектом хозяйственной деятельности. Он сам решает свои кадровые вопросы. Трудовой договор с директором Харьковского телецентра Рожко Г.Ф. не был продлен из-за нарушений финансовой дисциплины и невыполнения требований налогового законодательства.
 
   Хочу поддержать своего земляка по поводу того, что ваши подчиненные (Черновицкое гостелерадио) лучшие у нас. Но действительно вещание у них если я не ошибаюсь 3-5 часов, а кроме них ничего толкового на местном уровне и не увидишь, одна туфта (ТВА, ТРК "Черновцы"). Планируете ли Вы как-то помочь им в этом плане (или они и не просят)? А вам всех благ, держитесь и не сдавайтесь.
  Спасибо за слова поддержки в адрес государственного телевидения. Как я и говорил, мы работаем над проблемой возврата ОДТРК полного эфирного времени. Количество часов вещания зависит от размеров госзаказа на него. В этом году, по сравнению с 2006-м, объемы государственного вещания на телевидении возросли на     22,9 %. Планируем увеличить объемы и в 2008 г., тем более, что в рамках блока «Перший громадський» запланировано расширение вещания с получаса до двух часов. В дальнейшем – до полного объема в рамках полученных лицензий.
 
  Пане Едуарде, чи буде цього року проведений Міжнародний медіафорум? Чи задоволені ви результатами минулорічного?
   Існує рішення про те, що Міжнародний медіафорум «Україна на інформаційній карті світу» проводиться раз на два роки, тобто наступний відбудеться у 2008 році. Захід такого рівня та змісту ми розглядаємо як один із кроків забезпечення інформаційної безпеки держави.
 
   Ваші слова про суспільне мовлення – це позиція Едуарда Прутніка, голови Держтелерадіо чи члена Партії регіонів? Чи відповідає вона позиції ПР, і якщо ПР скаже, що СМ не потрібне, які будуть ваші дії?
  Питання поставлено некоректно. Жодна політична сила ніколи не заявляла і не зробить заяви про недоцільність суспільного телебачення. Це нонсенс. Воно має бути в Україні, і таки буде.Мої слова про суспільне мовлення – це перш за все позиція громадянина України, який прагне її розвитку та інтеграції у світову спільноту. Це моя відповідальна справа як державного посадовця.
 
  Фактически год назад «Укрполіграфія» передана под руководство Гостелерадио, удалось ли погасить миллионные долги компании? Очень интересно, какая задолженность осталась на сегодняшний день по зарплате.
  Действительно, на момент передачи Комитету «Укрвидавполіграфія» находилась в неблагоприятном финансовом положении. Чистый убыток за 2006 год составлял 5-7 млн грн. На многих предприятиях основная деятельность была убыточной, по 2-3 месяца не выплачивалась зарплата. По состоянию на 1 октября этого года чистый доход от реализации продукции - 113 млн. грн., полностью погашена задолженность по зарплате. Кроме того, проведено кардинальное техническое обновление предприятий ДАКа, закуплено современное оборудование на сумму почти 13 млн. грн.
 
 Чому Прутнік захищає Докаленка? Бо вони з ним дуже добре порозумілися з піару ПР? Та спільної нелюбові до Тимошенко? Згадайте історію з припиненням виходу програми з ведучим Віктором Павлюком.
Припинення на Першому Національному виходу програми було рішенням керівництва компанії, викликаним непрофесіоналізмом автора. Держкомтелерадіо не втручається у внутрішню політику державних телерадіокомпаній. 
 
- Очень срочный вопрос у Кременчуга. У нас отключили все российские каналы. Город в бешенстве, а монополист «Визит» (это кабельщик) только радуется. Что делать?При этом у полгорода даже «Интер» с УТ-1 отключили. Что за беспредел?С кем по этому вопросу связаться в вашем ведомстве. И самое интересное, кабельщик говорит, что это ваше личное указание!
-  Это никоим образом не могло быть моим указанием. Вопросами госрегулирования деятельности телерадиоорганизаций, в том числе вопросами формирования пакетов услуг кабельными операторами, занимается Национальная рада по вопросам телевидения и радиовещания Украины. Поэтому ваш вопрос следует переадресовать туда. А мы, со своей стороны, тоже обратимся к коллегам, чтобы совместными усилиями решить проблему.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26712
Читайте також
12.11.2007 20:15
Світлана Остапа
40 138
01.11.2007 16:37
Отар Довженко
Cвітлана Остапа
15 752
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду