Едуард Прутнік: Держтелерадіо не підтримує створення Громадських рад НТКУ та НРКУ

25 Січня 2007
15736
25 Січня 2007
12:10

Едуард Прутнік: Держтелерадіо не підтримує створення Громадських рад НТКУ та НРКУ

15736
Едуард Прутнік: Держтелерадіо не підтримує створення Громадських рад НТКУ та НРКУ

Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Едуард Прутнік у листі Голові Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Андрію Шевченку повідомив, що його відомство не підтримує проект постанови Верховної Ради України від 15.12.2006 р. №2757 «Про затвердження персонального складу громадських рад Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України».

 

«... слід зазначити, що Закон України «Про телебачення і радіомовлення» практично не наповнює конкретним змістом перспективи діяльності громадських рад. У ст. 14 Закону визначене лише право таких рад подавати кандидатуру керівника НТКУ (НРКУ) до Верховної Ради на призначення та на звільнення. Більш повного тлумачення прав та обов’язків рад поточна редакція Закону не містить, що фактично може призвести до неможливості налагодження їх ефективної роботи взагалі, зокрема щодо неузгодженості з діяльністю інших наглядових органів та редакційних рад.

 

Крім цього, норма частини 6, статті 14 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» передбачає, що організаційно-правовий статус НТКУ і НРКУ може бути змінений лише на статус Суспільного телебачення і радіомовлення, а при створенні такої форми мовлення виникне потреба у формуванні нового складу Громадських рад.

 

Виходячи з викладеного, Комітет вважає, що до визначення на законодавчому рівні основних напрямків роботи, завдань та повноважень громадських рад з метою забезпечення ефективності їх роботи, покращення громадського контролю у системі державного (суспільного) телебачення, з урахуванням європейського досвіду, розглядати проект зазначеної Постанови, на нашу думку, передчасно», - йдеться у листі.

 

Як уже повідомляла «Детектор медіа», спроба ухвалити зазначену постанову у грудні була невдалою – за її включення до порядку денного проголосувало лише близько 30-ти депутатів.  Після цього голова Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко скерував до керівників трьох фракцій парламентської більшості, віце-прем'єра з гуманітарних питань Дмитра Табачника та голови Держтелерадіо Едуарда Прутніка листи з проханням сформулювати їхню позицію щодо цієї Постанови.


Як повідомив радник голови Держтелерадіо Ігор Чабан, зараз Едуард Прутнік перебуває поза межами Києва й поки що не може коментувати цей документ.  «Детектор медіа» сподівається отримати коментарі найближчим часом.

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15736
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду