Едуард Прутнік може залишитися головою Держтелерадіо до вересня?

1 Квітня 2008
17045
1 Квітня 2008
17:25

Едуард Прутнік може залишитися головою Держтелерадіо до вересня?

17045
Едуард Прутнік може залишитися головою Держтелерадіо до вересня?
Як уже повідомляла «ТК», 1 квітня Верховна Рада України не звільнила Едуарда Прутніка з посади голови Державного комітету телебачення і радіомовлення. За проект постанови №1334 від 12 січня проголосували 225 депутатів за необхідних 226.
 
Народний депутат України, член фракції «НУ-НС» Олександр Третьяков так прокоментував «ТК» причини того, чому Верховній Раді не вдалося ухвалити постанову про звільнення голови Держтелерадіо Едуарда Прутніка. «Постанова про звільнення Прутніка не пройшла тому, що коаліції забракло голосів, деякі депутати з Нашої України”(Кріль, Петьовка) не голосували, – зауважив він. – Потрібно запитати у спікера, чому питання не було включене спочатку до порядку денного. Взагалі, я вважаю, що це неправильно, що народні депутати працюють на двох посадах. Хоча в мене дуже гарні стосунки з Прутніком, але згідно з законом потрібно працювати або народним депутатом, або займати іншу посаду. Свого часу я теж стояв перед вибором, і я його зробив у тридцятиденний термін, дотримався закону. Як може тепер працювати, приміром, керівник Антимонопольного комітету, коли він сам порушує закон?».
 
Народний депутат України, член фракції Партії регіонів Олена Бондаренко переконана, що одна людина не може так довго обіймати дві посади держслужбовця, та все ж не голосувала за Постанову №1334. Вона пояснила, чому її фракція не підтримала постанову про звільнення Прутніка: «Работа Прутника в комитете практически не имеет отрицательных оценок, он работает достаточно хорошо. Конечно же, если бы проголосовали за отставку, таким образом признали бы неудовлетворительность его работы, но этого на самом деле нет. Поэтому своим голосованием мы фактически признали качественный уровень его работы».
 
Особисто від себе Олена Бондаренко додала: «Всем известно, что вместо Прутника коалиция предлагает Куруса, у которого репутация медиарейдера, человека, который является языковым фанатиком, а это страшно, как и любой другой фанатизм». Вона впевнена, що якщо Ігор Курус очолить Держтелерадіо, то перші його дії будуть пов’язані з боротьбою за форму, а не зміст. «Ему главное не что пишут газеты, а на каком языке они пишут», – підсумувала Олена Бондаренко. Втім, як відомо «ТК» з неофіційних джерел, частина правлячої коаліції може і не підтримати кандидатуру Ігоря Куруса.
 
Сам голова Держтелерадіо, народний депутат (член фракції Партії регіонів) Едуард Прутнік вважає, що в розгляді парламентом постанови про його звільнення більше питань до процедури, а не до самого рішення. Це кадрове питання стояло у порядку денному на 17 квітня 2008 року. Тому 1 квітня потрібно було проголосувати зміни до порядку денного і внести офіційно постанову на розгляд. А результат голосування був у руках депутатів. «Взагалі можу сказати, що заполітизованість рішень у регулюванні інформаційної сфери – це не найкраще, що може бути в державі, так само, як й ідеологізація ЗМІ», – зауважив він.
 
Едуард Прутнік також зазначив, що він не проти голосування, але хотів би, щоб це було зроблено цивілізовано: «Хотілося, щоб постанова була внесена в порядок денний згідно з регламентом, щоб було виділено 3-5 хвилин для виступу. Мені є що сказати як керівнику, є що порадити своєму наступникові. Я би хотів подякувати тим, хто голосував за моє обрання. Має бути повага до людини».
 
Щодо того факту, що він обіймає одразу дві посади, Едуард Прутнік сказав, що тепер принципово не пише заяву про звільнення – в той термін, коли він вирішував, які повноваження з себе скласти, вийшло подання Кабміну. «Якщо є претензії до моєї роботи, то давайте їх розглянемо», – додав Едуард Прутнік
 
Голова підкомітету з питань законодавства про статус народного депутата України парламентського комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Микола Комар зазначив, що питання звільнення Едуарда Прутніка з посади голови Держтелерадіо було розглянуто з порушенням регламенту. «Його не було в порядку денному, і для того, щоб його туди внести, потрібно було проголосувати присутнім у залі депутатам. У пункті 5 статті 47 говориться, що рішення Верховної Ради щодо проектів законів, постанов, інших актів Верховної Ради приймаються лише з питань, включених до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради до початку пленарного засідання. Депутати цього не зробили. Арсеній Яценюк неодноразово вже порушував регламент Верховної Ради, і ми про це вже не раз зазначали».
 
Тепер, згідно з регламентом Верховної Ради, постанову про звільнення з посади Прутніка можна буде розглядати тільки на наступній сесії парламенту, тобто не раніше вересня 2008 року.Пункт 2 ст. 102 зазначає, що «відхилений Верховною Радою законопроект або законопроект, що повторює його за суттю, не може бути внесений на поточній та наступній за нею позачерговій сесіях Верховної Ради відповідного скликання. Відхилений законопроект знімається з розгляду і виключається з бази даних законопроектів електронної комп’ютерної мережі веб-сайту Верховної Ради».
 
Представник БЮТ, народний депутат Віктор Уколов вважає, що це рішення стало заручником політичного протистояння: «Всі прекрасно розуміють, що неможливо бути депутатом і одночасно очолювати державний комітет, і це рішення мало би бути прийнято, але найшла коса на камінь. І ті, хто збирався за нього голосувати, підтримали рішення. Зараз у правлячій коаліції частину голосів контролює не керівництво фракцій, а Секретаріат Президента. Очевидно, не було доброї волі голови Секретаріату Президента, і рішення не пройшло. Насправді це просто прикро. Я думаю, що колись ми доростемо до такого рівня, коли складання депутатських чи міністерських повноважень буде відбуватися автоматично».
 
Світлана Остапа, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17045
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кекс
5870 дн. тому
Це що - прикол нашего городка? Скільки можна вже ссати це Держтелерадіо? Геть від корита. Дай іншим дорогу!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду