«Єдиним надійним рекламним виходом на фрагментованому телеринку є product placement»

31 Жовтня 2007
35103
31 Жовтня 2007
08:22

«Єдиним надійним рекламним виходом на фрагментованому телеринку є product placement»

35103
Ріхард Нуббен (Richard Knubben), European Advertising Standards Alliance, коментує трансформації рекламного ринку, пов’язані з переходом від аналогу до «цифри».
«Єдиним надійним рекламним виходом на фрагментованому телеринку є product placement»
Ріхард Нуббен (Richard Knubben), European Advertising Standards Alliance, приїхав до Києва, аби взяти участь у Першому міжнародному форумі «Цифрове мовлення в Україні», організованому Незалежною асоціацією телерадіомовників України та Індустріальним телевізійним комітетом. Метою заходу було створити середовище для вільного обговорення, спілкування та реальної співпраці всіх учасників переходу на цифровий формат мовлення.
 
Одним із аспектів проблеми переходу на «цифру» є питання, які зміни у зв’язку з «оцифровуванням» телерадіопростору очікують на рекламний ринок. Із цим питанням «ТК» звернулася до Ріхарда Нуббена, іноземного експерта, що представляв на форумі «Цифрове мовлення в Україні» Європейську спілку стандартів у рекламі.
 
– Ріхарде, з розвитком цифрового телебачення як буде змінюватися рекламний ринок?
– Рушієм змін на рекламному ринку стане збільшення кількості каналів. 20 років тому якщо ви хотіли досягти своєї аудиторії – ви подавали пряму рекламу на телебаченні і знали, що кілька мільйонів глядачів каналу її побачать автоматично, бо, фактично, глядачі не мали великого вибору каналів. Із фрагментацією ринку рекламодавці мають менше шансів досягнути своєї цільової аудиторії, бо під час реклами глядачі «тікають» на інші канали. До того ж set-top box`и дають можливість «прокручувати» рекламні блоки. Єдиним виходом досягти «свого» споживача, тобто єдиним надійним рекламним виходом із цієї ситуації, є product placement – його не можна «прокрутити», оскільки він є частиною програмного продукту.
 
– Скільки тоді, за вашими підрахунками, буде займати product placement від ринку телереклами?
– Ми не можемо цього сказати, оскільки не можемо підрахувати. Річ у тім, що ситуація із product placement на європейському ринку телереклами є невизначеною. Зараз ми тільки готові прийняти директиву, в якій розмежовуватимуться такі поняття, як product placement (розміщення продукту) і product integration (інтеграція продукту). Вона почне діяти від 24 листопада 2007 року. Тоді два роки буде присвячено транспозиції цієї директиви, коли ми спостерігатимемо за ситуацією, і тільки за цей час зможемо зробити якісь висновки. У цьому кардинальна різниця між законом та директивою, адже закон починає діяти автоматично після його прийняття. Але директива має також завдання узгодити всі рекламні законодавства у європейському просторі, і два роки, відведені на транспозицію цієї директиви, – це фактично час для урядів європейських країн імплементувати ці рекомендації до своїх законів.
 
– Як директива формулює різницю між product placement і product integration?
– Розумієте, офіційно product placement є дозволеним, а от product integration – ні. Я спробую це пояснити у найпростіший спосіб. Ви дивитеся шоу. На столі лежить мобільний телефон. Камера наїжджає – і ви бачите, що це за телефон. Ось це є product placement. А product integration – це коли на столі лежить мобільний телефон і герой шоу каже: «О, який гарний телефон. А ви знаєте, він має багато цікавих функцій…» За директивою, початок і кінець product placement має бути позначено, як нині це робиться в прямій рекламі. Але найбільша проблема – ніхто не знає, як це робити. Оскільки межа product placement є «сірою». Найбільше проблем, як ми передбачаємо, буде пов’язано зі впровадженням цієї практики.
 
– А щодо product integration?
– А product integration є недозволеним прийомом. І це друга проблема: ми передбачаємо велику кількість судових позовів, оскільки директива не дає чіткого визначення, де є product placement, а де є product integration.
 
– Які зміни очікують на пряму телерекламу?
– Якісні зміни стосуються хіба що product placement, частка якого, ймовірно, суттєво зросте. Ясно одне: передрікати кінець прямій рекламі на телебаченні занадто передчасно. Хоча нас очікує кількісна зміна, пов’язана з розвитком нових медіа, які дедалі більше відтягуватимуть на себе частину рекламних бюджетів великих компаній. Якщо у 70–90-х ми зазначали стрімкий злет телерекламних бюджетів, то зараз відсоток телевізійної реклами у бюджетах великих компаній рік за роком зменшується, і тепер виглядає приблизно так: 50% – телереклама, 50% – інші носії. Завважте: кількісна частка на телерекламу зменшується, а кількість самих каналів зростає… При цьому інтернет-реклама стрімко нарощує свої позиції.
 
– Якою ви бачите роль своєї організації у цій ринковій трансформації, що супроводжуватиме процес переходу від аналогового до цифрового мовлення?
– Я не бачу проблем. Бо наша організація працює не тільки у сегменті телереклами, а й по всій медіаплатформі. Що ж до запровадження цифрового мовлення і додаткових сервісів, із ним пов’язаних, то зараз ми обговорюємо питання, пов’язане з телевізійним сервісом On Demand (на вимогу). Адже в законодавствах багатьох європейських країн прописано різні норми обмежень для реклами, що йде об 11-й ранку й 11-й вечора. А коли ми маємо справу із сервісом On Demand, ми не можемо знати, в який час глядачі дивитимуться це шоу. Зараз наша організація активно включилася в цю дискусію, оскільки вона цікавить всіх тих, хто працює на європейському ринку. І, як я гадаю, кожне нове досягнення технології провокуватиме подібні дискусії, пов’язані з етикою реклами.
 
 
Довідка
 
European Advertising Standards Alliance – неприбукова організація, яка знаходиться в Брюселі. EASA об’єднує національні рекламні саморегульовані організації та європейські спілки, що представляють рекламну індустрію. Вважається найавторитетнішим громадським органом, який представляє позицію саморегуляції рекламного ринку, що має відбуватися на базі високих етичних стандартів комерційної комунікації. Існує від 1992 року. Налічує 25 членів із Європи та 6 позаєвропейських країн.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35103
Читайте також
26.10.2007 19:05
Ігор Розкладай
для «Детектор медіа»
34 155
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду