Коли «цифра» несправна…

19 Вересня 2007
48125
19 Вересня 2007
12:49

Коли «цифра» несправна…

48125
Коли «цифра» несправна…

Останнім часом багатьом полюбилося писати в державні установи відкриті листи, тексти яких мандрують по Інтернет-виданнях і прочитуються та перечитуються всіма на всі лади ще раніше, ніж ці листи потрапляють за призначенням. Мабуть, на такі відкриті листи треба давати відкриті відповіді і, попри додатково згаяний на це час, тішити себе тим, що в такому публічному обміні епістолярщиною є певний зиск – економія на поштових марках… 

 

Отож даю відкриту відповідь панові Олександру Саломасі, який вирішив поспілкуватися зі мною через «Детектор медіа» («“УКР-ДВБ-Форум” закликає Нацраду прийняти програму Мінтрансу з упровадження цифрового телебачення» – інформація від 18 вересня 2007 року). 

 

Шановний пане Олександре! 

 

Я не розумію, про яке «двовладдя» у прийнятті програмних документів щодо впровадження цифрового телебачення йдеться у Вашому листі, оскільки вже цілий рік ми спостерігаємо в цій сфері прісне «одновладдя»: Кабмін відкинув узгоджену різними відомствами концепцію Державної програми і несподівано для всіх підтримав зовсім інший документ, «одновладно» розроблений Міністерством транспорту і зв’язку. Потім «одновладно» з’явилася й сама Держпрограма, яку ні ми перед тим не бачили, ні громадськість не обговорювала. Чи, може, якесь «двовладдя» в її підготовці нам невідоме? 

 

Ви цікаво написали у своєму відкритому листі: «Національна рада не має права гальмувати прийняття Державної програми, розробленої Міністерством транспорту та зв’язку України». Чому Ви так вирішили? Навпаки, Національна рада як спеціальний конституційний орган, наділений відповідними повноваженнями, не лише має право, а й ЗОБОВ’ЯЗАНА не підтримувати документ, що не витримує ні нашої критики, ні критики деяких інших органів влади в цій галузі. Якби ми бачили вади цього документа, але закривали на них очі, нас слід було би притягати до відповідальності. 

 

Ви публічно запитуєте – чому ми так робимо? Тому, що: 

 

«…Це дасть можливість розробити частотно-територіальний план. 

Забезпечить подальше здійснення конверсії.

Просуне роботу над детальною розробкою експериментальних зон. 

Будуть розроблені та затверджені стандарти та правила інвестування в галузь...» і т.д. 

 

Як Ви помітили, я процитував Ваші слова про «блага», які, на Вашу думку, мало би принести прийняття «одноосібно» розробленого мінтрансзв’язківцями і не погодженого з нами (та й не лише з нами) проекту Державної програми впровадження в Україні цифрового телемовлення, і зухвало заявляю, що те, про що написали Ви, вдасться зробити саме завдяки тому підходу до «циферизації», який сповідує Національна рада. 

 

У листі до мене Ви відкрито поінформували громадськість, що (цитую), «вдаючись до розробки та обговорення нової програми, Національна рада свідомо гальмує дані процеси мінімум на півроку». Побійтеся Бога, пане Олександре, адже тривожна й гірка правда полягає в іншому: відколи Мінтрансзв’язку кудись подів міжвідомчо узгоджену концепцію Держпрограми і тихесенько розробляв та просував свою, минув уже РІК. Цілий рік країна тупцює на місці і чухає потилицю над Програмою, якою Ви опікуєтеся в листі до мене, пропущеному через руки громадськості. 

 

Запевняю Вас: якщо Кабмін зрештою візьме до уваги численні критичні зауваження звідусіль і відхилить цю Програму як таку, що не розроблялася і не узгоджувалася у встановленому порядку, Національна рада разом із іншими відомствами запропонує новий проект протягом двох-трьох тижнів. Півроку на це нам не потрібно. Власне, ми й зараз уже маємо глибші й цілісніші розробки, ніж ті, що містяться у вразливому проекті. 

 

І ще одна важлива деталь. Ви пишете, що «просування Державної програми у життя з подальшим її доопрацюванням дозволить уже в 2007 році освоїти 10 мільйонів гривень та бути внесеними до бюджету 2008 року». Чесно Вам скажу, що мені завжди стає не по собі, коли чую термін «освоїти гроші». Мені здається, що процес «освоєння грошей» – винахід соціалізму радянського штибу. І коли йдеться про «освоєння», то все інше вже не сприймається всерйоз. До речі, минулого року вже виділяли на «циферизацію» телебачення перші 10 млн грн. (що, зрештою, є краплиною в морі величезних фінансових потреб на цю справу), але дві третини цієї суми так і лишилися без руху, бо таємно від нас почали розробляти іншу концепцію програми, і все спинилося.  

 

Після першого конкурсу на експериментальне цифрове мовлення в Києві, проведеного Національною радою, та перших виданих нами ліцензій – рік простою. Дуже дорого обійшлася державі чиясь чиновницька забаганка усунути Національну раду від процесу запровадження «цифри» (хоча в Європі цим займаються саме регуляторні органи у сфері телерадіомовлення). Це не те, що «загрожує національній безпеці держави» (цитата з Вашого листа). То були заподіяні державі прямі збитки і доволі відчутний удар по безпеці держави. 

 

З повагою, Віталій Шевченко, голова Національної ради 

 

19 вересня 2007 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
48125
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Той, що пише вірші
6069 дн. тому
Но если у нас демократия - так не лишайте человека права выбора - самостоятельно решать вопрос - что ему ближе по душе. Жизнь состоит из миллиардов оттенков, а не из трёх… цветов. Предлагаю. Пойти путём телеканала ИНТЕР. И просто-напросто запретить показ откровенной безвкусицы. Ещё раз повторяю, я не за цензуру - а против псевдодемократии, когда ограничивают и искажают спектр восприятия действительности.
Той, що пише вірші
6069 дн. тому
Пользуясь эпистолярной возможностью, хочу обратиться к Нацраде. Уберите уже наконец эти позорные кружочки-треугольники-квадратики с экранов! Ну не годятся они в том качестве, в котором были призваны оградить подрастающее поколение от просмотра фильмов сомнительного содержания, реально защитить психическое здоровье не только детей, а и взрослых! Думаю, со мной согласятся, что подавляющее большинство людей воспринимает эти значочки по шкале «так ДЕЛАТЬ можно - если надо, то можно - нельзя», а не «можно СМОТРЕТЬ всем - с согласия родителей - только взрослым». Понимаете??? К примеру, зелёный кружочек во время показа сериала «Всі жінки відьми» не приводит ни к чему хорошему - только к популяризации оккультных наук, а красный квадратик помогает легче ориентироваться при поиске соответствующего контента. Но если у н
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду